IP: *.sgh.waw.pl 07.06.02, 18:44
witam wszystkich! mam małe pytanie: czy ktoś z was pali papierosy? Bo ja
niestety tak, bardzo mnie to męczy psychicznie i finansowo. Jednak kazdorazowa
próba rzycenia palenia kończy się, równie obrzydliwą jak palenie, furą złych
węglowodanów....
może ktoś mógłby mi wyjaśnić, czy papierosy maja jakiś wpływ na poziom insuliny
i na metabolizm węglowodanów. Może jak poznam mechanizmy bedzie mi łatwiej nad
tym zapanować. Pozdrawiam,
ps. Forum Fitness jest super!!
Obserwuj wątek
    • jogger Re: papierosy 07.06.02, 18:49
      Sorry że nie zdążyłem odpowiedzieć Ci na priva. Z apetytem na węglowodany po
      rzuceniu palenia jest tak samo, jak z każdym stresem: rośnie zapotrzebowanie na
      serotoninę, która z kolei zależy od węglowodanów. To jest taki sam mechanizm,
      jak w wątku
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
      dzial=0511&forum=342&wid=2072345&aut=+monika23&aid=2072345
      • Gość: mung25 Re: papierosy IP: *.sgh.waw.pl 07.06.02, 19:23
        dzieki, Jogger za odpowiedź. To nawet dobrze, że nie odp mi prv bo w końcu
        przelamałam się do czynnego udziału w forum.

A propos Twojej odp to wyglada na to, że po prostu nic sie nie da z tym zrobić?
        Obawiam się, że wypełniacze typu otręby owsiane nie pomogą....
        dzis próbowałam przejść na Kopen. i niestety - sniadanie tylko z kawą jest dla
        mnie nie do przejścia!!!! Siegnęlam po otreby, a potem...potoczyło się :((((
        Ale od jutra znowu spróbuję. Po kopenhaskiej przejdę na Montignac i wtedy
        kolejny raz podejme wyzwanie rzucenia palenia. Przed dietą wole nie próbować i
        tak już w tym momencie mam CIAŁO jakich mało....
        • Gość: savena Re: papierosy IP: 5.1R* / *.turboline.skynet.be 07.06.02, 19:29
          moze meridia przez miesiac lub dwa by pomogla. jest droga ale wydasz na nia
          pieniadze zaoszczedzone na papierosach i wielkich ilosciach jedzenia.
          • Gość: mung25 Re: papierosy IP: *.sgh.waw.pl 07.06.02, 19:37
            Gość portalu: savena napisał(a):

> moze meridia przez miesiac lub dwa by pomogla. jest droga ale wydasz na nia
            > pieniadze zaoszczedzone na papierosach i wielkich ilosciach jedzenia.

sorry ale chyba nie skorzystam z Twojej rady, bo właśnie przeczytałam, że Meridia:
            a. uzależnia
            b. jest pochodna amfetaminy.
            Chyba jednak po prostu wezmę się do roboty: kopenhaska, Montignac i trening.
            pozdrawiam
            • Gość: savena Re: papierosy IP: 5.1R* / *.turboline.skynet.be 07.06.02, 20:00
              bralam meridie ponad dwa miesiace i sie nie uzaleznilam.chyba w polsce troche
              przesadzaja z ta krytyka meridii.
              • Gość: mung25 Re: papierosy IP: *.sgh.waw.pl 07.06.02, 20:02
                Gość portalu: savena napisał(a):

> bralam meridie ponad dwa miesiace i sie nie uzaleznilam.chyba w polsce troche
                > przesadzaja z ta krytyka meridii.
                A mozesz mi powiedziec ile kostuje ten środek, ile czasu trzeb go brać, jak długo
                i czy jest na receptę?
                Czy nie mialaś efektu jojo i innych ubocznych ?

• Gość: NIKA10 Re: papierosy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 20:05
              Meridia ani nie jest pochodną amfy ani nie uzależnia. Brałam Meridię raz przez
              3 miesiące, owszem super schudłam i jedyna jej wada to taka że pod koniec
              trzeciego opakowania już przestała działać, więc beż najmniejszych problemó ją
              odstawiłam. Po roku spróbowałam podobnie - a nóż organizm zapomniał? Ale tylko
              przez pierwsze pół dał się nabrać, ale pzrynajmniej nie utyłam obrzerając się
              (stres egamninac) więc i tak byłam zadowolona. Po amfie nie można spać, jest
              lepsza pamnięć i koncentracja, a po dłuższym stosowaniu można wylądować na
              psychiatryku. Ja żadnych objawów nie zanotowałam, a brałam ją w trakcie sesji -
              tak samo mocno musiałm kuć jak zawsze, a i senność ogarniała mnie naturalna.
              Meridia jest OK ale droga. Gdyby nie to że już na mnie nie dziłą to pewnie znów
              bym spróbowała przed latem:))
              Pozdrawiam.
              PS A na żucanie palenia polecam akupresurę. Jest naprawdę skuteczna!!!
              • Gość: mung25 Re: papierosy IP: *.sgh.waw.pl 07.06.02, 20:18
                dzieki za informacje.
                Jestem juz prawie przekonana do Meridi. Ale nadal nie wiem czy to jest nareepte
                i ile kosztuje?
                • Gość: savena Re: papierosy IP: 5.1R* / *.turboline.skynet.be 07.06.02, 22:53
                  w belgii jest na recepte i kosztuje 70 euro na miesiac.
                • Gość: www Re: papierosy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:15
                  mung !!! Troche wiary w siebie !!!
                  Olej tą chemie !!!
                  O meridzie słyszałam że jest lekiem stosowanym przy bardzo dużej otyłości i że
                  zalicza się do leków tzw. "psychotropowych"
                  Jestem na normalnej diecie i chudne (najgorsze są pierwsze dni). Jak zrzucę to
                  co zamierzam to pogonie te wredne fajki gdzie pieprz rośnie.
                  A co do rzucania palenia to polecam strone www.rzucpalenie.com.pl
                  Powodzenia
                  Niewolnica Marlboro lights :-(((((((((
                  • Gość: mung25 Re: papierosy IP: *.sgh.waw.pl 08.06.02, 11:14
                    Bardzo dzięki za wsparcie:)))))

W moim przypadku chemia nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, poniewaz nie mam aż
                    tak dużej nadwagi (na razie 5.5 kg)tylko jestem drobnokoścista i bardzo źle to
                    wygląda. Poza tym i tak do końca życia będę brac inna chemię (mam nieuleczalna
                    niedoczynność tarczycy) więc boje sie ,że meridia może tylko pogorszyc sprawę.
                    Z tego co napisałaś njapirw dieta , potem rzucanie - to tak jak ja. Kiedy
                    rzucasz palenie? Może zaczniemy razem?
                    • Gość: www Re: papierosy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 18:36
                      za 5 kilo ;-) o ile starczy mi samozaparcia ;-)))
    • Gość: Maria Re: papierosy IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.06.02, 10:58
      Dzien dobry. Od 14 m-cy nie pale papierosow a palilam przez dlugie 32 lata !!!
      Wczesniej probowalam kilka razy niestety bez efektow. Nie pomagaly plastry,
      guma do zucia ani nawet hipnoza. Pomogl mi dopiero Zyban. Dzieki niemu bez
      stresu i okropnego glodu nikotynowego poprostu przestalam palic. Latwo, lekko
      i przyjemnie. Na dodatek bez tycia (chociaz mam nadwage ale to inna historia).
      Niestety lek ten jest dosyc drogi. Kuracja kosztuje ok. 540 zł i trzeba miec
      recepte.
      Wiem, ze lekarze bardzo chetnie wypisuja recepty na Zyban bo praktycznie nie
      ma przeciwwskazan do jego zazywania. Ty powinnas o recepte poprosic lekarza u
      ktorego leczysz tarczyce.
      Mysle, ze warto nawet pozyczyc pieniadze bo zwroca sie one b. szybko jak
      przestaniesz palic.
      O Zybanie mozesz poczytac w internecie - jest ogrom informacji.
      Uwierz mi, ze to wsaniale moc pokonac nalog.
      Zycze Ci powodzenia
      Maria
      • Gość: mung25 Re: papierosy IP: 213.17.165.* 10.06.02, 15:24
        dziękuję za radę. Wezmę to wszystko pod uwagę. Ja palę już ok. 10 lat. Do tej
        pory 2 lata w sumie nie paliłam (właściwie nie odczuwałam głodu nikotynowego,
        ale i tak bardzo przytyłam) Teraz jak chce rzucić , wzrasta mi apetyt na
        śłodycxze.
        Jeśli nie uda mi się tym razem rzucić, sięgnę po środek, który polecasz,
        chociaz przyznaję, że jego cena mnie przeraża. Najpierw spróbuję bez niego.
        Coraz bardziej czuję się zmotywowana do tego kroku.
        Pozdrawiam i życze Ci dożywotniej abstynencji.

• Gość: nika10 Re: papierosy IP: *.mcnet.pl 10.06.02, 17:15
          Meridia jest na receptę, meridia 10 kosztuje około 320 zł, a meridia 15 około
          370. Drogo ale skutecznie. Jedno opakowanie starcza na 30 dni.
          pozdrawiam
          PS Spróbuj akupreurę!! 150 zł za jeden seans. Jeśli nie podziala lub złąmiesz
          się - ja się złamałąm po 3m-cah niepalenia na sylwka, kolejny jest tańszy o 50
          zł. Następne chyba też a potem już za darmo. Ja po tym drugim zabiegu nie palę
          już 3 lata.
          Powodzenia.
          • Gość: mung25 Re: papierosy IP: 213.17.165.* 11.06.02, 09:32
            Właściwie to sama się dziwię dlaczego palę. Chyba tylko dlatego, że przy
            rzucaniu - słodycze, więc dalej palę.
            Pomimo 10 lat palenia mam o wiele lepsza kondycję niż moi niepalacy znajomi,
            dobrze pływam. Zastanawiam się czasem jaka byłabym sprytna bez palenia?;-)

Już niedługo rzuce i na pewno poproszę was o wsparcie i motywację.
      • Gość: beta16 Re: papierosy IP: *.cpu-zeto.com.pl 11.06.02, 12:20
        Paliłam przez 20 lat, ale od 1,5 roku nie palę. Mnie również w walce z nałogiem
        wspaniale pomógł Zyban. Polecam go każdemu. Niestety po rzuceniu palenia
        przytyłam i w walce z nadwagą przegrywam. Beta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka