malinka-5 03.09.13, 18:50 Witajcie Czy ktoś się orientuje gdzie dokładnie w Acapulco stacjonuje Cuauhtémoc ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x.kasia Re: Cuauhtémoc 04.09.13, 08:49 Czesc, Cuauhtemoc cumuje na terenie bazy marynarki meksykanskiej (Armada de Mexico) w Acapulco. Jezeli bedziesz jechala z lotniska (ok. 20 min) to pod koniec carratera Escenica (nazwa drogi przed wjazdem do miasta) zobaczysz widoczna olbrzymia flage meksykanska powiewajaca nad baza. W sasiedztwie jest Grand Hotel Acapulco (wczesniej Hyatt Regency). Z okien widac baze marynarki. Jezeli bedziesz podczas pobytu okretu w Acapulco to moze warto rozwazyc spedzenia jednej nocy w hotelu:) Od hotelu zaczyna sie glowna aleja Acapulco - La Costera. Tansza opcja moze byc wizyta na plazy Icacos (Playa Icacos) przylegajaca do bazy i rozmowa z odwiedzajacymi plaze oficerami. Do zapytania o okret zawsze dodawaj przymiotnik "maravilloso". Takie okreslenie delikatnie masuje meksykanska dume. Mozesz dodac, ze widzialas (lub nie) okret w Szczecinie gdzie kilkakrotnie budzil sensacje. O Gdyni nie wspominaj:) Buen viaje - k. Odpowiedz Link
malinka-5 Re: Cuauhtémoc 06.09.13, 18:39 Muchas gracias :) Serdecznie dzięki za odpowiedź i podpowiedzi :) A na żaglowcu byłam i w Szczecinie i Gdyni :) Cariños :) Odpowiedz Link
x.kasia Re: Cuauhtémoc 08.09.13, 11:45 De nada:) Okret cumuje rowniez w Veracruz. To drugi jego "prawie" macierzysty port. Mialam rowniez okazje widziec zaglowiec dwa razy w Szczecinie. Jezeli to bedzie Twoja pierwsza wizyta w Acapulco chetnie zasugeruje miejsca w ktorych mozna sie dobrze tanczac rozerwac. I osobno miejsca z bardzo dobra lokalna kuchnia. Buz:) Odpowiedz Link
malinka-5 Re: Cuauhtémoc 09.09.13, 11:13 jesli chodzi o mój najulubienszy żaglwoiec to po długiej podróży najpierw będą wrócą do Acapulco.. chciałabym pojechać do Meksyku bo jeszcze tam nie byłam, a od zawsze o tym marzę najfajniej byłoby połączyć kilkudniowy pobyt w Acapulco + zwiedzanie przez kolejne dni.. Ceny wycieczek są kosmiczne a wiesz może jak wygląda możliwość wyjazdu indywdualnie, poza biurem podróży? a tańczyć uwielbiam więc poprosze o informację, z lokalami z lokalną kuchnia też. w ogole za każde wskazówki będę wdzięczna :) a znasz jakieś stronki na necie z przepsiami meksykańskimi? szukałam przepisów, ale są na te same rzeczy przepisy są bardzo różne. a chciałabym poznać taką bardziej tradycyjną kuchnię. W Polsce pojawia się coraz wiecej produktów żeby można było samemu cos ugotowac. szkoda że ceny sa jeszcze wysokie (np. papryka habanero 99,9zł.kg) Cuídate :) Odpowiedz Link
x.kasia Marzenia meksykanskie:) 11.09.13, 09:52 Moim zdaniem, wielokrotnie potwierdzonym, do Meksyku mozna (nalezy nawet:) leciec bez pomocy biura. Kraj latwy do podrozowania, przyjazny turystom i z dobrze rozwinieta niedroga komunikacja autobusowa. Sugestie co do miejsca do zobaczenia, tanczenia i jedzenia podam Tobie gdy juz bedziesz miala skrystalizowane plany podrozy do Meksyku. Ciekawe przepisy kuchni meksykanskiej znajdziesz w sympatycznej ksiazeczce malego formatu - Kuchnia meksykanska (Z kuchennej poleczki) . Kupilam ja w Media M. W necie znajdziesz ja tutaj: www.nokaut.pl/kuchnia-przepisy-kulinarne/produkt-marlena-spieler.html Pozdrowienia - k. Odpowiedz Link
malinka-5 Re: Marzenia meksykanskie:) 11.09.13, 22:42 ok. jak będę już wiedzieć coś więcej poproszę o sugestie Pozdrawiam M Odpowiedz Link
mezoameryka.pl Re: Cuauhtémoc 19.09.13, 20:31 Ja bym bardzo chciała się z Tobą skontaktować w sprawie prywatnego turu po Acapulko. Możesz do mnie napisać na maila Kasia@mezoameryka.pl? Będę bardzo wdzięczna Kasia pozdrawia Kasie Odpowiedz Link