Dodaj do ulubionych

do Fatuma:)

10.03.10, 08:00
mom do Ciebie pytanie praktyczne

jak Ci sie ta fontanna udała coś jom w tamtym roku budowoł?wiosna idzie i mi
tysz sie marzy tako samo ;)
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 10:10
      Wieczorem (jak wcześniej wrócę) napiszę i dam kilka foto.
      • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 10:18
        Aby nie zaśmiecać fotkami i nudzić opisem budowy fontanny innych, daj mi adres
        mailowy.
        • socer-schlesier Re: do Fatuma:) 10.03.10, 12:03
          1fatum napisał:

> Aby nie zaśmiecać fotkami i nudzić opisem budowy fontanny innych, daj mi adres
          > mailowy.
          ---------------------------------

Panie 1fatum my bysmy tez chetnie te fontanne zobaczyc chcieli.
          • ballest Re: do Fatuma:) 10.03.10, 12:20
            Fatum, myslam, ze sie Twojego dziela nie wstydzisz!!!?
    • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 20:38
      Dużo trzeba pisać.
      Kopiemy płytki dołek, na 2 sztychy szpadla. Układamy zbrojenie ze wszelkiego
      dostępnego złomu, bo dno może popękać. Robimy na około 30 cm szalunek. W jednym
      z narożników montujemy 30 mm rurkę kanalizacyjną, która będzie odpływem. Brzeg
      wylotu rurki musi być na poziomie dna w najniższym miejscu. Dno ma mieć spadek w
      tamtym kierunku. W wylot rurki wkładamy pionową rurkę owiniętą kilkoma zwojami
      tektury, która ułatwi nam jej wyjęcie i wycięcie szczeliny. Powstaje coś na wzór
      winkla. Później u wylotu rurki kopiemy dół na studzienkę odpływową. W betoniarce
      przygotowujemy beton 1:3 z dodatkiem preparatu uszczelniającego (uszczelnia
      beton przed wodą), o połowę mniej niż w przepisie. Używamy cement portlandzki
      tzw. jedynkę (bez dodatków). Dodatki psują cement. Zalewamy dno ze spadkiem w
      kierunku rury odpływowej. Znacznie gęściejszy beton i gruz lokujemy w szalunku,
      na którym budujemy z cegieł, czy innych materiałów mur o wysokości około 70 cm.
      Kiedy beton stwardnieje przy użyciu betonu z dodatkiem kleju do płytek
      ceramicznych (glazur, flizy) tynkujemy basen od środka. Z zewnątrz na podobny
      beton będę okładał basem polnymi kamieniami.
      W jednym z narożników wykonałem na stalowym zbrojeniu i drewnianym szalunku
      fontannę, w której jest zamocowana rura do wody, której dolny koniec posiada
      możliwość wykręcenia korka, lub otwarcia zaworu, aby nie rozsadziła jej
      zamarzająca woda. Wodę doprowadziłem rurkami typu Alupex używanymi do
      podłogowego ogrzewania. Nie potrzeba ich gwintować. Na szczycie konstrukcji
      umieściłem płytkę ze sztucznego kamienia, która służy za podstawę dla der Frosch
      i jest poidłem dla pszczół.
      W basenie i na zewnątrz zrobiłem schody, bo moje psy lubią się kąpać.

hostuje.net/file.php?id=d999a6955b440f86fdc9d6e46b597560
      hostuje.net/file.php?id=d999a6955b440f86fdc9d6e46b597560
      hostuje.net/file.php?id=9472b401129983648280eb106d0ca3ee
      hostuje.net/file.php?id=acea8245095566fc3aebd7b2c6b3d7db
      hostuje.net/file.php?id=1b546e3d30089e02dff0776a6c3d3bce

Wiem, że jest wiele pytań, ale postaram się odpowiedzieć.
      • sloneczko1 Re: do Fatuma:) 10.03.10, 20:59
        no to mom pora pytań

woda je z kranu?
        niy jest to obieg zamkniynty?
        czy te polne kamiynie sie czimajom ?
        • sloneczko1 Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:01
          musza prziznać,że ciekawie to obmyślołeś z tymi schodami
          • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:24
            Wszystko przyklejone na beton z dodatkiem kleju do glazury. Klej uszczelnia i
            wzmacnia. Herr der Frosch kupiony w Castoramie. Woda ze studni z hydroforu, ale
            i tak mało jej wychodzi. Basen ma wymiary: 1,8 x 3 metry i 0,7 głębokości.
            Moje psiaki są szczęśliwe, kiedy w upał mogą wejść do basenu.
            • kubissreaktywacja Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:36
              Mam nadzieje ze nie zalatwiasz swoich potrzeb fizjologicznych do basenu :-)
              • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 22:32
                kubissreaktywacja napisał:

> Mam nadzieje ze nie zalatwiasz swoich potrzeb fizjologicznych do basenu :-)

Oczywiście, że nie. Od tego są "geniusze" i im w rozwarte pyski dokonuję zarówno
                mikcji, jak i defekacji. Obydwie strony są zadowolone. Ja, że nie mam żadnego
                parcia, a "geniusze" odczuwają spełnienie fizyczno-emocjonalne. W końcu są do
                tego stworzeni.
            • 1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:37
              Jasne i czarne kamyki są kupione w Lidlu. Jasne fosforyzują. Lampki solary
              kupione w Castoramie. Świecą b. długo w nocy. Wszystko robione na zasadzie
              radosnej twórczości - bez projektu. Wpierw chciałem oblać betonem dmuchany
              plastikowy basen, ale mimo napełnienia wodą wypływał niczym ponton. To był błąd.
              W tym roku będę z zewnątrz okładał basen polnymi kamieniami. Aby beton dobrze
              trzymał kamienie trzeba dodać do niego około 15 % kleju do glazury.
              Niedawno miałem gości z Francji i musiałem uważać na Herr der Frosch, bo gotowi
              go zeżreć na obiad. Udało się, bo najbardziej podobały się im moje psy
              (zaczepno-obronne), wpierw zaczepiają, a później trzeba je bronić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka