Dodaj do ulubionych

alkohol - experci pomozcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 19:54
wypijam ok 2-3 razy w tygodniu 150-200g wódki (moja waga ok 100kg). czy są
jakieś długoterminowe negatywne efekty które na bank mnie dotkną z tego
powodu? sportem w wielu jego odmianach zajmuję sie prawie że zawodowo . wiem
ze alkohol 'blokuje' syntezę białek - ale nie przejmuję sie tym bo nie
interesują mnie żadne 'przyrosty' miesni. z jakimi jeszcze efektami
powinienem się liczyć?
Obserwuj wątek
    • nanai11 Re: alkohol - experci pomozcie 06.05.06, 09:11
      Alkoholizm.
      • Gość: dana Re: alkohol - experci pomozcie IP: *.aster.pl 06.05.06, 09:56
        alkoholizm......................
        • Gość: gmgm Re: alkohol - experci pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:06
          dziękuję
        • Gość: gmgm Re: alkohol - experci pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:10
          ale jednak nie zgadzam - nazwie ktos żabojada alkoholikiem, bo wypija on od
          czasu do czasu butelkę wina do obiadu czy kolacji??? Nie sądzę.
          • scept89 nazwa etc. 06.05.06, 11:22
            Gość portalu: gmgm napisał(a):

> ale jednak nie zgadzam - nazwie ktos żabojada alkoholikiem, bo wypija on od
            > czasu do czasu butelkę wina do obiadu czy kolacji??? Nie sądzę.

Nie wazna nazwa. Wazny skutek. Pierwszym schorzeniem o ktorym mysli lekarz we
            Francji kiedy przywioza pacjenta z krwawieniem z gornego odcinka przewodu
            pokarmowego jest krwawienie z zylakow przelyku -> powiklanie marskosci watroby.
            To czy dla rodziny i samego pacjenta byl on jedynie radosnym konsumentem polowy
            butelki wina przy obiedzie i kolacji nie ma znaczenia.

• Gość: gmgm Re: nazwa etc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 12:44
              moim zdaniem,w oparciu o moją dotychczasową wiedzą o żywieniu (jeśli ktoś wie
              więcej - proszę o pomoc, własnie dlatego zaczęłem ten wątek), znacznie mniej
              zdrowe od wypicia 'małpki' czystej jest wypicie np litrowej coca coli albo
              fanty. proszę o podanie negatywnych skutków alkoholu w małych-średnich dawkach
              • scept89 Re: nazwa etc. 07.05.06, 23:51
                Osoby spozywajaca __MALE__ dawki alkoholu maja sie (statystycznie) zdrowotnie
                lepiej od abstynentow.

en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_alcohol_on_the_body
                en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_consumption_and_health
                Problem w tym ze 200g wody 3x tyg == 240g spirytu (optymistycznie zakladam ze
                nie znasz co to piwo ani wino...):
                1) jest powyzej gornej granicy tego co jest OK (max 24-30g spirytu /dzien)
                2) fakt ze pijesz 200ml wodki wskazuje ze pijesz aby sie upic -> trudno o
                kontrole i latwo o zeslizg (wzrost picia)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka