Dodaj do ulubionych

anemia a odchudzanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 15:56
no właśnie- ciągle mam anemię - pomimo tego ze wyglądam jak świnka
hemoglobina poniżej normy, zadyszka przy szybkim marszu...
lekarz mowi że taka moja uroda.
co robić?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: anemia a odchudzanie 05.12.06, 16:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=342&w=53384836&a=53412119
      wołowina dodatkowo jest źródłem przyswajalnego żelaza hemowego oraz l-
      karnityny :-)
      • Gość: basia Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 17:26
        Nie rozumiem... Bylas z tymi wynikami u lekarza? Ja tez mam anemie i przyjmuje
        Sorbifer + wit. B12 w zastrzykach. Nie zanotowalam jakiejs drastycznej zmiany
        samopoczucia na plus, ani przyspieszenia jesli chodzi o spadek wagi, mimo ze
        leczenie trwa juz drugi miesiac. Tak czy owak przy tak niskim poziomie zelaza
        nalezy wlaczyc leczenie, a nie tylko diete (a propos wlasnie popijam pyszny
        soczek z buraka ;-))
        • jogger Re: anemia a odchudzanie 06.12.06, 16:08
          > Ja tez mam anemie i przyjmuje
          > Sorbifer + wit. B12 w zastrzykach. Nie zanotowalam jakiejs drastycznej zmiany
          > samopoczucia na plus, ani przyspieszenia jesli chodzi o spadek wagi, mimo ze
          > leczenie trwa juz drugi miesiac.

Kwestia przyswajalności; a gdzie kwas foliowy? lekarz nie raczył przepisać? :-
          ). Znana mi anemiczna 'silaczka' po 2 mcach diety opartej na polędwiczkach
          wołowych zwiększyła masę o 5kg czystych mięśni (tłuszcz spaliła tak że jej
          wyszły żyły) - inna sprawa że trzeba też i ćwiczyć żeby mieć wyraźny efekt :-)
      • Gość: jadzie Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 09:15
        lekarz właściwie sobie odpuścił (i to nie jeden) bo po kilku kuracjach poziom
        hemoglobiny skacze na chwilę, a potem znowu to samo.
        Łykam Sorbifer i kwas foliowy, jem wołowinę, staram się jeść głównie białko +
        jakieś tam węgle, unikam tłuszczy, ale co z tego jeśli po przepłynięciu żabką
        25 metrów dostaję mega zadyszki a minutowy bieg to mega wysiłek ???
        Co robić?
        • jogger Re: anemia a odchudzanie 07.12.06, 15:18
          Przy długotrwałej anemii masz dodatkowo zaniki mięśni, a spalanie tłuszczu
          następuje właśnie w mitochondriach komórek mięśniowych. Dlatego oprócz
          suplementacji powinnaś podjąć ćwiczenia siłowe dla rozbudowy mięśni. Bez nich
          nie dasz rady spalać tłuszczu.
          • Gość: jadzie Re: anemia a odchudzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 15:24
            podpowiesz coś?
            jakie ćwiczenia? ile? itd.
            • pasadenkaa Re: anemia a odchudzanie 07.12.06, 21:52
              Tylko siłowe? A jesli ktos cwiczy tylko aeroby? Tez mam anemie, leczę sie od
              pól roku - wpierw byl Sorbifer, potem ponoć lepiej przyswajalny Tardyferon (z
              kwasem fol.), a od 3mies. tabsy anty by zmniejszyć okres, do tego jedzenie
              wołowiny, buraków, suszonych moreli bleeeh juz mam tego dosyc, a lekarze mówia
              ze taka juz moja uroda i w sumie maja racje - sprawdzałam wyniki sprzed dwóch
              lat i żelazo też bylo poniżej normy :/ No ale ja dziękuję za taka "urodę" gdy
              kiedys nie będe mogła np. donosić ciąży :/
              • jogger Re: anemia a odchudzanie 08.12.06, 16:46
                Potrzebne są i siłowe, i aerobowe.
                www.sfd.pl/ODCHUDZANIE_PORADNIK_CI%C4%84GLE_UZUPE%C5%81NIAM_%3A_-t92199.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka