Dodaj do ulubionych

sauna a odchudzanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:21
chcialabym zapytac czy ktos z obecnych wspomagal sie sauna w czasie
odchudzania i czy faktycznie moze to przyspieszyc efekty diety
niskokalorycznej i cwiczen (aerobik)? jesli tak, to jak czesto chodzic i na
jak dlugo? do tej pory bywalam tylko rekreacyjnie, po silowni na 15 min.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: sauna a odchudzanie 28.08.06, 06:31
      sauna nie odchudza. Sauna pomaga zregenerować mięśnie po wysiłku fizycznym,
      pogaga też oczyścić organizm z toksyn i zrelaksować się. Ale sama w sobie nie
      odchudza. jednak regularne korzystanie z sauny pobudza przemianę materii.
      Łączenie dawki ruchu, z odpowiednią dietą i sauną na pewno jest dobrym
      pomysłem..

Jak często, a jak Ci pasuje. Może pokażdych zajęciach. A moze regularnie dwa
      razy w tygodniu. A na jak długo - a najlepiej 2-3 wejścia po ok. 15 minut.
      Pomiędzy poszczególnymi wejściami robić kilkunastominutową przerwę na
      schłodzenie organizmu.
      I jeżeli można doradzić, jezeli nie jesteś dobrze przyzwyczajona do sauny,
      jednak proponowałabym zrezygnować w przerwach z lodowatych prysznicy, a wybrać
      chłodne. Stopniow rzechodzić na większe różnice temperatur.

A przy okazji, jeżeli jeszcze masz możliwość wyboru sauny, proponowałabym
      zamiast tradycyjnej - tę na podczerwień. Jest bardziej ciasno w środku, mimo
      zbliżonej temperatury łatwiej oddychać i ponoć jednak więcej kalorii się spala
      w czasie seanu, a przemiana materii bardziej jest podkręcona...
      • Gość: coco Re: sauna a odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:49
        dziekuje za odpowiedz :) ze sauna nie odchudza sama w sobie, to z pewnoscia,
        ale czytalam sporo nt, ze jednak pomaga zdedukowac ilosc kg.

mam mozliwosc korzystania tylko z tradycyjnej sauny w fitness klubie, do
        ktorego chodze. po kazdych zajeciach, to by bylo codziennie...
        • Gość: Aga Re: sauna a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 13:28
          chodzisz codziennie?
          u mnie nie wolno, mimo że chciałam codziennie robić inna grupe mięśni trener mi
          nie pozwolił, powiedział, że mnie wyrzuci ;)
          a z sauny kazał nam korzystać raz, dwa razy w tygodniu ale w dni wolne od
          treningów
          więc widać co klub to inna historia
        • nchyb Re: sauna a odchudzanie 28.08.06, 14:17
          co do chodzenia codziennego. Znam takich co codziennie chodzą, ale w takim
          przypadku wyłącznie jedno, góra dwa krótsze wejścia. Mi najbardziej odpowiada
          co drugi, trzeci dzień, ale zimową porą codziennie się parę razy zdarzyło...

Co do redukcji kilogramów. Połączenie kilku relementów (dieta, ruch, sauna) da
          dobre efekty. Jeżeli ruchu i zmian dietetycznych nie będzie - sauna nie
          pomoże...
          Bywały z nami na saunie osoby regularnie korzystające z jej dobrodziejst. Skóra
          gładka, delikatna jędrna, ale kilogramów nie ubywało. Bo jednak sauna nie
          odchudzi...

To znaczy, niektórym wydaje się, ze tracą na wadze, i faktycznie po takim
          seansie i 2 kg może być mniej. Ale to odwodnienie, po napiciu się wraca
          wszystko do normy. Ale przemiana materii jest trochę podkręcona. Jeżeli po
          takiej saunie wypije się wyącznie wodę, ewentualnie przed snem jedno małe nie
          za mocne piwko, dodatkowo wspomniana dawka ruchu i do tego bez błędów
          dietetycznych, no to waga ma szansę zmniejszać się...
          • Gość: coco Re: sauna a odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 16:43
            ruch to dla mnie przyjemnosc, a przygoda z fitnessem jest na stale, a nie z
            uwagi na chec zrzucenia paru kg. praktycznie codziennie chodze na silownie lub
            aerobik, dla relaksu i przyjemnosci. skoro jestem codziennie (zaden instruktor
            nigdy mi nie mowil, ze cwicze za duzo;)))), to na saune tez moglabym chodzic
            regularnie - tylko chce to robic z glowa, nie przesadzic, ale zeby przynioslo
            efekt, skoro juz poswiecam na to czas :)

dopytuje sie jednak po przytylo mi sie troche przez wakacje i chce sie tego w
            miare mozliwosci jak najszybciej pozbyc, a nie kupowac luzniejsze ciuchy ;)))

co do diety, to po prostu wracam do normalnych zwyczajow jedzeniowych - tj
            koniec z nalesnikami, goframi i lodami, pieczywem i produktami macznymi...
            powort chudego miesa, chudego nabialu, duzo warzyw.
          • Gość: coco Re: sauna a odchudzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:30
            no i jeszcze jedno - ja skutki odchudzania wole mierzyc cm niz waga. obwody sie
            licza!
            • nchyb Re: sauna a odchudzanie 28.08.06, 18:26
              No to powodzenia, trzymam kciuki za wytrwałość. Sauna na pewno nie zaszkodzi, a
              przy tym nie dość, że wspomaga, to i odpręża. Miłego saunowania... :-)
              • Gość: Ela Re: sauna a odchudzanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.06, 18:31
                Taki typ sauny polecam
                www.fitnessplanet.strefa.pl/sauna.php
                • nchyb Re: sauna a odchudzanie 29.08.06, 12:58
                  pisałam wyżej o infraredzie, ale autorka wątku odpisała, że nie ma takiej w jej
                  fitnes klubie...
                  • Gość: Ela Re: sauna a odchudzanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.06, 18:11
                    Tak to jest dość droga sauna i mało który fitness ma ją w ofercie .
                    A tak naprawdę to tylko jedynki kabiny infrared dają konkretne rezultaty,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka