Dodaj do ulubionych

Slot 1 a FCPGA

15.01.02, 20:52
Hej,
Mam pytanko, czym właściwie różnią się SLOT 1 od FCPGA, nie chodzi mi
bynajmniej o wygląd ;). Tylko czy ma to wpływ na szybkość czy coś.
Mam płytę na SLOT 1 (abit be6 II raid) max procek to u mnie p3 800mhz, teraz
kwestia czy lepiej kupic p3 800 fcpga + przejsciowka, czy sie nie bawic i
kupowac SLOT 1.
Z góry dziękuję!:)
X-ite
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciekS Re: Slot 1 a FCPGA IP: *.amdahl.com 15.01.02, 21:46
      xite napisał(a):

> Hej,
      > Mam pytanko, czym właściwie różnią się SLOT 1 od FCPGA, nie chodzi mi
      > bynajmniej o wygląd ;). Tylko czy ma to wpływ na szybkość czy coś.
      > Mam płytę na SLOT 1 (abit be6 II raid) max procek to u mnie p3 800mhz, teraz
      > kwestia czy lepiej kupic p3 800 fcpga + przejsciowka, czy sie nie bawic i
      > kupowac SLOT 1.
      > Z góry dziękuję!:)
      > X-ite

Po pierwsze upewnij sie ze Twoja plyta "suportuje" procesor 800 MHz. O ile sie
      nie myle to najszybszy procesor Slot1 byl PIII-600MHz. Plyty glowne przewaznie
      wiec "suportowaly" tylko do predkosci 600MHz.

Nie chodzi tu o podzielniki predkosci zegara. Z tym na wielu plytach mozna sobie
      poradzic i do wyzszych czestotliwosci (nawet do 950MHz). Chodzi natomiast o to ze
      procesory o wyzszych czestotliwoasciach wymagaja nizszego napiecia zasilania
      (nizszego niz 2.05V) a plyty Slot1 takiego regulatora napiecia raczej nie maja.

Co mozesz zrobic to kupic inteligentna przejsciowke z regulatorem napiecia. Jest
      chyba jedna firma ktora takie produkuje, ale niestety przejsciowki z regulatorem
      napiecia sa dosc drogie (kosztuja nie $10 ale okolo $50 wiec nie wiem czy to sie
      oplaci). To tez Ci nie da gwarancji czy BIOS pozwoli na prace tego procesora przy
      pelnej predkosci lub wrecz wogole. BIOS rozpoznaje procesory (sa mikrokody) i
      jesli procesor jest nieznany to nie wiadomo co BIOS zrobi z dalsza praca plyty.
      To wymaga proby z tym ABIT'em ktory masz.

Przejsciowki z FCPGA na Slot1 (zwane popularnie "slocket") maja jeszcze jedna
      wade. Sa one dosc wysokie (o okolo 1 centymetr wyzsze po instalacji niz procesor
      Slot1). To powoduje ze w wielu obudowach gdzie zasilacz ATX znajduje sie
      bezposrednio nad procesorem takie przejsciowki po prostu sie nie zmieszcza.
      Trzeba wtedy wymienic obudowe na taka gdzie zasilacz znajduje sie obok plyty
      glownej a nie nad nia.

Pozdrawiam
      • xite Re: Slot 1 a FCPGA 15.01.02, 23:22
        Hej,
        Dzięki za szybką odpowiedź:)
        Tzn. jeśli chodzi o support płyty to wyraźnie ma ona napisane, że supportuje
        pentium III 450 - 800 mhz proc. i inne gorsze oczywiscie.
        Nie wiem jakie dopasowuje do tego napiecie standardowo w biosie (Soft Menu)
        Tam wystarczy ustawic ze proc jest 800 i reszta jest niby ustawiana AUTO.
        Nie wiem tez jak to wyglada w srodku, czy jesli bym kupil te przejsciowke, to
        czy by weszla. Mysle ze tak, bo obudowa jest dosyc duza. Rozkręcę i sprawdzę w
        wolnej chwili.
        W każdym razie, proszę o odpowiedź czy jest jakaś różnica między procem p3 800
        SLOT 1 (widziałem, że ludzie takie sprzedają na aukcji, chociażby na allegro)
        a p3 800 fcpga (też tam widziałem :))
        Dzięki jeszcze raz,
        X-ite
        • Gość: Mirko Re: Slot 1 a FCPGA IP: *.union01.nj.comcast.net 16.01.02, 00:50
          Jestem niemal pewien (podobnie jak kolega Maciek), ze procesor FCPGA ("flip
          chip plastc grid array" - odwrocony scalak) nie pojdzie w Twojej plycie i ze
          taka tania, zwykla przejsciowka to za malo (czyli tez dokladnie tak jak byl
          uprzejmy nadmienic moj szanowny przedmowca). I ze Twoj przypadek JEST
          DOKLADNIE tym dla ktorego powstaly te drogie - zmieniajace napiecia -
          przejsciowki.
          Wszystkie plyty w jakie wkladalem dotad rozne "FCPGA" mialy gdzies tam w
          instrukcji napisane: taki, taki, taki i FCPGA.
          W te ktore nie mialy, albo nie dalo sie wlozyc albo nie ryzykowalem
          przejsciowki. Moje przeczucie bierze sie z tego co piszesz, ze najszybszy
          procek jaki producent do tej plyty przewidzial to 800. Oznaczloby to, ze plyta
          pochodzi z czasow kiedy wtykalo sie tam 500 MHz i to bylo mistrzostwo swiata
          (i spora kasa).
          Wtedy jednak nie bylo jeszcze FCPGA. Jesli dobrze siegam pamiecia: nieco ponad
          dwa lata temu, moze 3 - choc moge sie mylic.
          Rozumiem, ze chcesz uniknac przeplacania za znacznie rzadziej juz wystepujace
          i znacznie drozsze niz FCPGA procki na Slot 1, ale skorka moze nie byc warta
          wyprawki.

Zgadywanie jednak nie zastapi porzadnego (BINARNEGO?) przeszukania na
          www.google.com z uzyciem n.p. "Abit...(tu model)" and "FCPGA CPU" i
          tego typu innych kombinacji.
          A moze www.tomshardware.com lub nieco inna polska wersja
          www.tomshardware.pl/index.html ma co na ten temat? Tam uwielbiaja takie
          rzeczy przerabiac (doslownie i w przenosni).
          • Gość: Mirko Re: Slot 1 a FCPGA IP: *.union01.nj.comcast.net 16.01.02, 00:59
            Z ciekawosci w amerykanska wersje "Tom-a" wrzycile szukanie na "Slot 1"
            and "FCPGA" i dostalem

www6.tomshardware.com/cpu/00q1/000229/

porownanie parametrow (w tym napiec prockow) - porownaj z tym co moze Bios
            Twojej plyty:
            www6.tomshardware.com/howto/00q2/000412/

...nie sa to odpowiedzi bezposrednie (ale i nie uzywalem konkretnych symboli),
            niemniej cieplo, cieplo, cieplo.
            • Gość: Mirko strona poswiecona tej wlasnie plycie Abita... IP: *.union01.nj.comcast.net 16.01.02, 04:44
              home.earthlink.net/~strayman/BE6II.htm
              • Gość: Mirko Re: strona poswiecona tej wlasnie plycie Abita... IP: *.union01.nj.comcast.net 16.01.02, 04:53
                Mialem racje. Plyta jest z 1999 roku, sprzed FCPGA, wiec TYLKO jesli
                zaryzykujesz ustawienie napiec softwarem Biosa to moze...

www.active-hardware.com/english/reviews/mainboard/be62.htm
    • Gość: MaciekS Slot1 i 800MHz - a skad taki? IP: *.amdahl.com 16.01.02, 15:50
      xite napisał(a):

> Hej,
      > Mam pytanko, czym właściwie różnią się SLOT 1 od FCPGA, nie chodzi mi
      > bynajmniej o wygląd ;). Tylko czy ma to wpływ na szybkość czy coś.
      > Mam płytę na SLOT 1 (abit be6 II raid) max procek to u mnie p3 800mhz, teraz
      > kwestia czy lepiej kupic p3 800 fcpga + przejsciowka, czy sie nie bawic i
      > kupowac SLOT 1.
      > Z góry dziękuję!:)
      > X-ite

O ile dobrze pamietam to ostatni procesor Slot1 byl Pentium III 600MHz. Nie
      jestem pewiuen czy PIII-800MHz Slot1 wogole istnieje. Jesli chcesz wieksza
      predkosc (800MHz) to raczej musisz zaryzykowac FCPGA (800MHz) i przejsciowke.

Procery PIII-600MHz choc juz nie produkowane od dawna sa dosc drogie.

Procesor 800MHz choc pracuje z wyzsza czestotliwoscia zegara to ma mniejsza
      pamiec cache (256k) podczas gdy procesor Slot1 600MHz (Katmai) ma cache 512kB.

Pozdrawiam
      • xite Re: Slot1 i 800MHz - a skad taki? 16.01.02, 19:52
        Oki,
        Wszystko wydawałoby się proste, zatem max. procek jaki dostanę na rynku pIII to
        będzie 600mhz 512 cache.Ale jest jedno 'ale' :), dlaczego w testach opisanych w
        opisie do płyty (chodzi o testy grafy AGP) jako Testing Equipment podają CPU:
        Intel Coppermine 733 Mhz (133 FSB), albo Coppermine 667 Mhz (133 FSB), przeciez
        ten Coppermine to nazwa kodowa nowszej wersji procesora pentium III nieprawdaż?
        I to jest dziwne. Czy te procki oni dostali od intela w prezencie, a intel
        zrezygnował z wypuszczenia ich na rynek czy jak?
        No nie wiem, w każdym razie ja dalej widzę na allegro procki pow.600mhz na SLOT
        1 - przykladowo:

INTEL PENTIUM III 800/256/133/1,65V SLOT 1. BOX 100% SPRAWNY

INTEL PENTIUM III 733 /256/133/1,7V SLOT 1. 100% SPRAWNY

Jeszcze tylko musze sprawdzic ile bios przypisuje tym procom voltage default.
        :)
        Aha i moja plyta wydaje sie byc ociupinkę nowsza, bo niby wszędzie pisze, że ma
        Onboard Controller ATA-66, podczas gdy ma już ATA-100.
        Pozdrawiam i BARDZO Dziękuję za odpowiedzi:)))
        X-ite
        • xite Re: Slot1 i 800MHz - a skad taki? 16.01.02, 19:59
          Sprawdziłem ten CPU Voltage, standardowo jest ustawione na 2.0v.
          Ale co ciekawe nie mówiąc już o user define, to max. cpu jaki mogę w biosie
          ustawić to 1GB(133) (sic!) hehe, ktoś se chyba jaja robi.
          Pozdrawiam,
          X-ite
        • Gość: MaciekS Re: Slot1 i 800MHz - a skad taki? IP: *.amdahl.com 16.01.02, 20:45
          xite napisał(a):

> Oki,
          > Wszystko wydawałoby się proste, zatem max. procek jaki dostanę na rynku pIII to
          >
          > będzie 600mhz 512 cache.Ale jest jedno 'ale' :), dlaczego w testach opisanych w
          >
          > opisie do płyty (chodzi o testy grafy AGP) jako Testing Equipment podają CPU:
          > Intel Coppermine 733 Mhz (133 FSB), albo Coppermine 667 Mhz (133 FSB), przeciez
          >
          > ten Coppermine to nazwa kodowa nowszej wersji procesora pentium III nieprawdaż?
          > I to jest dziwne. Czy te procki oni dostali od intela w prezencie, a intel
          > zrezygnował z wypuszczenia ich na rynek czy jak?
          > No nie wiem, w każdym razie ja dalej widzę na allegro procki pow.600mhz na SLOT
          >
          > 1 - przykladowo:
          >
          > INTEL PENTIUM III 800/256/133/1,65V SLOT 1. BOX 100% SPRAWNY
          >
          > INTEL PENTIUM III 733 /256/133/1,7V SLOT 1. 100% SPRAWNY
          >
          > Jeszcze tylko musze sprawdzic ile bios przypisuje tym procom voltage default.
          > :)
          > Aha i moja plyta wydaje sie byc ociupinkę nowsza, bo niby wszędzie pisze, że ma
          >
          > Onboard Controller ATA-66, podczas gdy ma już ATA-100.
          > Pozdrawiam i BARDZO Dziękuję za odpowiedzi:)))
          > X-ite

Okay sprawdzilem strone Intela. Jestem zaskoczony ale ponoc byly i modele 1GHz
          jako Slot1. Pewnie te byly sprzedawane do komputerow "markowych" typu HP czy
          Compaq.

Tabele procesorow Pentium III mozna znalezc tutaj:
          support.intel.com/support/processors/sspec/p3p.htm

Pozdrawiam
          • Gość: MaciekS Re: Slot1 i 800MHz - do xite IP: 159.199.199.* 16.01.02, 22:32
            Jesli interessuje Ci eciagle przejsciowka ze na Slot1 z regulatorem napiecia to
            mozna kupic komplety nawet do 1.2GHz. Spojrz tutaj:

www.powerleap.com/Products/iP3T.htm

Maja na marginesie zaznaczone miejsca sprzedazy w roznych krajach w tym takze w
            Polsce i o ile mozna tez wysylkowo zamowic.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka