Dodaj do ulubionych

martwy ciąg a brzuch

14.09.06, 01:15
ćwiczę prawie rok na siłowni. zawsze miałem problem z techniką jeśli chodzi
o martwy ciąg (wiosłowanie w opadzie też ale to inny temat).
W ostatni wtorek chyba w końcu załapałem :)
Skonczyło się na dołożeni 10kg na sztangę i zakwasach mięśni brzucha
na drugi dzień (prostowniki, pośladki i nogi - OK!)
Pytanie - to jest normalne, czy może jednak nie załapałem ??

Pytanie dodatkowe - jak wiosłować w opadzie żeby poczuć plecy ? Jakieś rady ?

Dzięki !
Obserwuj wątek
    • typowy_kark Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 08:02
      ciezko powiedziec nie widzac prezentowanej przez ciebie techniki.
      z brzuchem w martwym (i przysiadzie) to jest tak, ze nabieramy w niego powietrze i napieramy miesniami brzucha na pas (ktory zawsze warto nosic w poblizu ciezarow maksymalnych). w ten sposob cisnienie w jamach brzusznych zapewnia sztywnosc korpusu. pas nie jest zacisniety niemozliwie mocno - musimy miec mozliwosc wypchniecia miesni brzucha przeciw niemu. polecam ogladnac filmy z zawodow trojbojowych.

wioslowanie to nieco inna para kaloszy: przede wszystkim nie musisz miec korpusu rownolegle do podlogi - to czesto powoduje duzy dyskomfort w odcinku ledzwiowym. sztange podciagaj do brzucha.
      w razie potrzeby uzyj paskow na nadgarstki (przy duzych ciezarach), lub zmniejsz obciazenie jesli cwiczenie zaczyna zamieniac sie w czesciowy martwy ciag (na skutek ruchow tulowiem).
      ciezar podciagaj plecami, a nie rekami - jakkolwiek dziwnie by to nie brzmialo :)

pozdrawiam i gratuluje, ze juz w pierwszym roku zabrales sie za martwe ciagi, zamiast z banda lamusow narzekac "to mi zniszczy plecy".

• huskyman Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 15:33
        Ja tez musze przyznac, ze powolutku przymierzam sie do M.C . Narazie są to tylko plany ;) Ostatnio dopiero zaczynam rozkrecac sie z przysiadami ;)
        Moj staż jak narazie to tylko poł roku, jednak sadze, że udało sie co nie co zdziałać.
        • typowy_kark Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 22:47
          nic sie nie martw, ja dopiero po 1,5 roku treningu zaczalem trenowac mc i przysiad. ale powiem jedno - to sa te cwiczenia, ktora przy odpowiednim zarciu zrobia z ciebie byka (gwoli wyjasnienia : byk zajmuje okolo 2 miejsc w autobusie, nikt mu sie nie wepchnie w kolejke, nikt go nie zaczepia na ulicy, jedna reka wnosi matkom z dziecmi wozki do tramwaju, male dzieci fascynuje jego lysina wdziecznie splywajaca na barki poprzez gruby kark ;)
          • oban Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 22:56
            typowy_kark napisał:

> gwoli wyjasnienia : byk zajmuje okolo 2 miejsc w autobusie, nikt mu sie nie ?
            > wepchnie w kolejke, nikt go nie zaczepia na ulicy, jedna reka wnosi matkom z
            > dziecmi wozki do tramwaju, male dzieci fascynuje jego lysina wdzie
            cznie splywajaca na barki poprzez gruby kark ;)

Gdybym sie dostosował do tej definicji, jakbym wyglądał przy moich 175 cm
            wzrostu :) Trzeba by dla mnie osobno wprowdzić definicję "byka poprzecznego";)

• ip.150.519.68 Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 22:59
            typowy_kark napisał:

> byk (...) jedna reka wnosi matkom z dziecmi wozki do tramwaju fascynuje jego

To bardzo dobrze wychowany byk - jakby nietypowy jakiś taki ;))
          • huskyman Re: martwy ciąg a brzuch 14.09.06, 23:10
            A tak ku scisłosci @typowy wygladasz tak jak Twoj nick ? :>
            • typowy_kark Re: martwy ciąg a brzuch 15.09.06, 08:04
              czyli dwuczlonowy? nie, liczba czlonow w normie ;)

nie, na pewno nie zostalbym zakwalifikowany na ulicy do "karkow" (brak okreslonego ubioru, bizuterii i specyficznego zachowania), ale w.w. definicje byka spelniam dosc precyzyjnie (105kg/177cm - wiec mam wizualne poparcie swoich tez treningowych ;).
              • huskyman Re: martwy ciąg a brzuch 15.09.06, 16:47
                Heheh to troche mi brakuje do Twoich wymiarow ;) 177cm / 75kg :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka