Gość: jadzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 15:56 no właśnie- ciągle mam anemię - pomimo tego ze wyglądam jak świnka hemoglobina poniżej normy, zadyszka przy szybkim marszu... lekarz mowi że taka moja uroda. co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: anemia a odchudzanie 05.12.06, 16:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=342&w=53384836&a=53412119 wołowina dodatkowo jest źródłem przyswajalnego żelaza hemowego oraz l- karnityny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 17:26 Nie rozumiem... Bylas z tymi wynikami u lekarza? Ja tez mam anemie i przyjmuje Sorbifer + wit. B12 w zastrzykach. Nie zanotowalam jakiejs drastycznej zmiany samopoczucia na plus, ani przyspieszenia jesli chodzi o spadek wagi, mimo ze leczenie trwa juz drugi miesiac. Tak czy owak przy tak niskim poziomie zelaza nalezy wlaczyc leczenie, a nie tylko diete (a propos wlasnie popijam pyszny soczek z buraka ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: anemia a odchudzanie 06.12.06, 16:08 > Ja tez mam anemie i przyjmuje > Sorbifer + wit. B12 w zastrzykach. Nie zanotowalam jakiejs drastycznej zmiany > samopoczucia na plus, ani przyspieszenia jesli chodzi o spadek wagi, mimo ze > leczenie trwa juz drugi miesiac. Kwestia przyswajalności; a gdzie kwas foliowy? lekarz nie raczył przepisać? :- ). Znana mi anemiczna 'silaczka' po 2 mcach diety opartej na polędwiczkach wołowych zwiększyła masę o 5kg czystych mięśni (tłuszcz spaliła tak że jej wyszły żyły) - inna sprawa że trzeba też i ćwiczyć żeby mieć wyraźny efekt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzie Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:15 lekarz właściwie sobie odpuścił (i to nie jeden) bo po kilku kuracjach poziom hemoglobiny skacze na chwilę, a potem znowu to samo. Łykam Sorbifer i kwas foliowy, jem wołowinę, staram się jeść głównie białko + jakieś tam węgle, unikam tłuszczy, ale co z tego jeśli po przepłynięciu żabką 25 metrów dostaję mega zadyszki a minutowy bieg to mega wysiłek ??? Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: anemia a odchudzanie 07.12.06, 15:18 Przy długotrwałej anemii masz dodatkowo zaniki mięśni, a spalanie tłuszczu następuje właśnie w mitochondriach komórek mięśniowych. Dlatego oprócz suplementacji powinnaś podjąć ćwiczenia siłowe dla rozbudowy mięśni. Bez nich nie dasz rady spalać tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzie Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:24 podpowiesz coś? jakie ćwiczenia? ile? itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pasadenkaa Re: anemia a odchudzanie 07.12.06, 21:52 Tylko siłowe? A jesli ktos cwiczy tylko aeroby? Tez mam anemie, leczę sie od pól roku - wpierw byl Sorbifer, potem ponoć lepiej przyswajalny Tardyferon (z kwasem fol.), a od 3mies. tabsy anty by zmniejszyć okres, do tego jedzenie wołowiny, buraków, suszonych moreli bleeeh juz mam tego dosyc, a lekarze mówia ze taka juz moja uroda i w sumie maja racje - sprawdzałam wyniki sprzed dwóch lat i żelazo też bylo poniżej normy :/ No ale ja dziękuję za taka "urodę" gdy kiedys nie będe mogła np. donosić ciąży :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: anemia a odchudzanie 08.12.06, 16:46 Potrzebne są i siłowe, i aerobowe. www.sfd.pl/ODCHUDZANIE_PORADNIK_CI%C4%84GLE_UZUPE%C5%81NIAM_%3A_-t92199.html Odpowiedz Link Zgłoś