Dodaj do ulubionych

Kopenhaska a leki

IP: *.uz.zgora.pl 15.04.03, 13:10
Czy mozna stosowac diete kopenhaska gdy stosuje sie leki antykoncepcyjne oraz
przeciwhistaminowe? Przyjmowanie lekow na pusty zoladek nie wydaje mi sie
najlepszym wyjsciem. Czy ludzie z nadcisnieniem i zazywajacy leki na
obnizenie cisnienia moga stosowac diete 13 dniowa ? Pytam ze wzgledu na kawe
obecna w tej diecie. Wydaje mi sie, ze kawa ma tu jakies istotne znaczenie i
zastapienie jej herbata wypaczaloby sens calej diety? Wiec jak to jest?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Kopenhaska a leki 15.04.03, 14:14
      Gość portalu: Troska napisał(a):

> Czy mozna stosowac diete kopenhaska gdy stosuje sie leki antykoncepcyjne oraz
      > przeciwhistaminowe?
      Tak

> Przyjmowanie lekow na pusty zoladek nie wydaje mi sie
      > najlepszym wyjsciem.
      Problem jest tylko ze środkami rozpuszczalnymi w wodzie i je trzeba brać z lub
      po jedzeniu, jak wit. z grupy B.

> Czy ludzie z nadcisnieniem i zazywajacy leki na
      > obnizenie cisnienia moga stosowac diete 13 dniowa ? Pytam ze wzgledu na kawe
      > obecna w tej diecie. Wydaje mi sie, ze kawa ma tu jakies istotne znaczenie i
      > zastapienie jej herbata wypaczaloby sens calej diety? Wiec jak to jest?
      >
      Ta dieta rzeczywiście jest zagrożeniem dla osób z nadciśnieniem. Można
      zryzykować, jeśli ma się przyrząd do pomiaru ciśn. i stale je monitoruje, żeby
      w razie potrzeby szybko zareagować (zwiększyć dawkę leku), ale i tak trzeba
      przekonsultować to z lekarzem prowadzącym.
      • Gość: Troska Re: Kopenhaska a leki IP: *.uz.zgora.pl 15.04.03, 14:41
        Dziekuje za odpowiedz. Jednak chcialabym wiedziec takze jakie znaczenie ma
        kawa w tej diecie? Da sie ja zastapic herbata ?
        • jogger Re: Kopenhaska a leki 15.04.03, 19:03
          Kawa, a w zasadzie kofeina, ma znaczenie zasadnicze, ponieważ poprzez działanie
          termogeniczne (podniesienie temperatury ciała) zwiększa metabolizm podstawowy,
          i powoduje przez to zwiększone spalanie tłuszczu, w szczególności w okresie do
          pierwszego 'normalnego' posiłku.
          • Gość: Troska Re: Kopenhaska a leki IP: *.uz.zgora.pl 16.04.03, 08:43
            Jeszcze jedno pytanie jogger : w innych watkach dotyczacych diety kopenhaskiej
            wspominales o otrebach ,ktore mozna jesc by zagluszyc glod. Czy te otreby mozna
            zjesc takze rano do kawy czy raczej pozostac przy pustym zoladku ? Ile mozna
            ich zjesc w ciagu dnia i czy powinny byc jakos przygotowane do spozycia?

Pozdrawiam
            • jogger Re: Kopenhaska a leki 16.04.03, 17:37
              Gość portalu: Troska napisał(a):

> Jeszcze jedno pytanie jogger : w innych watkach dotyczacych diety
              kopenhaskiej
              > wspominales o otrebach ,ktore mozna jesc by zagluszyc glod. Czy te otreby
              mozna
              >
              > zjesc takze rano do kawy czy raczej pozostac przy pustym zoladku ?
              Otręby zwalniają wchłanianie, więc np. godzinę po kawie

> Ile mozna
              > ich zjesc w ciagu dnia i czy powinny byc jakos przygotowane do spozycia?
              Najlepiej dodawać je do potraw - jako panierkę etc, gdyż ze względu na
              konsystencję nie są zbyt apetyczne :-) . Na początek jedną łyżkę naraz, bo
              potrafią 'popędzić' :-) Wydłużą okres trawienia, więc zredukują głód.
              W razie kryzysu można oczywiście zjeść z wodą.
    • Gość: inka Re: Kopenhaska a leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 22:28
      A co bedzie jesli się wypije tą kawę z chudym mlekiem - całe się odłoży?
      • jogger Re: Kopenhaska a leki 16.04.03, 17:39
        Mleko, zwłaszcza chude, zawiera sporo wcukru mlecznego (laktozy), co przerwie
        nocne spalanie tłuszczu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka