Dodaj do ulubionych

Streching-kiedy ?

28.02.06, 20:25
Rozciąganie , przed ćwiczeniem ,czy po ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jackk3 Re: Streching-kiedy ? IP: *.ptr.terago.ca 28.02.06, 20:50
      Jesli juz uzywamy jez. angielskiego to uzywajmy go poprawnie: 'Stretching'.
      A kiedy? Po cwiczeniach silowych, po jezdzie na rowerze. Mozna tez rano (na
      sucho) stosujac 'izometryczne rozciaganie' (nie zalecane dla poczatkujacych).
      • mikka8 Re: Streching-kiedy ? 28.02.06, 21:45
        Bardzo dziękuję za odpowiedz :) Eh , zjadło mi się jedną literkę ,to wszystko
        przez ten pośpiech ;)

Stretching* of course !

Pozdrawiam:)
        • ip.150.519.68 Re: Streching-kiedy ? 28.02.06, 21:56
          rano "na sucho" ale doradzlbym jednak mala rozgrzewke przed ;)
          • Gość: jackk3 Re: Streching-kiedy ? IP: *.ptr.terago.ca 28.02.06, 22:20
            Wlasnie w tym caly sek. Jesli mala rozgrzewka to tylko w formie np. wymachow
            nog, rak. Cala idea rozciagania 'na czczo' polega na tym zeby organizm
            niejako 'zapamietal' szerszy zakres ruchow na caly dzien. Z tym ze uwaga, ten
            typ rozciagania nie moze byc na calosc (100%), gdyz w takim przypadku (gdy
            rozciagamy sie do 'bolu' czy inaczej do konca) nastepuje reakcja odwrotna, po
            poczatkowej poprawie nastepuje lekkie kurczenie miesni. Stosowalem ta metode i
            mialem b. dobre rezultaty (mankamentem jest systematycznosc).
            Druga metoda (troche skrajna) jest rozciaganie 'izometryczne'. O wiele bardziej
            intensywne, do granicy bolu (lub nawet za!). Np. podnosimy prosta noge,
            opieramy o np. drabinki (stojac) tak wysoko aby czuc rozciagniecie (lub LEKKI
            bol), nastepnie nie zwiekszajac rozciagniecia NAPINAMY miesnie tylu nogi,
            naciskajac w dol, trzymamy to napiecie 20 sek, potem relaks i nastepne 20-30
            sek (mozna zwiekszyc rozciagniecie). Jest to najszybsza metoda rozciaganie, ale
            co tu duzo mowic najbardziej BOLESNA.
            Pzdr
            • ip.150.519.68 Re: Streching-kiedy ? 28.02.06, 23:08
              Wszystko fajnie tylko ze zawsze sie obawiam ze ktos sobie zrobi krzywde, stad
              moje zalecenia typu: "rozgrzewka" "powoli" "bez wariacji" itp.
              Nie jest sztuką "szarpnąć ścięgno" i ... miesiąc kurowac kontuzję. Na takie
              szarpnięcie moze pozwolic sobie ktos doświdaczony kto wie co u niego znaczy 100
              a co 70 % zakresu ruchu i w jakich warunkach - zewnetrznych i wewnetrznych.
              A forum - tak mi sie wydaje - dzieli sie na dwi grupy: tych co pytają i tych co
              odpowiadaja. Gdy kto pyta : "stretching-kiedy" to oznacza ze dopiero zaczyna
              a to sie rowna wg mnie temu ze nie wie gdzie ma 100% - stad moja ostroznosc.
              • Gość: jackk3 Re: Streching-kiedy ? IP: *.ptr.terago.ca 28.02.06, 23:22
                Zgadzam sie. Ale jak sie zachowuje srodki ostroznosci i rozciaga samemu (z
                partnerem to nastepne 'ekstremalne' rozciaganie) to zerwac sciegno jest raczej
                trudno. Co do rozgrzewki to sie musze zgodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka