szwager_z_laband 04.01.07, 21:19 Kuknijcie sam na druge wydanie ksionzki Darka Jerczynskiego "Historia Narodu Slonskego" - jak widac mo o wiela wiyncyj zajtow - Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:19 www.republika.pl/narodowaoficynaslaska/katalog.htm Odpowiedz Link
rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:29 w/g mnie , to pierwsze wydania są najlepsze i poszukiwane bardziej niz te drugie wydania. Tak było z wydaniem ksiązki Jerofiejewa czy nawet słynnego teraz Kirsta. Te stare wydania maja coś czego nie mają następne powielone. To też chyba zależy od tłumacza, bo i tłumacz tłumaczowi nie równy. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:34 mie zastanowio to ze format obuch je tyn som a druge mo nawet wiyncyj zajtoww, no i mynszy druk = czyli musi tam byc cos wiyncyj. Abo? Odpowiedz Link
rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:53 Książkę poznaje się po zapachu nie po druku :) Powiem Ci na przykładzie trylogi pruskiej 08/15 Kirsta. Zamówiłam je i przysłali mi dwa razy tą sama trylogie składającą sie z trzech książek , czyli 6 książek - czyli mam podwojnie trylogię - rozumiesz ? Tylko że one mają rózne okładki - jedną mam z 1956 roku , a drugą trylogię z 1898 roku i róznica jest kolosalna w tłumaczeniu. Ta pierwsza trylogia jest doskonała w samej doskonalości czytania i tłumaczenia, a ta druga z 1898 roku ma mały druk i cięzko się ją czyta. Nie ma w niej już takiego słownictwa bo i poprawiona i bez zapachu. To samo z ksiązką Ogniem i Mieczem , mam z 1907 i czytanie takiej ksiązki jest wielką przyjemnością. Laband , wiesz prosto ci wytłumacze. Są ksiązki dziewicze. I sam się domyśl dalej. ;) Odpowiedz Link
ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:56 "Tylko że one mają rózne okładki - jedną mam z 1956 roku , a drugą trylogię z 1898 roku i róznica jest kolosalna w tłumaczeniu." 1898 roku, Rita, bo ci kieliszek weznam;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 21:57 rozumia co mosz na mysli:) jako ze sam kwestia tuplikowania niy wuazi we rachuby to w takim wypadku abo autor podopisywou mocka, abo som jakes ilustracje - te druge jakos mauo prawdopodobne mi sie zdo ale ... Odpowiedz Link
rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:06 oczywiście z 1989 , to tylko literówka, a szampan sylwestrowy dawno wypity. Nie , Laband , nie będzie ciekawsza ksiązka od tej pierwotnej. Być może posłowie, objaśnienia warte dzisiejszych czasów będą dodane. Mamy demokracje , może coś tam dodali wyjaśniającego. Treść na pewno będzie ta sama. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:07 no to dziynkuja za uwagi ze Twojyj zajty:) Odpowiedz Link
rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:13 Powiem wam szczerze, nie zaglądam już do księgarni , zaglądam do antykwariatów. Tam to jest dopiero raj ksiązkowy dla moli. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:15 no to mysla ze we Krakowie mosz dobre antykwariaty. Odpowiedz Link
ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 22:51 No przeca, pierwsze drukarnie Niemcy w Krakau uotwarli! ;) Odpowiedz Link
annak12 Re: pytanie do molow ksionzkowych 04.01.07, 23:12 Tylko,że teraz większość księgarni,antykwariatów przegrywa z bankami czy pubami.Ile kiedyś ich na samej Zwyciestwa było? Ps.Balcio:)jak byś Niemcow nie "przechwolou"tobyś pewnikiem nie usnou;) Odpowiedz Link
ballest Re: pytanie do molow ksionzkowych 05.01.07, 06:38 Anienko, to chyba Romanowski skryslou, nie jou, tak wiec to jou ich nie chwolam!! Odpowiedz Link
rita100 Re: pytanie do molow ksionzkowych 05.01.07, 19:28 szwager_z_laband napisał: > no to mysla ze we Krakowie mosz dobre antykwariaty. Faktycznie , coraz mniej antykwariatów, własciwie to już zanikają . Powstają sklepy taniej książki ale to nie antykwariat. Odpowiedz Link