Dodaj do ulubionych

kim jest ten człowiek ?

29.04.06, 09:46
przemawia takim znajomym językiem...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3315073.html
Obserwuj wątek
    • ramon6 Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 10:50
      meg_s napisała:

> przemawia takim znajomym językiem...
      a kogo on Tobie przypomina?
      • meg_s Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 11:29
        wczytaj się i zgadnij
      • ballest Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 11:32
        DANKE Margotko, wilekie dzieki za ten artykul!

Myslam, ze Piskorski moje wypowiedzi na Forum czyta, jak widzicicie, wczesniej
        Forum Gliwice a teraz Forum Gleiwitz naleza do najbardziej czytanych na Swiecie.
        Nie wiem, czy by Piskorski sam na to wpad, jak by nos nuie czytou.
        Musze, ale przyznac, ze przejrzal, ale jak jeden albo dwie, nawet 1000 osob,
        sie zorientuja, co USA i rzadazacy tam WIELKI KAPITAL z nimi robi to za malo.
        W Polsce brakuje ludzi inteligentnych, ktorzy trzezwo na Swiat spojrzec
        potrafia, Polacy maja tylko rudymentarne pojecie o polityce i dyplomacji.
        • ramon6 Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 11:44
          Hallo Ballest,
          a mozno byjs tak prawa autorske zameldowou?
        • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 12:51
          hehehehehe, miszcz powinien zostać rzecznikiem prawdziwie europejskiej partii -
          Samoobrony. Tak Balleścik, to własnie Twój poziom.
          • ballest Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:20
            Mnie nie obchodzi do jakiej Partii ten czlowiek nalezy, bo wszystkie partie,
            ktore maja swoich poslow w Sejmie sa zabarwione nacjonalizmem, czytaj
            reprezentuja kolor bialo-czerwony, bo jesli by tego nie zrobily, nie mialy by
            szans sie do Sejmu dostac.
            To jest dzisiejsza polska rzeczywistosc.
            Cieszy mnie, ze Piskorski Eurodeputowanym jest, przynajmni jeden Polak w
            Brukseli, ktory sie Europejczykiem czuje.
            RASowski Wilym, to taki bebua, jak inne Gorole, kere tam Polska w UE
            reprezentuja, strugou gynau te same koniki co polscy eurodeputowani, dlatego
            Wilym nie reprezentuje tam wcale Slaska, tylko POLSKA.
            Lepi jak by se z Piskorskim zamieniou, to by do Slonska i Slonzakow lepi bouo.
            • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:27
              Tak, tak, koniki, europejczyk itd. Jak lajera. Bełkot frustrata:-).
              A jak tam Twój konik? Zestrugany juz na amen?:-)
              • bartoszcze Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:33
                ino sęczek został:)))
                • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:35
                  A Ty jesteś niegrzeczny - na pytania nie odpowiadasz:-).
                  • bartoszcze Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 20:53
                    ?? Możno coś przegapiłem.
                    • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 30.04.06, 14:20
                      Maila przegapiłeś.
                      • bartoszcze Re: kim jest ten człowiek ? 02.05.06, 17:04
                        slezan napisał:

> Maila przegapiłeś.

Majom recht, a kto mo recht, tyn stawia po piwie:))
                        reszta w mailu
                        • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 02.05.06, 18:24
                          W jakim mailu?:-)
                          • bartoszcze Re: kim jest ten człowiek ? 03.05.06, 00:30
                            Tym, którego Ci napiszę:)))
              • rita100 Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:35
                No widzicie , nie jest sam ;)
                • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:38
                  Może by go Lepper przyjął na społecznego doradcę? Ballest mógłby prowadzić
                  Instytut Analiz Politycznych w Klewkach.
              • ballest Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:37
                Moj konik, albo wasz lajkonik?

Z biegiem czasu i najglupszy czlonek zarzadu RASu, kery USA popierou, zrozumie,
                jakou krzywda Slonskowi wyrzondziou.
                Slonsk by juz douwno Autonomia miou, jak by tam w RASie tych pora instrumentow
                Jankiela nie bouo, co ich Gorole po tych blaszanych uebach pierom.
                To ze fajnie dudni, to nie swiadczy nic dobrego o tych "niby Slonzokach"
                • slezan Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:39
                  Tjaaa, oczywiście Ballest, nasz volkswagendeutsch, załatwiłby tę autonomię
                  pisząc listy do Putina i Castro:-).
                  • rita100 Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 13:48
                    A i Klewki to też zagadka
                    • ballest Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 14:00
                      Mnie tam Lepper nie obchodzi, ale mogam se wyuobrazic, ze Polscy poslowie
                      przekupni sa, tak samo jak RAS przekupny jest! czytaj stanowiskami ich Gorole
                      kupiyly.
                      • ballest Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 14:04
                        acha, z nie wszystkim sie zgadzam, co Piskorski twierdzi, bo Polacy to napewno
                        nie kon trojanski USA tylko sa uosioukiem trojanskim Hamerykanow.
                        • szwager_z_laband duch harcerstwa zyje:) 29.04.06, 16:55
                          www.pobudka.org.pl/images/stories/jaja_orla/leszczynski_lepper.jpg
                          • ballest Re: duch harcerstwa zyje:) 29.04.06, 17:04
                            Oj Margotko, tera ues wleciaua ;)
                            • meg_s Re: 29.04.06, 17:07
                              po mundurze sądząc to ZHR a nie ZHP
                              • szwager_z_laband Re: 29.04.06, 17:21
                                a to lepiyj abo gorzyj?

:)
                                • meg_s Re: 29.04.06, 19:05
                                  inaczej :)

(wg mojej subiektywnej opinii gorzej)
                                  • szwager_z_laband Re: 29.04.06, 20:12
                                    moga sie spytac czymu?
                                    • meg_s Re: 29.04.06, 20:13
                                      bo ZHR to (w skrócie) harcerstwo upolitycznione
                                      • szwager_z_laband Re: 29.04.06, 20:33
                                        wiym ze tak je, ale te druge tysz ino konsek inaczyj chyba. abo?
                                        • meg_s Re: 29.04.06, 20:49
                                          abo nie
                                          • szwager_z_laband Re: 29.04.06, 21:07
                                            Margotko, my sam niydowno mieli link na tago zajta o jednym szczepie harcerskim
                                            ze Glywic - sledziouas tyn wontek?
                                            • ballest Laband Margot se w podchody bawi! 29.04.06, 21:11
                                              Aledzioua, sledzioua, ale sie wypowiedziec nie uotpowozoua ;)
                                              • szwager_z_laband Re: Laband Margot se w podchody bawi! 29.04.06, 21:12
                                                niyszkodzi - jo sam dom tyn downy link:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=39603175&a=39603175
                                                • meg_s Re: 29.04.06, 22:33
                                                  owszem - czytałam, ale :
                                                  po pierwsze co niby miałam komentować ? wkleiłeś linki bez słowa od siebie
                                                  po drugie nawet zaczęłam się zastanawiać czy coś napisać, ale znów zaczęły się
                                                  prymitywne odzywy panów . i .., a na tym poziomie nie będę prowadziła dyskusji
                                                  • meg_s podwójne ps 29.04.06, 22:36
                                                    1. "uotpowozoua" - ki diabeł ??
                                                    2. jeśli chcesz Szwager rozmawiać na poważnie a nie tylko dla podpuchy ,
                                                    (skserowałam dla Ciebie obszerne materiały, przepisywać mi sie nie chce, ale
                                                    mogę zeskanować i wysłać)- to na maila, bo tu przy wtórze zawsze tego samego
                                                    klekotu rozmawiać nie zamierzam
                                                  • ballest Re: podwójne ps 29.04.06, 23:40
                                                    Meg, tak dugo bydymy tu to samo klekotac, asz uostatni Polok zrozumie, ze USA
                                                    ich tylko wykorzystujom!
                                                    Na razie jak nawet Ty tego pojac nie potrafisz, to muszym ydali klekotac!
                                                  • meg_s Re: podwójne ps 30.04.06, 00:56
                                                    ty nigdy już nie pojmiesz na czym polega ROZMOWA
                                                  • szwager_z_laband Re: podwójne ps 30.04.06, 14:58
                                                    Pyrsk Margotko!

Mocie tera duzo czasu wolnego we Polsce - jo robiou dzisiej i jutro tysz, ale
                                                    znonda trocha czasu to poczytac.
                                                  • meg_s Re: podwójne ps 30.04.06, 16:00
                                                    ja też pracuję - przez wszystkie te dni :(
                                                    dziś wieczorem Ci wyślę
                                                  • szwager_z_laband Re: podwójne ps 30.04.06, 17:46
                                                    no to znaczy ze jutro po pouedniu abo jutro na wieczor byda mog poczytac:)

ok, obejza eli cos byda mog Ci potym pedziec coby Cie uszczypnonc:)
                          • meg_s ps 29.04.06, 17:17
                            szwager_z_laband napisał:
                            > www.pobudka.org.pl/images/stories/jaja_orla/leszczynski_lepper.jpg

widzę że wierny pretorianin ballesta czuwa
                            • ramon6 Re: ps 29.04.06, 17:20
                              dniem i noca!!!
                              • szwager_z_laband Re: ps 29.04.06, 17:23
                                niy, jo sie ino bawia w podchody:))
                                • ramon6 Re: ps 29.04.06, 17:25

> niy, jo sie ino bawia w podchody:))
                                  ja,ja - taki maly wietkong?
                                  • szwager_z_laband Re: ps 29.04.06, 17:37
                                    " ... prezentacja Grupa Rekonstrukcji Historycznej okresu Wojny w Wietnamie!"

www.przeciek.pl/dzialy/wydarzenia/135/
                            • szwager_z_laband Re: ps 29.04.06, 21:06
                              Margotko, my sam niydowno mieli link na tago zajta o jednym szczepie harcerskim
                              ze Glywic - sledziouas tyn wontek?
                      • slezan Balleścik - agent wielkiego kapitału nadaje 30.04.06, 14:23
                        A jakimi to stanowiskami? Balleścik, oświeć nas. Bo niezorientowani mogą
                        pomyśleć, że jesteś zwykłym ścierwem uciekającym się do pomówień, a to przecież
                        nieprawda:-).
                        • ballest Slezaneczek szybko zapomina. 03.05.06, 06:32
                          slezan napisał:

> A jakimi to stanowiskami? Balleścik, oświeć nas. Bo niezorientowani mogą
                          > pomyśleć, że jesteś zwykłym ścierwem uciekającym się do pomówień, a to
                          przecież
                          >
                          > nieprawda:-).

Oj zapomnial Slezaneczek, jak strazak w polskim mundurze z biouym uorzelkiem
                          podobno czolowy dzialacz RASu ubiegal sie o wejscie do Sejmu!
                          Jesli takie osobniki reprezentuja RAS, to Boze strzez Slonsk przed takymi
                          osobami.
                          Takie osoby sie tylko do sluzenia komus nadawaja, takim osobkom jest jedno, czy
                          sluza wielkiemu kapitalowi czy polskiemu nacjonalizmowi, byle korytko poune
                          bylo.
                          Teraz widzisz slezaneczku, fto scierwem jest, a jak som nie wiesz, to kazdy fto
                          to przeczytou wie, fto nim jest.
                          To nie ja wychwalam mordy Amerykanow w Iraku, o nie, to robia dzialacze RASu.
                          To nie ja chwale wielki Kapital i gardze robotnikami, o nie, to tez robia
                          dzalacze RASu
                          To nie ja pozuje do zdjec w polskim Mundurze z biouym uorlym, o nie, a wiesz
                          fto to robi?
                          Nie, nie wiesz?
                          Poczytaj jeszcze raz jak napisales jas sie tych ludzi zwie?
                          • slezan Fantazje Balleścika 03.05.06, 20:24
                            ballest napisał:

> slezan napisał:
                            >
                            > > A jakimi to stanowiskami? Balleścik, oświeć nas. Bo niezorientowani mogą
                            > > pomyśleć, że jesteś zwykłym ścierwem uciekającym się do pomówień, a to
                            > przecież
                            > >
                            > > nieprawda:-).
                            >
                            >
                            >
                            > Oj zapomnial Slezaneczek, jak strazak w polskim mundurze z biouym uorzelkiem
                            > podobno czolowy dzialacz RASu ubiegal sie o wejscie do Sejmu!

Tjaaa. Może Balleścik rozszyfruje skrót OSP? Z naciskiem na to "O".

> Jesli takie osobniki reprezentuja RAS, to Boze strzez Slonsk przed takymi
                            > osobami.

Masz coś przeciw fojermanom? W czym fojerman z białym orzełkiem jest gorszy od
                            żołdaka z hitlerowską wroną?

> Takie osoby sie tylko do sluzenia komus nadawaja, takim osobkom jest jedno,
                            czy
                            >
                            > sluza wielkiemu kapitalowi czy polskiemu nacjonalizmowi, byle korytko poune
                            > bylo.

Tjaaa, a tatuś Balleścika służył Hitlerowi i to dla Balleścika jest powodem do
                            dumy:-).
                            A na marginesie takie pytanoie - komu służ a wPolsce lekarze? Wielkiemu
                            kapitałowi czy polskiemu nacjonalizmowi? Niech się Balleścik dobrze zastanowi,
                            zanim znowu wypluje tuy swe mądrości.

> Teraz widzisz slezaneczku, fto scierwem jest, a jak som nie wiesz, to kazdy
                            fto
                            >
                            > to przeczytou wie, fto nim jest.

A dlaczego mieszasz śląskie słowa z polskimi? Nie potrafisz pisać ani po
                            śląsku, ani po polsku?

> To nie ja wychwalam mordy Amerykanow w Iraku, o nie, to robia dzialacze RASu.

Nie, Ty wychwalasz mordy islamistów i wspieranie Iranu.

> To nie ja chwale wielki Kapital i gardze robotnikami, o nie, to tez robia
                            > dzalacze RASu

Twoja miłość do patentów jest najlepszym wyrazem miłości do robotnikówi
                            nienawiści do wielkiego kapitału. Co, balleścik? Fajnie patrzeć jak tysiące
                            ludzi umierają w Afryce na AIDS, a wielkie koncenry nabijają kieszenie?
                            Wszystko dzięki Twoim ukochanym patentom.

> To nie ja pozuje do zdjec w polskim Mundurze z biouym uorlym, o nie, a wiesz
                            > fto to robi?
                            > Nie, nie wiesz?
                            > Poczytaj jeszcze raz jak napisales jas sie tych ludzi zwie?

Jeżeli tak oceniasz działacza OSP to za jakie ścierwo musisz uważać swojego
                            ojczulka, pozaującego do zdjęć w mundurze hitlerowskiej armii? Pamietaj,
                            balleścik: "Czcij ojca swego....":-)
            • meg_s Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 19:06
              ballest 29.04.06, 13:20 + odpowiedz

Mnie nie obchodzi do jakiej Partii ten czlowiek nalezy, bo wszystkie partie,
              ktore maja swoich poslow w Sejmie sa zabarwione nacjonalizmem, czytaj
              reprezentuja kolor bialo-czerwony, bo jesli by tego nie zrobily, nie mialy by
              szans sie do Sejmu dostac.
              To jest dzisiejsza polska rzeczywistosc.
              Cieszy mnie, ze Piskorski Eurodeputowanym jest, przynajmni jeden Polak w
              Brukseli, ktory sie Europejczykiem czuje.
              RASowski Wilym, to taki bebua, jak inne Gorole, kere tam Polska w UE
              reprezentuja, strugou gynau te same koniki co polscy eurodeputowani, dlatego
              Wilym nie reprezentuje tam wcale Slaska, tylko POLSKA.
              Lepi jak by se z Piskorskim zamieniou, to by do Slonska i Slonzakow lepi bouo.
        • oberschlesischer-nazi Re: kim jest ten człowiek ? 03.05.06, 15:42
          Ja, ballest. Mich macht auch froh. Dass es immer mehr Menschen gibt wie Dich,
          Menschen die sich trauen endlich die Wahrheit zu schreiben.

Zwyciestwo jest nasze.
    • szwager_z_laband Re: kim jest ten człowiek ? 29.04.06, 15:05
      Margotko obejz!", to nawet oni to juz widzom:))
    • builder Re: kim jest ten człowiek ? 30.04.06, 00:34
      meg_s napisała:

> przemawia takim znajomym językiem...
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3315073.html

Twoim jenzykiem!?,

• socer-schlesier Re: kim jest ten człowiek ? 30.04.06, 09:53
        Meg,czyżby Cię już przyroda nie interesowała?
        • ballest Re: kim jest ten człowiek ? albo kaj je bluszcz;) 30.04.06, 10:00
          Widzam, ze Meg sie ostatnio polityka interesuje, a jako wzorowa patriotka i dla
          niej sa USA symbolem wolnosci i wzorem demokracji dla Polakow.
          Dla mnie USA sa symbolem egoizmu, ucisku i dyktatury wielkiego kapitalu.
          Rozniomy sie wiec ogromnie w spojrzeniu na tyn dzisiejszy Swiat!
          • socer-schlesier Re: kim jest ten człowiek ? albo kaj je bluszcz;) 30.04.06, 10:11
            Zostańmy przy przyrodzie.Jest neutralna.
        • meg_s Re: kim jest ten człowiek ? 30.04.06, 16:02
          socer-schlesier napisał:
          > Meg,czyżby Cię już przyroda nie interesowała?

jak to nie ? przecież koń to przyroda !
          • szwager_z_laband KOŃPENDIUM 30.04.06, 17:49
            Ach kaj tam, kon to je take cos:)

wipos.p.lodz.pl/~szumski/konpendium.htm
    • szwager_z_laband Re: kim jest ten człowiek ? 02.05.06, 18:19
      Margotko przeczytouech to cosmi posuaua, ale brakuje tam chyba poru piyrszych
      zajtow. Abo?
      • meg_s Re: kim jest ten człowiek ? 03.05.06, 01:54
        tak - pierwszych trzech - to strona tytułowa, strona "redakcyjna" i zdjęcie -
        bez tekstów, teksty wszystkie wysłałam
        • szwager_z_laband Re: kim jest ten człowiek ? 03.05.06, 15:40
          Margotko wybacz ale jakcztyom te "nasze prawo i przizeczynie" kere je w ramce,
          to dokuadnie 75 % tekstu je dlo mie niy do przijyncia jako do rodzica.
          • meg_s Re: 03.05.06, 16:32
            a konkretnie ?
          • meg_s Re: kim jest ten człowiek ? 03.05.06, 16:47
            Prawo liczy 10 punktów - 75% to 7,5 pkt
            znając Cię wiem że kwestionujesz nr 1 i 7
            zastanawia mnie pozostałe 5,5

co złego jest w
            słowności (2),
            byciu pożytecznym i niesieniu pomocy bliźnim (3),
            traktowaniu wszystkich jako bliźnich (4),
            rycerskim postępowaniu (5),
            szanowaniu przyrody (6),
            byciu zawsze pogodnym (8),
            byciu oszczędnym i ofiarnym (9),
            nie korzystaniu z "używek" i nie przeklinaniu (10)

wyjaśnij mi to - jako rodzic - i uzasadnij, bo kompletnie nie mogę pojąć jakimi
            zasadami kierujesz się wychowując syna

• meg_s Re: 03.05.06, 17:04
              i jeszcze jedno - po coś Ci wysłałam te pozostałe 13 stron - tam też nic Ci nie
              pasuje ? to rozwinięcie ma służyć właśnie temu że właściwie zrozumieć cele
              • szwager_z_laband Re: 03.05.06, 22:37
                margotko - zacytuj to w tyj ramce o czym zech szktryfnou - mogymy sam
                konkretnie podyskutowac na temat tego najwazniyjszego tekstu
                • meg_s Re: 04.05.06, 06:58
                  Ty masz ten tekst, ja mam ten tekst - po co każesz mi go przepisywać ?
                  przeczytałam uważnie - to w ramce - to jest rozwinięcie tych 10 pkt
                  zostawiamy pkt 2 - bo wiem, że na samo słowo "Polska" przestajesz myśleć
                  obiektywnie - skupmy się na pozostałych

Zaczynaj - konkretnie !!!!
                  • meg_s errata 04.05.06, 07:03
                    nie "punkt 2" - tylko wstęp
                    • szwager_z_laband Re: errata 04.05.06, 15:35
                      Margotko, mie to niy satysfakcjonuje w zodnym wypadku i niy mom ochoty pedziec
                      mojymu synkowi ze mo "pragnonc luzyc Polsce ojczyznie odniego przodkow"
                      • meg_s Re: errata 04.05.06, 15:50
                        "...Powiydz mi czi niy uwazosz za przesadzone ze ta druzyna je we slonsku a nic
                        o nim w tych tekstach niyma..."

to są akurat materiały ogólnopolskie...
                        rozumiem co do mnie mówisz - ale nie mogę się ze wszystkim zgodzić :)
                        po pierwsze, po drugie i po kolejne zaraziłeś się chyba od ballesta - Ty też
                        nie odróżniasz patriotyzmu od nacjonalizmu ?
                        • meg_s Re: errata 04.05.06, 15:57
                          a teraz dalej
                          wiele razy pisałeś o swojej trosce o śląskie tradycje - czemu odmawiasz takiej
                          troski innym ?

i następne - że zaatakujesz ten punkt byłam pewna, ale jest to jeden punkt z
                          dziesięciu - co z pozostałymi 65 % zastrzeżeń ? "umieram" z ciekawości
                          • szwager_z_laband Re: errata 04.05.06, 16:18
                            czymu?- sie pytosz -
                            • meg_s Re: errata 04.05.06, 16:57
                              > Margotko, t pozostaue som dlo mie miyj abo wiyncyj powionzane ze tym o kerym
                              > godomy

Szwager - wszystko mi opadło i brak mi słów - prosiłam wysyłając, żebyś zdobył
                              się na czytanie bez uprzedzeń - dbanie o przyrodę ma wydźwięk
                              nacjonalistyczny ?? pomaganie ludziom też ?? zastanów się co piszesz chłopie

> podej mi przikuad jednego szczepu, jednego zastympu, kery
                              > ponad polskosc wynosi slonskosc a dom ci recht

mamy namierzony "za miedzą" :)- z tym że zebranie materiałów chwilę potrwa, bo
                              młody ma teraz wolne
                              • szwager_z_laband Re: errata 04.05.06, 17:12
                                co znaczy za miedzom?
                                • meg_s Re: errata 04.05.06, 17:24
                                  za miedzą = za granicą w tym wypadku miasta
                                  w Rudzie Śląskiej :)
                                  • szwager_z_laband Re: errata 04.05.06, 17:27
                                    no to Bronek na zicher w tym palce mo zatonkane juz:))

ps

ok, poczeom, boch je pieronym ciekawy:))

a prziroda poznowac zawsze je piyknom rzeczom ...
                                  • meg_s Re: 04.05.06, 17:29
                                    a teraz ja mam pytania - odpowiedz szczerze,

1. czy czujesz się Ślązakiem czy Niemcem ?
                                    2. czy mieszkając w Niemczech pielęgnujesz tradycje śląskie czy przejąłeś
                                    niemieckie ?

jeżeli na pytanie nr 2 odpowiedź brzmi "śląskie" - to następne pytania

3. dlaczego mieszkając w Niemczech kultywujesz tradycje śląskie ?
                                    4. czy ten fakt przeszkadza Ci w szanowaniu obyczajów niemieckich ?
                                    • szwager_z_laband Re: 04.05.06, 17:36
                                      z miuom chnciom odpowia Ci na te pytania:))

1.Jo sie ctzuja Slonzokym.
                                      2.Pielyngnuja slonske tradycje - szczynsciym dlo mie je4 moznosc poznania
                                      niymieckyj kultury, bo je ona czynsciom slonskyj kultury. Znom i polsko, i ani
                                      za fynik bych sie martwiou poznac w tym synsie jeszcze i czesko/morawsko:)
                                      3.Te pytanie swiadczy o tym ze niy rozumisz co to znaczy "slonskosc"
                                      • meg_s Re: 04.05.06, 17:58
                                        na 1,2 i 4 odpowiedzi mnie nie zaskoczyły :)

powiedz w takim razie dlaczego uważasz, że żyjąc na Śląsku nie mogę pielęgnować
                                        polskich tradycji swojej rodziny ?, może nie tyle "nie mogę" w sensie, że byś
                                        mi tego zabronił, ale że jest to z mojej strony "zdrada" ?
                                        dlaczego uważasz, że szacunek dla własnej przeszłości wyklucza (w moim
                                        przypadku) szacunek dla innych ? to co - Tobie nie przeszkadza, a ja to jestem
                                        gorsza ?
                                        no i jeżeli kultura śląska to taki wielokulturowy tygiel, to czemu Ci
                                        przeszkadza, że odkrywam w nim to co jest bliskie i znajome "moim" tradycjom ?
                                        i że bardziej mi się to podoba właśnie dlatego że bliskie i znajome
                                        przesłałeś mi ten tekst Twojego siostrzeńca, w którym śledzi najdrobniejsze
                                        przejawy związków "godki" za "szprachą", a jak ja widzę związki z z językiem
                                        staropolskim to już be ?
                                        podkreślasz jako zaletę tę wielokulturowość, ale chwalić wolno tylko wycinek ?
                                        jak to jest ?
                                        • szwager_z_laband Re: 04.05.06, 18:17
                                          to tak ci sie zdowo w moim postympowaniu sam - prziczyna je lakoniczno = tera
                                          slonsk je polskom koloniom, bezto reaguja tak a niy inaczyj. niyporozumiynie
                                          jednak wyniko miyndzy nami w tym ze Ty niychcesz zrozumiec(abo niy mogesz) ze
                                          Polöska kolonizuje slonsk. Abo?
                                          • meg_s Re: 04.05.06, 18:26

> to tak ci sie zdowo w moim postympowaniu sam - prziczyna je lakoniczno = tera
                                            > slonsk je polskom koloniom, bezto reaguja tak a niy inaczyj. niyporozumiynie
                                            > jednak wyniko miyndzy nami w tym ze Ty niychcesz zrozumiec(abo niy mogesz) ze
                                            > Polöska kolonizuje slonsk. Abo?

faktycznie - Ty to widzisz tak, ja to widzę inaczej - ale i tak długo nam się
                                            udało kulturalnie porozmawiać ;)
                                            to tylko dzięki temu że nikt się nie wtrącił ;))
                                            • szwager_z_laband Re: 04.05.06, 18:30
                                              znaczy uwazoszze Slonsk je polski?

• meg_s Re: 04.05.06, 18:33
                                                a jak powiem że śląski to uwierzysz ? ;P
                                                • szwager_z_laband Re: 04.05.06, 18:35
                                                  ja:)
                                                  • meg_s Re: 05.05.06, 05:41
                                                    a swoją drogą to dałam Ci się wymanewrować ;))
                                                    pytanie nie brzmiało "czy Szwager powinien zapisać syna do harcerstwa ?" tylko
                                                    "czy wychowanie wg idei harcerstwa pomaga kształtować dobrego, prawego człowieka ?"
                                                    (nawiasem mówiąc co powiedziałbyś na Związek Harcerstwa Śląskiego ?)
                                                    nie potrafię nic znaleźć na temat skautingu niemieckiego, choć wiem że działa
                                                    (np Bawaria - VSP bodajże)

zerknij na to
                                                    www.fse.pl/index.php?page=4&subpage=10
                                                    "Skaut jest człowiekiem wiary, przeto odrzucam każdą formę skautingu, która nie
                                                    miałaby za podstawę religii" napisał Baden-Powell, twórca skautingu; - mimo to i
                                                    młodzież całkowicie ateistyczna też się w tej organizacji całkiem nieźle odnajduje
                                                  • szwager_z_laband Re: 05.05.06, 08:52
                                                    sam pora linkow na gibko znalezionych:)

www.scoutnet.de/
                                                    www.seascout.org/ships/international/Germany/index.html
                                                    www.nangu-thina.de/projects/de/teams/t_brd.html
                                                    www.pfadfinder.org/
                                                  • szwager_z_laband Re: 05.05.06, 08:54
                                                    keby utworzyc niyzalezne od polskego i niymieckego harcerstwo slonske to boua
                                                    by to idea ze ho,ho!!

• meg_s Re: 05.05.06, 09:20
                                                    > keby utworzyc niyzalezne od polskego i niymieckego harcerstwo slonske to boua
                                                    > by to idea ze ho,ho!!

tzn rozumiem, że sama idea skautingu już Cię nie razi ? ;)
                                                    w takim razie zaspokój proszę moją ciekawość i zdradź mi te nieszczęsne
                                                    pozostałe 65 % !!! (przypominam - napisałeś że w Prawie Harcerskim nie podoba
                                                    Ci się 75 % - 10 % wiem, ale ta reszta !!!)

i jeszcze jedna prośba - ciężko mi się poruszać w niemieckim - mógłbyś z tych
                                                    linków "wydłubać" niemiecką wersję Prawa ?? (niekoniecznie zaraz :))
                                                  • szwager_z_laband Re: 05.05.06, 09:23
                                                    Margotko, niy dauas kajs achtu na moje szuowa - jo padou ize to je w
                                                    nawionzaniu do tego polskego nacjonalizmu.

zaroski postarom sie to wysznupac z tym prawym:)
                                                  • szwager_z_laband Re: 05.05.06, 10:05
                                                    mysla ze sam znondziesz to co cie interesuje:)

www.vcp-niedersachsen.de/arbeitshilfen/downloads/VCP%20Bundesordnung.pdf
                                            • ballest Re: 05.05.06, 09:56
                                              "faktycznie - Ty to widzisz tak, ja to widzę inaczej - ale i tak długo nam się
                                              > udało kulturalnie porozmawiać ;)
                                              > to tylko dzięki temu że nikt się nie wtrącił ;))"

Margotko, slys zy mnie ;)
                                              • meg_s Re: 05.05.06, 10:06
                                                mój wpis zadziałał jak powiedzenie "cisza na morzu zaraz odezwie się pierwszy
                                                ba...." ;)

że też wiedział o kim myślę

no to Szwager - koniec dyskusji - niniejszym przechodzę na "priv"
                                      • meg_s Re: 04.05.06, 17:59

> Moga tera jo sie cosik sptac?
                                        > Czi uwazosz ze Slonsk je polski?

odpowiem Ci tak jak mi zazwyczaj odpowiada niejaki Szwager

a czy uważasz że jest niemiecki ?
                                        • szwager_z_laband Re: 04.05.06, 18:14
                                          Margotko, on niy je ani polski ani niymieki, a zarazym mo cos z tych obu pojync
                                          dryny:)

Niy rozumisz mie - jo jak kozdy Slonzok je uczulony ajnfach na na to jak ktos z
                                          nos chce robic kogos na swoje podobiynstwo i obraz = momy z tym potrzikroc
                                          smutne doswiadcznia
                        • szwager_z_laband Re: errata 04.05.06, 16:13
                          Margotko:)

Momynt!

To je szczep we Slonsku - abo?

Jak som jakes teksty /materiauy kere podnoszom slonsko tradycja w tym szczepie
                          to boubych ci naprowdy wdziynczny ze pokozanie mi ich ...

ps

tymczasym preferuja take wyndrowki mojego synka:)
                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=55&pos=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka