Dodaj do ulubionych

DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPEN.(2)

• cassandrafr Do joggera! 12.06.05, 14:26
      Czesc jogger,
      Stosuje te diete od tygodnia z bardzo dobrym rezultatem. Schudlam o 4,6 kg. Mam
      do Ciebie pytanie. Stosowalam sporo diet, zawsze z zalecenieme i pod kontrola
      lekarza. Mieszkam we Francji. Dieta mi sie podaoba, gdyz jestem bardziej
      nasycona niz przy diecie hyperprotidique (nie znam terminu polskiego). To byla
      ostatnia best dieta we Francji.
      W zwiazku z tym mam pytanie, pisales nie sugerowac sie 13 dni itd, czy diete ta
      mozna stosowac dluzej z suplamentacja w witaminy i oligoelemnty, po fazie tzw.
      2 tygodniowej stabilizacji. Przewaznie tak jest we wszystkich dietach, ze
      stosuje sie diete przez 2 tyg, pozniej nastepuje faza stabilizacji - 1 tydz lub
      dwa, kiedy waga spada bardzo wolno lub wcale, i nastepnie znowu 2 tygodniowa
      faza diety, i tak alternacja fazy diety i fazy stabilizacji do momentu dojscia
      do wyznaczonej wagi. Faza stabilizacji i wprowadzania normalnego odzywiania
      jest najwazniejsza, zeby nie robic przyslowiowego jojo. Jesli nabylo sie troche
      wagi, nalezy stosowac diete przez kilka dni, do powrotu do normalnej wagi.
      Czy twoim zdaniem jest to mozliwe przy tej diecie. Jak zrozumialam dieta
      kopenhaska jest to odmiana diety dr Atkinsa, czy typem diety
      niskoweglowodanowej.
      Dziekuje za odpowiedz
      Cassandra
      • cassandrafr Re: Do joggera! 12.06.05, 14:31
        Jogger, czy ty jestes dyplomowanym dietetykiem lub masz jakis dyplom z tym
        zwiazany? Jesli tak, to czy moge napisac na priva.
        • Gość: zeta Re: Do joggera! IP: *.chello.pl 12.06.05, 16:24
          Jestem 7-my dzień na dietce i schudłam 1,5 kg.Chciałam zapytać czy to normalne
          jest ze tak mało chudne i czy lepiej sie ważyć na 13 dzien diety?
          Dzieki za odpowiedz.
          • jogger Re: Do joggera! 13.06.05, 11:03
            To typowe przy problemach hormonalnych (pigułka anty, hiperinsulinemia,
            tarczyca)
        • cassandrafr Re: Do joggera! 12.06.05, 17:03
          Wydaje mi sie rowniez, ze ta dieta jest za bardzo restrycyjna, jesli chodzi o
          warzywa; We wszystkich dietach mozna jesc warzywa tzw. zielone w dowolnej
          ilosci, tz. salata, brocolii, rzodkiewke, , cykorie, 300g fasoli zielonej(
          max.2 pomidory, zakaz buraczkow, marchewki).
          1.Dlaczego ta dieta jest tak bardzo restrykcyjna jesli chodzi o warzywa?
          2. Pytalam sie kilku lekarzy, nikt diety kopenchaskiej pomiedzy lekarzami
          nutrisionistami tej diety nie zna. Skad ona napawde sie wziela? Zadne
          zrodla "zachodnie" jej nie podaja.
          • jogger Re: Do joggera! 13.06.05, 11:05
            cassandrafr napisała:

> Wydaje mi sie rowniez, ze ta dieta jest za bardzo restrycyjna, jesli chodzi o
            > warzywa; We wszystkich dietach mozna jesc warzywa tzw. zielone w dowolnej
            > ilosci, tz. salata, brocolii, rzodkiewke, , cykorie, 300g fasoli zielonej(
            > max.2 pomidory, zakaz buraczkow, marchewki).
            > 1.Dlaczego ta dieta jest tak bardzo restrykcyjna jesli chodzi o warzywa?
            Żeby ułatwić wejście w ketozę.

> 2. Pytalam sie kilku lekarzy, nikt diety kopenchaskiej pomiedzy lekarzami
            > nutrisionistami tej diety nie zna. Skad ona napawde sie wziela? Zadne
            > zrodla "zachodnie" jej nie podaja.
            Jest to dieta anonimowego pochodzenia, w Danii nazywa się szwedzka, a w Szwecji
            duńska :-)
    • carlappel skutki uboczne? jogger? 12.06.05, 21:26
      w dniu 1, po lunchu, poczulam sie bardzo zle z uczuciem mdlosci.
      wiesz moze dlaczego? przestac? kontynuowac? inne dobre rady? pozdrawiam
      • jogger Re: skutki uboczne? jogger? 13.06.05, 11:08
        Bezpośrednio po posiłku - może to być uczulenie pokarmowe, nie miałaś nigdy
        problemów z białkiem? produktami mlecznymi? nabiałem?
        • carlappel Re: skutki uboczne? jogger? 13.06.05, 11:20
          po 1h po posilku. uwielbiam szpinak, jadam jajka, mleko, jogurt, nie jem miesa.
          kawe pijam, ale toleruje tylko 1 dziennie, nie slodzilam. teraz wedle przpisu
          diety slodze. naprawde kiepsko sie czulam. nie byly to mdlosci wywolane glodem.
          pozdr
          • jogger Re: skutki uboczne? jogger? 13.06.05, 11:25
            Możesz mieć stany zapalne dwunastnicy (bo objawy są godzinę po jedzeniu) albo
            problem z wątrobą/woreczkiem żółciowym. Jeśli to pierwsze, to mogło wystąpić
            podrażnienie przez kawę na czczo. Ja piję specjalny gatunek drobnomielonej
            Astry, niedrażniący żołądka.
            • carlappel Re: skutki uboczne? jogger? 13.06.05, 11:48
              ja tez obstawiam kawe. niestety u mnie nie moge kupic astry. moze inne
              miedzynarodowe marki? ja pije starbacks firmowa kawe, mokka z ekspresu. dzis po
              lunchu bez rewelacji. czy kontynuowac? pozdr
    • dordar2 jaka dieta po kopenhaskiej??? 13.06.05, 10:34
      mam pytanie?
      otóz kończe diete kopenhaska-udalo mi sie zrzucic 4 kg!;-)to dla mnie duzo.Boje
      sie bardzo,ze konczac diete znow p[rzytyje,albo nawet bardziej(efekt jojo...) i
      zastyanawiam sie jaka dietye moglabym(moze juz mniej restrykcyjna-bardziej
      zyciowa)stoasowac,zeby utrzymac efekt no i moze jeszcze troszke zgubic.Dodam,ze
      cwicze conajmniej 3 razy w tygodniu(aerobik, spinning,step itp.gl.kardio)mysle
      czy nie zaczac biegac,bo jest juz coraz cieplej na zewnatrz;-)
      pozdrawiam i prosze o odpowiedz,bo w srode juz koniec diety!!!!
      • jogger Re: jaka dieta po kopenhaskiej??? 13.06.05, 11:09
        Na początek dorzuć tylko 3ci normalny posiłek, ze składników typowych dla diety
        (musi być w nim i białko, i produkty węglowodanowe 1:1)
        • dordar2 Re: jaka dieta po kopenhaskiej??? 13.06.05, 12:07
          jogger napisał:

> Na początek dorzuć tylko 3ci normalny posiłek, ze składników typowych dla
          diety
          >
          > (musi być w nim i białko, i produkty węglowodanowe 1:1)
          no tak? w takim razie moge stosowac daklej diete kopenhaska w takiej postaci
          jedynie dodac ten 3ci posilek??? a czy ta kawa na sniadanie dalej?bo martwie
          sie troche czy to nie zaszkodzi na dluzsza mete... mozesz cos przykladowo podac
          i jaki to mialby byc posilek?
          to moze dziwne ale lepiej mi kiedy mam cos czrno na bialym,bo sama to pewnie
          przesadze i znow sie spase;-(
          przepraszam,ze tak wnikliwie pytam,ale nie ma mi kto poradzic,a Ty jestes
          jedynna deska ratunku;-)
          dziekuje wogole za odpowiedz...
          • dordar2 pomylka w skaldnikach:-( 13.06.05, 12:29
            co mam zrobic jesli zamiast marchewki na snniadanie w poniedzialek(to juz
            koniec prawie bo 2tydz.diety) zjadlam grzankee z kawa???czy w takim razie dla
            zbilansowania jutro zastapic kawe+grzanka marchewka??/
            • Gość: zeta Re: tarczyca???? IP: *.chello.pl 13.06.05, 16:07
              Jogger napisałeś że moze być przyczyną tak małego spadku wagi np. tarczyca
              pigułka anty, hiperinsulinemia? Ale pigułka anty odpada, bo nigdy nie używałam,
              hiperinsulinemia- co to??? i tarczyca....to moze być, ale w takim razie co
              robić??? Jeśli to tarczyca to dieta mi nie wyjdzie...ale sie zdenerwowałam.
              Napisz szybko prosze...Zeta.
              • Gość: zeta Re: tarczyca???? IP: *.chello.pl 13.06.05, 16:09
                Jeszcze dopisze, że minął 7 dzień i spadłam 3 kg na wadze.
                • Gość: dess12 Re: tarczyca???? IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 14.06.05, 11:17
                  Ja też zauważyłam,że mało chudnę....właśnie mija mi 7 dzionek...Biorę tabletki
                  antykoncepcyjne ale tuż przed dietą postanowiłam sobie zrobić przerwę...mimo
                  wsyztsko nadal możliwe jest,że przez tabletki nie chudnę?
                  • jogger Re: tarczyca???? 14.06.05, 17:56
                    Gość portalu: dess12 napisał(a):

> Ja też zauważyłam,że mało chudnę....właśnie mija mi 7 dzionek...Biorę tabletki
                    > antykoncepcyjne ale tuż przed dietą postanowiłam sobie zrobić przerwę...mimo
                    > wsyztsko nadal możliwe jest,że przez tabletki nie chudnę?
                    Jest to możliwe, gdyż hormony są magazynowane w tkance tłuszczowej.
                • jogger Re: tarczyca???? 14.06.05, 17:55
                  Gość portalu: zeta napisał(a):

> Jeszcze dopisze, że minął 7 dzień i spadłam 3 kg na wadze.
                  Nie masz na co narzekać :-)
            • Gość: weronika PYTANKO!!!!!PROSZE O DPOWIEDZ!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:29
              mam male pytanko jesli biore pigulki anty czy moze to wplynac odwrotnie na
              przyklad oslabic dzialanie pigulek?prosze o dpowiedz?
              i ogolnie dlazego to mam wplyw rozumiem ze hormony sa w tkance tluszczowej
              ale.....moze ktos mi jasniej wytlumaczy
              dzis zaczelam ta diete i po zjedzeniu pomidorka jaja i szpinaku chyba wejde po
              koc brrrrrrrrrr
          • jogger Re: jaka dieta po kopenhaskiej??? 14.06.05, 18:01
            dordar2 napisała:

> jogger napisał:
            >
            > > Na początek dorzuć tylko 3ci normalny posiłek, ze składników typowych dla
            >
            > diety
            > >
            > > (musi być w nim i białko, i produkty węglowodanowe 1:1)
            > no tak? w takim razie moge stosowac daklej diete kopenhaska w takiej
            postaci
            > jedynie dodac ten 3ci posilek??? a czy ta kawa na sniadanie dalej?bo martwie
            > sie troche czy to nie zaszkodzi na dluzsza mete... mozesz cos przykladowo
            podac
            >
            > i jaki to mialby byc posilek?
            > to moze dziwne ale lepiej mi kiedy mam cos czrno na bialym,bo sama to pewnie
            > przesadze i znow sie spase;-(
            > przepraszam,ze tak wnikliwie pytam,ale nie ma mi kto poradzic,a Ty jestes
            > jedynna deska ratunku;-)
            > dziekuje wogole za odpowiedz...
            Wiesz co? na oddzielnych karteczkach wypisz sobie lunche i obiady, i wylosuj
            dowolne 3, na następny dzień kolejne 3 itp. :-) kawa szkodzi żołądkowcom,
            Amerykanie żłopią ją litrami i jakoś żyją (są grubi, bo ją zakąszają :-) )
            • zeta23 Re: Jogger pomóż! 16.06.05, 13:41
              Jestem przygnębiona..bo wczoraj miałam 63 kg już , a dzisiaj rano 63,5 kg.
              Przez dwa dni zamieniałam lunch z obiadem. Czy to moze być przyczyną??
              Czy może to tarczyca, o której jogger wspominał..a to już 11 dzień diety i
              tylko 3kg-3,5kg spadku wagi:(((
              • jogger Re: Jogger pomóż! 19.06.05, 13:41
                zeta23 napisała:

> Jestem przygnębiona..bo wczoraj miałam 63 kg już , a dzisiaj rano 63,5 kg.
                > Przez dwa dni zamieniałam lunch z obiadem. Czy to moze być przyczyną??
                > Czy może to tarczyca, o której jogger wspominał..a to już 11 dzień diety i
                > tylko 3kg-3,5kg spadku wagi:(((
                To wahania poziomu wody w organiźmie. Z 3.5kg z reguły 2kg to też woda, ale
                jeśli pozostałe 1.5kg to tłuszcz, to wyobraź sobie 7 kostek smalcu, których się
                pozbyłaś :-) wychodzi to po obwodach. Znajoma właśnie skończyła dietę, straciła
                4kg, a w rozmiarach o 2 w dół i nie ma w czym chodzić :-)
            • Gość: Saskai MOJA DIETA PO...CZY JEST OK?? IP: *.damovo.com 08.07.05, 15:39
              Poniedziałek
              Śniadanie: owoc, 2 jajka, herbata lub kawa (+ słodzik i zabielacz)
              Lunch: surówka np. z marchwi, ogórka, selera naciowego, korniszonów, pomidora
              Obiad: pierś z kurczaka z przyprawami pieczona w folii + jakaś sałatka.

Wtorek
              Śniadanie: płatki fitness z owocami + pół szklanki mleka; herbata
              Lunch: dwa pieczywa chrupkie z chudą wędliną i pomidorem;
              Obiad: mięso wolowe, pomidory, seler naciowy, ogórki i inne warzywa

Środa:
              Śniadanie: płatki fitness z owocami + pół szklanki mleka, herbata (czerwona,
              zielona + słodzik)
              Lunch: owoc, 2 jajka na twardo; jedno pieczywo WASA, kawa (+ słodzik i
              zabielacz)
              Obiad: ryba; sałatka: seler naciowy, pomidor, ogórki konserwowe

Czwartek:
              Śniadanie: serek wiejski light z łyżką miodu, dwie kromki pieczywa WASA;
              herbata lub kawa (+ słodzik i zabielacz)
              Lunch: sałatka z owoców
              Obiad: pierś z kurczaka z przyprawami pieczona w folii + jakaś sałatka.

Piątek:
              Śniadanie: owoc, 1 jajko, herbata lub kawa (+ słodzik i zabielacz)
              Lunch: chudy biały ser ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulka.
              Obiad: ryba, surówka, herbata/kawa

Sobota:
              Śniadanie: pieczywo chrupkie z jakimś serkiem lub wędliną, warzywkiem
              Lunch: 2 jajka, 2 plastry szynki, sałata
              Obiad: dużo wołowiny, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone lub konserwowe,
              herbata/kawa

Niedziela:
              Śniadanie: dwa pieczywa chrupkie z jakimś warzywkiem (pomidor, ogórek),
              parówka, herbata
              Lunch: sałatka z owoców
              Obiad: zupa jarzynowa (na wywarze z warzyw, bez śmietany czy zasmażki), mięso z
              drobiu, gotowana kapusta, pomidor, seler naciowy, grejpfrut, kawa/herbata
    • dordar2 2 dzien PO DIECIE-JOGGER POMOCY!!! 16.06.05, 20:56
      Czesc Jogger, mam ogromne watpliwosc...
      widzisz skonczylam we wtorek diete kopenh.i musze przyznac,ze jestem
      b.zadowolona-schudlam ok.3-4 kg(mam nadzieje,ze to nie woda,...ale pilam
      b.duuuzo)oraz co najwazniejsze osiagnelam efekt jak ja to nazywam "wkleslego
      brzucha"
      Lecz teraz troche sie zatracilam i BLAGAM O POMOC-napisze Ci co zjadlam a Ty
      prosze ocen,czy nie przesadzam,bo straszliwie martwie sie,ze zaraz znow utyje i
      cale wysilki na marne,.,,
      1)Rano wedle Twych rad pozostawilam kawe(strzelam ja sobie jeszcze potem w
      ciagu dnia)rano+grzanka.TO CHYBA OK?
      2)pozniej pol piersi kurcz.z gotowanymi warzywkami
      (marchew,cebulka,seler+zalewka),czy ogolnie warzywka sa ok.,gotowane tez?
      wszystkie?czy jakies omijac?
      3) potem wciagnelam ok.5 truskawek i byloby ok.ale po pracy "zaszalalam":-((
      4)wypilam zalewke z kurczaczka+full kiszonej kapustki z cebulka,oliwka itp.taka
      suroweczka- i chyba z pol kilo truskawek!!!
      Majac okrutne wyrzuty pobieglam na aerobik(spinning,czyli rowerki)i przeszlam 4
      przystanki piechotka(ale jakos nie czuje zebym to spalila...)
      5)W domku zjadlam jeszcze 2 plstry twarogu poltl.,troche salaty i kalarepki.
      To wszystko(a mozwe az wszystko...):-(((
      Teraz siedze i sie martwie bo jakas taka pelan jestem:-(
      Co sadzisz wogole o tej kapuscie,bo mam hopla na punkcie kwasnych "przekasek"-
      niby nie tuczy chyba ale mam wrazenie jakbym pochlonela 5 kebabow:-((i boje
      sie,ze juz przytylam i zatracilam wszystko:-((przy okazji dostalam okres i moj
      brzuch juz w niczym nie przypomina tego na diecie kopenhaskiej:-(((
      CZY ZNOW BEDA SPASLAKIEM?;-((CO ROBIC?
      • jogger Re: 2 dzien PO DIECIE-JOGGER POMOCY!!! 19.06.05, 15:29
        dordar2 napisała:

> Czesc Jogger, mam ogromne watpliwosc...
        > widzisz skonczylam we wtorek diete kopenh.i musze przyznac,ze jestem
        > b.zadowolona-schudlam ok.3-4 kg(mam nadzieje,ze to nie woda,...ale pilam
        > b.duuuzo)oraz co najwazniejsze osiagnelam efekt jak ja to nazywam "wkleslego
        > brzucha"
        > Lecz teraz troche sie zatracilam i BLAGAM O POMOC-napisze Ci co zjadlam a Ty
        > prosze ocen,czy nie przesadzam,bo straszliwie martwie sie,ze zaraz znow utyje
        i
        >
        > cale wysilki na marne,.,,
        > 1)Rano wedle Twych rad pozostawilam kawe(strzelam ja sobie jeszcze potem w
        > ciagu dnia)rano+grzanka.TO CHYBA OK?]
        Tak
        > 2)pozniej pol piersi kurcz.z gotowanymi warzywkami
        > (marchew,cebulka,seler+zalewka),czy ogolnie warzywka sa ok.,gotowane tez?
        > wszystkie?czy jakies omijac?]
        Więcej zielonych niż czerwonych, raczej surówki niż gotowane
        > 3) potem wciagnelam ok.5 truskawek i byloby ok.ale po pracy "zaszalalam":-((
        > 4)wypilam zalewke z kurczaczka+full kiszonej kapustki z cebulka,oliwka
        itp.taka
        >
        > suroweczka- i chyba z pol kilo truskawek!!!
        truskawki się niedługo skończą :-)
        > Majac okrutne wyrzuty pobieglam na aerobik(spinning,czyli rowerki)i przeszlam
        4
        >
        > przystanki piechotka(ale jakos nie czuje zebym to spalila...)
        > 5)W domku zjadlam jeszcze 2 plstry twarogu poltl.,troche salaty i kalarepki.
        OK
        > To wszystko(a mozwe az wszystko...):-(((
        > Teraz siedze i sie martwie bo jakas taka pelan jestem:-(
        > Co sadzisz wogole o tej kapuscie,bo mam hopla na punkcie kwasnych "przekasek"-
        > niby nie tuczy chyba ale mam wrazenie jakbym pochlonela 5 kebabow:-((i boje
        > sie,ze juz przytylam i zatracilam wszystko:-((przy okazji dostalam okres i
        moj
        > brzuch juz w niczym nie przypomina tego na diecie kopenhaskiej:-(((
        Spokojnie, z niczym ie należy przesdzać, dodawaj kwaszoną kapustę do dowolnych
        surówek byle się nie rozpędzać z jedzeniem :-)

• Gość: miasieniek Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 14:03
      do Joggera!!!!
      mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc:
      1. czy sola to tłusta czy chuda ryba?
      2. cała ryba to znaczy ile fileta?
      3. czy możesz podać kilka przyładowych śniadan które bedą współgrały z tą dietą
      bo rozważam żeby po jej zakończeniu zostawic ją sobie jako bazę i jeszcze
      troche pociagnać, ale juz nie aż tak restrykcyjnie
      4. czy zamiast kompotu mozna zjeść jakieś owoce, bo niestety nie mogę nic
      takiego w sklepie znaleźć a to juz jutro...

bardzo dziękuję!
      • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 19.06.05, 15:34
        Gość portalu: miasieniek napisał(a):

> do Joggera!!!!
        > mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc:
        > 1. czy sola to tłusta czy chuda ryba?
        Tłuszcz rybi w zasadzie jest OK
        > 2. cała ryba to znaczy ile fileta?
        Jesz tyle, aby zaspokoić głód
        > 3. czy możesz podać kilka przyładowych śniadan które bedą współgrały z tą
        dietą
        >
        > bo rozważam żeby po jej zakończeniu zostawic ją sobie jako bazę i jeszcze
        > troche pociagnać, ale juz nie aż tak restrykcyjnie
        Jako bazę ja zostawiłem sobie kawę na śniadanie :-) raczej dodaj kolację, a
        może być dowolna kombinacja, np. wyobraziłem sobie właśnie szpinak na patelni i
        w niego wbite jajka i kawałki szynki :-)
        > 4. czy zamiast kompotu mozna zjeść jakieś owoce, bo niestety nie mogę nic
        > takiego w sklepie znaleźć a to juz jutro..
        OK
        • Gość: miasieniek Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:59
          Jogger- jesteś wielki, bardzo dziekuję!!!!!
          • Gość: Gosc Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.iil.pwr.wroc.pl 20.06.05, 13:02
            Czy kontynujac diete dodajac jeden posilek (np. kolacje) mozna ograniczyc sie
            do samych saletek warzywnych, ewentualnie warzywa na patelni (takie rozwiazanie
            proponuje np. firma Hortex)??
            • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 22.06.05, 16:48
              Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Czy kontynujac diete dodajac jeden posilek (np. kolacje) mozna ograniczyc sie
              > do samych saletek warzywnych, ewentualnie warzywa na patelni (takie
              rozwiazanie
              >
              > proponuje np. firma Hortex)??
              Powinno być zawsze białko:węglowodany 1:1, a wieczorem nawet więcej białka niż
              w/w

• dordar2 plastry odchudzajace itp 20.06.05, 09:27
      Hej Jogger,dziekuje slicznie za odpowiedz na moje ,przyznam bardzo chaotyczne i
      nawiedzione nieco pytania;-))
      Mam jeszcze pytanko-czy nie wiesz moze czy te plasterki odchudzajace
      rzeczywiscie cos daja,czy to tylko wyrzucenie pieniedzy w bloto(biore aktualnie
      tylko chrom+silice na wlosy i paznokcie)chodzi o ten moj apetycik,bo przez ten
      weekend pofolgowalam juz sobie zanadto i chcialabym sie przytemperowac...;-)
      Aha i jeszcze jedno,jaka ilosc weglowodanow to minimun dzienne?bo ponoc powinny
      byc w najwiekszej ilosci w diecie(tak jest podobno zdrowo-szczegolnier ciemne
      pieczywko itp.)czy zbyt mam ilosc moze zaszkodzic?
      i co sadzisz o diecie bialkowej(polecilas mi ja trenerka w fitnesklubie) tzn.do
      1kg piersi kurczaka, do 1/2 kg twarogu chudego, bialka
      jaj,tunczyk,szprotki,itp.czyli full bialka, do tego warzywa(owoce nie raczej) i
      wyeliminowac chlebki,ziemniaczki itp.Wedlug niej chudne jak nic bez wyrzeczen i
      wychodza mi te moje ukryte miesnie spod tluszczyku?co sadzisz?
      pozdrawiam
      • agick Jogger - pytanie:) 21.06.05, 13:33
        witaj druhu..
        oto powróciłam na łono forum fitness - i zaczęłam dietę.

mam pytanie. chodzi mi o szpinak. biorąc pod uwagę obfitość świeżego szpinaku
        czy aby muszę go gotować? może po porstu mozna sklecić sałatkę ze swieżego
        szpinaku plus jajka i pomidor?

oraz

czy zamiast tego kompotu mogę zjeść truskawek - jeśli tak, ile?
        co zamaist marchewki, której nie strawię... czy czerwona papryka? a może coś
        innego?

pomóż jogger:)
        • Gość: weronika Re: Jogger - pytanie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:43
          mam male pytanko jesli biore pigulki anty czy moze to wplynac odwrotnie na
          przyklad oslabic dzialanie pigulek?prosze o dpowiedz?
          i ogolnie dlazego to mam wplyw rozumiem ze hormony sa w tkance tluszczowej
          ale.....moze ktos mi jasniej wytlumaczy
          dzis zaczelam ta diete i po zjedzeniu pomidorka jaja i szpinaku chyba wejde po
          koc brrrrrrrrrr
          • jogger Re: Jogger - pytanie:) 22.06.05, 17:07
            Gość portalu: weronika napisał(a):

> mam male pytanko jesli biore pigulki anty czy moze to wplynac odwrotnie na
            > przyklad oslabic dzialanie pigulek?prosze odpowiedz?
            Może tylko zablokować spalanie tłuszczu w 'kobiecych' okolicach

> i ogolnie dlazego to mam wplyw rozumiem ze hormony sa w tkance tluszczowej
            > ale.....moze ktos mi jasniej wytlumaczy
            Jedno zależy od drugiego; do tego stopnia, że po menopauzie w samej tkance
            tłuszczowej jest produkowany estrogen.

> dzis zaczelam ta diete i po zjedzeniu pomidorka jaja i szpinaku chyba wejde
            po
            > koc brrrrrrrrrr
            Jeśli z absmaku to sorry :-)
            Jeśli z zimna, to kelp+miłorząb japoński (np. gingkofar forte)+wit. E
        • jogger Re: Jogger - pytanie:) 22.06.05, 17:02
          agick napisała:

> witaj druhu..
          > oto powróciłam na łono forum fitness - i zaczęłam dietę.
          >
          > mam pytanie. chodzi mi o szpinak. biorąc pod uwagę obfitość świeżego szpinaku
          > czy aby muszę go gotować? może po porstu mozna sklecić sałatkę ze swieżego
          > szpinaku plus jajka i pomidor?
          Oczywiście tak

>
          > oraz
          >
          > czy zamiast tego kompotu mogę zjeść truskawek - jeśli tak, ile?
          Np. pół szklanki

> co zamaist marchewki, której nie strawię... czy czerwona papryka? a może coś
          > innego?
          Czerwona papryka jest OK (karoten)
          • Gość: weronika Re: Jogger - pytanie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:57
            wielkie dzieki
      • jogger Re: plastry odchudzajace itp 22.06.05, 16:59
        dordar2 napisała:

> Hej Jogger,dziekuje slicznie za odpowiedz na moje ,przyznam bardzo chaotyczne
        i
        >
        > nawiedzione nieco pytania;-))
        > Mam jeszcze pytanko-czy nie wiesz moze czy te plasterki odchudzajace
        > rzeczywiscie cos daja,czy to tylko wyrzucenie pieniedzy w bloto
        Dokładnie to drugie :-)

(biore aktualnie
        >
        > tylko chrom+silice na wlosy i paznokcie)

chodzi o ten moj apetycik,bo przez ten
        > weekend pofolgowalam juz sobie zanadto i chcialabym sie przytemperowac...;-)
        Spróbuj kudzu (pytaj w 'zdrowych żywnościach')

> Aha i jeszcze jedno,jaka ilosc weglowodanow to minimun dzienne?bo ponoc
        powinny
        >
        > byc w najwiekszej ilosci w diecie(tak jest podobno zdrowo-szczegolnier ciemne
        > pieczywko itp.)czy zbyt mam ilosc moze zaszkodzic?
        Węglowodany->insulina->gromadzenie tłuszczu zapasowego

> i co sadzisz o diecie bialkowej(polecilas mi ja trenerka w fitnesklubie)
        tzn.do
        >
        > 1kg piersi kurczaka, do 1/2 kg twarogu chudego, bialka
        > jaj,tunczyk,szprotki,itp.czyli full bialka, do tego warzywa(owoce nie raczej)
        i
        >
        > wyeliminowac chlebki,ziemniaczki itp.Wedlug niej chudne jak nic bez wyrzeczen
        i
        >
        > wychodza mi te moje ukryte miesnie spod tluszczyku?co sadzisz?
        Dobrze mówi :-) przecież to większa kopenhaska :-)
        • dordar2 kudzu? 22.06.05, 22:44
          Wielkie dzieki za rozwianie moich watpliwosci... w sumie to zabawne, bo ja
          czesto lapie sie na tym, ze wiem sporo( teoretycznie)w sumie kupe lat cwicze,
          staram sie zdrowo odzywiac itp....i naprawde interesuja mnie te tematy, ale
          gorzej z praktyka, czyli wdrazaniem tego w zycie;-)
          Tragedia normalnie;-)
          To kudzu jakie ma dzialnie-bo cos mi sie obilo o uszy,ze pomaga w rzuceniu
          palenia(to nie glupie bo przy okazji kopenhaskiej zaczelam popalac...) i
          in.nalogach...czy w takim razie ograniczy apwtycik?
          i jak to brac jak na opakowaniu czy jakos "specjalnie"?
          • jogger Re: kudzu? 23.06.05, 18:35
            Kudzu pomaga zwalczać wszelkie uzależnienia, w tym pokarmowe, np. od słodyczy
            jako takich, samej czekolady etc
            • dordar2 Re: kudzu?warzywka,kawa itp 23.06.05, 20:39
              Jogger kupilam kudzu-widzisz, Jestes moim idolem;-)) ale cos tam pisze w ulotce
              o duzej ilosci weglowodanow w kudzu,ze niby sa bardziej kaloryczne niz w
              miodzie itp. czy w takim razie nie utyje? brac rano,czy wieczorem czy 2 razy?
              I jeszcze jedno, jak jest z tymi warzywkami-mozna je jesc do "oporu"? (surowe)
              Do pracy wzielam dzis kalarepke, 2 marchewki, pol selera,kawalek pietruszki
              (korzen)i to sobie chrumkalam. Czy to dobrze?
              Tak na marginesie to potem zjadlam jeszcze zupke z mrozoki i piersi kurczaka z
              kawawlkiem piersi. No a po pracy arbuza,czeresnie i truskawki-to juz chyba nie
              najlepiej:-(?
              Aha i ta kawa rano to naczczo,czy np. z grzanka,lub warzywkiem moge?
              Prosze o odpowiedz i dzieki za pomoc wielkie;-)
              Pozdrawiam
    • aariel Czy mozna pic wode gazowana? 23.06.05, 00:22
      Przepraszam, jesli powtarzam pytanie, ale nie moglam znalezc odpowiedzi :)
      • Gość: sasza Re: Czy mozna pic wode gazowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:50
        nie jestem ekspertem ale na zdrowy rozum niee
        zreszta jak wypije 2 l niegazowanej to mam wielki brzuch a jak po gazowanej to
        o matko co to by bylo
        • jogger Re: Czy mozna pic wode gazowana? 23.06.05, 18:37
          Odradzam wszelkie napoje gazowane
      • Gość: werka DO JOGERRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:51
        czy zamiast szpinaku mozna jesc bob bon bober jak kto woli?????
        • jogger Re: DO JOGERRA 23.06.05, 18:38
          Nie jest to zamiennik, powinno być dowolne zielone warzywo liściaste, choćby
          kapusta pekińska
          • Gość: werka Re: DO JOGERRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 19:03
            skoda bo mi slinka dzis poleciala :(
          • agick DO JOGERRA - marchew=czerw papryka POMOCY 24.06.05, 10:36
            a jesli nie mogę też i tej papryki jeść??? co jeść zamiennie. pomocy - przede
            mną 3 dni z papryką zamiast marchewki. marchewki nie cierpię a papryki nie
            lubię.
            • jogger Re: DO JOGERRA - marchew=czerw papryka POMOCY 24.06.05, 16:57
              agick napisała:

> a jesli nie mogę też i tej papryki jeść??? co jeść zamiennie. pomocy - przede
              > mną 3 dni z papryką zamiast marchewki. marchewki nie cierpię a papryki nie
              > lubię.
              A beta-karoten potrzebny zwłaszcza gdy wychodzimy na słoneczko :-) możesz w
              sumie poruszać się w zakresie zielonego listowia :-) (oprócz tego co w diecie
              kapusta pekińska, cykoria, szparagi etc) ale wypadałoby ten beta-karoten
              latem choć w pigułkach brać.
    • dordar2 JOGGER PYTANKO: kudzu,warzywka,kawa itp.;-) 23.06.05, 20:46
      Jogger kupilam kudzu-widzisz, Jestes moim idolem;-)) ale cos tam pisze w ulotce
      o duzej ilosci weglowodanow w kudzu,ze niby sa bardziej kaloryczne niz w
      miodzie itp. czy w takim razie nie utyje? brac rano,czy wieczorem czy 2 razy?
      I jeszcze jedno, jak jest z tymi warzywkami-mozna je jesc do "oporu"? (surowe)
      Do pracy wzielam dzis kalarepke, 2 marchewki, pol selera,kawalek pietruszki
      (korzen)i to sobie chrumkalam. Czy to dobrze?
      Tak na marginesie to potem zjadlam jeszcze zupke z mrozoki i piersi kurczaka z
      kawawlkiem piersi. No a po pracy arbuza,czeresnie i truskawki-to juz chyba nie
      najlepiej:-(?
      Aha i ta kawa rano to naczczo,czy np. z grzanka,lub warzywkiem moge?
      Prosze o odpowiedz i dzieki za pomoc wielkie;-)
      Pozdrawiam

• jogger Re: JOGGER PYTANKO: kudzu,warzywka,kawa itp.;-) 24.06.05, 17:00
        dordar2 napisała:

> Jogger kupilam kudzu-widzisz, Jestes moim idolem;-)) ale cos tam pisze w
        ulotce
        >
        > o duzej ilosci weglowodanow w kudzu,ze niby sa bardziej kaloryczne niz w
        > miodzie itp. czy w takim razie nie utyje? brac rano,czy wieczorem czy 2 razy?
        2 razy: utyć mogłabyś jedząc 1 opakowanie na raz :-) przecież to miligramy i
        ułamki kalorii :-)

> I jeszcze jedno, jak jest z tymi warzywkami-mozna je jesc do "oporu"? (surowe)
        > Do pracy wzielam dzis kalarepke, 2 marchewki, pol selera,kawalek pietruszki
        > (korzen)i to sobie chrumkalam. Czy to dobrze?
        Pół na pół z białkiem, np. jajkiem na twardo

> Tak na marginesie to potem zjadlam jeszcze zupke z mrozoki i piersi kurczaka
        z
        > kawawlkiem piersi. No a po pracy arbuza,czeresnie i truskawki-to juz chyba
        nie
        > najlepiej:-(?
        No to podładowałaś sobie zapasy :-)

> Aha i ta kawa rano to naczczo,czy np. z grzanka,lub warzywkiem moge?
        Tak, ale raczej dla smaku, niż dla 'zapchania' :-)
        • Gość: werka Re: JOGGER PYTANKO: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:56
          jestem na 4 dniu i dzis rano wypilam kawke potem nic do 20 :(
          i o 20 jabluszko ,gruszke i jogutr czy mam nadrobic lunch o 22?
          czy lepiej juz nic nie jesc?
          • jogger Re: JOGGER PYTANKO: :) 24.06.05, 20:01
            Zjedz samo białko - kawałek piersi z kurczaka czy chudej szynki
          • piwnookaagacia Re: kudzu jeszcze raz:p 27.06.05, 18:00
            możecie podać więcej informacji: gdzi to kupić, za ile i jak się sprawdza??
    • aariel Jestem 4.dzien na diecie 26.06.05, 12:57
      I potrzebuje wsparcia :)
      Bo dzis naprawde jestem glodna!
      Pierwsze 3 dni bylam dosyc zabiegana, wiec nawet za bardzo nie myslalam o tym,
      ze jestem na diecie, ale dzisiaj juz chodze po scianach! Mysle tylko o
      jedzeniu. Ubrania sa troszeczke luzniejsze, ale nie mam wagi, wiec nie widze na
      razie wiekszych efektow. Musze poczekac do jutra, az sie zwaze na silowni. Mam
      nadzieje, ze to mnie zacheci do dalszego boju...
      • Gość: inka18 Re: Jestem 4.dzien na diecie IP: 80.51.57.* 26.06.05, 13:18
        hej!!
        nie martw się nie jestes sama ja też jestem w 4 dniu i na serio nie mam za
        wiele siły tzn trudno mi sie przemieszczać heh ale to mnie troche zastanawia bo
        czy to nie jest oznaka tego że spalam mięsnie zamiast tłuszczu? sama nie wiem

aariel!! nie poddawaj się nie warto dla kilku chwil przyjemności a później
        ciągłych wyrzutów sumienia że jednak mogłaś wytrwać a przez to odwieczne
        łakomstwo nie zrobiłaś tego (to też po części kieruję do siebie samej :) )
        z własnego doświadczenia wiem że jak raz zacznę myśleć o jedzeniu to nie ma
        końca i wkońcu muszę coś wszamać dlatego unikam wszystkiego na widok lub myśl
        czego mogłaby mi pocieknąc śłinka. pomaga mi w tym rodzina i ptzyjaciele-
        zwyczajnie ostzregaja że bedą coś teraz jedli lub pytają czy mi to nie
        przeszkadza chwała im za to :)
        kiedy przychodzi mi na myśl coś "niedozwolonego" zaczynam na głos śpiewać albo
        podgłaszam telewizor- uwierz pomaga
        życze wszystkim wytrwałości
        pa
        • aariel Re: Jestem 4.dzien na diecie 27.06.05, 10:41
          Gość portalu: inka18 napisał(a):

> hej!!
          > nie martw się nie jestes sama ja też jestem w 4 dniu

Jak milo :)

i na serio nie mam za
          > wiele siły tzn trudno mi sie przemieszczać heh ale to mnie troche zastanawia
          bo
          >
          > czy to nie jest oznaka tego że spalam mięsnie zamiast tłuszczu? sama nie wiem

Ja tez troche jestem oslabiona :(

>
          > aariel!! nie poddawaj się nie warto dla kilku chwil przyjemności a później
          > ciągłych wyrzutów sumienia że jednak mogłaś wytrwać a przez to odwieczne
          > łakomstwo nie zrobiłaś tego (to też po części kieruję do siebie samej :) )

No a poza tym, dzisiaj juz jest dzien piaty, tak? :)

A u CIebie jak z efektami?
          • Gość: inka18 Re: Jestem 4.dzien na diecie IP: 80.51.57.* 27.06.05, 11:03
            schudłam 1.5kg ale wczoraj się troche złamałam:/ bo nie mogłam ustac na nogach
            no ale nic wyćwiczyłam i wypiłam tyle wody że wszystko poszło w niepamięć no
            cóż zdarza się najwytrwalszym no ale nie przerywam diety jak to jest nakazane
            ale kontynuuje. pozdrawiam
          • jogger Re: Jestem 4.dzien na diecie 27.06.05, 11:23
            aariel napisała:

> Gość portalu: inka18 napisał(a):
            > i na serio nie mam za
            > > wiele siły tzn trudno mi sie przemieszczać heh ale to mnie troche zastana
            > wia
            > bo
            > >
            > > czy to nie jest oznaka tego że spalam mięsnie zamiast tłuszczu? sama nie
            > wiem
            >
            > Ja tez troche jestem oslabiona :(

Najpierw wyczerpują się zapasy glikogenu mięśniowego, żeby zamiast glukozy
            zaczął się spalać tłuszcz. A że tłuszcz jest mniej efektywnym źródłem energii
            niż glukoza, stąd spadek wydolności organizmu (włókna mięśniowe 'pracujące' na
            glukozie są nieaktywne).
            • aariel Re: Jestem 4.dzien na diecie 28.06.05, 12:18
              jogger napisał:

> Najpierw wyczerpują się zapasy glikogenu mięśniowego, żeby zamiast glukozy
              > zaczął się spalać tłuszcz. A że tłuszcz jest mniej efektywnym źródłem energii
              > niż glukoza, stąd spadek wydolności organizmu (włókna mięśniowe 'pracujące'
              na
              > glukozie są nieaktywne).

Czyli nam juz sie zaczal spalac tluszcz? :)

Oj, i musze sie przyznac, ze wczoraj (5.dzien) oprocz miesa i salaty zjadlam
              kawalek marchewki i selera w ktorym gotowalo sie mieso- no nie wytrzymalam :(
              mam nadzieje, ze nie zepsulam za bardzo w ten sposob diety...
    • kasiunia210 Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 27.06.05, 10:18
      Czy 7 dnia mozna to mieso zastapic 2 jajkami bez szkody dla diety? Jednorazowo..
      • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 27.06.05, 11:18
        kasiunia210 napisała:

> Czy 7 dnia mozna to mieso zastapic 2 jajkami bez szkody dla diety?
        Jednorazowo.
        > .
        Diecie to nie zaszkodzi, ale może zaszkodzic Tobie :-) Mięso dobrze wypieczone
        jest bardzo cieżko-(czyli długo-)-strawne i starcza na dłużej niż jajka, nawet
        na twardo. Możesz więc dostać niedocukrzenia.
        • Gość: werka pytanie do jogerra!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:55
          jestem na 7 dniu dzis zjadlam 2 niby schabowe(bez jajek itd)i troche truskawek )
          ups)czy to zaszkodzi?
          tez nie mam sily ale sie ciesz do od tygodnia nie jem slodyczy o to moj
          niebywaly suuuuuuuuuuukces(przy conajmniej jednym batoniku dziennie)
          zreszta polubilam platki owsiane z woda :)
          wczoraj zjadlam tylko udko + platki czy nie padne ktoregos dnia ?
          • jogger Re: pytanie do jogerra!!! 28.06.05, 14:33
            Gość portalu: werka napisał(a):

> jestem na 7 dniu dzis zjadlam 2 niby schabowe(bez jajek itd)i troche
            truskawek
            > )
            > ups)czy to zaszkodzi?
            Nie powinno

> tez nie mam sily ale sie ciesz do od tygodnia nie jem slodyczy o to moj
            > niebywaly suuuuuuuuuuukces(przy conajmniej jednym batoniku dziennie)
            > zreszta polubilam platki owsiane z woda :)
            > wczoraj zjadlam tylko udko + platki czy nie padne ktoregos dnia ?

Poza jednym dniem głodówki nie powinno się opuszczać posiłków, bo spadnie
            metabolizm
    • Gość: Barbara Jogger- czemu mi sie zwolnil metabolizm? IP: *.chello.pl 28.06.05, 12:03
      Jestem czwarty dzien na diecie, od poczatku lykam w kaspulkach blonnik, a takze
      otreby, i od dwoch dni w ogole nie chodze do kibelka.
      Czy cos jeszcze moge zrobic? Czy to moze dieta nie dla mnie?
      • jogger Re: Jogger- czemu mi sie zwolnil metabolizm? 28.06.05, 14:35
        Gość portalu: Barbara napisał(a):

> Jestem czwarty dzien na diecie, od poczatku lykam w kaspulkach blonnik, a
        takze
        >
        > otreby, i od dwoch dni w ogole nie chodze do kibelka.
        > Czy cos jeszcze moge zrobic? Czy to moze dieta nie dla mnie?

Twój organizm wykorzystuje wszystko co mu dostarczasz. Poza tym zapewne za mało
        pijesz - min. 2l wody dziennie, a można i 4 - wtedy błonnik będzie miał od
        czego pęcznieć :-)

• Gość: Barbara Re: Jogger- czemu mi sie zwolnil metabolizm? IP: *.chello.pl 28.06.05, 23:41
          Jogger, masz racje, za malo pije, na pewno nie 2 litry.
          Dziekuje bardzo za rade.
    • Gość: Kaja Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.stk.net.pl 28.06.05, 21:48
      Jestem juz 9 dzień na diecie , ważę troszkę mniej( 3 kg) i lepiej sie
      czuje...mam pytanie do joggera. Uwielbiam czereśnie,czy mogę jeść je w
      większych ilościach w dniach kiedy jest ,,owoc''.I jeszcze jedno pytanie czy po
      skończeniu tej diety można od razu przejśc na dietę jogurtową?
      • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 29.06.05, 15:28
        Tylko w ramach posiłku, i bez przesady :-)
        Przeskakiwanie z diety na dietę nie jest dobrym pomysłem, jeśli dieta działa,
        można ją stopniowo łagodzić, jak przy 4 etapach Atkinsa
        • Gość: Kaja Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.stk.net.pl 29.06.05, 21:08
          Serdecznie dziękuję za odpowiedz.
          • klamczucha3 Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 04.07.05, 08:14
            Wczoraj uslyszalam,ze w tej diecie nie mozna uzywac ZADNYCH przypraw. Ja sobie
            czasem troszke posolilam i popiprzylam omlet z jaj,bo na twardo nie przelkne,a
            teraz dowiaduje sie,ze zabronione!
            To jak to jest?
            • Gość: c Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.33.11.univie.teleweb.at 04.07.05, 08:20
              unikaj soli. uzywaj ostrych przypraw np chili itp
    • Gość: Anna_24 Pytanie do Joggera nie bardzo zwiazane z dieta :-) IP: *.adsl.hansenet.de 05.07.05, 16:29
      Witam :-)
      kiedys stosowalam ta diete i przyznam,ze jest dobra,ale tym razem nie mam
      pytnia o diete,ale wiem ze udzielasz dobrych rad (bo sama korzystałam z nich
      jeśli chodzi o diete) wiec chcialabym Cie zapytac,czy wiesz moze czego brakuje
      mi w organizmie jesli odczuwam tzw "kręcenie rąk i nóg"? cos w rodzaju jakby
      reumatyzmu. Mam nadzieję,że to nie reumatyzm bo mam dopiero 24 lata ;-)
      Nie wiem czemu przewaznie jest to ręka i noga prawa,ostatnio też często łapią
      mnie skurcze w łydkach.
      Czegoś mam za mało,ale nie wiem czego.
      Jakbyś wiedział to proszę o odpowiedź także gdzie moge znaleść brakujący
      składnik, tzn. w jakim pożywieniu.
      Z góry dziękuje i pozdrawiam.
      Anna.
      • jogger Re: Pytanie do Joggera nie bardzo zwiazane z diet 06.07.05, 16:46
        Zapewne to brak magnezu, niestety głównie występuje w kakao i czekoladzie :-)
        więc lepiej magneB6/laktomagB6/slowmagB6 etc
    • teresai33 Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 07.07.05, 14:19
      Witam,
      Przymierzam sie do kopenhaskiej. Czy kawa pierwszego dnia jest bez cukru? W
      mojej gazetowej wersji jest z cukrem, no i teraz nie wiem.
      A w tej diecie każde ziarenko cukru na wagę złota :-).
      • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 07.07.05, 18:13
        Bez - masz jeszcze spore zapasy :-)
    • dordar2 powrot do kopenhaskiej, orzeszki sojowe 08.07.05, 08:16
      Hej,hej! Jogger mam pytanie, czy moge wrocic do kopenhaskiej(bo jest
      napisane,ze niby po 1,2 latach dopierto mozna powtorzyc ja),a przynajmniej
      czesciowo(wprowadze troszke warzywek do podgryzania miedzy posilkami itp.)bo
      sakonaczylam niecaly miesiac temu i schudlam po niej sporo-ok.3-4kg.jednak
      czuje jak puchne i bez jasno wyzanczonych zasad rzucam sie na rozne pierdoly i
      tyje:-( nie wiem to chyba podswiadomosc,ale jak mam cel,diete itp. to tak nie
      jest;-)nio i ta waga znow zbliza sie w okolice tych nieszczesnych 62 kgjak
      bumerang!(mam 170cm wzrostu)
      Czy moge podgryzac tez: 1) orzeszki sojowe(31,9g bialka, 11,9 tluszcz, 48,9
      wegle+potas ,magnez,zelazo wit.e i b1-430kcal/100g)?
      2) bob 3) owoce sezonowe -szkoda mi bo sie konczy to wszystko szybko;-)
      4)no i moje ukochane rodzyki, slonecznik i orzeszki wszelakie...??
      aha od czasu kopenhaskiej i zwiekszonej podazy mieska w mojej diecie "po"takie
      jakas taka jedrna sie zrobilam mocno i jakby mniej zatluszczona,choc ostatnio
      naprawde duzo mniej cwicze-czy to wlasnie przez to mieso(bialko itp.)?
      • jogger Re: powrot do kopenhaskiej, orzeszki sojowe 08.07.05, 15:13
        dordar2 napisała:

> Hej,hej! Jogger mam pytanie, czy moge wrocic do kopenhaskiej(bo jest
        > napisane,ze niby po 1,2 latach dopierto mozna powtorzyc ja),a przynajmniej
        > czesciowo(wprowadze troszke warzywek do podgryzania miedzy posilkami itp.)bo
        > sakonaczylam niecaly miesiac temu i schudlam po niej sporo-ok.3-4kg.jednak
        > czuje jak puchne i bez jasno wyzanczonych zasad rzucam sie na rozne pierdoly
        i
        > tyje:-( nie wiem to chyba podswiadomosc,ale jak mam cel,diete itp. to tak nie
        > jest;-)nio i ta waga znow zbliza sie w okolice tych nieszczesnych 62 kgjak
        > bumerang!(mam 170cm wzrostu)
        > Czy moge podgryzac tez: 1) orzeszki sojowe(31,9g bialka, 11,9 tluszcz, 48,9
        > wegle+potas ,magnez,zelazo wit.e i b1-430kcal/100g)?
        Tak
        > 2) bob 3) owoce sezonowe -szkoda mi bo sie konczy to wszystko szybko;-)
        > 4)no i moje ukochane rodzyki, slonecznik i orzeszki wszelakie...??
        Jako deserki po typowych posiłkach, bo za duża byłaby przewaga węgli nad
        białkiem

> aha od czasu kopenhaskiej i zwiekszonej podazy mieska w mojej
        diecie "po"takie
        >
        > jakas taka jedrna sie zrobilam mocno i jakby mniej zatluszczona,choc ostatnio
        > naprawde duzo mniej cwicze-czy to wlasnie przez to mieso(bialko itp.)?
        Białko jest ciężkostrawne, co oznacza, że na jego spożytkowanie potrzeba spalić
        więcej kalorii -> rośnie metabolizm spoczynkowy
    • lavender34 po roku znowu dieta i znów brak efektów 08.07.05, 15:34
      Rok temu zanudzałam Cię pytaniami z serii :dlaczego nie chudnę a tak się
      staram. W tym roku postanowiłam ponownie spróbować. Zrobiłam badania tarczycy.
      Są ok.hormonów nie biorę, kupiłam Kelp, milorząb i E. I co? i nic. Waga drgnęła
      może parę deko a już minął tydzień.Do licha co jest nie tak? Mam już sińce pod
      oczami, słabo się czuję. Jak już nie mogę z głodu to zrobię grzankę z ciemnego
      pieczywa ( dwa razy się zdarzyło) i wypijam dodatkową kawę, żeby nie paść na
      pysk. Czy bardzo grzeszę?Gdzie szukać przyczyny? Czekam na odpowiedź, bo nosi
      mnie i jestem gotowa rzucić się na czekoladki, które mam w szufladzie.
      • jogger Re: po roku znowu dieta i znów brak efektów 08.07.05, 16:01
        > Mam już sińce pod
        oczami, słabo się czuję.

A jak stoisz z hemoglobiną? Tłuszcz spala się na drodze utleniania, jeśli masz
        obniżone wchłanianie tlenu, to faktycznie ciężko się go pozbyć, siada też
        metabolizm spoczynkowy. Na ogół jest to spowodowane przez braki żelaza, wit.B12
        i/lub kwasu foliowego, ale najpierw potrzebna jest morfologia.
    • Gość: monik_a POMOCY!!!! boliiiii glowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pomorzany.v.pl 09.07.05, 19:30
      JOgger, co robic? w tamtym roku przeszlam kopenhaska z malymi problemami ale
      byly oczekiwane efekty...teraz sprobowalam znowu, jestem w 5 dniu...i zaczelo
      sie - czytalam na forum ze jednym z objawow wielu osob byl bol glowy, ale to co
      ja przezylam dzisiaj to po prostu jakis koszmar, juz chcialam jechac na
      pogotowie po jakis zastrzyk, zadne tabletki nie pomogly, podajrzewalam ze to z
      braku cukru, wiec zjadlam 2 lyzeczki musli z platkow pszennych i owsianych, z
      dodatkiem orzeszkow itp (z cukrem) i wypilam pol szklanki soku multivitamina,
      tez slodzonego...troche pomoglo, ale z tego bolu zrobilo mi sie strasznie
      niedobrze i nie mam zupelnie ochoty na dzisiejszy stek i wstretne
      brokuly...blee...poradz prosze czy moge sobie dzis odpuscic kolacje,
      szczegolnie ze "zgrzeszylam":) tym musli i sokiem. Z gory wielkie dzieki za
      odpowiedz!
      • jogger Re: POMOCY!!!! boliiiii glowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.05, 12:12
        Zmuszać się do jedzenia nie ma sensu. Na spadki cukru najprostsza metoda to
        kostka cukru do ssania (nie ma problemu z noszeniem przy sobie - standard u
        diabetyków) - a nawet tictac potrafi pomóc.
    • dordar2 przegryzki i dodatkowe jedzonko 13.07.05, 13:34
      Jogger, a powiedz mi jak mozesz(jestem juz po kopenh.ale wprowadzilam
      kopenhaska nieco zmodyfikowana teraz...;-)dodalam wiecej jedzonka pomiedzy
      posilkami itp.) czy takie przegryzki miedzy posilkami sa ok.
      (np.warzywka,slonecznik) czy lesze jest dodanie posilku o jakiejs porze?
      ogolnie lepiej jesc regularnie(o okresl.porach i juz nic nie podjadac),czy jak
      sie czuje glod tylko(bo z tym roznie bywa) czy taki maly "chaos"to nic zlego?
      a twarog przed snem(chudy)moze byc?
      czy wogole przed snem nic lepiej nie jesc tylko np.do 18?
      i jak to jest z posilkami po(bialko ?czy wogole jesc?ile po) i przed treningiem
      (ile przed i co ewent.wegle?)
      a male markizy(ciastka)w pracy do kawy moga byc?;-))
      chce ocywiscie chydnac nie nabierac miesni itp.bo tych troche juz mam...;-)) z
      gory dziekuje za wszelkie odp. i za wczesniejsze takze;-)
      pozdrawiam
      • dardetka Kurczak z rożna, można? i zamiast czego? :) 14.07.05, 15:10

• justyna.ona Pytanie do Joggera. 15.07.05, 08:12
          Jestem piaty dzien na kopenhaskiej. Od 3 dni nie moge sie zalatwic. Dlaczego?
          Diety przestrzegam rygorystycznie, wypijam ok 4 litrow wody a cos moja waga nie
          ubywa. Czy moge wypic herbate figure, aha i jak najlepiej zrobic dorsza?
          • sfastyk Re: Pytanie do Joggera. 15.07.05, 09:55
            justyna.ona napisała:

> Jestem piaty dzien na kopenhaskiej. Od 3 dni nie moge sie zalatwic. Dlaczego?

chyba dlatego, że je sie mało pokarmu.

figura chyba bardziej na zatwardzenie pomaga i odwadnia organizm, a tu trzeba
            coś przeciwnego, żeby było sie czym załatwić( płatki owsiane, jak radzą wcześniej)
            • jogger Re: Pytanie do Joggera. 19.07.05, 14:16
              Więc błonnik - otręby owsiane lub in, zaparzone siemię lniane, a nawet suszone
              śliwki jako owoc :-)
        • jogger Re: Kurczak z rożna, można? i zamiast czego? :) 19.07.05, 16:33
          Np. zamiast szynki, która jest z reguły schemizowana, no i zamiast gotowanego :-
          )
      • jogger Re: przegryzki i dodatkowe jedzonko 19.07.05, 16:14
        dordar2 napisała:

> Jogger, a powiedz mi jak mozesz(jestem juz po kopenh.ale wprowadzilam
        > kopenhaska nieco zmodyfikowana teraz...;-)dodalam wiecej jedzonka pomiedzy
        > posilkami itp.) czy takie przegryzki miedzy posilkami sa ok.
        > (np.warzywka,slonecznik) czy lesze jest dodanie posilku o jakiejs porze?
        Lepiej dodatkowy mały posiłek - białko+w/w 1:1, bo w przekąskach dominują węgle

> ogolnie lepiej jesc regularnie(o okresl.porach i juz nic nie podjadac),
        tak

czy jak
        > sie czuje glod tylko(bo z tym roznie bywa)
        Głód to wyraźny sygnał, lepiej mu zapobiegać :-)

czy taki maly "chaos"to nic zlego?
        Od czasu do czasu nie, ale jeśli stanie się normą, łatwo przekrocza się próg
        ilości w/w, od którego nadmiar z zasady przekształci się w tłuszcz zapasowy

> a twarog przed snem(chudy)moze byc?
        Tak

> czy wogole przed snem nic lepiej nie jesc tylko np.do 18?
        Białko warto - tuńczyk z wody np., wiele osób preferuje biały chudy ser

> i jak to jest z posilkami po(bialko ?czy wogole jesc?ile po) i przed
        treningiem
        > (ile przed i co ewent.wegle?)
        2-2.5godz przed treningiem - białko i w/w złożone (poza warzywami np. ryż
        basmati/parboiled)
        Po treningu - jeśli dbamy o mięśnie, muszą być szybko w/w i trochę białka
        (5:1), jeśli zależy na przedłużeniu spalania tłuszczu, samo białko

> a male markizy(ciastka)w pracy do kawy moga byc?;-))
        Średnio ;-)

>
    • dordar2 jogger HCA 19.07.05, 23:25
      dzieki za odpowiedz-nawet na te moje idiotyczne pytanie z markizami;-)...
      slyszales cos moze o takim preparacie z hi-tec:hca? czy to skuteczne?
      • jogger Re: jogger HCA 20.07.05, 00:41
        W odchudzaniu nieskuteczne, za to brane przed treningiem chroni mięśnie przed
        katabolizmem i wspomaga odbudowę glikogenu po treningu siłowym.
        • dordar2 Re: jogger HCA 20.07.05, 08:01
          wiesz to by potwierdzilo moje obawy...bo biore to HCA od ok.tygodnia(wiem,ze to
          zbyt krotki okres na wydawanie radykalnych ocen)ale jakos rzekomego efektu
          znacznego ograniczenia apetytu,a wprost przeciwnie(moze to podswiadomosc-wkoncu
          HCA ma nie dopuszczac do przeksztalcenia wegli w tluszcz;-)) jem wiecej:-( ale
          miesnie nie przyrastaja raczej od tego co(bo nie ma tam w skladzie nic takiego
          co by wzbudzilo moje podejrzenia...;-)i tak nie wiem co robic,bo mam tendencje
          do przyrostu czworoglowych ud,a po spinningu(chyba najlepszy na spalanie) jakos
          mam wrazenie,ze udka moje sie pakuja...:-(
          • dardetka Jogger, da się jeść twaróg?? 20.07.05, 21:45
            chudy, kostka, zamiast szynki lub miesa? od czasu do czasu? w końcu to też białko... Ale wolę sie upewnić :) i jaką ilość...
          • dardetka Jogger, można twaróg?? 20.07.05, 21:47
            chudy, kostka, zamiast szynki lub miesa? od czasu do czasu? w końcu to też białko... Ale wolę sie upewnić :) i jaką ilość...
            • jogger Re: Jogger, można twaróg?? 22.07.05, 10:14
              Lepiej odłożyć na później - z powodu laktozy (cukru mlecznego)
          • jogger Re: jogger HCA 22.07.05, 10:22
            Spinning faktycznie kaloriożerczy, ale więcej zużywa glukozy niż tłuszczu, a
            ponieważ angażuje włókna mięśniowe 'pracujące' na glukozie, daje przyrost masy
            mięśniowej (są to dokładnie właśnie te włókna, które odpowiadają za masę)
            • dordar2 Re: jogger HCA 22.07.05, 11:37
              to jaki rodzaj zajec proponujesz -rownie spalajacy ale nie dajacy takiego
              przyrostu masy miesniowej-moze bieznia,czy jakis orbitrek z silki?
              to ten spinning ogolnie nie jest za dobry?a jakbym nic juz nie jadla po treningu
              (wlasnie lepiej nic nie jest,zeby sie wysmuklic,czy bialko jakies?) to tez
              miesnie przyrastaja(wuydaje mi sie ze wtedy "spalaja sie",bo nie ma
              dostarczonej energii-dobrze mysle?)
              • jogger Re: jogger HCA 23.07.05, 00:08
                dordar2 napisała:

> to jaki rodzaj zajec proponujesz -rownie spalajacy ale nie dajacy takiego
                > przyrostu masy miesniowej-moze bieznia,czy jakis orbitrek z silki?
                Takiej ilości kalorii nie przepalisz, ale zasadniczo dla kobiet najlepszy jest
                stepper, pod warunkiem chodzenia 'z pięt', bo działa wtedy na tył uda i
                pośladki.

> to ten spinning ogolnie nie jest za dobry?
                Na kondycję jest super :-)

a jakbym nic juz nie jadla po trening
                > u
                > (wlasnie lepiej nic nie jest,zeby sie wysmuklic,czy bialko jakies?) to tez
                > miesnie przyrastaja(wuydaje mi sie ze wtedy "spalaja sie",bo nie ma
                > dostarczonej energii-dobrze mysle?)
                Jeśli ćwiczysz za ostro - doprowadzasz do zadyszki - palisz mięśnie, jeśli
                ćwiczysz aerobowo tj. z zapasem tlenu, pozwalającym jeszcze (z trudem) na
                rozmowę, spalasz większość kalorii z tłuszczu (efektywnie zaczyna się to po
                20min). Po treningu ostrym - anaerobowym - trwa jeszcze 'dopalanie' mięśni,
                które można przerwać biorąc białko, bądż węgle. Po standardowych aerobach
                jesteś jeszcze w fazie spalania tłuszczu, więc lepiej poprzestać na wodzie, ew.
                niewielkiej porcji białka, jeśli odczuwa się głód.
    • Gość: iris7 co PO kopenhaskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 01:21
      Przetrwałam dietę :) Miałam notesik, wytyczne i było dobrze. A teraz się czuję
      jak dziecko we mgle. Co tydzień będę zwiększać ilość kcal o 100. Ale co jeść?
      Czy wystarczy pić białko lub jeść sojowe kotleciki zamiast mięsa, za którym nie
      przepadam? Mam zamiar dużo ćwiczyć (basen, rowerek, aerobik), więc bazowanie na
      diecie kopenhaskiej chyba by mnie wykończyło... Zależy mi przede wszystkim na
      spaleniu tłuszczu, nie na samym chudnięciu (chcę mieć piękne mięśnie).
      Przeczytałam już naprawdę wiele wątków (także na sfd). Proszę o radę,
      szczególnie Joggera, albo o linka do konkretnych informacji, bez długich,
      zaśmieconych prywatnymi rozmowami wątków :) Z góry dziękuję za wszystkie posty.
      • jogger Re: co PO kopenhaskiej? 02.08.05, 11:35
        Radzę jeść to na diecie, tylko zacząć od dodania kolacji, potem stopniowo
        urozmaicać posiłki, traktując składniki z diety jako bazę (są to produkty, o
        których mówi się, że zawierają 'ujemne kalorie' :-) ). Posiłki powinny być
        małe, ich ilość może rosnąć do 5-6, muszą się zawsze składać z białka i
        weglowodanów złożonych. Radzę zachować kawę na śniadanie (właśnie będę pił :-
        ) ). Z soją trzeba uważać (fitoestrogeny -> może to powodować odkładanie
        tłuszczu).
        • Gość: iris7 Re: co PO kopenhaskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:09
          Dziękuję za radę, Jogger, jesteś niezawodny ;) Już myślałam, że będę mogła
          zapomnieć o tej diecie.... Niestety, im głębiej w las, tym więcej drzew.
          Kopenhaska miała być dla mnie motywacją do dalszego dobrego jedzenia.
          zrozumiałam dzięki niej, że ujemny bilans kaloryczny to nie wszystko, jeśli
          chcę spalić tłuszcz, a nie mięśnie. To przeklęte białko! Po diecie pofolgowałam
          (lody) i mam po kilku dniach ponad 1 kg więcej. Lekko się załamałam, bo basen i
          ae nie pomagają nawet, ale powoli się rozkręcam :) Podobno odżywiałam się do
          tej pory w typowo "kobiecy" sposób - naleśniki zamiast kotleta itp. :)) Ciężko
          mi z tego zrezygnować. Ale połknęłam haczyk, przeliczyłam, ile b/w/t potrzebuję
          i już chyba zawsze będę o tym myśleć. Uff. Chyba jestem kolejną "ukąszoną"
          (ukąszenie Joggera, nieźle nie? :))
        • Gość: asha Do joggera - zatrzymać biust.. IP: 62.233.200.* 10.08.05, 12:19
          Przeczytałm większość postów- zajęło mi to dwa dni, ale było warto. Jestem
          pełna podziwu dla Joggera. 3 lata cierpliwie odpowiada na pytania..
          Przeszłam właśnie na kopenhaską. Wcześniej (1,5 roku temu) byłam na
          Norweskiej- zasadniczo podobna. Ogranicza węglowodany, dużo białka i zielonych
          warzyw. Byłam na niej 3,5 tyg na okrągło i zrzuciłam jakieś 7 kg - do wagi 52
          kg (mam 160 wzrostu. Ani dnia nie byłam na niej głodna. Natomiast na
          kopenhaskiej jestem. Po tej kawie aż do południa. W związku z tym mam pytanie
          do Joggera -
          1.czy rozdzieilić dwa pozostałe posiłki na kilka mniejszych o tym samym
          składzie- np. 11.00, 13.00, 16.00 18.30?. Podobno nie powinno się dopuszczać do
          uczucia głodu..
          2. Tabletki anty - zachowują tłuszczyk w "kobiecych partiach". Chciałabym
          zachować biust, a to chyba wybitnie kobieca partia. Zawsze "leci mi pierwszy" a
          nie chcę przypominać kobiety ze zdjęć z amazońskiej dżunglii..Czy branie
          pigułek trochę go oszczędzi? Są może na to inne sposoby?
          3. Spalanie mięśni- czy kiedy ćwiczę to oszczędzam je czy właśnie tracę? Jak
          intensywny ma być ten trening?
          Będę wdzięczna za poradę eksperta
          Pozrawiam wszystkich dzielnych dietowiczów i dietowiczki ;)
          • jogger Re: Do joggera - zatrzymać biust.. 11.08.05, 11:41
            Gość portalu: asha napisał(a):

> Przeczytałm większość postów- zajęło mi to dwa dni, ale było warto. Jestem
            > pełna podziwu dla Joggera. 3 lata cierpliwie odpowiada na pytania..
            > Przeszłam właśnie na kopenhaską. Wcześniej (1,5 roku temu) byłam na
            > Norweskiej- zasadniczo podobna. Ogranicza węglowodany, dużo białka i zielonych
            > warzyw. Byłam na niej 3,5 tyg na okrągło i zrzuciłam jakieś 7 kg - do wagi 52
            > kg (mam 160 wzrostu. Ani dnia nie byłam na niej głodna. Natomiast na
            > kopenhaskiej jestem. Po tej kawie aż do południa. W związku z tym mam pytanie
            > do Joggera -
            > 1.czy rozdzieilić dwa pozostałe posiłki na kilka mniejszych o tym samym
            > składzie- np. 11.00, 13.00, 16.00 18.30?. Podobno nie powinno się dopuszczać do
            >
            > uczucia głodu..
            Tak, każdy musi zawierać i białko, i węglowodany złożone

> 2. Tabletki anty - zachowują tłuszczyk w "kobiecych partiach". Chciałabym
            > zachować biust, a to chyba wybitnie kobieca partia. Zawsze "leci mi pierwszy" a
            >
            > nie chcę przypominać kobiety ze zdjęć z amazońskiej dżunglii..Czy branie
            > pigułek trochę go oszczędzi? Są może na to inne sposoby?
            Ciężka sprawa - nieraz właśnie pigułka blokuje zupełnie spalanie tłuszczu. Ale
            jeśli przy norweskiej brałaś pigułkę i waga zeszła, nie powinno być problemu

> 3. Spalanie mięśni- czy kiedy ćwiczę to oszczędzam je czy właśnie tracę? Jak
            > intensywny ma być ten trening?
            Trening aerobowy o niskiej intensywności, bez doprowadzania do zadyszki,
            odpowiednio długi, spala tłuszcz
            • Gość: asha Re: Do joggera - dzięki za odp i jeszcze jedno.. IP: 62.233.200.* 12.08.05, 12:48
              Dzięki za odpowiedź:)
              Jestem 5 dzień za diecie (z drobnymi grzechami, ale białkowo-
              złożonowęglowodanowimi) i dziś rano było 3,5 kg mniej. Hip hip!! Nawet jeśli
              większość to woda, ubrania są zdecydowanie luźniejsze..
              Zastanawiam się tylko czy te owoce moge zastąpić np. otrębami? Nie lubię
              słodyczy, w życiu nie kupiłam sobie batonika. Za owocami też nie przepadam. Nie
              jestem jednak taką szczęściarą jak się wydaje, co widać po mojej obecności na
              forum. Gubią mnie inne rzeczy - mięsko, chlebuś:)
              Dlatego wolałabym zjeść 2 łyżki otrąb niż ten nieszczęsny owoc. Jogger, co o
              tym myślisz?
              Poza tym interesuje mnie jakie dokładnie działanie ma połączenie kawy z
              aspiryną? Trzeba do tego poruszać się czy po prostu przyspiesza metabolizm? A
              może zrujnuję sobie organizm??
              Czytałam też o piciu roztworu octu jabłkowego i wody (2 łyżeczki na
              szklankę) przed posiłkami. Cudowne jego właściwości zachwala np
              users.nethit.pl/forum/read/herbapis/2690693/ ,
              www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=58, ale też 6500 innych stron na
              google. Co ty na to? Zaznaczam że żąłodek mam jak struś:)
              I jeszcze jedno..Czysta woda ciężko przechodzi mi przez gardło, dlatego
              dolewam sobie "cytrynki". Nie jest to rzecz jasna czysty sok cytrynowy bo skład
              brzmi jak komponent broni chemicznej. Nie wpłynie to jednak chyba specjalnie na
              dietę. Jest tam cukier ale ile może go być? Więcej niż w zwykłym soku?
              Będę wdzięczna za poradę eksperta.
              Pozdrawiam wszystkich dietujących.
    • Gość: pracus11 Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:29
      Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi:
      czy w trakcie diety można brać jakiś wspomagacze na koncentrację.
      Chodzi mi o THERMAL PRO (efedryna + aspiryna+pieprz cayenne+ imbir).
      Poza tym że wzmaga efekt terminczy, to umożliwia pracę na wysokich obrotach.

Nie wiem, czy to nie zniweczy przestawienia organizmu na wyższe obrtoy
      (mam zamiar brać Thermala tylko przez 15 dni)
      Bardzo proszę o odpowiedź
      • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 11.08.05, 11:45
        Gość portalu: pracus11 napisał(a):

> Mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi:
        > czy w trakcie diety można brać jakiś wspomagacze na koncentrację.
        > Chodzi mi o THERMAL PRO (efedryna + aspiryna+pieprz cayenne+ imbir).
        > Poza tym że wzmaga efekt terminczy, to umożliwia pracę na wysokich obrotach.
        >
        > Nie wiem, czy to nie zniweczy przestawienia organizmu na wyższe obrtoy
        > (mam zamiar brać Thermala tylko przez 15 dni)
        > Bardzo proszę o odpowiedź

Thermal jest dobrym spalaczem tłuszczu i można go brać, ale trzeba uważać, żeby
        nie brać go z kawą - może zbyt zakręcić :-). Spalacze najlepiej działają, jeśli
        brać je przed dłuższymi aerobami.
        • kizia17 Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 12.08.05, 14:28
          Gdzie mogę kupić THERMALPRO - proszę poradźcie. Pytałam w aptekach, ale nie
          mają tego w swoich ofertach. Jeżeli kupić go mogę tylko za pomocą interetu to
          proszę o link ;)
          Pozdro
          • jogger Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE 13.08.05, 14:12
            suple.us/index.php?cmd=2&id=57&PHPSESSID=db7e20f5977ebae5f9dec827070b0fba
    • Gość: mariola Re: DIETA OPRACOWANA PRZEZ RZĄDOWY SZPITAL W KOPE IP: *.plusgsm.pl 09.08.05, 21:20
      jak jest z ta dieta...jakis mail twoj?
    • dordar2 Re: DIETA NORWESKA-DO JOGGERA;-) 16.08.05, 08:19
      Hej Jogger, jak to jest z ta dieta norweska-czy gdzies moge cos poczytac?
      zaczelam wczoraj,ale troche przerazaja mnie te jajka(cale mnóstwo jajek;-))
      napisz cos prosze na temat tej diety.
      Pozdrawiam
      • Gość: szamotek Re: pytanie za 100 pkt - kto wie? IP: *.usyd.edu.au / *.usyd.edu.au 16.08.05, 09:06
        Witam,
        chce zadac pytanie troche z innej beczki. Czy ktos wie, jaki wlasciwie jest
        mechanizm dzialanie tej wlasnie diety?
        Co sie dzieje w organizmie przez te 13 dni, ze udaje sie przyspieszyc przemiane
        materii? I dlaczego ten wlasnie dobor skladnikow (glownie wolowina) dziala tgak
        skutecznie?
        Z pewnoscia ktos z Was potrafi odpowiedziec na te pytania - z gory serdecznie
        dziekuje!
        • jogger Re: pytanie za 100 pkt - kto wie? 16.08.05, 16:54
          Te składniki są dobrane pod kątem 'ujemnych kalorii' - na ich strawienie
          zużywamy niewiele mniej kalorii, niż same zawierają (więc jajka na twardo a nie
          miękko, grzanka a nie kromka etc). Organizm zajęty trawieniem nie odczuwa
          głodu, więc dla wyrównania bilansu kalorycznego tłuszcz spala się 'ukradkiem' :-
          ).
        • Gość: vivi Re: pytanie za 100 pkt - kto wie? IP: 62.108.165.* 13.09.05, 23:13
          wołowinka ma L-Karnityne, powoduje ona włączenie kwasów tłuszczowych do
          przemian metabolicznych. innymi słowy chodzi o to, że bierzemy energię ze
          spalania tłuszczu, a nie z cukru, którego spadek we krwi powoduje uczucie głodu.
      • jogger Re: DIETA NORWESKA-DO JOGGERA;-) 16.08.05, 16:51
        Szwedzka, norweska, kopenhaska, mayo - to są różne wariacje na temat tego
        samego sposobu odżywiania: białko + warzywa.
        • dordar2 Re: DIETA NORWESKA-DO JOGGERA;-) vacu well??? 17.08.05, 11:36
          jogger napisał:

> Szwedzka, norweska, kopenhaska, mayo - to są różne wariacje na temat tego
          > samego sposobu odżywiania: białko + warzywa.

Ok.rozumiem, ale na samo sniadanie codziennie sa 2 jajka,a przewaznie na lunch
          tez 2 jaj,wiec przez te 2 tygodnie cale mnóstwo jaj zjem-czy to nie zaszkodzi?-
          cholesterol itp...
          Aha,a jakas mala modyfikacja,typu kawa poranna naczczo, czy maly owocek
          wzglednie 1 ciastko dodartkowo jest ok chyba,co bo pisza,ze niby(podobnie jak
          przy kopenhaskiej)zniweczy to efekt,ale chyba bez przesady;-))mam racje?
          i jeszcze pytanie z innego zakresu...co sadzisz o vacuwell\u,czy rzeczywiscie
          sa efekty duzo szybsze po zabiegach na tym urzadzeniu? chodzi mi glownie o
          brzuch...
          • jogger Re: DIETA NORWESKA-DO JOGGERA;-) vacu well??? 17.08.05, 16:42
            To tak jak na Atkinsie - spalasz i tak cały tłuszcz dostarczony w pożywieniu i
            swój własny. Problem jest gdy dochodzi do magazynowania :-).
            Z ciastkami uwaga: to bomby kaloryczne powodujące wyjście ze spalania tłuszczu.
            Vacu nie stosowałem, opinie są takie, że jest to skuteczne, ale niewarte
            kwoty :-)
          • Gość: brazowooka25 Re: DIETA NORWESKA IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.08.05, 16:34
            Czy moze mnie ktos podtrzymac na duchu jestem drugi dzien na diecie norweskiej
            i mam dosc czy ktos stosowal ta diete i wesprze mnie tym ze baaardzo schódl :(
          • brazowooka25 Re: DIETA NORWESKA 18.08.05, 16:38
            jestem drugi dzien i masakra! podzielcie ze mna jakimis wskazówkami i tym ile
            stracoiliscie na wadze moze to mi pomoze wytrwac! :(
            • Gość: asha Re: DIETA NORWESKA IP: 62.233.200.* 19.08.05, 09:30
              A co się dzieje? Ja byłam na norweskiej przez 3,5 tyg., trochę sobie
              przedłużyłam.. Niby nie wolno, ale mnie jakoś nie zaszkodziło. Schudłam 5 kg
              przez pierwsze 2 tyg i 2,5 przez resztę czasu. Co najważniejsze, nie miałam
              zupełnie efektu jojo. Dwa lub 3 pierwsze dni były najgorsze (nie pamiętam bo to
              było 1,5 roku temu). Byłam głodna i bolała mnie głowa. Ale przetrzymałam i
              potem już było z górki. Do tych jajek tak się przyzwyczaiłam, że przez następny
              miesiąc jeszcze jadłam je na śniadanie:)
              Trzymam kciuki za ciebie brazowooka25! Może ci pomoże ten blog?
              czujeglod.blog.onet.pl/
              pozdrawiam;)
        • brazowooka25 Re: DIETA NORWESKA 18.08.05, 16:40
          jestem na niej drugi dzien i masakra! podzielcie ze mna jakimis wskazówkami i
          tym ile straciliscie na wadze moze to mi pomoze wytrwac! :(
          • jogger Re: DIETA NORWESKA 18.08.05, 17:03
            A co ci nie pasuje? możesz spróbować jeść same białka z jajek (na twardo :-)
            oczywiście).
            • brazowooka25 Re: DIETA NORWESKA 19.08.05, 16:54
              jem jajka z chrzanem na kwasku cytrynowym ( podobno mozna) i to troche niweluje
              smak tych swtretnych jajek! ale po dwóch dniach mam 1,5 kg mniej mam nadzieje
              ze bede dalej tracic na wadze :)
    • aariel Powtarzanie diety (do Joggera) 17.08.05, 12:04
      Jogger, mam do Ciebie pytanie :)
      Bylam na tej diecie pod koniec czerwca.
      Schudlam przez pierwsze 5 dni ok 3-4 kg. Pozniej juz ani grama, ale trzymalam
      ja do konca.
      Mam jeszcze do zrzucenia ok 5 kg. I zastanawiam sie czy powtorzenie diety
      przyniesie takie same rezultaty jak za pierwszym razem, czy moze lepiej
      sprobowac jakos inaczej zrzucic te zbedne kg?
      Dodam, ze po diecie sie bardzo pilnuje, czasem mi sie wahnie waga w gore (nigdy
      w dol), ale naprawde minimalnie, no i prawie nie jem weglowodanow prostych,
      oprocz owocow, chleb mi sie zdarzylo jesc raz, a ryz kilka razy...
      • jogger Re: Powtarzanie diety (do Joggera) 17.08.05, 16:43
        Teraz masz niższą wagę, więc efekt musi być nieco słabszy
        • figlarkae Re: pytanie do Joggera 19.08.05, 09:15
          czy efekt diety zalezy od wagi wyjsciowej ??? jezeli waze 90kg to schudne
          wiecej niz kolezanka majaca wage wyjsciowa 75 kg? przy wzroscie 175 obydwie...
          • jogger Re: pytanie do Joggera 19.08.05, 10:34
            Tak naprawdę zależy od przyczyny nadwagi. Jeśli np. bierzesz pigułkę, możesz
            mniej zrzucić od koleżanki która jest 'tylko' lasuchem :-)
            • figlarkae Re: pytanie do Joggera 19.08.05, 13:47
              nie stosujemy obie pigułek ....wiec mam szanse przynajmniej raz być
              lepsza ??? ...(hi,hi)
            • figlarkae Re: pytanie do Joggera 19.08.05, 13:49
              obie jestesmy łasuchami i nie bierzemy pigułek od ...6 lat
            • agaka5 Pytanie do Joggera 19.08.05, 13:54
              Obecnie jestem na 9 dniu dziety. Schudlam 6kg o jeden więcej niż chciałam. Boję
              sie trochę że zbyt dużo stracę i będę wyglądać jak anorektyczka. Stąd moje
              pytania:
              1.Czy mogę po 9 dniach przejść na dietę 1000cal
              2.Czy w czasie diety mogę brać Silicę - na włosy i paznokcie i dodatkowo
              witaminy np. Centrum?
              Co dziwne po tych dziewięciu dniach spadła mi sporo waga a np.obwód bioder
              zmniejszył sie tylko o 1cm, co prawda spodnie mam troche luźniejsze ale i tak
              to dziwne. W związku z tym boje się przybrać to co zgubiłam, czy to nie
              przypadkiem tylko woda?
            • brazowooka25 Re: pytanie do Joggera 20.08.05, 17:39
              mam pytanie po co w diecie norweskiej trzeba jesc tyle bialka? co daje to w
              odchudzaniu? czy trzeba jesc ta kromke chleba ktora tam czasami jest zalecana?
              czy jak cie napadnie mega głód zjesc jakis owoc? jak nie to co najlepiej zjesc
              jak cie bardzo ssie? jestem dopiero czwarty dzien na tej diecie a ciagle jestem
              głodna boje sie że nie wytrwam do konca!
              • jogger Re: pytanie do Joggera 21.08.05, 15:41
                brazowooka25 napisała:

> mam pytanie po co w diecie norweskiej trzeba jesc tyle bialka? co daje to w
                > odchudzaniu?
                Trawienie białka i jego częsciowa przemiana do glukozy zużywa dużo kalorii

>czy trzeba jesc ta kromke chleba ktora tam czasami jest zalecana?
                Nie, jeśli nie ma się objawów niedocukrzenia (ty raczej masz, ale jedz chleb
                razowy dobrze podpieczony - będzie się wolniej trwawił, zejdzie na to więcej
                kalorii)

> czy jak cie napadnie mega głód zjesc jakis owoc? jak nie to co najlepiej zjesc
                > jak cie bardzo ssie?
                Najlepiej błonnik - otręby owsiane, są gotowce - Linia2000, SuperLiniaComplex z
                dużą ilością wody. Awaryjnie (zawroty głowy) może być i zwykły tictac, czy
                kostka cukru pod język

jestem dopiero czwarty dzien na tej diecie a ciagle jestem
                >
                > głodna boje sie że nie wytrwam do konca!
                Pij dużo wody - min. 2-3l mineralki dziennie (kawa się nie liczy jako woda)
              • brazowooka25 Re: pytanie do Joggera 22.08.05, 21:23
                czy mogłabym uzyskac jakas odpowiedz na moje pytanie? bo jak wklikuje na twoja
                odpowiedz to mi sie pojawia skrzynka ale bez wiadomosc !
            • Gość: Monika Pytanie do Jogera IP: *.76.classcom.pl 05.12.05, 23:29
              Widze ze dawno na tym foru nie zostalo nic napisane
              Ale moze wejdziesz jednak na ta strtrone
              Zaczekam diete KOpenhaska od dzisaij na razie czuje sie dobrze
              Tylko mam takie pytanie co do przypraw Bo Bepsztyk podsmazylam na patelni z
              oliwa z oliwek a potem do piekarnika jeszcze No i przyprawilam roznymi ziolami
              i pieprzem Bez soli :pieprz ziola prowasalskie papryka i czosnek .Czy taie
              przyprawy moge uzywac do otraw Czy tylko sol i pieprz??
              Prosilabym o odpowiedz!

Pozdrawiam
              • jogger Re: Pytanie do Jogera 06.12.05, 17:22
                Zioła są OK
    • agaka5 Co zrobić żeby za dużo nie schudnąć? 19.08.05, 15:20
      Obecnie jestem na 9 dniu dziety. Schudlam 6kg o jeden więcej niż chciałam. Boję
      sie trochę że zbyt dużo stracę i będę wyglądać jak anorektyczka. Stąd moje
      pytania:
      1.Czy mogę po 9 dniach przejść na dietę 1000cal
      2.Czy w czasie diety mogę brać Silicę - na włosy i paznokcie i dodatkowo
      witaminy np. Centrum?
      Co dziwne po tych dziewięciu dniach spadła mi sporo waga a np.obwód bioder
      zmniejszył sie tylko o 1cm, co prawda spodnie mam troche luźniejsze ale i tak
      to dziwne. W związku z tym boje się przybrać to co zgubiłam, czy to nie
      przypadkiem tylko woda?
      • jogger Re: Co zrobić żeby za dużo nie schudnąć? 19.08.05, 16:58
        Witaminy, silica są bardzo na miejscu.
        Dokończ spokojnie dietę, bo jeśli masz tylko 1cm mniej, to nie wyglądasz
        bardziej anorektycznie niż do tej pory :-)
        • agaka5 Re: Co zrobić żeby za dużo nie schudnąć? 19.08.05, 18:19
          Dziękuję, tak zrobię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka