Dodaj do ulubionych

pytanie do molow ksionzkowych

04.01.07, 21:19
Kuknijcie sam na druge wydanie ksionzki Darka Jerczynskiego "Historia Narodu
Slonskego" - jak widac mo o wiela wiyncyj zajtow -
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:19
      www.republika.pl/narodowaoficynaslaska/katalog.htm
      • rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:29
        w/g mnie , to pierwsze wydania są najlepsze i poszukiwane bardziej niz te drugie
        wydania. Tak było z wydaniem ksiązki Jerofiejewa czy nawet słynnego teraz Kirsta.
        Te stare wydania maja coś czego nie mają następne powielone. To też chyba zależy
        od tłumacza, bo i tłumacz tłumaczowi nie równy.
        • szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:34
          mie zastanowio to ze format obuch je tyn som a druge mo nawet wiyncyj zajtoww,
          no i mynszy druk = czyli musi tam byc cos wiyncyj. Abo?
          • rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:53
            Książkę poznaje się po zapachu nie po druku :)

Powiem Ci na przykładzie trylogi pruskiej 08/15 Kirsta. Zamówiłam je i przysłali
            mi dwa razy tą sama trylogie składającą sie z trzech książek , czyli 6 książek -
            czyli mam podwojnie trylogię - rozumiesz ?
            Tylko że one mają rózne okładki - jedną mam z 1956 roku , a drugą trylogię z
            1898 roku i róznica jest kolosalna w tłumaczeniu. Ta pierwsza trylogia jest
            doskonała w samej doskonalości czytania i tłumaczenia, a ta druga z 1898 roku ma
            mały druk i cięzko się ją czyta. Nie ma w niej już takiego słownictwa bo i
            poprawiona i bez zapachu.
            To samo z ksiązką Ogniem i Mieczem , mam z 1907 i czytanie takiej ksiązki jest
            wielką przyjemnością.
            Laband , wiesz prosto ci wytłumacze. Są ksiązki dziewicze. I sam się domyśl dalej.
            ;)
            • ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:56
              "Tylko że one mają rózne okładki - jedną mam z 1956 roku , a drugą trylogię z
              1898 roku i róznica jest kolosalna w tłumaczeniu."

1898 roku, Rita, bo ci kieliszek weznam;)
            • szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:57
              rozumia co mosz na mysli:)

jako ze sam kwestia tuplikowania niy wuazi we rachuby to w takim wypadku abo
              autor podopisywou mocka, abo som jakes ilustracje - te druge jakos mauo
              prawdopodobne mi sie zdo ale ...

• rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:06
                oczywiście z 1989 , to tylko literówka, a szampan sylwestrowy dawno wypity.

Nie , Laband , nie będzie ciekawsza ksiązka od tej pierwotnej. Być może
                posłowie, objaśnienia warte dzisiejszych czasów będą dodane. Mamy demokracje ,
                może coś tam dodali wyjaśniającego. Treść na pewno będzie ta sama.
                • szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:07
                  no to dziynkuja za uwagi ze Twojyj zajty:)
                  • rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:13
                    Powiem wam szczerze, nie zaglądam już do księgarni , zaglądam do antykwariatów.
                    Tam to jest dopiero raj ksiązkowy dla moli.
                    • szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:15
                      no to mysla ze we Krakowie mosz dobre antykwariaty.
                      • ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:51
                        No przeca, pierwsze drukarnie Niemcy w Krakau uotwarli!
                        ;)
                        • annak12 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 23:12
                          Tylko,że teraz większość księgarni,antykwariatów przegrywa z bankami czy
                          pubami.Ile kiedyś ich na samej Zwyciestwa było?

Ps.Balcio:)jak byś Niemcow nie "przechwolou"tobyś pewnikiem nie usnou;)
                          • ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 05.01.07, 06:38
                            Anienko, to chyba Romanowski skryslou, nie jou, tak wiec to jou ich nie
                            chwolam!!
                      • rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 05.01.07, 19:28
                        szwager_z_laband napisał:

> no to mysla ze we Krakowie mosz dobre antykwariaty.

Faktycznie , coraz mniej antykwariatów, własciwie to już zanikają . Powstają
                        sklepy taniej książki ale to nie antykwariat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka