ania_bee 27.07.05, 15:27 na ulicach Warszawy często można potkać panie z dziwnym przyrządem do mierzenia zawarości tkanki tłuszczowej czy pomiar ten jest miarodajny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miimiimii Re: pomiar tkanki tłuszczowej 28.07.05, 13:15 hmm.. nie mam pojecia na jakiej zaadzie to działa, ale coś niewątpliwie w tym jest. robiłam sobie taki pomiar kilka lat z rzedu. leczyłam sie z anoreksji i wynik na przestrzeni kilku latulegał zmianom Odpowiedz Link Zgłoś
hesjja Re: pomiar tkanki tłuszczowej 28.07.05, 17:42 może jednak ktoś się zna na tych urządzonkach. Mierze się za każdym razem kiedy je widzę i niby wyniki wydają się być jakoś tak logiczne... Nie wiem czy mam do tych urządzeń uprzedzenie czy do osób, które to badanie przeprowadzają, czasami są tak odpychajace, że az strach brrrrr A może ja mam takie "szczęście" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scept89 wartosc dziwnych samochodow IP: *.ljcrf.edu 28.07.05, 21:38 ania_bee napisała: > na ulicach Warszawy często można potkać panie z dziwnym przyrządem do > mierzenia zawarości tkanki tłuszczowej Taaak. A na autostradach w mojej okolicy mozna spotkac panie w dziwnie wygladajacych samochodach. Pytanie: czy samochody owe (nie mowiac juz o paniach) sa cos warte? Podaj jakies szczegoly o jakim Ty przyrzadzie do diabla mowisz. Czy owe panie w Wawie "szczypia" przechodniow owym przyrzadem? Jesli tak to sa ta szczypce to pomiaru faldow tluszczowych. Wiarygodnosc tychrze zalezy od: - ilosci dokaonanych pomiarow (w moich czasach dokonywalismy trzech: ramie pod trojglowcem, fald miedzylopatkowy + boczek na brzuchu). - wprawy badajacego (fald sie przesuwa) - zgodnosci budowy ciala badanago z formulkami sluzacymi do obliczania masy tluszczowej Ogolnie tego typu badania sa jedynie przyblizeniem. Istnieje korelacja ale nie pelna zgodnosc pomiedzy "szczypcami", wagami z pomiarem % tluszczu i najprawdopodobiej najdokladniejsza metoda (na zyjacych osobnikach), wazenia i pomiarow objetosci na wadze w zbiorniku z woda. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_bee Re: wartosc dziwnych samochodow 28.07.05, 23:40 Gość portalu: scept89 napisał(a): > Podaj jakies szczegoly o jakim Ty przyrzadzie do diabla mowisz. nikogo nie szczypią :-) trochę już znalazłam na ten temat fachowo metoda zwie się chyba bioimpendancją /inaczej biologiczną impedancją/ metoda ta wykorzystuje właściwości przewodzące tłuszczu, kości, organów wewnętrznych i mięśni analiza jest dokonywana przez wysłanie słabego prądu przez organizm a ponieważ tłuszcz jest złym przewodnikiem, powoduje opór w przepływie /tzw. impedancje/ jest to podstawą do pomiaru procentowej zawartości tkanki tłuszczowej znalazłam też kilka krytycznych uwag na temat tych przyrzadów, podobno nie mierzą faktycznego poziomu zawartości tłuszczu ale przy ich pomocy można obserwować przynajmniej kierunek zmian :-) być może nie są do końca miarodajne, ale ta metoda wydaje mi się bardziej godna uwagi niż ta na zasadzie 'łapanie fałdy między palce' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś