07.04.10, 06:22
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7734779,Emigranci__po_co_nam_taka_Polska__Nie_wracamy__.html
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: Tulacze. 07.04.10, 10:00
      Nie nazwałbym tych ludzi tułaczami. Oni zrobili użytek z rozumu i podstawowej
      ekonomii. Przecież każdy wybierze lepsze warunki. Chyba najlepiej oddaje sedno
      cytat z zamieszczonego artykułu:

"... Robert jest z Rzeszowa. Tam się urodził, skończył liceum i poszedł na
      studia. Nie skończył ich, bo od trzech lat pracuje w Irlandii. W firmie
      zajmującej się magazynowaniem i transportem produktów spożywczych. Na początku
      miał to być tylko wyjazd wakacyjny, ale został. Żona Agata w zeszłym roku
      obroniła w Polsce doktorat z chemii. On nie chciał wracać, ona nie chciała
      wychowywać dwuletniej córki bez ojca. Od kilku miesięcy mieszkają razem i
      chociaż Agata nie może znaleźć pracy, która odpowiadałaby jej wykształceniu, nie
      myślą o powrocie. - W Polsce jest ciężko. Niby kryzys już się kończy, ale pracy
      nie ma. A jeśli nie ma jej dla mnie, to tym bardziej nie będzie dla męża, który
      nie dokończył licencjatu - mówi młoda kobieta. - Tam możemy się utrzymać za to,
      co on zarobi, pracując fizycznie. Nie jest to szczyt marzeń, ale przynajmniej
      czuję się bezpiecznie. Jeśli w kraju nie ma pracy i warunków do wychowania
      dziecka, to po co mi taka Polska? - pyta Agata. ..."

Coś w tym być musi, skoro nawet niektóre ociężałe umysłowo "geniusze" wyjechały
      z Polandii i nie myślą o powrocie.
      • socer-schlesier Re: Tulacze. 08.04.10, 07:03
        Nie jest to lekko jak musisz swoj heimat zostawic i jechac za granica roboty szukac.Za granica to najlepiej na wakacje wyjechac.
        No coz zrobic ale momy nowe czasy i z tym sie cza pogodzic.Tyle tylko czy warte to wszystko?
        • 1fatum Re: Tulacze. 08.04.10, 10:06
          Przyzwyczaiłem się żyć na walizkach. Od lat byłem wędrowcem bo taka była praca.
          W pewnym momencie stwierdziłem, że jestem kosmopolitą i wszędzie jest mi dobrze.
          Mogę żyć i spać w każdym miejscu i warunkach nie odczuwając tęsknoty za domem
          czy krajem.
          Taki stan się osiąga po iluś tam dłuższych czy krótszych wyjazdach. Doszło do
          tego, że źle czułem się w domu i zaraz bym chciał z niego wyjechać. Kiedy
          osiadłem na dłużej, to musiałem się przyzwyczajać, ale i teraz mogę bez żalu
          zamknąć drzwi, zgasić światło ruszając w świat.
          • kubissreaktywacja Re: Tulacze to Oberschlesierzy 08.04.10, 13:35
            A mnie bylo bardzo lekko wyjechac i zostawic moj Hajmat chociaz w Polsce niczego
            mi nie brakowalo .
            Meczyl mnie ten klimat .
            Ujadajace noca psy i mnostwo zlodziei zlomu .
            Uwielbiam Floryde :-)

Ciezko jest na takiej obczyznie gdzie imigrant zawsze bedzie uwazany za obcego.
            Jest tak w Irlandii Niemczech i wielu panstwach Europy .

Jak przylecialem do USA wielu mnie pytalo czy zostaje a nie kiedy wracam !
            Zreszta niemal kazdy ma tutaj europejskie pochodzenie .
            Praktycznie jeszcze tutaj nie spotkalem sie z wrogoscia wobec mojej osoby .
            Takie cos nie bedzie nigdy mozliwe w waszej "Zjednoczonej Europie"

Tulaczami mozna nazwac raczej was .
            Wyjechaliscie z Polski do Faterlandu gdzie trza ciezko pracowac i sparowac
            kazdego Ojrocenta .
            Zycie coraz drozsze i ciezsze a do tego sasiedzi krzywo na takich kukaja
            traktujac jako Wasserpolackow .
            I na nic zda sie tlumaczenie ze ojciec walczyl w wermachcie :-)
            • szwager_z_laband Re: Tulacze to Oberschlesierzy 08.04.10, 14:10
              a co z twoim niymieckim somsiadym kerego chcesz zabic?

kubusiu ny pij tela we beztydziyn i pamiyntej ze wiym jak ci sie
              kulauo i kulo ...

a tak pozatym to baju, baju, bydziesz w raju:))

ps

wiysz znom jednego miglanca, co pociep familia a tera nawet do
              Polski wraco:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka