ballest 18.02.07, 19:48 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3927694.html cieszy mnie to BAAAARDZO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Brawo Polacy 18.02.07, 19:58 nie sa podzielone Riciuniu, Polska zrobila wielki blad, bo nie wywiazala sie z unijnych zobowiazan. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 19.02.07, 23:00 Co ciekawe to sami mieszkańcy Doliny Rospudy chcą tą autostrade. Jeżeli sami mieszkańcy chcą , a są oni gospodarzami ternu to dlaczego im ekolodzy przeszkadzają ? Jakie mają prawo ? Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 20.02.07, 15:29 Gospodarzami tego terenu są te zwierzątka i wszelkie organizmy żywe.Rita,chociaż jesteś właścicielem lasu,to nie masz prawa wycinki drzew według swojego widzimisię.Gdyby nie ekolodzy,to wiele gatunków zwierzat oglądalibyśmy już tylko na fotkach albo w ZOO.A w przyrodzie wszystko jest powiązane ze sobą w jedną całość różnymi zależnościami.Wyginięcie jednego,zmiana warunków zewnetrznych zmieni ekosystem.Często zieloni nic nie wskurają dla natury,ale dla nas tych wygodnych mieszczuchów jest moment na refleksję,czy chcemy mieć wokoło tylko betony i asfalty! Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 20.02.07, 15:36 Rita, Anienko mou na 100% recht, przeca my sami nie jestesmy gospodarzami tej ziemi, tylko jej wspoluzytkownikami. Jak my juz ja niszczymy, to powinnismy dbac o inne istoty , o przyrode o to zeby sie Ziemia regenerowac umiala, tos powinna wlasnie Ty zrozumiec. Jest wielki krzyk, jak jakis czlowiek kajs zginie, ale ze tysiace, albo miliony istot gina z powodu naszego widzimisie, o tym niewiele osob pamieta. Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 20.02.07, 17:37 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3933010.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 20.02.07, 19:40 No oczywiście , że macie rację..... ale zwróćcie uwagę, na nowe światło . Ile zarabiają Ekolodzy , jaką mają zapłatę za dniówkę , po 400zł. Kto ich finansuje ? Jestem ciekawa jak to się rozstrzygnie. Zaangażował się sam Premier. A on krzywdy nie zrobi zwierzaczkom i chronionym ptactwom i torfowiskom. Sprawa się komplikuje i bardzo rozgłasnia , więc i klamka jeszcze chyba nie zapadła Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 21.02.07, 08:52 rita100 napisała: > No oczywiście , że macie rację..... ale zwróćcie uwagę, na nowe światło . Ile > zarabiają Ekolodzy , jaką mają zapłatę za dniówkę , po 400zł. Kto ich finansuje Rita,to jo wracom do swojego fachu:)))Kaj to tak zagrzmiało,taka kwota,jednostki zgodzę się,może jeszcze ci ,którzy przymykają oczy na wiele nieprawidłowości,są jeszcze zakłady,które trują,wolą zapłacić kary,aniżeli zainstalować odpowiednie urzadzenia.Brak w tej sprawie odpowiedniej ustawy,czasami nie ma jak wyegzekwować pieniędzy(nieszczesny azbest w centrum Gliwic) > ? Jestem ciekawa jak to się rozstrzygnie. Zaangażował się sam Premier. Ja,kaczki nie wyginą! Odpowiedz Link
ballest nieudaczne kaczki 21.02.07, 09:07 "Zaangażował się sam Premier. A on krzywdy nie zrobi zwierzaczkom i chronionym ptactwom i torfowiskom." Nie pisz mi sam, ze on sie osobiscie zaangazowal, bo wszystko to co oni do reki weznom zamienia zaraz zaczyna smierdziec. Odpowiedz Link
gryfny Re: Szyszka buduje 21.02.07, 18:38 byda mu tam godac gupoty we Brukseli,kopac wiadomosci.onet.pl/1490693,11,item.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Szyszka buduje 21.02.07, 19:42 No właśnie, wbrew UE budowa jutro się zaczyna i nie ma mocnych. Zaczynają z całkiem innej strony niż spodziewali się Ekolodzy. Ciekawe ile zarobią Ci Ekolodzy w tym okresie ? Ale w Augustowie ludzie mówią , że by się ekologami nie przejmować, żeby ekologów im zostawić, a oni się z nimi rozprawią. Co to będzie, bitwa pod Augustowem ? Odpowiedz Link
gryfny Re: Szyszka buduje abo nie 21.02.07, 20:55 www.onet.pl/ Bruksela pogroziola i sa gibko zmiany Odpowiedz Link
ballest Re: Szyszka buduje abo nie 21.02.07, 22:03 Polska chce zostac biedna, przeca uech to jou juz roz napisou, ona swoje datki UE na kary wydou, taki je GOROL! Odpowiedz Link
rita100 Re: Szyszka buduje abo nie 28.02.07, 23:47 Oj, pogroziła Bruksela i co teraz bedzie ? Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Pani Prezydentowa:) 22.02.07, 14:38 Maria Kaczyńska: Mam na ten temat jednoznaczną opinię. Jestem całym sercem za zachowaniem Doliny Rospudy w nienaruszonym stanie. Dolina ta jest zjawiskowo piękna i podziwiana przez wszystkich, którzy mieli okazję ją widzieć. Nie możemy okazać się barbarzyńcami. Obwodnicę można przecież zbudować, omijając to niezwykłe miejsce. Nie wierzę, żeby bez ostatecznych decyzji jutro ruszyły buldożery. www.gazetawyborcza.pl/1,75478,3937498.html Jeśli Dolina pozostanie nienaruszona,to latem mają nalot turystów.Ten szum,to... darmowa reklama:) Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Pani Prezydentowa:) 22.02.07, 15:58 Nie wierze w szczerosc tych slow, bo jak by tak naprawde bylo, toby juz dawno sprawa zalatwiona byla, a czymu nie jest, bo de zodyn uo to nie staraou! Odpowiedz Link
gryfny Re: Rospuda abo Lostuda 22.02.07, 16:14 Jo tyz nie przy calym szacunku do pierwszej damy biznes.onet.pl/0,1491324,wiadomosci.html tukej raczej jest pies pogrzebany nawet: wiadomosci.onet.pl/1491270,11,item.html szuko hoka jak z tego marasu wyles ponoc to juz 15 lot trwo Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 22.02.07, 19:35 Bydzie UOSTUDA, bo Polokow to na razie nie uobchodzi co UE godou. Odpowiedz Link
annak12 Re: Rospuda abo Lostuda 22.02.07, 22:40 oj naiwna,naiwna:(dziś w TV rzeczniczka dementowała wczorajsze wypowiedzi Kaczyńskich.W sumie chodziło im głownie o złagodzenie konfliktu, Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 22.02.07, 22:55 No prosze, nie tylko naiwna, ale latwowierna;) Odpowiedz Link
gryfny Re: Rospuda abo Lostuda 23.02.07, 12:10 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3941151.html no ja,to bydzie trwalo a i Unia uspokoji Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 23.02.07, 13:00 "- Nie może być tak aby mała grupa ekologów terroryzowała Podlasie - dodał." No, to se zanosi na wielkou wojna! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rospuda abo Lostuda 24.02.07, 19:02 Problem jest w tym , że sami mieszkańcy są za budową autostrady, a to oni są tam gospodarzami. Tak jak gospodarzami Slaska są Slązacy. Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 24.02.07, 23:25 Nie, Slazacy nie sa gospodarzami Slaska Rita, tak jak oni nie sa gospodarzami Rozpudy! Odpowiedz Link
annak12 Re: Rospuda abo Lostuda 25.02.07, 00:42 Jou na to inaczej patrzam. Gospodarzami tam jest przede wszystkim "natura" a następnie mieszkańcy Augustowa,wydaje mi się,że obydwie strony są zależne od siebie.Mieszkańcy teraz mogą zmienić Rospudę,co z kolei może wpłynąć na mniejszą atrakcję tego miejsca (mniej turystów,mniej pieniązków). A gospodarzami na Ślązku kto jest?,wszyscy jego mieszkańcy,(som my ino pod Polską administracją:( )od nas samych zależy jak będziemy żyć,jeśli każdy będzie dbał o "swoje"nie tylko o domy i obejście,ale wszędzie(w miejscu pracy ,w miejscach publicznych,)Jesteśmy niestety też zależni od siebie(jeśli w zespole jeden się opieprza to reszta musi za niego robić,jeden zabrudza klatkę,to rzutuje na wszystkich lokatorów).Każdy powinien robić na tyle ile może w miarę swoich możliwości. Odpowiedz Link
gryfny Re: Rospuda abo Lostuda 25.02.07, 17:17 wiadomosci.onet.pl/1492768,11,item.html lostuda jak pieron zoboczcie te 2 relacje TV co te krzyze tam robia?nie rozumia Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Rospuda abo Lostuda 25.02.07, 17:51 te krziże to te co tam zostali zabite przez wypadki,tak jak na rantach inkszych drog widujesz Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 25.02.07, 18:17 Gospodarzem jestesmy wszyscy! My w pierwszym rzedzie powinnismy sie starac o dobro przyrody to my i nasza populacja niszczymy nasza Ziemie. My sie staramy tylko o nas a nie o dobro przyrody, my mamy szpitale, my wyplenilismyospe, dzume i inne choroby i epidemie ktore nas przetrzebialy i ktore sprowadzaly rownowagew zyciu natury. My se staromy yno uo nasza rzic, a wszystko inne jest nom obojetne. Potym chodzymy z krzyzami, ze sa ofiary wapadkow, my powinnismy piechty uazic a nie se wygodnie jezdic autem a za to np.Rozpude i nasze SRODOWISKO ukarac. Odpowiedz Link
gryfny Re: Rospuda abo Lostuda 26.02.07, 14:49 wiadomosci.onet.pl/1493249,12,item.html na co ta szyszka liczola? dali momy pata Odpowiedz Link
rita100 Re: Rospuda abo Lostuda 26.02.07, 20:18 A wytłumaczcie mi, dlaczego wilki i niedźwiedzie wytępiono w Niemczech ? Gdzie byli ekolodzy ? Nasze pilnujecie , a o swoje nie dbacie. Odpowiedz Link
ballest Re: Rospuda abo Lostuda 26.02.07, 22:08 Rita, racje masz, ale wtedy jeszcze nie bylo naszej Partii w Niemczech! Ta partia ksztaltowala sie w latach 60/70 tak wiec przed tem panowaly polskie stosunki w Niemczech! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rospuda abo Lostuda 26.02.07, 22:33 Poczekaj, może inny hak znajdę na 'Ekologów'. Odpowiedz Link
annak12 Re: :) 27.02.07, 07:28 www.youtube.com/watch?v=L8JK4tvUbF0&eurl=http%3A%2F%2Fadamwajrak%2Eblox%2Epl%2Fhtml Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 09:02 Jarosław Kaczyński uważa, że stoimy przed wyborem cywilizacyjnym. Jeżeli wybierzemy propozycję ekologów, to możemy zapomnieć o możliwości skorzystania ze środków unijnych i zbudowania do 2020. roku 7 tysięcy kilometrów autostrad. "Nie wszystkim w Europie zależy, by nam się udało" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3948728.html kogo to może premier mieć na myśli?hehehe,już nie tylko za swoim krzaczkiem wróg się czai:) Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 27.02.07, 12:54 "bo nadrzędne jest prawo Unii, premier zauważył, że być może warto się zastanowić nad przyszłym kształtem Unii Europejskiej, byśmy byli gospodarzami na własnym terenie." Hm, to bedzie Polska musiala UE opuscic! Odpowiedz Link
maksik9 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 11:34 popieram tutaj Ritę, według mnie ona ma rację. Nagle wszyscy stali się ekologami, i nie liczy się już człowiek, ale żabka czy roślinka jest ważniejsza. Nie nawołuję do niszczenia przyrody, ale jakieś granice rozsądku muszą być, jednak dobro człowieka i życie ludzkie jest ważniejsze od tego żeby Europa miała skansen. W Polsce ok 23% obszaru jest wpisane w program "Natura 2000" i ani jednej autostrady wybudowanej do końca. Jeżeli teraz na takim terytorium, rozrzuconym po całym kraju nie wolno budować niczego, to w Polsce się nie wybuduje już więcej żadnej drogi. Jest w tym na pewno winna niekompetencja rządzących Polską ekip, które pozwoliły aż takie obszary wpisać do tego programu. Ale nie może być też tak że komisarze europejscy z krajów które mają kraje oplątane siecią autostrad wybudowanych wcześniej, i to też niejednokrotnie na terenach bardziej unikatowych niż dolina Raspudy, teraz będą sobie robić skansen w Polsce. Przypomina mi się najazd płatnych"ekologów" na Annaberg jak budowano autostradę wytyczoną jeszcze przed wojną. Też mieli dniówkę, tylko wtedy płacono im tylko 100 zł. Gdyby ich wtedy nie usunięto siłą, to Strzelce miałyby dalej ten sam problem co Augustów i autostrada nie byłaby dalej wybudowana tak jak nie potrafiono tego zrobić przez całe 55 lat po wojnie. Dlaczego "ekolodzy" nie wezmą się za zanieczyszczane jeziora Turawskie, tu mają dopiero pole do popisu, a jakoś nie słyszałem o żadnym proteście z ich strony. Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 15:49 maksik9 napisał: > > Dlaczego "ekolodzy" nie wezmą się za zanieczyszczane jeziora Turawskie, tu mają > dopiero pole do popisu, a jakoś nie słyszałem o żadnym proteście z ich strony. > Ekolog wskazuje na zagrożenia i zaburzenia w równowadze ekologicznej.Przepraszam,a kto doprowadził do takiego stanu? chyba okoliczni mieszkańcy,to co,ekolodzy mają stać przy domostwach i pilnować,gdzie gospodarz jedzie z gnojówką czy z szambem!kto truje rzekę Mała Panew?przecież aż zielona płynie.To tylko człowiek zanieczyszcza środowisko,a zwykle w grę wchodzą pieniądze(ich brak,woli zapłacić marne grosze,aniżeli zneutralizować zanieczyszczenia).Co robią władze gminy Turawa?tak piękna okolica,mająca takie walory,powinna żyć z turystyki. Ekolog może ma stać przy każdej smródce,kawałku zieleni(bo sobie ludzie robią śmietnisko).Każdy z nas powinien być ekologiem,..jesteśmy nastawieni tylko na własne wygodnictwo! Przepraszam,ile jest wypadków na drogach?,co zrobiły władze miasta Augustowa,aby zmniejszyć niebezpieczeństwo? Nie jestem przeciwna powstawaniu nowych autostrad,ale jeśli istnieje alternatywa,to czemu z niej nieskorzystać. Zniszczyć łatwo! Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 19:27 Dziękuje za poparcie Maksik. Nie zgadzam się z Anną i Ballestem. Każda sprawa wymaga głębszej analizy i poszukiwań oraz wysłuchaniu każdych ze stron. Osądzanie w ciemno, albo przy pomocy samych mediów nie służy doszukaniu się całej prawdy o sprawie. Warto najpierw poznać odpowiedzi na pytanie - kto tę szosę zaplanował akurat przez rezerwat przyrody - i dlaczego ? Czemu 'ekolodzy' nie protestują także przeciwko tam biegnącej kolei ? I kto to są ci 'Zieloni'? Warto też wziąść pod uwagę samych mieszkańców Augustowa czyli ludzi, którzy na tej ziemi są najważniejsi. Nikt też się nie interesuje znikaniem wróbli, których jest też coraz mniej na naszym terenie. Warto też zauważyć , ze rurociąg gazowy biegnący pod morzem do Niemiec stanowić będzie tez zagrożeniam dla samego Bałtyku. O tym też mało kto pamięta. Gdzie są zieloni ? A panna Krysia, pani Krysia Grzybowska z artykule 'Ekocynicy' tak pisze:"Tak zobaczmy kim są ludzie z Greenpeace - organizacją o dużo większych ambicjach niż ochrona przyrody. Nie ma ich tam gdzie potrzeba lecz zawsze są tam gdzie chodzi o pieniądze. To już jest ogromny ruch polityczny, tak jak Zieloni, którzy wyrośli z ruchu ekologicznego w Niemczech. No ale Greenpeace pokazała się nagle w Dolinie Rospudy, wytyczyła nawet nową obwodnicą, tylko kto ja wytyczył - na szybkiego ekolog, tak na dziko, bez uprawnień, kreska namalowana na mapie i tyle. A chodzi o efekt propagandowy, piętnujący nas w oczach Europy. Protesty skierowane są przeciwko decyzjom dzisiejszych władz, a nie o ekologie. Gdzie byli, kiedy trasę wytyczano ?" Inni jeszcze tak piszą: że nie ma prawa Unia robić z naszych terenów skansenów. Ludzie dla nas powinni być ważni i ich bezpieczeństwo. Ponawiam pytanie do Ślaska, gdzie są wasze skanseny? - poprzecinane autostradami ? Ludzie z Augustowa proszą o pomoc, chcą bezpiecznie żyć, a nie tiry, tiry i tiry...... A co rząd decyduje ? Żeby nie ponieść odpowiedzialności samemu rozpisze referendum ogólnopolskie - będziemy musieli zadecydować. Zadecydować o życiu w Augustowie. Ptaszki albo ludzie. Wybierajcie ! "Tak, tak ! Kolej Wiedeń-Konstantynopol budowano raptem 2 lata. Dziś postęp jest taki, ze samo uzgodnienie z mieszkańcami, Brukselą, Warszawą, powiatem , gminami, województwem i piętnastoma organizacjami ekologów - trwałoby ze siedem lat. Dlatego się nie zdziwię - pisze JKM, jeśli jednak tę autostradę przez Rospudę przerzucą. Ptakom ze zwalonych 20.000 drzew nic się nie stanie - przeniosą się na 700.000 nie ściętych." Ja nie mówię, ze wszystko jest cacy - ja tylko proszę o pomyślenie nad tym , bo przyjdzie nam może wziąść udział w głosowaniu i o zdecydowaniu o losie ludzi w Augustowie. Trasa była wcześniej wytyczona jeszcze przed wejściem do Uni , to pomyślcie ile jeszcze będą musieli czekać ci biedni mieszkańcy z tirami w tle. Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 22:04 Ci " Zieloni" to pewno ufoludki!i dzięki nim wyginęły wróbelki i dalej prowadzą do degradacji ekosystemu Ziemi! Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 22:37 A JKM pisze: Tyle osób mnie pyta o stanowisko w sprawie awantury z Doliną Rospudy, że uległem – i piszę. Temat jest zresztą dość ciekawy. Jeszcze tydzień temu nie byłem pewien, jak to właściwie jest? Oczywiście, pryncypialnie każdy normalny człowiek wie, że jak coś robią “zieloni”, to znaczy, że jest to kompletne wariactwo. Są to normalne świry, które np. protestują przeciwko budowie mostu Józefów-Konstancin (2 km przez Wisłę) – w wyniku czego jadąc do Konstancina muszę zamiast 4 km pokonać 40 km – tym samym znacznie bardziej niszcząc środowisko (jeśli przejazd samochodu w ogóle je niszczy, oczywiście). Te świry “walczą” ponadto z globalnym ociepleniem – zamiast się cieszyć, że wreszcie będzie cieplej. Oczywiście za 5oo lat, gdy juz będzie o te 5°C cieplej i zacznie się faza oziębiania,, ówcześni ekolodzy zaczną równie bohaterską walkę z globalnym oziębieniem, strasząc naszych potomków wizją lodowców na Saharze. Jak mawiał książę Kropotkin: “Cel niczym – ruch wszystkim”. Obecnie więc “zieloni” wzięli się za Rospudę – i ruszają się całkiem żwawo. A ja zainteresowałem się sprawą - bo z faktu, że świry coś popierają, nie wynika, że sprawa jest niesłuszna; raz na jakiś czas świrom też zdarza się mieć rację... Nie tym razem! Okazało się (jak napisał w ostatniej “ANGORZE” miejscowy przewodnik) ta szosa wcale nie biegnie przez jakiś dziewiczy las, tam są normalne wysypiska śmieci, najbliższe rezerwaty i miejsca lęgowe rzadkich ptaków są o kilka kilometrów od tej szosy, przeprowadzenie drogi przez Raczki jest nie tylko dłuższe (obejrzałem to i na mapie i przez GOOGLE-Earth i w dokładnym atlasie) – i “ekolodzy” łżą w żywe oczy, że to o 3 km krócej) ale ponadto trzeba by powysiedlać sporo ludzi... i też podniszczyć przyrodę. Co zabawniejsze: plany przepuszczenia szosy tak, jak ma iść, były dawno zatwierdzone i przez “ekologów” i przez ekspertów Komisji Europejskiej (która teraz jest podbechtywana przez “ekologów”, a w Brukseli jest taki bałagan, że polski urzędnik nawet sobie tego wyobrazić nie potrafi – bałagan nie dlatego, że są tam bałaganiarze, przeciwnie, lecz dlatego, że są tam setki tysięcy podobnych spraw; centralizm, centralizm...). W sumie: “zieloni”, jak zwykle, zrobili sprawę tam, gdzie jej nie ma. Być może ich szefowie liczyli na to, że – jak zwykle – wręczy im się ze 100 (czasem do 500) tysięcy dolarów, by sie odczepili. A być może ich podpuszczono, by odwrócili uwagę ludzi od np. Raportu o WSI albo problemów z gospodarką... Kto wie? Natomiast referendum w tej sprawie – to kompletny kretynizm. Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 27.02.07, 22:48 Rita, Zieloni to jest np. Laband i jou, my som tysz za ochrona srodowiska, a tych osob bedzie coraz wiecej, zobaczycie jak sie ociepli, jak dziura ozonowa sie tak powiekszy , ze co 10 mieszkaniec Europy dostanie raka skory, wtedy i Rita zmieni swoje przekonanie.Anienka, czyli Slask byl zawsze bardziej rozwiniety;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 27.02.07, 22:52 Szkoda , że nie mamy prawa chronić Waszego środowiska. Czyli mówicie, że ludzie są nie ważni w środowisku ? Pięknie , to tak jakby zwierzaki jakieś teraz nami rządziły. (nie powiem , ze prusaki, nie tego nie powiem) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 28.02.07, 13:59 a mozno my som tak uzalezniyni od srodowiska i jednoczesnie tak egoistyczni ze zapominomy z wygody ize one(te srodowisko) je do nos tak samo jak my do niego ... Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 28.02.07, 14:19 O to wlasnie chodzi, Laband? Nos juz je za duzo na ty Ziymi a tak richtig to tylko USA, Palestyna, Israel , Talibowie i Irak cos do ochrony srodowiska robia! Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 09:34 rita100 napisała: >Te świry “walczą” ponadto z globalnym ociepleniem – zamiast się cieszyć, że wreszcie będzie cieplej. > Dla mnie osoba,która uważa tylko,że przez globalne ocieplenie będzie mu cieplej w tyłek,to dopiero ŚWIR. Odpowiedz Link
gryfny Re: tyla kasy 28.02.07, 12:44 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3951954.html a jo jest ciekawy,jak juz Dimas wlepi ta kara to co? z dotacji urznie czy ze Warszawy zabula Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 28.02.07, 13:17 jak ale wzionc pod uwaga ze te globalne ocieplynia wystympujom regularnie co jakis czas to wcale tym swirym tyn co to godo byc niy musi - chciouch ino padac ze ochrona srodowiska swojom drogom a globalne ocieplynia i oziymbiynia bouy i bydom pomimo tego. Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 13:46 Ale tamte następowały w naturalnych procesach,teraz możliwe,że spowodowane jest rozwojem przemysłu (zanieczyszczenia emitowane do atmosfery).Poza tym nie słyszałam aby ekolodzy z tego powodu okupowali drzewa.Czy kiedyś globalne ocieplenia następowały w tak szybkim czasie? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 28.02.07, 13:51 oczywiscie twoje wszkryfniyncie je jaknajbardziyj poprawne, ale niy moge chyba zodyn z nos dzisiej jeszcze pedziec eli momy juz teg globlane ocieplynie jako skutek zaniydban ekologicznych. Ze je ta dziura ozonowo itd to wia, ale jakos niy je zech na 100% przekonany co do tego czi JKM niy zwraco nom uwagi coby niy miyszac grochu ze kapustom:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 19:28 annak12 napisała: > Dla mnie osoba,która uważa tylko,że przez globalne ocieplenie będzie mu cieple > j > w tyłek,to dopiero ŚWIR. > JKM nie ukrywam , ma dużo przydomków , jak nie faszysta, to błazen, głupek, może być i świrem - jednak inteligencja jego jest jedna z największych w Polsce. Warto zastanowić sie nad jego tekstami. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 19:32 Tylko spokojnie, nie mylmy efektu cieplarnianego z autostradą w Dolinie Rospudy. Jeśli 'zieloni' tacy waleczni to dlaczego ekolodzy nie jadą do Afryki, aby walczyć o równowagę ekologiczną, o ratowanie setki tysięcy istnień skazaną na suszę i rabunkową gospodarkę tamtejszych reźimów. Ludzkich i zwierzęcych, tylko właśnie usadowili się w Augustowie ? Gadanie, efekt cieplarniany na skutek autostrady ? Nie rozumię, takiej opozycji ostrej, czy to może są tam ludzie gorszej generacji, ci ludzie z Podlasia, z ktorych tak często robi się pośmiewisko. Anna, czy martwisz się, że ci tlen zabiorą ? Żyj tak już tyle lat na trasie tirowej, bez szans na wybudowanie bezpiecznej autostrady, bo zsyłasz tych Augustowian i ich dzieci na następne 20 lat maltretacji tirowej. A jakie masz do tego prawo, prawo odbierania normalnego życia tym ludziom na ich własnej ziemi. Dajesz to prawo ptaszkom. Nie bądźmy barbarzyńcami by ludzi skazywać na męczarnie, to chyba miała Prezydentowa Kaczyńka na myśli. Bo co innego gdyby mieszkańcy chcieli tej obwodnicy, nie było by problemu, ale mieszkańcy proszą o normalne życie dla siebie i o szybkie wybudowanie autostrady, nic więcej. Ale jak nie przekonam, to i tak się nic nie dzieje, powiem sobie, kurde mol, robiłam co mogłam, by mieszkańcom Podlasia pomóc, jak w locie nad kukułczym gniazdem - istne wariactwo. Jeśli dalej wsłuchacie sie w głos tych ludzi z Podlasia, to okazuje się , ze ta kreska namalowana jako obwodnica, to przecina mnóstwo gospodarstw rolnych , gdzie rośnie zboże na chleb i jak się je rozparceluje to chłop furmanką będzie musiał dziesięć kilometrów objeżdzać autostradę by dojechać na swój kawałeczek ziemi. A czy ziemia ta nie powinna też rodzić zboże na chleb, a z tego i ptaszki też żyją. Wróble znikły z miast, bo w zimie zboża nie ma, słoninka powieszona to tylko dla sikorek, a wróble , wróble żywią się zbożem. Już niedługo będziemy oglądać je tylko w rezerwatach. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 28.02.07, 20:11 jo moga ino pedziec ze wszyskich ze Glywic z kerymi o tym godouech byli przeciw tym ekologom - jo szczerze godajonc za mauo znom tyn teryn i ta sprawa - bezto ino suchouech jak godali ... Odpowiedz Link
annak12 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 21:43 rita100 napisała: > Tylko spokojnie, nie mylmy efektu cieplarnianego z autostradą w Dolinie Rospudy Przepraszam,ja pierwsza nie wspominałam o efekcie cieplarnianym.Sama przytoczyłaś wypowiedż swego ulubieńca,ja tylko ustosunkowałam się do jego wypowiedzi > . > Jeśli 'zieloni' tacy waleczni to dlaczego ekolodzy nie jadą do Afryki, aby > walczyć o równowagę ekologiczną, o ratowanie setki tysięcy istnień skazaną na > suszę i rabunkową gospodarkę tamtejszych reźimów. Ludzkich i zwierzęcych, tylko Pewno chcesz usłyszeć-tam im nikt 400 zł nie wypłaci(o tej kwocie tu tylko z twoich ust usłyszałam) > właśnie usadowili się w Augustowie ? > Gadanie, efekt cieplarniany na skutek autostrady ? Jeszcze raz,czy ja cokolwiek wspomniałam,że wskutek autostrady nastąpi efekt cieplarniany! > Nie rozumię, takiej opozycji ostrej, czy to może są tam ludzie gorszej > generacji, ci ludzie z Podlasia, z ktorych tak często robi się pośmiewisko. > Anna, czy martwisz się, że ci tlen zabiorą ? Gdybyś czytała mnie uważnie,to wcześniej zaznaczyłam,że dla mnie takie strażowanie ekologów,to moment ,kiedy powinniśmy się zastanowić,czy faktycznie nie ma innej drogi,czy zrobiliśmy wszystko,żeby następne pokolenia nie musiały nam "dziękować" za to dobrodziejstwo.Jeszcze nie spotkałam się z kimś,kto robiłby z tych ludzi pośmiewisko,walczą przecież o swoje racje,też są wśród tamtego społeczeństwa osoby przeciwne takiemu przebiegowi autostrady. > Żyj tak już tyle lat na trasie tirowej, bez szans na wybudowanie bezpiecznej > autostrady, bo zsyłasz tych Augustowian i ich dzieci na następne 20 lat > maltretacji tirowej. A jakie masz do tego prawo, prawo odbierania normalnego > życia tym ludziom na ich własnej ziemi. Ja mam jedynie prawo do swojego zdania na ten temat.O czym Ty piszesz wogóle? A tak wogóle to... wypadki ludzie powodują! > Dajesz to prawo ptaszkom. Co ja mogę dać!?! >Nie bądźmy barbarzyńcami by ludzi skazywać na > męczarnie, to chyba miała Prezydentowa Kaczyńka na myśli. A kto ich do tej pory skazywał?,mi to daleko do barbarzyńcy! > Bo co innego gdyby mieszkańcy chcieli tej obwodnicy, nie było by problemu, ale > mieszkańcy proszą o normalne życie dla siebie i o szybkie wybudowanie > autostrady, nic więcej. Od 15 lat mają plany ,jak pisałaś wszyscy się zgodzili.To do jasnej anielki na co czekali tyle lat,co w tym czasie robiły władze miasta,by zapewnić jak największe bezpieczeństwo ludziom.? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 28.02.07, 21:47 te ostatnie pytanie ze tymni piytoscie lot je ciekawe - jak to je ze tak dugo to planowali(?) Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 28.02.07, 22:33 Laband, Rita wychodzi ze zlego zalozenia, przeciez nikt nie jest przeciw obwodnicy, wszyscy sa za obwodnica, tylko nie ta trasa, a prouwda je ze planowali pieronym dugo a potym stawiajom jom tam kaj jom nie wolno postawic, choc sa alternatywy. Nie rozumiam tego, ze se z niczym rady dac nie umiom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 23:49 Planowali jeszcze przed wejściem do Unii, ekipy rządzące się zmieniały, a i kłopotów ciagle w Polsce nie brak, ciagle sprawa goni sprawę inną. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 23:36 annak12 napisała: > Od 15 lat mają plany ,jak pisałaś wszyscy się zgodzili.To do jasnej anielki na > co czekali tyle lat,co w tym czasie robiły władze miasta,by zapewnić jak > największe bezpieczeństwo ludziom.? No właśnie , gdzie wtenczas byli ekologowie - czekali za drzewem , aż wjadą buldożery ? Anna , szanuje każde zdanie. Jeżeli uważasz , ze masz rację , masz też prawo bronic tej racji. Rozmowa jest tym co może przekonać jeden drugiego. Może za ostro pisze, bo tak jak Ciebie bulwersuje mnie ta sprawa. Nie przekonaliśmy się , to zostaje nam obserwować co zrobią dalej. Niech nam miło będzie być po przeciwnej stronie. To na szczęście nikomu nie szkodzi, jeśli jeszcze podejdziemy na luzie do tej sprawy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 28.02.07, 23:39 Czyli Laband, Maksik i Rita jesteśmy za budową autostrady Anna i Ballest przeciwko. Budujemy autostrade :) No chyba , ze ktoś zagłosuje na Forum inaczej ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Brawo Polacy 01.03.07, 08:53 jo naprowdy niywia czi mom w tym wypadku pedziec tak ajnfach ja abo niy - pozwolcie mi sie roz wstrzimac = za mauo wiym o tamtych terynach itd ... Odpowiedz Link
gryfny Re: Brawo Polacy 01.03.07, 11:03 rita100 napisała: > Jeszcze Gryfny ie dał głosu. juz dowom:zeby wilk i owca lostala calo mozno tak: de.wikipedia.org/wiki/Bild:NEAT_Gotthardachse.png jak bez srogie Alpy idzie to bez Lostuda,tfu Rospuda to pikus ino kto kaczkom to zrobi? Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 01.03.07, 19:49 Oj, wyłamujecie się, a i ja nie mam łatwego życia w domu, bo zdania są podzielone. Gryfny, niby pikuś ta Dolina Rospudy , ale głośna na cały świat. Ciekawe ile by to trwało takie zaprojektowanie fajnej trasy ? Odpowiedz Link
gryfny Re: Brawo Polacy 02.03.07, 11:01 jo,terozki jajca sa wazniejsze,mozno za 15 lot cosik sie ruszy Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 02.03.07, 12:18 Rita , jak widze i na Forum stracilescie wiekszosc, a wiec nie bedzie obwodnicy przez doline rozpudy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 02.03.07, 20:04 Być może straciłam poparcie, ale ideii jestem wierna Rospuda raz jeszcze - pisze JKM Nie, nie będzie o gospodarce - wykończmy jeszcze dziś temat "Rospudy". Pan Bartłomiej Kozek na stronach Rospudy www.rospuda.org.pl/ był łaskaw dać mi stanowczy odpór - utrzymany jednak w tonie dość spokojnym. Co prawda twierdzi, że osoby zaangażowane w obronę torfowisk "nawyzywałem" i "najzwyczajniej kłamię" twierdząc, że ekolodzy walczą o przyrodę dla pieniędzy z łapówek. Otóż ja nie "wyzywałem" - natomiast pamiętam z samej jednej Warszawy dwa przypadki, gdy ekolodzy odstępowali od blokad za pieniądze (raz było to $100.000, raz $500.000). Tak - nie w formie łapówek (w sensie prawnym); przedsiębiorstwa jak najbardziej legalnie wpłacały te pieniądze na jakiś "fundusz ochrony przyrody", z którego jakaś grupa ekologów finansowała następne protesty. A skąd - myślicie Państwo - biorą się te nowoczesne i b. szybkie łodzie, którymi poruszają się eko-terrorysci z "Greenpeace"? Ze składek? ;-) Ja to jednak nazywam "łapówką". P.Kozek ponadto próbuje mnie obrazić twierdząc, że nie potrafię sobie wyobrazić, że istnieje coś ważniejszego, niż pieniądze. Wydaje się, że akurat to udowadniam swoim życiem - więc nawet się nie obrażę, tylko litościwie pokiwam głową. Natomiast, oczywiście, przy podejmowaniu decyzyj gospodarczych pieniądze z definicji są najważniejsze. Bo pieniądze - to tylko równoważnik ludzkiej pracy. Marnotrawstwo pieniędzy - to pogarda dla pracy. Gdyby więc przewożenie TIR-ów kolejami było oplacalne - to bardzo proszę. Problem w tym, że mało kto godzi się na jeżdżenie na stację kolejową, czekanie na pociąg, i potem odjeżdżanie z innej stacji - skoro może zawieźć towar bezpośrednio na miejsce (nawiasem mówiąc: skracając tym samym drogę, a więc powodując mniejsze zniszczenie środowiska). Ohydny prywatny kapitalista pracuje dla obrzydliwego zysku - skoro więc TIR-a na wagon nie wstawia, to widocznie to nie jest opłacalne, czyli: trzeba by dopłacić. Niech p.Kozek wytłumaczy babinie z Goniądza lub spod Kowna, że ma dopłacać do przewożenia czegoś z Polski na Litwę!! Resztę tekstu, poza tymi paroma zdaniami, p.Kozek poświęca na straszeniu nas Wspólnotą Europejską (Nie "Unią"! "Unia" naprawdę nie istnieje! Vide: tiny.pl/cclw - ale, OK: ponieważ prawnicy się kłócą, czy "Wspólnota" czy "Wspólnoty" - mówmy potocznie: "Unia"). Ponieważ jednak ja byłem już straszony całym Związkiem Sowieckim, to cała ta zafajdana Bruksela mało mnie interesuje. "Traktat Konstytucyjny UE" ratyfikowany nie jest, Polska jest więc nadal suwerenna - i wprawdzie istotnie na mocy Traktatu Akcesyjnego do WE KE może nam i wstrzymać niektóre dotacje i przyładować grzywnę od kilkunastu do 20 mln € (po 50 gr na obywatela) - to ja daję 10 zł i niech się towarzysze euro-komisarze tym podetrą. Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz. Zwracam uwagę, że wcale nie jestem zacietrzewiony. Pisałem nawet, że jest całkiem prawdopodobne, że prowadzenie drogi przez torfowiska jest droższe, niż przez piasek - i właśnie dlatego projektanci chcą to robić, bo marże od państwa są (niestety!) proporcjonalne do wartości inwestycji. Ciekaw jestem, jaki byłby owoc pracy projektantów, gdyby powiedzieć im nie: "Wykonawca dostaje zwrot kosztów inwestycji plus 15%" tylko "Wykonawca ma pokryte koszty plus 10 milionów - niezależnie od tego, czy koszt to 100 mln czy 900 mln". Ale "Zieloni" zamiast dyskutować o mechanizmach ekonomicznych wolą biadolić nad losem gza torfowego i straszyć nas Brukselą. I wreszcie niech mi ktoś wytłumaczy jedno: Dlaczego ekologom nie przeszkadza stan obecny, czyli 500 TIR-ów na godzinę, wlokących się w ogonku i stale zmieniających biegi - a przeszkadza te same 500 TIR-ów, ale przemykających dwupasmówką trzy razy szybciej na szóstym biegu - czyli wydalające znacznie mniej spalin? JKM (08:01) Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 02.03.07, 20:10 Dodam jeszcze od siebie, że tam sa bójki między mieszkańcami a ekologami. Co to może przynieść ? Chyba to , ze chłop nie popuści - i nie chce prorokować , że zdolny jest w czasie suszy spalić las..... agresja wzrasta, a co za tym idzie i wrogośc i .... dokończcie , bo księzyc w pełni, za bardzo wpływa na mnie, a świeci za tym oknem, że oświetlenia elektrycznego nie potrzeba Odpowiedz Link
ballest Re: Brawo Polacy 02.03.07, 20:13 Rita, Niemcy z Ruskimi planuja Prom kolejowy go Kaliningradu i Augustow zostanie ominiony! Co so Green Peace to nie ze skladek ale z datek zyja a wiesz o tym, ze Niemcy sa bardzo hojni, np. wszystkie szkody z Tsunami mozna by tylko z niemieckich datkow odbudowac. Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 03.03.07, 19:24 Ale dziś coś jest cicho w Dolinie Rospudy. Oj, Niemcy są bardzo hojni - powiedział Miś Puchatek I maja dużo pieniędzy - odpowiedział króliczek Ballest, a skąd mają Niemcy tyle pieniędzy ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 03.03.07, 19:49 korwin-mikke.blog.onet.pl/ Zdarzyła mi się głupia historia. Drugiego dnia pobytu na Podlasiu program był dość napięty. Jedyny luz był po spotkaniu w Liceum w Mońkach - a przed spotkaniem w Technikum w Białymstoku. Jakieś 20 minut. Pojechałem sobie nieco okrężną drogą i... trafiłem na blokadę drogi z Augustowa. Blokady nie robili jednak "Zieloni", lecz przeciwnie - mieszkańcy gminy Wasilki. Po obydwu stronach blokady stało po 50 TIRów. Niestety: blokujący nie chcieli mnie przepuścić. Cóż - objechałem tę blokadę po poboczu - i wtedy jakiś rozwścieczony tym blokers skoczył mi na maskę, przy okazji rozbijając przednią szybę. Najśmieszniejsze jest to, że oberwałem od ludzi, którzy zwalczają tych samych, których zwalczałem ja... Odpowiedz Link
rita100 Re: Brawo Polacy 03.03.07, 19:52 Coś dal Anny, odpowiedź od JKM Wreszcie kolejna wpadka: obrazili się na mnie niektórzy wegetarianie. Bo zaliczyłem ich do sympatycznych świrów. Co gorsza: porównałem tym samym z homosiami... Rzeczywiście, przepraszam - ale, kochani: więcej poczucia humoru! Ze mnie też się śmieją - a jakoś żyję! Odpowiedz Link