Dodaj do ulubionych

rower-pilne!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 14:36
jak powinnam jeździć na rowerze stacjonarnym aby wyszczuplić nogi uda i
pośladki (góra szczupła)?
Obserwuj wątek
    • scept89 Re: rower-pilne! 11.07.07, 15:10
      portalu: kinga napisał(a):

> jak powinnam jeździć na rowerze stacjonarnym aby wyszczuplić nogi uda i
      > pośladki (góra szczupła)?

Tak samo jak w przypadku kiedy chcesz odchudzic otyly trzeci palec lewej dloni.
      Nie ma czegos takiego jak cwiczenia wybiorczo spalajace tluszcz tu i owdzie.

Dojdz do 500-600kcal spalonych w ciagu godziny (= 10kcal/min) powoli zwiekszajac
      obciazenia. Przejdz na 3-4 treningi na tydzien. Jak pojezdzisz 5tyg spalajac
      2400kcal/tydzien obejrzyj nogi i inne czesci ciala i zglos sie po dalasze
      instrukcje.

• Gość: już się zgłaszam Re: rower-pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 15:13
        juz sie zgłaszam bo nie wiem skąd będę wiedziała ile kalorii spalam?

w jakim tempie , jakaś kadecnja powinna byc (co to znaczy), jakie tetno?
        • scept89 Re: rower-pilne! 11.07.07, 15:26
          już się zgłaszam napisał(a):

> juz sie zgłaszam bo nie wiem skąd będę wiedziała ile kalorii spalam?

Stacjonarne zwykle maja liczniki kalorii. Jesli masz model bez licznika to klops
          bo wowczas mozna szacowac liczbe kalorii przy uzyciu pulsometrow.

>kadecnja powinna byc (co to znaczy),

kadencja == ile razy obracasz pedalami na minute. Aby oszczedzac kolana zawsze
          utrzymuj ja powyzej 60 a staraj sie dobijac do 90-120.

>jakie tetno?
          Wiek? Musze sprawdzic ale na 120-130 moga cwiczyc ludzie po zawalach podczas
          rehabilitacji i kobiety w ciazy. Watpie aby wielu doroslych ludzi bylo w stanie
          cwiczyc przez godzine w tempie 175.

Musze leciec

• Gość: kinga Re: rower-pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 10:07
            no nie mam licznika kalorii ale mam licznik ile obrotów na minute robię - bede
            robic 90-100.

tętno oo 114 do 133 - wyliczyłam sobie - jest to 60-70 % tętna maksymalnego
            przy wieku 30 lat (tetno maksymalne -190) - idealny przedział na schudnięcie

1,5 godz. 3 razy tygodniowo będzie dobrze?

jakis inne sugestie?
            • motylanoga71 Re: rower-pilne! 12.07.07, 10:46
              zajezdzisz sie. Jesli nie jezdzislas wczesniej to zacznij od najpierw np 40 min
              przez 2 tyg , moze byc 3 razy w tyg (optymalnie byloby rano przed jedzeniem :) )
              a pozniej np 2 tyg 50 min, 2 tyg godzina , i te 1,5 godziny to po jakis 5 - 6
              tyg cwiczen.
              • Gość: kinga Re: rower-pilne! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:04
                jexdziłam juz wcześniej choc ostatnio miałam przerwę ale wytrzyywałam tyle czasu

bardziej chodzi mi o pozostałe parametry - sa dobre żeby schudnąć/
                • kasia22213 Re: rower-pilne! 17.07.07, 12:52
                  Kazdy trening na 60% tentnie jest optymalny dla spalania tluszczu jesli trwa
                  powyzej 30-40min.
                  Jesli nie masz jak mierzyc tetna w trakcie jazdy to bardzo ogolnie mozna
                  przyjac, ze jest to tempo w ktorym jeszcze mozesz mowic ale lapiesz zadyszke
                  wypowiadajac slowa.
            • scept89 Re: "idealny" przedział na schudnięcie 13.07.07, 16:28
              Za
              health.msn.com/encyclopedia/healthtopics/articlepage.aspx?cp-documentid=100068127
              W rehabilitacji pozawalowej jednym z Intensity Thresholds jest: 40% to 70% of HR
              max. Dla pozawalowego 40 latka to byloby okolo 126/min albo jak wolisz prawie na
              gornej granicy tego co ty jako ufam ze zdrowa 30 latka zamierzasz wyciagnac.

1. to ze kiedys jezdzilas 1.5h nie oznacza ze po paromiesiecznej przerwie
              wskoczysz na rower i pognasz 3x 90min. Bardziej prawdopodobnie dorobisz sie
              obolalych nog a jak zle pojdzie to wiekszych uszkodzen. Ja startowalbym od
              15-30min sesji. Jak nic sie nie dzieje a rower stoi w domu to nastepnego dnia
              lub nawet wieczorem dorzucalbym kolejne 15min.

2. zawsze startuj z 3-5min rozgrzewki i 3-5min cool down -> pedalowania na malym
              obciazeniu.

3. rozciagaj nogi.

4. "idealny" przedział na schudnięcie to mit. Nie jest istotne ze w tymze
              przedziale maxymalny PROCENT spalanych kalorii pochodzi z tluszczu. Istotniejsze
              jest ile CALKOWITEGO tluszczu spalisz podczas sesji. Cos jak 20% od 100$ vs 15%
              od 200$. Zwolennnicy merdania nogami na 60-70 % tętna maksymalnego wybieraja 20$
              zamiast 30$ i rezygnuja z dodatkowych kilku $$$ z tzw afterburn (intensywniejsze
              cwiczenia podnosza metabolizm takze po zakonczeniu cwiczen).

• Gość: kinga Re: "idealny" przedział na schudnięcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:57
                dam rade bo nie jedziłam tylko parę tygodni, (nie raz mi sie to już zdarzało)

ale co z tym tętnem bo juz nic z tego nie rozumiem?

90 obrotów na minute,
                3 razy w tygodniu po 90 minut

co dalej?
                • Gość: kinga Re: "idealny" przedział na schudnięcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:58
                  aha no a jak te nogi rozciągać?
                  • scept89 Re: noi rozciąganie 17.07.07, 12:11
                    Np:
                    www.joga.edu.pl/index.php?dz=21&level=4
                • scept89 Re: "idealny" przedział na schudnięcie 17.07.07, 12:23
                  kinga napisał(a):
                  > ale co z tym tętnem bo juz nic z tego nie rozumiem?
                  www.prevention.com/article/0,5778,s1-4-88-278-4219-1,00.html
                  Innymi slowy jesli mozesz cwiczyc bardziej intensywnie to cwicz (po powiedzmy 2
                  tygodniach spokojnego jezdzenia "na rozruch"). Albo przynajmniej co 10-15 min
                  pedalowania z tetnem 130 wrzucaj minute lub dwie intensywnego pedalowania gdzie
                  tetno dojdzie do 170-180.

Istotne sa tez:
                  - przerwy. Po kilku tygodniach warto zrobic sobie tydzien calkowicie bez roweru.

- cross-training: zastepuj przynajmniej jeden z tygodniowych treningiow jaks
                  inna forma aktywnosci. Rolki, bieganie, plywanie, kajak.

- trening silowy: wpadnij na zajecia body pump albo cwicz sama w domu:
                  www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.htm
                  (nie chodzi o rozrost miesni tylko o bardziej rownomierne ich ksztaltowanie i
                  podniesienie metabolizmu)

• Gość: kinga Re: "idealny" przedział na schudnięcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:20
                    czy od rowerka spłaszczy mi sie też brzuch?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka