Dodaj do ulubionych

Pomóżcie w wyborze laptopa

IP: *.chello.pl 20.07.09, 12:01
Ja używałem zawsze tylko stacjonarnego, ale siostra chce kupić laptopa. Ma być używany do internetu, programów użytkowych, nieskomplikowanej grafiki, muzyki. Gdyby chciała sobie pograć, to na pewno nie w jakieś wymagające super hity. Ważna dobra bateria i żeby nie nagrzewał się zbyt mocno. Cena do 2500zł. Jaką firmę polecacie, a może jakiś konkretny model?
Obserwuj wątek
    • Gość: Lap Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 15:11
      Pomagamy potrzebującym i cierpiącym na brak gotówki:
      rapidshare.com/files/219805390/Laptops_for_Dummies_3rd_Ed.rar
      rapidshare.com/files/219804046/Buying_a_Computer_for_Dummies_2006_Edition.rar

• Gość: cintus Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 04:55
      też szukam laptopa do 2500 zł.
      Zastosowania związane ze studiami i internetem: office, internet, muzyka,
      zdjęcia, drobne montaże filmów, programy graficzne typu paint shop pro. nie gram
      w gry.

Musi być w miarę lekki-mobilny (matryca 13-15") i trwały.

wybrałem HP Compaq CQ61-120ew T6400 15,6'' HD 4GB 250GB GMA4500 VHP :
      h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho/WF06b/321957-321957-3329742-89318-89318-3873829-3946861.html
      Najważniejsze parametry:

* matryca 15,6-cala LED High Definition z technologią HP BrightView Infinity
      * procesor Intel Core 2 Duo T6400, 2,0 GHz, 2 MB pamięci podręcznej L 2
      * karta graficzna Intel GMA 4500 HD UMA
      * dysk twardy 250 GB
      * pamięć operacyjna 4 GB

Informacje dodatkowe: czytnik kart pamięci, głośniki Altec Lansing, złącze HDMI,
      numeryczna klawiatura

Co sądzicie o tym wyborze? Jakieś alternatywy? 2 wejścia USB wystarczą? Co to za
      karta graficzna, ktoś kojarzy? Widzi ktoś może jakieś minusy, których ja - laik
      - nie dostrzegam a moga być istotne w późniejszym użytkowaniu? pozdrawiam i
      dzięki za pomoc:)
      • qqbek Re: Pomóżcie w wyborze laptopa 21.07.09, 16:54

> Zastosowania związane ze studiami i internetem: office, internet, muzyka,
        > zdjęcia, drobne montaże filmów, programy graficzne typu paint shop pro. nie
        gram w gry.

> Co sądzicie o tym wyborze? Jakieś alternatywy? 2 wejścia USB wystarczą? Co to
        za karta graficzna, ktoś kojarzy? Widzi ktoś może jakieś minusy, których ja - laik
        > - nie dostrzegam a moga być istotne w późniejszym użytkowaniu? pozdrawiam i
        > dzięki za pomoc:)

Minusy - 2x USB
        Jeżeli nie grasz w gry, to GMA4500 HD wystarczy do amatorskiej obróbki filmów i
        zdjęć. Jeżeli jednak kiedyś spróbujesz zainstalować nawet najmniej wymagającą
        nową grę, rozczarujesz się potwornie (w porównaniu z układem średniej klasy
        takim jak na przykład NVidia GF 9600M czy nawet taniutki ATI Radeon 2600HD-
        które są 5 do 10 razy wydajniejsze w aplikacjach 3D).
        Co do sprzętowego wsparcia dla "cukierkowego" pulpitu Aero w GMA4500HD też można
        je między bajki włożyć, karta obsłuży co prawda ten zasobożerny dodatek, lecz
        okupione to będzie zauważalnym spadkiem wydajności.
        • cintus Re: Pomóżcie w wyborze laptopa 24.07.09, 00:10
          kupilem go. Wyglada ladnie, jeszcze nie odpalilem, do idealu mysle ze brakuje mu
          matowej matrycy, paska multimedialnego takiego jak w HP Pavilionach, firewire i
          "Nki" w karci wifi, ale tych 2 ostatnich pewnie i tak bym nie uzywal.

qqbek napisał:
          > Minusy - 2x USB

Jednak są "3 porty USB 2.0 (trzeci wspólny z portem eSATA)", co to znaczy, że z
          eSATA?

> Co do sprzętowego wsparcia dla "cukierkowego" pulpitu Aero w GMA4500HD też możn
          > a
          > je między bajki włożyć, karta obsłuży co prawda ten zasobożerny dodatek, lecz
          > okupione to będzie zauważalnym spadkiem wydajności.

Tutaj nic nie rozumiem :( Możesz przełozyć na polski? Co to pulpit Aero? co
          znaczy "cukierkowy" i do czego sie odnosi?
          • Gość: galtom eSata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 08:43
            cintus napisał:

> Jednak są "3 porty USB 2.0 (trzeci wspólny z portem eSATA)", co to
            znaczy, że z
            > eSATA?

eSata = external sata
            SATA to "nowy" interfejs laczacy dyski twarde (male kabelki zamiast
            szerokich tasm, wtyczki zamiast latwych w uszkodzeniu igielek i
            szybszy transfer).
            Dzieki temu portowi podlaczycz zew. dysk twardy (o ile ma interfejs
            sata). Normalnie dyski zew. (tanie) podpina sie do USB (transfer do
            480 Mb/s) ale czesc (mozesz tez kupic sama kieszen i wsadzic w nia
            zwykly stary dysk) ma tez port sata (tranfser do 3Gb/s) co jest o
            wiele wydajniejsze i wygodniejsze.
    • Gość: art Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.chello.pl 21.07.09, 22:47
      Siostrze zaproponował jej kolega z pracy model www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_-16/876310_notebook_lenovo_y530_15_4.aspx . Czy laptopy Lenovo są solidne?
      • Gość: . Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.07.09, 23:47
        jak zwykle ktos musi polecac sprzet z wobisu :(
      • Gość: T Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.07.09, 23:53
        Akurat ten model jest beznadziejny: błyszczący ekran, dysk tylko 5400RPM, karta
        Nvidia - ciągnie masę prądu i się mocno gżeje - NIE POLECAM
    • Gość: T Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.07.09, 23:50
      Ja bym ci polecał coś z c2d z kartą graficzną intel 4500HD - do codziennej pracy
      w zupełności wystarczy: mało się grzeje i pobiera mało prądu. Monitor koniecznie
      z matową matrycą - o niebo lepszy komfort pracy (brak refleksów i odcisków po
      palcach). Warto zainwestować w dysk 7200RPM - jest kolosalna różnica w
      wydajności. Niestety 95% laptopów ma dysk 5400. Można się spróbować dogadać w
      sklepie i za niewielką dopłatą wymienić na szybszy
    • cynamonika Re: Pomóżcie w wyborze laptopa 22.07.09, 11:16
      Polecam zerknąć na swiat-laptopow.pl, ja kupowałam tam i mogę Ci polecić Dell
      Inspiron 1501, 15.4'', ATH-64 X2 TK55 1.8GHz. Mam podobne wymagania, co Twoja
      siostra, więc myślę, że ten by jej odpowiadał.
    • Gość: lolo Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: 80.50.130.* 22.07.09, 13:24
      mialem tez problem z przeniesieniem sie z stacjonarki na laptopa. Ale wyszukalem sobie w necie sklepu z lapkami i znalazlem lapkowo.pl i tam wpisalem sobie cene do jakiej chce kupic, bjery jakie chce miec. Sprobuj moze i Ty cos wybierzesz.
    • djmas Re: Pomóżcie w wyborze laptopa 22.07.09, 14:04
      do takich zastosowań przyda się bardziej mocniejszy procesor z serii C2D niż
      dedykowana grafika
      www.allegro.pl/item694478359_laptop_toshiba_l300_257_t6400_3gb_250gb_windows.htmllub
      www.allegro.pl/item685849838_toshiba_a300_243_t6400_4gb_250_vista_tylko_4szt.html
      chyba że nie przeszkadza Ci klawiatura numeryczna (powodująca zmniejszenie
      powierzchni "normalnych" klawiszy) wówczas całkiem niezła konfiguracja
      www.allegro.pl/item689835083_laptop_asus_f50gx_t6500_2g_320_9400m_16_hd_torba_m.html
      jednak w przypadku tego ASUSa grafika dedykowana powoduje że bateria szybciej
      siada oraz wydziela odpowiednio więcej ciepła ale za to można pograć nawet w
      nowsze gierki na znośnych detalach.

jeśli laptop ma być energooszczędny i długo pracować na baterii to trzeba by się
      było rozejrzeć za netbookami
      • Gość: heliash Re: Pomóżcie w wyborze laptopa IP: *.chello.pl 27.07.09, 16:42
        Ten lenovo z vobisu jest dobry, karta 9600M jest nieporównywalnie szybsza niż
        zintegrowany intel GMA4500, który nadaje się praktycznie tylko do prac
        biurowych. Nie wiem, czy przeczytaliście dokładnie wątek, ale polecanie takiego
        laptopa z kartą intela do nawet starszych gier to głupota. Ten hapek to
        samo-lapek biurowy. Do domowego użytku może coś z toshiby w podobnej cenie,
        tylko z lepszą kartą graficzną? Coś takiego:
        www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_-16/875987_toshiba_a300-20o_t3400.aspx
        Jakby patrzyć na stosunek cena/możliwości to lenovo wypada najkorzystniej.
        • lukefair Re: Pomóżcie w wyborze laptopa 29.07.09, 17:18
          lenovo jest spoko, czemu nie :) choc jesli chodzi o design to dla mnie goruje
          podany wyzej przez kolezke toshiba, ktory w sumie w vobisie nie kosztuje z kolei
          tak duzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka