sloneczko1 10.03.10, 08:00 mom do Ciebie pytanie praktyczne jak Ci sie ta fontanna udała coś jom w tamtym roku budowoł?wiosna idzie i mi tysz sie marzy tako samo ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 10:10 Wieczorem (jak wcześniej wrócę) napiszę i dam kilka foto. Odpowiedz Link
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 10:18 Aby nie zaśmiecać fotkami i nudzić opisem budowy fontanny innych, daj mi adres mailowy. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: do Fatuma:) 10.03.10, 12:03 1fatum napisał: > Aby nie zaśmiecać fotkami i nudzić opisem budowy fontanny innych, daj mi adres > mailowy. --------------------------------- Panie 1fatum my bysmy tez chetnie te fontanne zobaczyc chcieli. Odpowiedz Link
ballest Re: do Fatuma:) 10.03.10, 12:20 Fatum, myslam, ze sie Twojego dziela nie wstydzisz!!!? Odpowiedz Link
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 20:38 Dużo trzeba pisać. Kopiemy płytki dołek, na 2 sztychy szpadla. Układamy zbrojenie ze wszelkiego dostępnego złomu, bo dno może popękać. Robimy na około 30 cm szalunek. W jednym z narożników montujemy 30 mm rurkę kanalizacyjną, która będzie odpływem. Brzeg wylotu rurki musi być na poziomie dna w najniższym miejscu. Dno ma mieć spadek w tamtym kierunku. W wylot rurki wkładamy pionową rurkę owiniętą kilkoma zwojami tektury, która ułatwi nam jej wyjęcie i wycięcie szczeliny. Powstaje coś na wzór winkla. Później u wylotu rurki kopiemy dół na studzienkę odpływową. W betoniarce przygotowujemy beton 1:3 z dodatkiem preparatu uszczelniającego (uszczelnia beton przed wodą), o połowę mniej niż w przepisie. Używamy cement portlandzki tzw. jedynkę (bez dodatków). Dodatki psują cement. Zalewamy dno ze spadkiem w kierunku rury odpływowej. Znacznie gęściejszy beton i gruz lokujemy w szalunku, na którym budujemy z cegieł, czy innych materiałów mur o wysokości około 70 cm. Kiedy beton stwardnieje przy użyciu betonu z dodatkiem kleju do płytek ceramicznych (glazur, flizy) tynkujemy basen od środka. Z zewnątrz na podobny beton będę okładał basem polnymi kamieniami. W jednym z narożników wykonałem na stalowym zbrojeniu i drewnianym szalunku fontannę, w której jest zamocowana rura do wody, której dolny koniec posiada możliwość wykręcenia korka, lub otwarcia zaworu, aby nie rozsadziła jej zamarzająca woda. Wodę doprowadziłem rurkami typu Alupex używanymi do podłogowego ogrzewania. Nie potrzeba ich gwintować. Na szczycie konstrukcji umieściłem płytkę ze sztucznego kamienia, która służy za podstawę dla der Frosch i jest poidłem dla pszczół. W basenie i na zewnątrz zrobiłem schody, bo moje psy lubią się kąpać. hostuje.net/file.php?id=d999a6955b440f86fdc9d6e46b597560 hostuje.net/file.php?id=d999a6955b440f86fdc9d6e46b597560 hostuje.net/file.php?id=9472b401129983648280eb106d0ca3ee hostuje.net/file.php?id=acea8245095566fc3aebd7b2c6b3d7db hostuje.net/file.php?id=1b546e3d30089e02dff0776a6c3d3bce Wiem, że jest wiele pytań, ale postaram się odpowiedzieć. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: do Fatuma:) 10.03.10, 20:59 no to mom pora pytań woda je z kranu? niy jest to obieg zamkniynty? czy te polne kamiynie sie czimajom ? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:01 musza prziznać,że ciekawie to obmyślołeś z tymi schodami Odpowiedz Link
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:24 Wszystko przyklejone na beton z dodatkiem kleju do glazury. Klej uszczelnia i wzmacnia. Herr der Frosch kupiony w Castoramie. Woda ze studni z hydroforu, ale i tak mało jej wychodzi. Basen ma wymiary: 1,8 x 3 metry i 0,7 głębokości. Moje psiaki są szczęśliwe, kiedy w upał mogą wejść do basenu. Odpowiedz Link
kubissreaktywacja Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:36 Mam nadzieje ze nie zalatwiasz swoich potrzeb fizjologicznych do basenu :-) Odpowiedz Link
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 22:32 kubissreaktywacja napisał: > Mam nadzieje ze nie zalatwiasz swoich potrzeb fizjologicznych do basenu :-) Oczywiście, że nie. Od tego są "geniusze" i im w rozwarte pyski dokonuję zarówno mikcji, jak i defekacji. Obydwie strony są zadowolone. Ja, że nie mam żadnego parcia, a "geniusze" odczuwają spełnienie fizyczno-emocjonalne. W końcu są do tego stworzeni. Odpowiedz Link
1fatum Re: do Fatuma:) 10.03.10, 21:37 Jasne i czarne kamyki są kupione w Lidlu. Jasne fosforyzują. Lampki solary kupione w Castoramie. Świecą b. długo w nocy. Wszystko robione na zasadzie radosnej twórczości - bez projektu. Wpierw chciałem oblać betonem dmuchany plastikowy basen, ale mimo napełnienia wodą wypływał niczym ponton. To był błąd. W tym roku będę z zewnątrz okładał basen polnymi kamieniami. Aby beton dobrze trzymał kamienie trzeba dodać do niego około 15 % kleju do glazury. Niedawno miałem gości z Francji i musiałem uważać na Herr der Frosch, bo gotowi go zeżreć na obiad. Udało się, bo najbardziej podobały się im moje psy (zaczepno-obronne), wpierw zaczepiają, a później trzeba je bronić. Odpowiedz Link