szwager_z_laband 10.02.07, 13:43 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=57052414 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 15:14 Laband, najlepsze jest to, ze z nos se posmiywajom ale udowodnic nie umiom, ze my rechtu nie momy. Bolkowi ale uobiecujam, ze my mu za pora lot udowodniymy , ze to cos Ty kiedys napisou tysz prouwdom je! Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 16:19 W każdym razie temat na arenie ;) Igrzyska trwają ! Odpowiedz Link
ballest Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 17:33 Rita, chodzi o to , ze Piastowie byli Wikingami. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:14 miglance tam som niykere jak pieron:) ale jo niywiedziou ze tam same szkolone profesory od geszichty som - tera je mi wszysko klar! ;) Odpowiedz Link
bolek5 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:16 Witam! Chyba nie chowacie urazy? Tu też widzę pośmichy z obcych we własnym gronie :)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:21 jo widziou ze mie tam nawet broniou, poczamu mioubych miec uraza do kogos - dyc zdrowo krytyka je poczebno, a ze zech niyma od tego szpec to sie prziznowom bez lyjtow;) Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:45 Ja przyznam , że pytanie czy prowokacja Ballesta była trafna. Do tej pory nic konkretnie nie mozna odpowiedzieć, bo jak sami piszecie brak źródeł. Za to Laband je posiada tylko , że w języku niemieckim , jeszcze nie przetłumaczone w Polsce. A szkoda, bo wtenczas mogli by się zawodowi historycy zmierzyć :) Dzięki spokojnej dyskusji wiele się dowiedzieliśmy a wątek 100+100+23 można by dać jako przykład dyskusji rzeczowej. W tym sensie w tych igrzyskach wygrało chyba nasze Forum. :) gratuluje pozdrawiam Bolka i podziwiam wiedzę. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:48 mosz recht -rita, ze Bolkym idzie se fajnie pogodac:) Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 18:54 Czytałam, ja bym to tak określiła , że dobra wiara była po obydwóch stronach. Odpowiedz Link
bolek5 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 19:32 Witam! rita100 napisała: > (...) pozdrawiam Bolka i podziwiam wiedzę. Dzięki za dobre słowo. Niestety, wychodzę z wprawy. Jak byłem młodszy, to dopiero byłem kozak ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 19:48 bolek5 napisał: > Dzięki za dobre słowo. Niestety, wychodzę z wprawy. Jak byłem młodszy, to > dopiero byłem kozak ;))) > Całkiem odwrotnie jest u mnie, dopiero dzięki Forum zdobywam wiedze :) Może jeszcze znajdziecie jakiś temat i znów będą igrzyska. Odpowiedz Link
ballest Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:10 Rita, wszyscy zdobywamy wiedze na forum, ciekawostka jest ale to, ze co dla niekerych oczywiste, dlo innych totalnym zaskoczeniem je. Bolek oczywiscie broni polskiej "prawdy" historycznej i mou recht. Kiedys myslalem, ze historia jest wszedzie tak samo pisana, ale juz dawno sie przekonalem, ze tak niestety nie jest. - nas ten sam temat inaczej pisze sie w Polsce, inaczej w Niemczech a jeszcze inaczej w Rosji! Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:20 To prawda i każda państwo inaczej widzi, ale przecież są źródła. Teraz się pajam historią Napoleona, bo 200 rocznica jego przejścia przez Prusy Wschodnie. I już problem czy Napoleon oszukał Polaków czy nie. Na szczęście nie oszukał,choć w szkole uczą całkiem czego innego, dla mnie jest bohaterem. Ale to tak nawiasem. Dobrze, że znalazł się Bolek, który potrafi z wami rozmawiać. Oby więcej takich. Miałby szanse na ministra dyplomacji zamiast Fotygi :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:21 a czymu myslisz ze niy oszukou? Odpowiedz Link
ballest Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:24 Jou myslam, ze Marysienka go na Rosjan podpuscila i tak Napoleon se oszukany moze czuc;))))))))))' Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:29 Kobiety w epoce napoleońskiej dużą rolę odegrały. Najczęściej były szpiegami tak dla Napoleona jak i Aleksandra I. To chyba była era kobiet walczących inaczej ;) A że nie oszukał, to opieram sie na źródłach podanych w ksiązce. Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:30 Moi drodzy, choćby z tego cytatu: - Na litość Boga, człowieku ! Cóż znaczą nazwy, cóż wolałbyś ? Księstwo wolne i niepodległe, jakie mamy, czy Polskę Polską zwaną z pozorami wolności jeno ? Cesarz Napoleon Bonaparte Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:35 hm, jo na to niy odpowia - a jak na to by kobiyta odpedziaua? Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:38 Nie ma co odpowiadać , 15 lat śledzenia konfliktu Francusko-Rosyjskiego. To jest cięzki temat. Pewnie w Niemczech to wogóle nie wspominają o Napoleonie ? Po cóz, chwały nie przyniósł Niemcom :) ;)))))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:40 no ja, blank inaczyj o niym szkryflali we Polsce jak we Nimcach:) Odpowiedz Link
rita100 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:51 I to samo z plemionami, o których macie ochotę jeszcze pewnie podyskutować. To czuć :) Odpowiedz Link
ballest Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 22:56 Napoleon podzielou Tyrol a tyn podzial je do dzisiej! Rita, Napoleon Polokow na Haiti wyslou! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:17 ballest napisał: > Rita, Napoleon Polokow na Haiti wyslou! czymuś niy dodoł,że szkoda,że niy wszystkich? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:20 myślisz,że kożdy sie som w duchu to dodo? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:21 no tak miyj abo wiyncyj to ja:)) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:23 niy kożdymu służy goronc,niykiere wolom mroz Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:26 mroz to je do Rusow a hica to je do Murzinow, jo je na szczynscie ze klimatu umiarkowanego podobno:) Odpowiedz Link
annak12 Re: posmiychy ze nos;) 10.02.07, 23:32 sloneczko1 napisała: > niy kożdymu służy goronc,niykiere wolom mroz Napoleonowi właśnie mróz zaszkodził:( Odpowiedz Link
ballest Re: posmiychy ze nos;) 11.02.07, 11:38 Co najmni dostali Poloki swoje ksiestwo co im Marysienka szynkua. Tak to je , polityka je guadkou, a najbardzi sliskou lozku! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: posmiychy ze nos;) 11.02.07, 11:43 myslisz ze to tysz do tradycji przeszuo? Odpowiedz Link