yoric 14.05.07, 20:10 Zastanawiam się, czy sterydów jest na tyle dużo i wchłaniają się na tyle dobrze, żeby miejscowo wspomagać proces regeneracji mięśni :PPP. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kradam Re: Do góry n/txt 21.05.07, 18:29 W tym pytaniu wydają się być ze dwa błędne założenia i być może dlatego nikt na nie nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Do góry n/txt IP: 194.181.22.* 22.05.07, 16:07 to sa masci STEROIDOWE, ze sterydami nie maja nic wspolnego (i jak widac bardzo dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Do góry n/txt 22.05.07, 16:16 sterydy czy steroidy... po prostu nie wszystkie (a razej mniejszość :-) sterydów to s. anaboliczne :-) Nb. znane są plastry z tymi anabolicznymi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: Do góry n/txt 22.05.07, 18:35 Dzięki. Sterydy i steroidy to to samo. A moje założenia były takie: - wzrost mięśni to nic innego jak naddatkowa regeneracja uszkodzeń spowodowanych treningiem - funkcja lecznicza w Mobilatach itd. polega na działaniu sterydów wspomagającym regenerację tkanki (w tym wypadku łącznej, ale być może wszystkich) - maści te dobrze wchłaniają się pod skórę, a więc także do mięśni Pytanie oceniam więc jako sensowne, ale rozumiem, że spotkało się z małym zainteresowaniem. Może gdybym napisał o grubych udach i jak je zmniejszyć, byłoby inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Do góry n/txt 23.05.07, 10:15 Steroidy (sterydy) są baaardzo różne, lektura obowiązkowa: pl.wikipedia.org/wiki/Steryd Zaskoczyło mnie, ze w Mobilacie jest wyciąg z kory nadnercza, który zawiera steroidy (w tym kortyko~). Myślałem, że jest jakiś NLPZ. Toteż jedno z założeń nie okazało się błędne, zwracam honor. W ortopedii do rozganiania stanów zapalnych stosuje się właśnie iniekcje korykosteroidów. Przy okazji chciałem gorąco "pogratulować" ortopedom, którzy stosują to jako sztandarowy środek na (prawie) wszystko. Dodatkowo maści z tego typu sterydami używa się przy alergiach. Nie jestem pewien, ale wszystkie te środki zdają się być na receptę. Nie do końca rozumiem, jak się ma do nich wyciąg w Mobilacie. To na razie tyle, bo można byłoby przejść do kolejnych założeń, ale to może innym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Do góry n/txt 23.05.07, 12:17 Prawdopodobnie chodzi o zawartość substancji czynnej. Ta która jest w Mobilacie jak dla mnie jest śladowa (nie zauważyłem żadnych skutków) - może gdyby połączyć z dimetylosulfotlenkiem jakoś by weszło, ale o to jeszcze trudniej niż o sterydy :-) Odpowiedz Link Zgłoś