Dodaj do ulubionych

chcę raz a dobrze zrozumieć kwestię redukcji!

IP: 83.168.109.* 11.02.07, 00:07
Czy ktoś może mnie wreszcie oświecić, dlaczego aeroby są tak istotne w
procesie spalania tłuszczu? Wiem, że sprawiają, że organizm zaczyna chwytać
tłuszcz, a nie spala węgle, jak to ma miejsce przy ćwiczeniach anaerobowych
(upraszczam pewnie), ale czy nie jest summa summarum najważniejsza ilość
kalorii utraconych?
I tak teraz całkiem hipotetycznie - załóżmy, że biegam truchcikiem robiąc
zwykłe aeroby, w dodatku na kofeinie, potem mogę się nawet powstrzymać od
jedzenia czegokolwiek coby pozostać w fazie spalania. I robię to dajmy na to
co drugi dzień. Zakładając, że godzina wolnego biegu zużyje około 480
kalorii, to czy nie lepiej przez tę godzinę grać ostro w tenisa czy w kosza?
Ja rozumiem, że przy aerobach "schodzą" tłuszcze, a przy sportach bazujących
na szybszym tętnie węgle, ale czy kalorie to nie kalorie? Nie czaję tego
jakoś ;) Proszę o jakieś wyjaśnienie tak łopatologicznie ;)
Pozdrowienia,
F.
Obserwuj wątek
    • scept89 redukcja 11.02.07, 13:11
      fikołkowa napisał(a):
      >Wiem, że sprawiają, że organizm zaczyna chwytać
      > tłuszcz, a nie spala węgle, jak to ma miejsce przy ćwiczeniach anaerobowych

Cwiczenia kardio spalaja weglowodany jak najbardziej. O ile w swoich
      przebiezkach nie przekraczasz ok 30km to zawsze spalasz _mieszanke_ tluszczy i
      weglowodanow.

>ale czy nie jest summa summarum najważniejsza ilość kalorii utraconych?

Oczywscie. Tyle ze podnoszac 100kg sztange przez 3x15 powtorzen nie spalisz tyle
      co biegajac przez godzine. Posrednia forma jest body pump ale i tam spalasz
      _podczas cwiczen_ mniej niz przykladajac sie np na rowerze. Istnieje jeszcze
      afterburn, czyli to co spalasz po cwiczeniach np aby odbudowac mikrourazy w
      miesniach ale dluzsze aeroby (lub intensywne interwaly) sa porownywalne z
      cwiczeniami silowymi.

>Zakładając, że godzina wolnego biegu zużyje około 480
      > kalorii, to czy nie lepiej przez tę godzinę grać ostro w tenisa czy w kosza?
      Lepiej w jakim znaczeniu? ze spalisz wiecej kalorii? Watpliwe.
      Jesli masz taka forme ze czysta rownomierna forma biegu pozwala Ci spalic te
      480kcal to pominowszy czynnik rywalizacji naraz nie wlaczysz 6go biegu i nie
      bedziesz biegac za pilka jak sprinterka spalajac wiecej kcal. Tenis w wykonaniu
      typowym jest mm, bywa dosc stacjonarny. Nawet Shaq nie biega 60min na parkiecie
      bez przysiadania. A tak na marginesie to zarowno enis jak i koszykowka to sa
      aeroby.

Wrzucanie innych sportow ma sens. Bardziej rownomierny rozwoj miesni, nacisk na
      inne partie miesniowe, w przypadku kosza i tenisa takze 'wysilek zrywami' czyli
      prawie-ze interwaly. Jakiejs biochemicznej magii to w tym nie ma: patrz Shaq a
      biegacze maratonow...

Pozdr.
      • Gość: fikołkowa Re: redukcja IP: 83.168.109.* 14.02.07, 23:25
        Dziękuję za odpowiedź.
        Wyciągając wnioski z tego co napisałeś widzę, że w aerobach ważny jest ten tzw.
        afterburn, czyli jak sądzę potreningowy efekt spalania tłuszczu. Czy po np.
        ćwiczeniach anaerobowych tego efektu nie ma?
        Druga sprawa jest taka. Zły przykład podałam jak sie okazuje z tym tenisem i
        koszykówką, bo wydawało mi się, że one nie są aerobami, a tu okazuje się że
        jednak tak. Ale np. sporty walki. Sporty walki nie są chyba aerobami? Kiedys
        trenowałam kick-boxing. Po treningach wychodziłam zlana potem, cała mokra i po
        prostu tak zmęczona, że ledwo docierałam do domu. Chudłam wtedy w szybkim
        tempie i byłam naprawdę jak patyk. Porównuję to z obecnym moim bieganiem -
        robię przebieżki trwające około godziny, czasem nieco dłuższe (do 1,5h),
        typowym truchtem, na granicy zadyszki, czyli aerobowe. Nie jem nic potem i
        biegam na kawie. I efekt jest taki, że nic mi kompletnie te przebieżki nie
        dają. W sensie odchudzania. Owszem - forma rośnie i z tego się cieszę, ale
        dlaczego nie spalam tłuszczu? Ćwicząc kb paliłam i boczki i brzuch. Czemu teraz
        obwody są takie same?
        Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka