Dodaj do ulubionych

zawroty głowy podczas ćwiczeń

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:58
witam;)
raz w tygodniu chodze na siłownie gdzie najpierw 15 minut biegam lub ide po
biezni, potem jakies 45 minut cwicze i na koncu jakies 40 minut -marszobieg,
no i mam taki problem ze po tych 30-40 minutach biegu zaczyna krecic mi sie w
głowie, chciałabym jeszcze troche dłuzej pobiegac bo chęci i siły mam tylko
te zawroty:/
czy powinnam wypijac w czasie cwiczen jakis napoj typu carbo? słyszałam o
czyms takim, ale z drugiej strony nie chce pakowac w siebie węgli bo przeciez
ide tam po to zeby je spalic...
Obserwuj wątek
    • Gość: edyta Re: zawroty głowy podczas ćwiczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:21
      własnie znalazłam cos o napojach izotonicznych, chyba w takie cos musze sie
      zaopatrzyc podczac cwiczen, mam tylko nadzieje ze te wszystkie cukry w nich
      zawarte nie zaszkodza zrzucaniu kilogramów;)
      • Gość: sylwia Re: zawroty głowy podczas ćwiczeń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 20:17
        mam ten sam problem, chetnie poslucham jak go rozwiazac
      • Gość: scept89 Re: zawroty głowy /Gatorada IP: 155.198.233.* 27.02.06, 22:28
        Po pierwsze czy pijesz cokolwiek podczas tych dwoch godzin cwiczen, chocby wode?
        Jesli pijesz i dalej masz zawroty to najprawdopodobniej przyczyna jest niski
        pozim glukozy we krwi. Sa co prawda takowi ktorzy podpisuja sie pod bonk
        training (dlugie biegi na czczo itp) ale moim zdaniem jesli masz pasc po
        godzinie/miec rozwalony dzien (nie da sie pracowac z tak niskim poziomem
        glukozy) to jednak lepiej uzupelnic braki. Zapewne stosujesz jeszcze jakas diete
        tak ze tym bardziej trudno o zapasy glikogenu w watrobie.

Zdrob eksperyment:
        - odmierz 100kcal gatorady
        - rozciencz odrobine jesli jest zbyt slodki
        - wypij 10-15min przed biegiem
        - zobacz czy zdolasz dzieki temu spalic wiecej niz 100kcal biegajac (10min biegu
        wiecej)/rowerujac itp.

Dawka 100kcal jest przykladowa, sama musisz sobie ustalic dawke ktore z jednej
        strony nie wysyca a z drugiej zapobiega zawrotom.

Nawet jesli spalisz dokladnie tyle kalorii ile uzupelnilas to i tak zapewne nie
        stoczysz sie z biezni z bolem glowy a dodatkowo poprawilas osiagi biegacze.
        Jesli zawroty glowy trwaja mimo napompowania sie glukoza i elektrolitami to
        zapewne musisz zmniejszyc intensywnosc treningow.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka