Dodaj do ulubionych

Nowy monitor

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 15:06
Cześć, właśnie kupiłem monitor Hyundai Q790, i mam w związku z tym pytanie.
W ustawieniach mam pokazany monitor plug and play, a ztego co wiem to
powinna wyświetać się nazwa monitora zainstalowanego. Tak mam przynajmniej z
monitorem w pracy, a mam tam Samsunga. Zciągnołem sterowniki ze strony i
zainstalowałem, tutaj jakooś tak nie mogę, poradźcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: sss Re: Nowy monitor IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.03, 21:18
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=6540504&a=6575158
    • Gość: sss Re: Nowy monitor IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.03, 21:23
      Jak masz nowy komputer to nic nie musisz sciagac
      Aby monitor dobrze działał najczesciej potrzebne są dwa elementy
      1.Sterowniki do karty graficznej
      2.Sterowniki do monitora (czesto są na dyskietce)
      Sterowniki do monitora recznie łatwiej instaluje sie w windows 98
      Jak ci sterowniki do monitora instalują sie automatycznie z dyskietki to jeszcze lepiej
      SPRAWDŹ ZAWSZE JAKA MASZ CZESTOTLIWOŚĆ ODSWIEZANIA MONITORA PO INSTALACJI STEROWNIKÓW ! ! !
      Pamietaj że Minimalna WARTOŚĆ to 85 Hz
      zawsze UNIKAJ wartosci OPTYMALNA (optymalna to jest czesto tylko 75 Hz)czyli troche za mało...........
      • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 22:05
        Serdeczne dzięki za tyle wypowiedzi. Teraz odpowiadam, faktycznie mam nowy
        komputer z systemem win xp. Dzisiaj kupiłem monitor taki jak napisałem w
        czołówce. Zainstalowałem to co było na płytce, ale w ustawieniach nic się nie
        ukazało nowego, żadnej nazwy monitora. Więc ściągnołem jeszcze ze strony
        Hyundaia, coś z takim symbolem jak mój monitor to ściągnoł się tylko taki
        pliczek z kolorami, który znajduje się teraz w Zarządzaniu
        kolorami.Częstotliwość odświeżania ustawiłem sobie na 85 Hz i w tym polu już
        wyższej nie można bo nie ma, ale znalazłem w zakładce karty graf. GeForce4
        MX440 with AGP8x, możliwość zwiększania i to o bardzo dużo.
        • Gość: sss Re: Nowy monitor IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.03, 22:25
          nie dawaj na siedemnascie cali jak masz siedemnascie wiecej jak 85 Hz
          za wysokie hz moga doprowadyac do syzbszego zuzcia monitora nawet uszkodzenia
          Ja mam 100 Hz ale moj monitor ma 21 cali to mu nic sie nie stanie
          wieksyosc monitorow duzych jest przystosowanych do wysokich Hz
          Siedemnastka nie kazda jest przstosowana do wysokich Hz
          Ja Bym Na tej dyskietce co masz do monitora ze sterownikami na twoim miejscu
          to wpierw
          zabezpieczyl bym przed mozliwoscia nagrania skasowania czegos na ta dyskietke ze sterownikami jak nie jest zabezpieczona
          a potem pogrzebal bym wtej dyskietce zabezpieczonej i jak by byla na dyskiece ikonka z trybikiem zebatym o koncowce pliku inf to musza sie wpisac te sterowniki i na zakladce monitor napewno bedzie nazwa monitora wtedy
          • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 22:48
            Mam siedemnastkę, czyli pozostać na 85Hz?Facek mówił mi że przy Rozdzielczości
            1024 na 768 mogę nastawić odświerzanie na 100Hz.O sterowniki się nie martwię
            bo mam na płytce. Zaraz sprawdzę czy miała ząbki ta ikonka.
            • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 22:55
              Właśnie sprawdziłem nie mam nic z żabkami, ale mam coś na kształt komputera z
              napisem SHOCKW. i to instalowałem.
    • Gość: sss Re: Nowy monitor IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 22.11.03, 21:33
      XP bedzie ci wyswietlał nazwe sterownika jak spróbujesz moze je zainstalować recznie Klikasz na pulpiie prawym wybierasz własciwosci wchodzisz na zakładke ustawienia tam na tej zakładce powinno pisać 16 bitów albo Wysoka 24 bity
      na zakładce USTAWIENIA na samym dole pod tym 24 bity w chodzisz w ZAWANSOWANE
      masz nowy zbiór zakładek W chodzisz na zakładke monitor (na zakładce monitor własciwośći)
      Wchodzisz na zakładce monitor tak troche na srodku własciwosci i wchodzisz wto

Masz tam dwie zakładki Ogólne i Sterownik Wybierasz sterownik
      Na zakładce sterownik Masz Aktualizuj sterownik i wchodzisz wt o

Dalej zaznaczas wszystko co mozesz na dole punkty na dole nic na górze i tylko dajesz Dlaej
      Jak Bedziesz trzymał Sie po wybraniu aktualizuj sterownik to potem wybierasz z dysku no i dokopujesz sie do dyskietki ( na dyskietce musisz otworzyc chyba bedzie to taka ikonka trybik z ząbakami ) i jak ją otworysz to pokaze ci sie Plik typu TXT na którym bedziesz mógł wybrac nazwe swego monitora ..
      • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 18:07
        No i co dalej z tym monitorem.
        • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.03, 22:54
          Hej, SSS, czemu się nic nie odzywasz?
          • skynews Re: Nowy monitor 24.11.03, 03:21
            Hi Zenon,

tutaj masz plik q790.zip ,ktory zawiera Q790.icm(ICCprofil - profil kolorow)
            oraz Q790.INF (setup information):

www.hyundaiq.de/support/download.htm
            rozpakuj ten plik i nastepnie kliknij prawa tasta myszki
            na Q790.INF ▬► zainstakowac

nastepnie to samo z plikiem Q790.icm

We wlasciwosciach karty graficznej ▬► monitory zobaczysz Q790="ImageQuest Q790"
            i przyporzadkowany twojemu monitorowi profil koloru Q790.icm

W rejestrze znajdziez odpowiedni wpis pod:

HKEY_LOCAL_MACHINE ▬► System ▬► Control Set 001 ▬► Control ▬► Class
            ▬► {4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.....

Temat profil kolorow .icm(ICC) - polecam zainstalowanie tego samego profilu
            dla monitora , karty graficznej , drukarki , skanera oraz ewentualnych innych
            urzadzen.
            Nadaje sie do tego znakomicie profil AdobeRGB 1998.
            • skynews Re: Nowy monitor 24.11.03, 03:46
              zapomnialem,

zalecana przez producenta dla twojego monitora rozdzielczosc to:

1280 X 1024 przy 85Hz
              • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 11:59
                Serdeczne dzięki, jak wrócę do domu to zrobie to co mi poradziłeś.
              • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 20:04
                Byłem na tej stronie ściągnołem Driver & ICM, no i rozpakowałem, ale po
                rozpakowaniu były dwa pliki Profil ICC, oraz Infrormacja Instalatora. Więcej
                nic nie było, więc nie wiem co mam zainstalować.Profil ICC załadowałem do
                Zarządzania kolorami, ale nazwa monitora nadal nie występuje, jest dalej plug
                and play.
                • skynews Re: Nowy monitor 24.11.03, 22:10
                  Hi Zenon,
                  ta wlasnie "informacja instalatora" jak to nazywasz to wlasnie potrzebny
                  Ci wpis w rejestrze aby zamiast "plug and play" byla nazwa twojego monitora!

Plik Q790.INF nie masz go otworzyc i czytac tylko PRAWYM klawiszem myszki
                  kliiknac na ten plik i wybrac opcje zainstalowac(instaluj).

Mozesz tez "recznie" dokonac wpisu w rejestrze,czyli cala ta "informacje
                  instakatora" wpisac pod:

▬► {4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}.....

ale to zmudna praca i mozna sie latwo pomylic:
                  • Gość: sss Re: Nowy monitor IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 24.11.03, 23:08
                    Jestescie kombinatorzy a moze wystarczyło tak zrobić jak napisałoe powyzej
                    przeciez pliki o koncuwkach .INF otwieraja sie jak pliki tekstowe
                    wyskakuje wtedy lista monitorów i wybiera sie ten który mamy eh..
                    • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 23:33
                      No dobra, zainstalowałem, zresztą z tym to ja już dawno zrobiłemmto samo, ale
                      dalej nazwy monitora nie ma.Jest tak:
                      Bieżący Monitor:Monitor Plug and Play
                      Domyślny Profil monitora:Q790
                      A ja chciałem żeby zamiast tego Plug and Play było Hyundai @790, ale widocznie
                      to nie jest możliwe.
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 10:08
                        Panel sterowania -> Ekran -> Ustawienia -> Zaawansowane -> Monitor ->
                        Właściwości -> Sterownik -> Aktualizuj sterownik -> Zainstaluj z listy lub
                        określonej lokalizacji.

Teraz wskaż katalog ze sterownikami (płyta, dyskietka itp.).
                        • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 10:10
                          Też tak robiłem, albo te sterowniki są jakies powalone, albo xp coś pierniczy z
                          tym monitorem.
                          Dzięki
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 11:42
                            Może wskazujesz nie ten folder, może sterowniki trzeba wypakować itp.
                            • skynews piecyk, 25.11.03, 11:47
                              to nie jest "klasyczny" sterownik to plik INF, ktory wpisuje w rejrstrze
                              setup info
                              zobacz sam:

; Q790.INF
                              ;
                              ; Copyright 2002, ImageQuest Co., Ltd.
                              ;
                              ; This is a INF file for installing monitors for Windows.
                              ;

[Version]
                              signature="$CHICAGO$"
                              Class=Monitor
                              ClassGuid={4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
                              Provider=%ImageQuest%

[ClassInstall32]
                              AddReg=ClassAddReg32

[ClassAddReg32]
                              HKR,,,,%MonitorClassName%
                              HKR,,Icon,,"-1"
                              HKR,,NoInstallClass,,1

[DestinationDirs]
                              DefaultDestDir=11
                              Q790.CopyFiles=23

[SourceDisksNames]
                              1="ImageQuest Monitor Installation Disk",,1

[SourceDisksFiles]
                              Q790.icm=1

[Manufacturer]
                              %ImageQuest%=ImageQuest

[ImageQuest]
                              %Q790%=Q790.Install, Monitor\IQT2790

[Q790.Install]
                              DelReg=DEL_CURRENT_REG
                              AddReg=Q790.AddReg, 1600, DPMS
                              CopyFiles=Q790.CopyFiles

[DEL_CURRENT_REG]
                              HKR,MODES
                              HKR,,MaxResolution
                              HKR,,DPMS
                              HKR,,ICMProfile

[640]
                              HKR,,MaxResolution,,"640,480"
                              [800]
                              HKR,,MaxResolution,,"800,600"
                              [1024]
                              HKR,,MaxResolution,,"1024,768"
                              [1280]
                              HKR,,MaxResolution,,"1280,1024"
                              [1600]
                              HKR,,MaxResolution,,"1600,1200"

[DPMS]
                              HKR,,DPMS,,1

[Q790.AddReg]
                              HKR,"MODES\1600,1200",Mode1,,"30.0-97.0,50.0-150.0,+,+"
                              HKR,,ICMProfile,0,"Q790.icm"

[Q790.CopyFiles]
                              Q790.icm

[Strings]
                              MonitorClassName="Monitor"

ImageQuest="ImageQuest Co., Ltd."
                              Q790="ImageQuest Q790"
                      • skynews Re: Nowy monitor 25.11.03, 11:40
                        Hi Zenon,
                        ten "sterownik" robi robi taki wlasnie wpis: Q790="ImageQuest
                        Q790"(wyprobowalem).

Chcesz Hyundai... zaden problem,mozna to zmienic:

Start ▬► wykonac ▬► wpisz polecenie regedit ▬► ok

w rejestrze otworz:

▬► {4D36E96E-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} ▬► 0002 (nie plusik tylko 0002)

po prawej stronie zobaczysz DriverDesc ▬► Typ REG_SZ ▬► Wartosc ▬► i tu jest
                        wpisane to czego nie chcesz.

Zaznacz DriverDesc ▬► prawy klawisz myszki ▬► Zmienic ▬► w wartosc wpisujesz
                        nazwe monitora(co chcesz) ▬► ok ▬► zamknac rejestr

Po ponownym wystartowaniu komputera MUSI byc pokazany ten wpis,ktory zrobiles.
                        • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 11:45
                          Oki, sprawdzę jeszcze to, jak wróce do domu.
                        • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 11:56
                          hej skynews
                          i po zainstalowaniu tych sterowników wyświetla Ci sie cała nazwa monitora?
                          • skynews Re: Nowy monitor 25.11.03, 12:06
                            tylko "Q790="ImageQuest Q790"

dlatego nalezy zmienic wpis w rejestrze - dokladnie w miejscu,ktore Ci podalem.

Teraz np.siedze przed Samsungiem SyncMaster 959NF,zaznaczony jest tylko jako
                            SyncMaster 959NF

Plug and Play Monitor to standardowy wpis Microsoft'u
                            • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 12:12
                              To wiem, że standardowy, ale np. u mnie w pracy mam Samsunga SyncMaster 755, i
                              na początku też był Plutg and Play, ale po zainstalowaniu sterowników ze
                              strony, teraz mi się wyświetla SyncMaster 755F(X), i własnie chcę to też zrobić
                              na tym monitorze.
                        • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 22:05
                          Hi, wiesz co, wszystko jest dorze do ...10318 i 0002, ja niestety nie mam
                          tego, mam tylko 0000 i 0001.
                          Więc nie wiem czy coś z t tego może być.
                          • piecyk.gazowy Re: Nowy monitor 25.11.03, 22:08
                            Wywal te sterowniki...

Jeśli chodzi o ustawianie możliwości odświeżania (nie wiem jaki monitor, nie
                            wiem jaki system), tzn. żeby taka opcja się pojawiła, wybierz z listy sprzętu
                            DOWOLNY monitor 17- czy 19-calowy (jaki tam masz) np. Samsunga. Będzie jechał
                            na tym sterowniku i będzie wszystko OK.

Sposób sprawdzony wielokrotnie, zwłaszcza w przypadku „egzotycznych” monitorów
                            (Hi-Vision, Winton itp.)
                            • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 22:12
                              Monitor mam Hyundai Q790, a sys. win xp.
                              Czemu mam wywalić sterowniki?
                              • piecyk.gazowy Re: Nowy monitor 25.11.03, 22:17
                                Ten monitor to CRT czy LCD?

XP dobrze sobie radzi z monitorami, a jak koniecznie chcesz go zainstalować,
                                weź jakiś "alternatywny" jak napisałem wyżej (Windows - jeśli chodzi o
                                wbudowane sterownik - dla kilkunastu, kilkudziesięciu monitorów korzysta z tych
                                samych ustawień).

Wybierz jakiś podobny model Hyundaia z tego co Ci Windows zaproponuje na swojej
                                liście sprzętu i tyle...
                                • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 22:18
                                  Monitor CRT
                          • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 22:10
                            Poszukałem tej dalszej części w 0001 i jest to o czym piszesz, i załapałem o
                            co Ci chodzi, ale to tak jakbym sam siebie próbował zrobić w jajo. Może źle
                            się wyraziłem, ale mi nie chodziło o zmianę samej nazwy, po przez wpisanie
                            czegoś tam sobie. Ja chciałem mieć zainstalowane sterowniki, i wtedy to nazwa
                            miała się tam wyświetlać.
                            • skynews Re: Nowy monitor 26.11.03, 00:37
                              Normalnie do XP nie potrzeba zadnych eksrta sterownikow dla monitora.

Jezeli chodzi o Samsung'a to w pliku oprocz .icm i .inf jest rowniez setup.exe.
                              To ta "drobna" roznica.
                              • Gość: Zenon Re: Nowy monitor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 09:15
                                No właśnie masz rację z tą różnicą, chyba sobie daruję dalesze kombinowanie z
                                tym monitorem.
                                Serdeczne dzięki wszystkim za zaangażowanie i pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka