william_blake 21.07.06, 20:45 Hanys co musza we Biosie zmienic ,aby komp czytol mi dysk startowy. Musza sformatowac dyski i windowsa se na nowo zainstalowac. Moze Ty pomozesz pyrsk Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 21.07.06, 20:51 william_blake napisał: > Hanys co musza we Biosie zmienic ,aby komp czytol mi dysk startowy. > Musza sformatowac dyski i windowsa se na nowo zainstalowac. > Moze Ty pomozesz > > pyrsk Pszestawioues´ cojs´ we BIOSIE? Odpowiedz Link
william_blake Re: prosba do gospodorza 21.07.06, 21:04 cos tam sie bawilem ostatnio :-) chyba cosik tam pozmieniolech = teroz niewiem co :-( Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 21.07.06, 21:16 Jo tam w BIOSIE za wiela niykoombinuja! Tam napewno je tako opcja coby wroocic´ do ustawiynia fabrycznego. Z nowoom instalacjoom sie niys´piechej, ustow biosa na ustawiynie fabryczne Odpowiedz Link
william_blake Re: prosba do gospodorza 21.07.06, 21:18 ale kaj sie to nacisko ,aby do tej wersji fabrycznej powrocic ? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 16:29 william_blake napisał: > ale kaj sie to nacisko ,aby do tej wersji fabrycznej powrocic ? Najpiyrw musisz wlyjsc do biosa Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 16:33 Kilka zdań wyjaśnienia Dla wielu użytkowników komputerów BIOS stanowi jeszcze większe tabu niż Rejestr Windows. Nic w tym dziwnego, bo zagląda się tam stosunkowo rzadko, a literatura poświęcona konfiguracji BIOS-u praktycznie nie istnieje. Warto jednak i trzeba tam zaglądać przy zmianie konfiguracji sprzętu, dodawaniu nowych kart rozszerzeń czy instalowaniu urządzeń peryferyjnych, wymagających właściwej obsługi. Kolejny powód to fakt, że ustawienia jakie znajdujemy bezpośrednio po zakupieniu nowego sprzętu rzadko są optymalne, nie pozwalają na osiągnięcie maksymalnej wydajności lub wręcz destabilizują pracę systemu. Do BIOS-u zajrzymy wreszcie wtedy, gdy zdecydujemy się przeinstalować system lub natrafimy na poważne problemy z jego działaniem. Niewiele jednak powiedzą nam oferowane tam zakładki i proponowane ustawienia. Zdecydowałam się na podjęcie tematu, aby przynajmniej ułatwić poruszanie się w tym obszarze, podejmowanie świadomych i bezpiecznych decyzji. Realizując go przeinstalowałam na swojej maszynie kilka płyt głównych i skorzystałam z dostępu do kilku innych maszyn w swoim otoczeniu. Mnogość stosowanych rozwiązań sprawia, że opcje menu na poszczególnych zakładkach BIOS-u znacznie się różnią tak pod względem nazwy, ich lokalizacji jak i oferowanych ustawień. To kolejny problem, który starałam się pokonać, opisując możliwie największą liczbę spotkanych funkcji. Tym samym korzystający z tego opracowania musi mieć świadomość, że nie wszystkie opisane funkcje spotka w swojej wersji BIOS-u, a niektóre mogą wystąpić na zupełnie innych zakładkach. Nie mogę również wykluczyć, że znajdziecie w swoich konfiguracjach i takie funkcje, których w ogóle nie opisałam. Dlatego, niezależnie od publikacji tematu, nie zamykam go i liczę bardzo na Waszą pomoc w dalszej realizacji. Będę szczególnie wdzięczna za skrócone opisy funkcji, na które w swoich poszukiwaniach nie trafiłam. Ze względu na czasochłonność jakiej wymaga pełne opracowanie, publikuję na początek trzy najbardziej przydatne zakładki. Kolejne są w fazie realizacji i mam nadzieję, że pojawią się możliwie szybko. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 16:34 Pierwsze spotkanie z BIOS-em Słowo BIOS jest skrótem od angielskiej nazwy Basic Input-Output System (podstawowy system wejścia-wyjścia), a w sensie fizycznym - pierwszym oprogramowaniem, które uruchamiane jest po włączeniu komputera. Oprogramowanie to nie jest zainstalowane na dysku twardym, lecz umieszczone na płycie głównej, w układzie pamięci stałej. BIOS jest najniższym, sprzętowym poziomem oprogramowania, który służy do obsługi urządzeń peryferyjnych oraz do sterowania komunikacją między nimi, a centralną jednostką przetwarzającą. Możemy go zdefiniować także jako podsystem komputera osobistego, w którym konfigurujemy jego podstawowe funkcje i który zapewnia dwukierunkową komunikację pomiędzy sprzętem a "właściwym" systemem operacyjnym i niektórymi programami. Wersja i rodzaj BIOS-u zależą w dużym stopniu od konkretnej płyty głównej, dla której jest optymalizowany. Poprawne ustawienie opcji w BIOS-ie ma istotne znaczenie dla stabilnej pracy komputera i jego podzespołów. Zmiana konfiguracji jest możliwa za pomocą specjalnego interfejsu, nazywanego popularnie - SETUP-em. Aby wejść do ustawień BIOS-u, po uruchomieniu komputera, mniej więcej w czasie gdy następuje testowanie pamięci operacyjnej, należy wcisnąć i przytrzymać klawisz Del. Chociaż to rozwiązanie jest stosunkowo najczęstsze, klawiszami otwierającymi dostęp do BIOS-u mogą być także F1, F2, Esc lub inne. Zazwyczaj informacja o klawiszach dostępu pojawia się w lewym dolnym rogu, na ekranie monitora. Gdy jednak zdarzy się, że brak jest takiej informacji, a żadna z podanych możliwości nie pasuje - trzeba sięgnąć do dokumentacji płyty głównej. PO udanym wejściu do BIOS-u zauważymy, że jego opcje zgrupowane są w dwóch kolumnach, pod którymi znajduje się opis klawiszy. Niektóre wersje BIOS-u oferują także krótki opis aktywnej pozycji - niestety po angielsku. Aktywna pozycja jest zwykle podświetlona innym kolorem, co ułatwia nawigację. Zmianę pozycji można realizować klawiszami strzałek, a za pomocą klawisza Enter wejść w ustawienia sekcji. Do zmiany wartości służą klawisze PgUp i PgDown, a w niektórych rozwiązaniach klawisze kursorów. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 16:35 Warto wiedzieć ... że pamięć stałą w postaci flashrom można przeprogramować np. w celu załadowania nowej wersji BIOS-u. Operację taką trzeba z reguły przeprowadzić po zainstalowaniu nowego typu procesora, a czasami nowego, większego dysku twardego, gdy aktualna wersja nie jest w stanie ich prawidłowo rozpoznać lub obsłużyć. Jest to jednak proces dość ryzykowny i dlatego warto go zlecić dobremu guru, który robił to wielokrotnie. W nowych konstrukcjach płyt głównych producenci umieszczają druga pamięć flashrom, której zadaniem jest przepisanie do podstawowego układu prawidłowej zawartości. W przypadku nieudanej aktualizacji BIOS-u, jego utraty lub zniszczenia przez wirusy właśnie ta, "zapasowa" pamięć jest naszą deską ratunku przed strartą co najmniej kilkuset złotych. Takie rozwiązanie z dwoma układami pamięci stałej nazywane jest mechanizmem DualBios. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 17:49 www.flashstar.pl/bios/1280x960.html wlyjs´ na ta stroona, z lewy stroony kliknij na MENU Wybier "Wirtualny BIOS" czyli ustawienia..." kliknij na to i mmogesz potyn potrynowac´ dziebko te ustawiynia, bydziesz wiedziou potym kaj ungyfer sie co ustawio Powroot do ustawiynia fabrycznego to je "Load Setup Defaults" pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link
william_blake Re: prosba do gospodorza 22.07.06, 19:59 Hanys danke ! juz to mom,wlozlech do Biosu i dolech na ustawienia rozne czy jakos tak i sie zrobilo :-)mom juz nowego XP ;-) Odpowiedz Link