Gość: luni Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 12.06.09, 19:15 Z Allegro pod operą nie mialem jeszcze problemów. Picassa z google twierdzi że nie działa prawidłowo (ale tylko twierdzi) Google analitics nie korzystam. Link Zgłoś
Gość: q Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.wroclaw.mm.pl 12.06.09, 19:18 @karbonskiwidlak, używam Opery do otwierania mnóstwa stron i o ile z kilkoma sobie nie radzi to i tak wolę ją od reszty. Poza tym, jak czytam, że piszesz "tragedia nie przeglądarka", to uważam, że po prostu nie wiesz o czym piszesz. Link Zgłoś
Gość: yolol Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:20 Safari 4 tak czy siak owni wszystkie inne przeglądarki - zaliczyła acid'a 3 na 100, jest mega szybka i intuicyjna :) Link Zgłoś
Gość: jobek Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:21 Osoby które operze ciągle wytykają brak dodatków typu Adblock czy noscript dla mnie są zwykłymi ignorantami, którzy nawet nie zadadzą sobie trudu poszukania tych dodatków, a potem tylko wszędzie skamlą jaka to Opera jest zła, już nawet nie chcą sprawdzić jakie opcje kryją się pod prawym przyciskiem myszy :/ Jeśli ktoś szuka dodatków dzięki którym znikają praktycznie całkowicie reklamy na Operze to polecam zajrzeć na tą stronę: adsweep.org/ Używam tych dodatków od bardzo dawna i zapomniałem już co to są reklamy :) Ponadto Operowcom polecam przejrzeć ten blog: my.opera.com/Tamil/blog/ Można tam znaleźć trochę fajnych rzeczy do Opery :) Link Zgłoś
Gość: darek Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:30 to że miała je pierwsza, nie oznacza że jest lepsza :P mamy fanbojów konsol, a teraz nam doszli fanboje przeglądarek, ubaw po pachy Link Zgłoś
Gość: Pete Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.09, 19:36 Nie używam Opery bo od 2.4 lat mam co chwila 100% zajętości procesora przez opere. Inne przeglądarki tak się nie zachowują. Wie ktoś dlaczego? Próbowałem i na świeżym systemie kilka razy. Nic nie pomogło. :( Link Zgłoś
Gość: im Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 91.192.144.* 12.06.09, 19:39 a mnie działa na Operze youtube, działa allegro, nic się nie krzaczy, wszystko jest stabilne. blokowanie reklam można rozwiązać na dwa sposoby - albo przez ściągnięcie odpowiedniego pliku, albo przez ręczne zablokowanie wybranej zawartości, więc nie rozumiem po co fanboye frajerfoxa zawsze pytają o to samo i tym blokowaniem uzasadniają wybór ich świętej przeglądarki. ja już niestety widziałem, jak FF muli i zawiesza się przy całkiem niewielkiej ilości zakładek, więc podziękuję. a Opera to jeden z bardzo niewielu programów, które mogę polecić każdemu z czystym sumieniem. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: jari77 Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.chello.pl 12.06.09, 19:39 brakuje w tym zestawieniu synchronizacji - zakladki i wyszukiwarki zapiemietane i dostepne na kazdym komputerze z dostepem do sieci (tudzież smartfonie) oraz wyszukiwanie z pasku adresu z możliwością dodawania własnych wyszukiwarek (to już jest w FF chyba i nazywa sie awesome bar - w operze od kilku lat ale na początku dodawanie wyszukiwarki nie było takie proste jak jest teraz:) ) Link Zgłoś
Gość: kainita Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:40 @karbonskiwidlak, fajnie ze określiłeś gdzie jest nie tak, tylko po co te inwektywy? @darek, to jeszcze nic przy niegdysiejszych wojnach na czytniki grup dyskusyjnych :D Link Zgłoś
Gość: Tirinti Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.bredband.comhem.se 12.06.09, 19:42 1. Zbędne z uwagi na 2. 2. Największy badziew w histori przeglądarek. Myślałem, że to firefoxyzm, a to operyzm. To coś powinno być zdelegalizowane, bo userzy są zbyt głupi, żeby wiedzieć, że mogą mieć profesionalnie każdą stronkę we własnym oknie! 3. A po co zapisywać sesję? 4. Jedyny dobry pomysł. 5. Kilka razy z tego skozystałem. Ale generalnie to autor strony powinien zadbać, żeby była czytelna. 6. Do tego są programy P2P. 7. Po co? 8. To chyba jeszcze gorszy badziew od tabizmu. A największa wada to brak własnego systemu operacyjnego. Przeglądarka powinna być integralną częścią systemu operacyjnego i jedna przeglądarka powinna działać z jednym systemem i jeden system z jedną przeglądarką. Szkoda, że Microsoft od czasu IE7 dezintegruję ta parę do tego o zgrozo wprowadził tabizm... aż boję się, że i gestyzm wprowadzi. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 82.160.29.* 12.06.09, 19:46 K-meleon i tak wymiata wszystkie inne:) Link Zgłoś
Gość: Gość: Vera Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 82.160.29.* 12.06.09, 19:47 K-meleon i tak wymiata;D Link Zgłoś
Gość: cana Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 19:52 @Tirinti, a Ty znów na krucjacie? :D nie masz czasem tego juz dosyć? Link Zgłoś
Gość: tryp Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 195.69.82.* 12.06.09, 19:56 mkkrawiec "Czemu ma to dowodzić?" Wojsku. Polskiego sie naucz, frajerfoksie. Link Zgłoś
Gość: jari77 Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.chello.pl 12.06.09, 19:59 @Tirinti 1. Szybkie wybieranie dziala podobnie jak strona domowa, tlyko ze zamiast jednej masz kilka równorzędnych. 2. Jesli uważasz ze 40 okienek na pasku zadań oraz dodatkowo włączone kilka aplikacji w niczym nie przeszkadza to faktycznie przeglądanie w kartach nei ma sensu. 3. Biorąc przykład tych 40 otwartych okienek - pracujesz sobie a tu prąd zgasł lub winda postanowiła wyświetlic niebieski ekran. Reboot wlaczas opere a tam wszystkie twoje 40 stron sie pojawia i nie trzeba szukac w historii. 5. Kiedy się czyta stronę z wiekszej niż standardowa odległośc (np. z 1,5m) to page zoom jest niezastąpiony. 6. Zgadzam się :) 7. Różne zastosowania ale kazdy wie ze "for pr0n". 8. Tu mogę napisac jedynie ze jak zaczniesz geścić to nie przestaniesz. Ci co używają gestów wiedzą o co chodzi:) Link Zgłoś
Gość: spoko Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 195.69.82.* 12.06.09, 20:00 "Snake - mam obecnie otwartych 320 kart w Firefoksie (tak, też pracuję nad projektem) i działają bez problemu (w tym kilka kart ma pelnoekranowe Java i Flash). " Ja mam obcenie otwartych 645 kart w Firefoksie (tak, pracuje nad trzema "projektami", buhehehe) i dzialaja bez problemu (w tym kilkadziesiat kart ma pelnoekranowe JavaScripty, pelnoekranowe CSS, pelnoekranowe Flash, pelnoekranowe C#). TAK WIENC SPOKO Link Zgłoś
Gość: cookie Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 20:13 Za co kocham firefox-a: - za to że przy 30 otwartych kartach ta przeglądarka zadba o to żebym nie siedział przed komputerem i męczył wzroku po prostu sama się wyłączy - za to że połowę mojego ekranu zajmują dodatki, a po co mam oglądać strony jak dodatki są ładniejsze - za to że potrafi zagospodarować mój ram prawie tak jak Vista - za to że ma adblocka no-scripta i inne rzeczy z fajnymi nazwami, o przeprawszam było jeszcze coś ale wyskoczył mi pop-up i nie mogę go zamknąć - za to że mogę sie lansować wsród znajomych - za to że przy każdym uruchomieniu przegądarka znajdzie dla mnie nowe aktualizacją dodatków potem je pobierze i wyłączy się aby po kilka minutach mieć nową wersję a ja w tym czasie mogę rozkoszowac się swoją kawą i przede wszystkim że to Firefox - za to że mogę się lansować wśród znajomych i dogryzać użytkownikom IE Link Zgłoś
Gość: kupa Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.bah.pppool.de 12.06.09, 20:25 no qwa... normalnie szok, jak się niektórzy potrafią bić o takie głupoty... nudzi się wam? Link Zgłoś
Gość: mtf Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 12.06.09, 20:28 Kolejny artykuł sponsorowany ? Nie rozumiem po co kolejna reklama komercyjnej firmy. Link Zgłoś
Gość: sandino Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 80.48.2.* 12.06.09, 20:36 no i tak. przeczytałem sporo na temat blokowania reklam. ale o odpowiedniku noscripta ani widu, ani słychu. noscript pozwala nam podjąć decyzję czy skrypty na stronie mają być uruchamiane czy nie. domyślnie są blokowane, co można jednym mlaśnięciem myszy zmienić. to bardzo przydatna funkcja - korzystam z niej codziennie. zaś wasze operowe blokowanie zawartości. wchodzę na gazeta.pl i najeżdża mnie reklama. tak, wiem - prawomlask/blokuj zawartość. adblock robi to automatycznie. są serwisy, gdzie reklama goni reklamę. i co? za każdym razem mam mlaskać i blokować? no właśnie. PS. śmiać mi się chce z tych, którzy wypisują tu delicje w stylu "opera rządzi","opera rulez". co to ma być? jeśli chodzi o ścisłość to na rynku niestety "rządzi" badziewne IE i firefox. wg mnie popularność lisa jest w pełni zasadna. Link Zgłoś
Gość: silesian Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.chello.pl 12.06.09, 20:47 Opera = Safari Pol rozwinietego swiata tego uzywa, bo to przegladarka w Applach. Swietna zreszta. Link Zgłoś
patman Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza 12.06.09, 20:49 @karbonskiwidlak Na allegro pod galeriami jakieś problemy pod Operą? Pierwsze słyszę, bo u mnie działa perfekcyjnie. Odpalam google analitics, nie widzę żadnych efektów specjalnych. Ale co ja będę przekonywał do lepszego. Link Zgłoś
Gość: pistacjowy Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 80.48.2.* 12.06.09, 20:49 firefox/opera jest dla lamerów, IE dla pedałów a dla prawdziwych twardzieli jest LYNX ;-) Link Zgłoś
Gość: rejoy Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: 89.231.223.* 12.06.09, 20:53 Zajmuję się grafiką i tworzeniem witryn stąd potrzeba posiadania kilku najważniejszych przeglądarek. Niezmiernie szanuje Operę i jej twórców. Idą w dobrym kierunku, konsekwentnie rozwijając swoje koncepcje, które faktycznie wpływają na komfort używania Opery bez zbędnych wodotrysków. Są prekursorami wielu rozwiązań, które są natychmiast powielane przez innych. Długo można pisać i analizować zarówno Operę jak i Firefoxa ale jedno muszę stwierdzić, czas porzucić Internet Explorer definitywnie bo jest naprawdę kilka świetnych alternatyw, bardziej funkcjonalnych, mimo wszystko bezpieczniejszych, a z całą pewnością szybciej reagujących na ewentualne błędy. Tak więc pozdrowienia dla twórców Opery, od użytkownika Firefoxa, choć dosyć elastycznego i korzystającego coraz częściej z Opery. Link Zgłoś
Gość: assan Re: 8 funkcji, które Opera miała pierwsza IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.09, 20:58 Cyt. " Udział w polskim rynku: FF grubo ponad 40%, Opera ledwie 8%. Dziękuję za uwagę." Udział w polskim rynku: wykształcenie zawodowe prawie 40%, wyższe ledwie 14%. Dziękuję za uwagę. Zawsze tak było że produkty ekskluzywne docenia mały odsetek społeczeństwa... Link Zgłoś