Dodaj do ulubionych

Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel

05.04.07, 13:04
albo dlaczego Polacy sa w oczach mlodych Israelczykow oprawcami?

wiadomosci.onet.pl/1403217,2678,2,kioskart.html
"Najczęstsze określenie, jakie u przybyszy z "Ziemi Świętej" łączy się ze
słowem "Polska", to: "przeklęty, nieczysty kraj", ponieważ jest "największym
żydowskim cmentarzem świata" i miejscem obozów zagłady. Takie traktowanie
polskiego terytorium prowadzi do jednakowego nastawienia do "tych" Polaków i
do zniesienia linii dzielącej przeszłość od teraźniejszości."

"Nawet ci, którzy powinni orientować się w faktach, mają czasami o Polakach
opinię gorszą niż o Niemcach (dzieci wolą określenie "naziści"). "Punkt
ciężkości przemieszcza się od Niemców do Polaków" – skonstatował ze
zdumieniem historyk Abraham Azili."

To musi byc cos strasznego do Polakow ale ja wiem dlaczego tak sie stalo!

Ciekawe, ze tak sie zaczyna dziac i to Niemcy na to wplywu nie maja, bo oni
sie nawet przyznaja do spraw ktorych nie popelnili.
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 05.04.07, 20:54
      Rita, Bolek - dobrana krakowsko-wroclawska paro, a to powyzsze czytaliscie?
      Musze ale przyznac, ze obydwoje Was lubie, choc nie zawsze sie z wami zgadzam!
      • stix A skąd się tyle Żydów w Polsce wzięło? 05.04.07, 21:16
        Skąd?
        • ballest Re: A skąd się tyle Żydów w Polsce wzięło? 05.04.07, 21:18
          Z Ukrainy i Z Rosji!
          • stix Na zachodzie Europy ich nie chcieli? 05.04.07, 21:23
            Dlaczego?
            • ballest Re: Na zachodzie Europy ich nie chcieli? 05.04.07, 21:33
              Na Zachodzie Europy ich ksztalciyli i do paredziesiat Nobli doprawadziyli!
              Ile nobli mieli oni w Rosji i w Polsce?
              Zastanow sie nad tym co skreslasz!
              • stix Najwięcej Żydów zabili barbarzyńcy z zachodniej 06.04.07, 13:01
                Europy.
      • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 05.04.07, 22:04
        Witam!

ballest napisał:

> Rita, Bolek - dobrana krakowsko-wroclawska paro, a to powyzsze czytaliscie?

Przedwojenne stosunki polsko-żydowskie to nie była sielanka. W końcu Jedwabne
        nie wzięło się znikąd. Endecja prowokowała wręcz starcia zbrojne, w których
        ginęli Żydzi, ale i Polacy. Jest bardzo prawdopodobne, że obywatele Izraela
        dorastający w takich warunkach w Polsce, przekazali swoim potomkom obraz Polski
        jako społeczeństwa opresyjnego dla Żydów. Ale koniec końców, gdy przyszedł
        prawdziwy Dzień Sądu w postaci nazistowskiego zagrożenia, to Polacy stali się
        najliczniejszą grupą etniczną, uhonorowaną przez Yad Vashem.
        • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 10:19
          "to Polacy stali się
          najliczniejszą grupą etniczną, uhonorowaną przez Yad Vashem."

Tysz prouwda, ale czesc z nich uhonorowano za obrona Zydow przed Polakami a nie
          przed Niemcami.Nawet Niemcy roztrzeliwali Polakow co mordowali Zydow.
          • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 11:53
            Witam!

ballest napisał:

> Tysz prouwda, ale czesc z nich uhonorowano za obrona Zydow przed Polakami a
            nie
            >
            > przed Niemcami.

Jak dużą część?

> Nawet Niemcy roztrzeliwali Polakow co mordowali Zydow.

Ile takich wydarzeń było?
            • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 13:27
              co najmniej jedno udokumentowane na Lomszczyznie, gdzie oddzial niemiecki
              roztrzelal Polakow mordujacych Zydow, ale bylo ich napewno wiecej!
              Wiesz o tym, ze takie zdarzenia byly pozniej przekrecane i sie nazywalo, Niemcy
              zamordowali Polakow, ale nie powie sie za co.
              Przeciez w obozach koncentracyjnych co najmniej 1/3 wiezionych Polakow to nie
              byli wiezniowie polityczni, tylko przestepcy, ale po wojnie nie przyznali sie
              za co ich uwiezionom, tylko stali sie z dnia na dzien wiezniami politycznymi.
              • sss9 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 13:42
                z równą dezynwolturą można napisać, że w byłych hitlerowskich obozach po '45
                byli osadzani wyłącznie śląscy i niemieccy przestępcy. bydzie tys prowda.
              • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 13:52
                Witam!

ballest napisał:

> co najmniej jedno udokumentowane na Lomszczyznie,

A gdzie jest ta Lomszczyzna? ;oD

> Przeciez w obozach koncentracyjnych co najmniej 1/3 wiezionych Polakow to nie
                > byli wiezniowie polityczni, tylko przestepcy,

Skąd te dane?
                • sloneczko1 Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 14:16
                  a niy licytacja
                  • bolek5 Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 15:48
                    Witam!

sloneczko1 napisała:

> a niy licytacja

Ja jestem ateusz, ale jeżeli ta rozmowa Ci przeszkadza, to nie ma sprawy.
                    Odłożymy ją do niedzieli. Co Ty na to, Ballest?
                    • ballest Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 20:45
                      Ja nie jestem ateista, ale dlaczego mamy odkladac, bo sloneczku nie odpowiada,
                      ja nie wiem czy niedzieli dozyje;)
                      a jutro musze po poludniu nadzorowac moje inwestycje;)
                      • bolek5 Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 21:15
                        Witam!

ballest napisał:

> Ja nie jestem ateista, ale dlaczego mamy odkladac, bo sloneczku nie
                        odpowiada,

Po prostu forum takie jak to traktuję jako część przestrzeni publicznej. W
                        parku czy na ulicy każdy może Cię poprosić: "nie zachowuj się tak głośno, bo mi
                        przeszkadzasz". Ja na ogół takie prośby respektuję, o ile nie wynikają ze
                        zwykłego "widzimisię", tylko mają jakieś obyczajowe albo - jak w tym przypadku -
                        religijne uzasadnienie.

> ja nie wiem czy niedzieli dozyje;)

Dożyjesz, dożyjesz. Złego diabli nie biorą ;))
                        • ballest Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 21:20
                          Wiem, ze dozyje, bo i diobou mou strach przede mna strach mou!
                          ;)

Dzsiej przyjechou do mnie po pouedniu kolega . co pracowou dugo w naszy Firmie
                          we Wrocku i wspominali my trocha stare dzieje;)
                          • sloneczko1 Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 21:22
                            ja,Sloneczku niy odpowiada takie mondrowanie ,i jutro bydzie futro a pojutrze
                            bydzie po futrze :P
                            • sloneczko1 Re: Panowie--troche zadumy pod Krzyżem 06.04.07, 21:24
                              tyn morderca jusz od downa niy żyje a Wy sie lubujecie w wycionganiy takich
                              wampirów,smakujecie sie w tym,czekocie na nowego,abo co?
                • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 14:57
                  To jest lomszczzna, jou nie mom z z kropkom;)
                  www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/m_lomza.htm
                  www.niniwa2.cba.pl/radzilow.htm
                  Skad te dane, przeciez lapanki byly robione nie tylko zeby Zydow lapac i ludzi
                  z AK ale takze w celu szukania przestepcow a tych bylo wtedy wiecej jak ludzi w
                  AK!
                  • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 20:49
                    hehe, Ballest, wiesz kogo mi przypominasz tymi wpisami ? Człowieka, który sie
                    boi, że Polska zapomni o Niemczech, że zapomni, że kiedyś mieszkali tu Niemcy.
                    Jesteś tym kim przed wojną byli Polacy na tych samych ziemiach, ciągle
                    walczyli, udawadniali polskośc tych ziem, żeby ludziom przypominać, by nie
                    zapomieli o polskości, kiedy byli wówczas germanizowani. Wydaje mi się , ze
                    jesteś odwrotnością tego systemu.
                    Ballest, czy nie czujesz w sobie tej roli ?
                    :)
                    I szlachta polska też przybierała wówczas von...
                    • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 20:56
                      Nie Rita, ja chce tylko i wylacznie prawdy!
                      Jaki przecietny Polak, oprocz historykow takich jak Romanowski,wie, ze Polacy
                      nie zalozyli ani jednego miasta w Sredniowieczu (ze nie byli do tego
                      predestynowani i tych mozliwosci nie mieli o tym zapomnijmy), tylko paru
                      historykow przypomina, ze Polacy powinni byc wdziecznikiem kultury niemieckiej,
                      bo to Niemcy poprztez wieki Polske nie tylko kolonizowali ale zachodnia kultura
                      pbdartzyli.
                      Tego nie wie 99% Polakow !
                      Wierz mi!
                      • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 20:59
                        Tylko , że całą tą piękną zasługę Niemiec zniszczyła II wojna światowa i jej
                        światopogląd.
                        • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:09
                          Oj, nie, - bo druga wojna byla wynikiem Wersalu a Hitlera upiekla Niemcom
                          Polska i Francja, to wlasnie po Wersalu zaraz powiedziane zostalo

Tak sie Polska odwdzieczyla, ze Niemcy ich wolnoscia obdarzyli, teraz Polska
                          wlasnie to samo robi, Niemcy pomimo sprzeciwu Francji i Anglii Polske do UE
                          wprowadzili, a jak sie Polska odwdziecza?
                          - taka jest wlasnie POLSKA tylko problemy robi i tych co ich forsuja, tych
                          chca UKARAC!
                          -
                          pyrsk
                          Ballest
                          "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
                          • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:15
                            Ballest, nie zgadzam sie z takim twierdzeniem i z takim postawieniem tezy.
                            Ballest czy Ty widzisz coś złego w historii Niemiec ?
                            Jest coś takiego ?
                            • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:17
                              To ze Polska i F. stworzyla Hitlera to bylo najgorsze w historii Niemiec,
                              Riciuniu1 wierz mi!
                              • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:21
                                ballest napisał:

> To ze Polska i F. stworzyla Hitlera to bylo najgorsze w historii Niemiec,
                                > Riciuniu1 wierz mi!

Ty mnie chyba podpuszczasz - Kto Hitlera stworzył ? Polska ? Ludzie tylko
                                zmuszeni byli do głosowania, nawet wyboru nie mieli. I jeszcze Ci powiem, że był
                                taki von Balk, który całą wieś uratował przed światopoglądem hitlerowskim.
                                • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:24
                                  I nie pomyl , taki von Balk, to był szlachcic , godny szlachcic.
                                  Musze uciekać do ciasta, bo jeszcze sie przypali ;)
                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 06.04.07, 21:40
                                    ale Poloki juz z niego Balko zrobiyli i go spolszczyli, po co to?
                                    de.wikipedia.org/wiki/Hermann_von_Balk
                                • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 12:02
                                  Rita, Polska stworzyla Hitlera, bo ona i Francja wykorzystaly w Wersalu slabosc
                                  Niemiec po Rozejmie z I wojny.
                                  W traktacie wersalskim pominieto 905 postulatow rozejmowych, to musialo
                                  doprowadzic do stworzenia nowego Hitlera.
                                  • cirano Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 16:45
                                    Fakt, że Hitlerowcy zabijali Żydow, nie podlega dyskusji. Strzelali, gazowali,
                                    zrzucali w przepaść...
                                    Przerażające są jednak opisy martyrologi Żydow z rąk Polakow!
                                    Tyle potworności, zezwierzęcenia nie spotka się w innych przykładach, horror!
                                    Co siedzi w tym narodzie, że potrafi do tego stopnia nienawidzieć aby dopuszczać
                                    się aż takich potworności, do tego robili to z przyjemnością!
                                    Czytając wspomnienia z polskich obozow dla Śląskich Niemców po wojnie, to samo.
                                    Mordowali, ale w taki sposób, że i najgorsze biblijne opisy rzezi, bledną
                                    • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 17:40
                                      Musisz wyjsc z zalozenia, ze czym prymitywniejszy narod tym okrutnuiejszy mord,
                                      co nie zmienia faktu, ze humanitarnego mordu nie ma!
                                      • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:14
                                        > co nie zmienia faktu, ze humanitarnego mordu nie ma!

Mówią, że eutanazja jest humanitarnym mordem

A co do literatury, to najlepsi pisarze tego okresu nie podejmowali sie opisu
                                        tej tragedii, twierdząc , że nie ma takich słów literackich opisu tych scen.
                                      • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:42
                                        Witam!

ballest napisał:

> Musisz wyjsc z zalozenia, ze czym prymitywniejszy narod tym okrutnuiejszy
                                        mord,

Tu już Ballest pojechałeś po szerokiej bandzie. Znaczy się naród, którego
                                        pojedyńczy przedstawiciele mają na sumieniu wymordowanie kilku tysięcy
                                        niewinnych ludzi metodami, wybacz słowo, chałupniczymi jest bardziej prymitywny
                                        od narodu, którego polityczna emanacja, czyli państwo, zaangażowała się w
                                        masowy mord metodami przemysłowymi? Naprawdę uważasz, że Jedwabne to coś
                                        bardziej barbarzyńskiego niż Treblinka?
                                    • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:37
                                      Witam!

cirano napisał:

> Fakt, że Hitlerowcy zabijali Żydow, nie podlega dyskusji. Strzelali, gazowali,
                                      > zrzucali w przepaść...
                                      > Przerażające są jednak opisy martyrologi Żydow z rąk Polakow!
                                      > Tyle potworności, zezwierzęcenia nie spotka się w innych przykładach, horror!

Mordy, jakich dopuścili się niektórzy Polacy na Żydach są istotnie potworne.
                                      Mylisz się jednak, twierdząc że dokonywały się one w jakiś wyjątkowy sposób.
                                      Podobne rzeczy działy się na Litwie czy na Ukrainie. Tak jest zawsze, gdy za
                                      zabijanie bierze się oszalały z nienawiści tłum. Narodowość nie ma z tym nic
                                      wspólnego. W czasie Nocy Kryształowej, która w zasadzie była centralnie
                                      sterowana, w kilku miejscach (np. Innsbruck czy Wiedeń) wydarzenia wymknęły się
                                      spod kontroli i skończyło się na sadystycznych zabójstwach.
                              • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:30
                                Witam!

ballest napisał:

> To ze Polska i F. stworzyla Hitlera to bylo najgorsze w historii Niemiec,
                                > Riciuniu1 wierz mi!

Hi hi hi... To mi przypomina taką starą historyjkę o Niemcu, który w
                                międzynarodowym towarzystwie poczuł się wyobcowany w toku jakiejś historycznej
                                dyskusji. Wokół wszyscy psioczyli na Hitlera. Niemiec chciał się przyłączyć do
                                wiekszości i zapewnił głośno, że Niemcy też nienawidzą Hitlera. Wywołąło to
                                oczywiście powszechną aprobatę, ale znalazł się ktoś, kto zapytał, co jest
                                powodem tej nienawiści. "No, przede wszystkim to, że przegrał wojnę" -
                                odpowiedział Niemiec ;o))
                          • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:26
                            Witam!

ballest napisał:

> Oj, nie, - bo druga wojna byla wynikiem Wersalu a Hitlera upiekla Niemcom
                            > Polska i Francja, to wlasnie po Wersalu zaraz powiedziane zostalo

Nieprawda. Mogę uznać, że Pokój Wersalski stworzył przesłanki dla kolejnej
                            wojny. Ale bez niemieckiej chęci rewanżu wojny na pewno by nie było. A poza tym
                            Hitler to nie tylko wojna. To przede wszystkim Holocaust i GeneralPlan Ost. To
                            też wina Francji i Polski?

> Tak sie Polska odwdzieczyla, ze Niemcy ich wolnoscia obdarzyli,

Po pierwsze, nie obdarzyli wolnością, tylko szukali sposobu na zgodny z prawem
                            miedzynarodowym pobór rekruta z ziem zaboru rosyjskiego. Po drugie, wszelkie te
                            niemieckie łaski byłyby zupełnie zbędne, gdyby wcześniej nie było rozbiorów.
                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:12
                    Witam!

ballest napisał:

> To jest lomszczzna, jou nie mom z z kropkom;)
                    > www.geocities.com/Athens/Stage/9921/pl/m_lomza.htm
                    > www.niniwa2.cba.pl/radzilow.htm

Sorki, pod żadnym z tych linków nie ma nic o Niemcach karzących Polaków za
                    mordy na Żydach.

> Skad te dane, przeciez lapanki byly robione nie tylko zeby Zydow lapac i
                    ludzi
                    > z AK ale takze w celu szukania przestepcow a tych bylo wtedy wiecej jak ludzi
                    w
                    > AK!

Rozumiem więc, że dane wziąłeś z głebokiego przekonania, czyli z sufitu? ;))
                    • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 19:50
                      Bardzo logicznie to Bolek tłumaczysz. Ja dopowiem tylko Ciranowi, że Niemiec
                      Ernest Wiechert opisuje życie lekarza Zyda , który był wyśmiewany i poniżany, a
                      to dla niego w sile wieku było gorsze niż śmierć , dlatego sam popełnił smobójstwo.
                      Losy nie tylko wojenne ale tego czasu nowego światopoglądu nazistowskiego były
                      bardzo brutalne.
                      • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 20:17
                        niy ma tumaczyń na mordy ,jak sam czytom o wyższości jednego narodu nad drugim
                        i te usprawiedliwiynia to źle mi sie robi
                        • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 20:49
                          Witam!

sloneczko1 napisała:

> niy ma tumaczyń na mordy ,jak sam czytom o wyższości jednego narodu nad
                          drugim
                          > i te usprawiedliwiynia to źle mi sie robi

Gwoli wyjaśnienia:
                          Po pierwsze - nie wiem jak Ballest, ale ja nie stawiam kwestii wyższości
                          jednego narodu nad drugim. Po prostu nie zgadzam się z oskarżaniem Polaków o
                          jakieś szczególne, nie spotykane gdzie indziej barbarzyństwo.
                          Po drugie: istnieje różnica pomiędzy usprawiedliwieniem a wyjaśnieniem.
                          Usprawiedliwienia potrzebuje sprawca. Mnie to nie interesuje. Ja szukam
                          wyjaśnienia tamtych wydarzeń. Wyjaśnienie potrzebne jest kolejnym pokoleniom,
                          żeby nie powtarzały błędów swoich przodków. Nic nie poradzę na to, że
                          wyjaśnienia tego, jak doszło do zbrodni polskich i zbrodni niemieckich są
                          odmienne.
                          • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 20:57
                            motłoch niy potrzebuje wyjaśnień
                            • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 20:57
                              motłoch niy słucho wyjaśniyń
                              • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:02
                                wiela niynawiści trzeba mieć w sobie żeby takie instynkty opanowały człowieka
                              • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:04
                                Witam!

sloneczko1 napisała:

> motłoch niy słucho wyjaśniyń

Zgoda, ale ani Ty, ani ja, ani inni tu obecni nie jesteśmy motłochem. Więc nam
                                się wyjaśnienia na coś mogą przydać abo?
                                • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:14
                                  te wyjaśniynia to yno żeby zagłuszyć własne sumiynia,żodne wyjaśniynie niy
                                  prziwróci ofiarom życia,niy idzie pedzieć,że musieli mordować bo akurat takie
                                  przepisy im pozwolały,jest przikazanie--niy zabijej i to je ważne do nos a niy
                                  to co sobie jacyś tam ludzie wymyślom----dostali my 10 przikazań i 2
                                  przikazania miłości,i tym powinni sie ludzie kierować
                                  • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:16
                                    zaro leci Pasja na TVP 1,polecam
                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:18
                                    to co sie wydarzylo, do tego doprowadzila nasza cywilizacja, bo ona wprowadzila
                                    ich na margines, a oni zeby przezyc zaczeli robic to co im sie najlepiej
                                    oplacalo, a za to zaczeto ich nienawidziec.
                                    • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:25
                                      Zauwazcie, ze narody co w diasporze zyja, maja najwieksze osiagniecia nie tylko
                                      Zydzi czy Armenczycy, ale np. Polacy jak przyszli na Slask, prawie co drugi
                                      ich syn czy corka studiowali, a jak jest ze Slonzakami i Mazurami w Niemczech,
                                      tysz ich dzieci prawie wszyscy studiuja, taka jest ludzka natura.
                                      • szwager_z_laband Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:31
                                        niy wyczimouech postu(na szczynascie juz minou:)

Ballest, to sie odnosi ino do takich Slonzokow jak my!

• ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:36
                                          ;) no to sie cieszam, zes nie wytrzymou!
                                          • szwager_z_laband Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:40
                                            tera zagryzom janzyk i oda dalyj warzyc:)))
                                            • szwager_z_laband ps 07.04.07, 22:41
                                              jeszcze ino cosik!

jutro byddzie typowy slonski obiod jak malowany:)))

dom na galeria!
                                              • ballest Re: ps 07.04.07, 22:49
                                                jak nie zapomnam gewehru, czytej kamery to tysz Bildy zrobiam!
                                                - Laband, moja synowa, czytej Krakowianka, a z tego se asi, nie je roladow,
                                                bo ich nie znou, to moja zona do ni ekstra poledwica robi!
                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:33
                                    Witam!

sloneczko1 napisała:

> te wyjaśniynia to yno żeby zagłuszyć własne sumiynia,

Znaczy się np. moje? Dlaczego? W życiu nikomu nie zrobiłem krzywdy. No, może
                                    paru studentom...

> żodne wyjaśniynie niy
                                    > prziwróci ofiarom życia,

Nie chodzi o przywracanie życia. Chodzi o przyszłość, o ocalenie życia tym,
                                    którzy - bez naszej refleksji nad historią - mogliby je stracić.

> (...) jest przikazanie--niy zabijej i to je ważne do nos a niy
                                    > to co sobie jacyś tam ludzie wymyślom----dostali my 10 przikazań i 2
                                    > przikazania miłości,i tym powinni sie ludzie kierować

Nie ma przykazania "bezwyjątkowego". Jesteś policjantem. Gdy zagrożone będzie
                                    życie Twoje albo Twojego kolegi, będziesz myśleć o Dekalogu? Mam nadzieję, że
                                    nie. Każdy normalny człowiek wie, że są wyjątki od prostych reguł. Z pewnego
                                    punktu widzenia hitlerowcy różnią się od nas tylko tym, że poszerzyli zakres
                                    wyjątków od Dekalogu. I dlatego uważam, że Dekalog dzisiaj to już za mało.
                                    • szwager_z_laband Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:35
                                      niyzgodzom sie z tzym - Stary Testamynt i dzisiej mie dalyj szokuje ...
                                      • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:38
                                        Witam!

szwager_z_laband napisał:

> niyzgodzom sie z tzym - Stary Testamynt i dzisiej mie dalyj szokuje ...

Stary Testament czy Dekalog? Bo ja pisałem o Dekalogu ;)) Wesołych Świąt, tak
                                        poza tym...
                                        • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:43
                                          No jasne, ze Dekalog to nie Stary Testament, ale to jego najwazniejsza czesc,
                                          bo to synonim moralnosci ludzkosci!
                                          • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:53
                                            Witam!

ballest napisał:

> No jasne, ze Dekalog to nie Stary Testament, ale to jego najwazniejsza czesc,
                                            > bo to synonim moralnosci ludzkosci!

Sorki, ale nigdy nie istniało cokolwiek, co można by nazwać "moralnością
                                            ludzkości". Dekalog od biedy można by uznać za jeden z fundamentów tzw.
                                            cywilizacji judeo-chrześcijańskiej. Niestety, przez ostatnie 3 tys. lat w tym
                                            kręgu kulturowym wymyślono i uzasadniono tyle wyjątków od Dekalogu, że
                                            właściwie utracił on swój pierwotny, normatywny charakter.
                                            • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:58
                                              Bolek, napewno nie utracil, bo jest do dzis miara "NASZEJ MORALNOSCI" obojetnie
                                              czy sie Tobie to podoba albo nie!
                                              Do tego jak by nie bylo "Dekalogu" choc slowo dekalog uwazam jako nazwa
                                              ateistow na 10 Przykazan Bozych, to musze stwierdzic, ze bez niego nie bylo by
                                              poczucia winy i grzechu, co nie oznacza, ze ateista tego poczucia dzis nie ma.
                                              • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:17
                                                Witam!

ballest napisał:

> Bolek, napewno nie utracil, bo jest do dzis miara "NASZEJ MORALNOSCI"
                                                obojetnie
                                                >
                                                > czy sie Tobie to podoba albo nie!

Moje upodobania nie mają tu nic do rzeczy. Urok zbiorów ogólnych zasad w
                                                rodzaju Dekalogu polega na tym, że dla nieomal każdego są to reguły "NASZEJ
                                                MORALNOŚCI" ;) Spróbuj jednak przejść do szczegółów. Jestem pewien, że np. na
                                                temat fałszywego świadectwa odmienne opinie będą wyrażali dziennikarz i
                                                opisywany przez niego polityk, o kradzieży inaczej będą się wyrażali zwolennicy
                                                UPR-u i socjaliści. Tak naprawdę nie ma już "NASZEJ MORALNOŚCI". Każdy z nas ma
                                                w kwestiach etycznych nieprzewidywalne poglądy. Dlatego, sorki - Dekalog sam w
                                                sobie niewiele już znaczy.

> (...) musze stwierdzic, ze bez niego nie bylo by
                                                > poczucia winy i grzechu, co nie oznacza, ze ateista tego poczucia dzis nie
                                                ma.

Pojęcie winy i grzechu, a więc naruszenia reguły, jest równie stare jak pojęcie
                                                samej reguły. Czyli starsze niż pojęcie Dekalogu ;))
                                                • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:24
                                                  Bolek, Polacy jako bardzo katolicki narod, maja jeszcze wiekszy problem, ja
                                                  sobie nawet wyobrazic potrafie, ze polskie samoloty, czolgi, rakiety i byc moze
                                                  nawet karabiny maszynowe beda swiecone (to zart, bo nikt taki glupi nie jest)
                                                  ale wyobraz sobie, ze jakis glupi by na to pozwolil, a jakis "patrotyczny
                                                  ksiadz" to uczynil, - jak bys sie wtedy o na temat moralnosci Polakow
                                                  wypowiedzial?
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:30
                                                    Witam!

ballest napisał:

> ale wyobraz sobie, ze jakis glupi by na to pozwolil, a jakis "patrotyczny
                                                    > ksiadz" to uczynil, - jak bys sie wtedy o na temat moralnosci Polakow
                                                    > wypowiedzial?

A co ma do tego moralność Polaków? To byłaby co najwyżej kwestia zasad
                                                    wyznawanych przez tego "patriotycznego" księdza i tego, kto mu na takie
                                                    święcenia pozwolił.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:34
                                                    Oj nie tylko ksiedza, ale tez polskiego zolnierza np. w Iraku, - bo wtedy
                                                    bedzie myslau, ze ze swoja poswiecona bronia moze mordowac cywilow, tak jak to
                                                    robia Amerykanie.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:38
                                                    Witam!

ballest napisał:

> Oj nie tylko ksiedza, ale tez polskiego zolnierza np. w Iraku, - bo wtedy
                                                    > bedzie myslau, ze ze swoja poswiecona bronia moze mordowac cywilow,

Taaak? A skąd to przekonanie? Z iloma polskimi żołnirzami rozmawiałeś na ten
                                                    temat?
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:43
                                                    Bolek, pochodze z rodziny zawodowych zolnierzy, ale sam w wojsku nie bylem a
                                                    syn byl tylko do przysiegi w Bundeswehrze, tak ze nie mam pojecia o wojsku, a
                                                    jak to tylko z opowiadan ojca.
                                                    Oczywiscie mam pewne wyobrazenia a te mnie sklaniaja do twierdzenia, ze
                                                    poswiecenie broni w zmysle polskiego zolnierza ma pewne znaczenie a to moze
                                                    nawet oznaczac, ze on powinien strzelac, bo dlatego ta bron poswiecono, a tym
                                                    razem wyrazilem sie bardzo lagodnie;)
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:50
                                                    Witam!

ballest napisał:

> Oczywiscie mam pewne wyobrazenia a te mnie sklaniaja do twierdzenia,

Czyli znowu dane z sufitu? ;DDD
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:56
                                                    Bolek, jak bym napisou Teza, bys tak samo zareagowou, ale som wiysz, ze moje
                                                    Tezy mogam udowodnic, a wiec sa prawda, no ja, prawie zawsze prouwdom:)

Bolek, Ty tysz myslisz, ze jou nie lubiam Polokow, a tu sie PIERONOWO mylisz,
                                                    zapytej sie osoby kere mnie osobiscie znaja!
                                                    W Firmie tysz Polska bronia kaj se dou, oczywiscie Polska Kaczynskich bronic
                                                    nie umiam, bo bym straciou na wiarygodnosc a jou mom moja LINIA!
                                                  • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 23:21
                                                    grzych rodzi grzych,a człowiek co zabiyro innymu życie tysz powiniyn oddać
                                                    swoje,
                                                  • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 23:25
                                                    wiym,że to niy po chrześcijańsku,i niy my som syndziami ,ale Bog,i to Bog
                                                    dopuścioł do tego,że grzych sie narodzioł,jakby zaro tych piyrwszych rodzicow
                                                    tam w raju zmodyfikowoł tobyśmy niy mieli takich problymow
                                                  • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 23:27
                                                    Ballest,a po co Ty ta Polska tak bronisz kaj możesz? mosz jako kasa z tego?
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 23:37
                                                    A wela kassy,Kaczynscy mi miliony w roku überwaisujom!
                                                  • sloneczko1 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 23:54
                                                    no to tera rozumia :))))
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 08.04.07, 19:56
                                                    Witam!

ballest napisał:

> (...) som wiysz, ze moje
                                                    > Tezy mogam udowodnic, a wiec sa prawda, no ja, prawie zawsze prouwdom:)

"Prawie" czyni wielką różnicę... ;))

> Bolek, Ty tysz myslisz, ze jou nie lubiam Polokow, a tu sie PIERONOWO mylisz,
                                                    > zapytej sie osoby kere mnie osobiscie znaja!

Ballest, ja Ci wierzę, że Ty wierzysz, iż lubisz Polaków. ;) W latach 60-tych,
                                                    gdy ruch na rzecz przyznania Afroamerykanom pełni praw obywatelskich rozkręcił
                                                    się na dobre, w Stanach pojawił się nowy typ rasisty. Byli to ludzie, którzy
                                                    ulegli presji mediów i przyjęli do wiadomości, że rasizm jest "be" ale nie
                                                    potrafili pozbyć się starych nawyków. Okazywali więc hałaśliwie sympatię
                                                    czarnym ale zasadniczo postępowali wobec nich podobnie, jak "twardzi" rasiści.
                                                    Taki facet długo i kordialnie ściskał dłoń Murzyna a potem odruchowo wycierał
                                                    rękę o połę marynarki i zwracał się do niego z użyciem protekcjonalnej
                                                    formy "chłopcze". Z całym szacunkiem Ballest, przypominasz mi - przy zachowaniu
                                                    wszelkich proporcji - takich właśnie ludzi.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 08.04.07, 20:14
                                                    Bolek, fantastycznie, jak to opisales, ale moze napiszesz jak Ci "rasisci"
                                                    wskazali "murzynom" jaka droge maja wybrac, zeby juz "murzynami" nie byli.
                                                    Bolek, ja jestem byc moze pierwszy i byc moze ostatni na Forach PL, co ta
                                                    droge Polakom wskazuje, do tego wiem, ze ta droga naprawde skuteczna jest i
                                                    kazde panstwo co ja wybierze sukcesy odnosi!
                                                    Czy taki czlowiek MOZE POLSKE NIENAWIDZIEC! ????????????????????
                                                    Bolek, sa ludzie, ktorzy widza bledy, ale ich analizowac nie potrafia, ja nie
                                                    tylko ze je widze i analizuje, ja wskazuje Wam droge do sukcesu.
                                                    Mysle, ze kiedys ja i Polacy odkryja i nazwia ballestowa droga!;))))))))))'
                                                    Musze Was ale bardzo ostro krytykowac, bo bez ostrej krytyki jeszcze bardziej
                                                    zbladzicie!
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 10:36
                                                    Witam!

ballest napisał:

> Bolek, ja jestem byc moze pierwszy i byc moze ostatni na Forach PL, co ta
                                                    > droge Polakom wskazuje,

Hmm... Chodzi Ci o posty w których twierdziłęś, że Polska nie zasługuje na
                                                    własną państwowość, czy może o te, w których proponowałeś nas wywalić z UE, a
                                                    może o te, w których radziłeś niedawno Polakom, żeby dali się zaorać?

> do tego wiem, ze ta droga naprawde skuteczna jest i
                                                    > kazde panstwo co ja wybierze sukcesy odnosi!

Wiem, wiem. System Gemby. Sorki, w tej sprawie jestem pesymistą.

> (...) ja wskazuje Wam droge do sukcesu.

Nie. Co najwyżej do tego, co w Twoim przekonaniu byłoby polskim sukcesem.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 10:50
                                                    Bolek, Poloki nie som glupie yno bardzo zgieue czytej leniwe, a systemem gemby
                                                    by ich zmuszono do roboty.
                                                    Dlatego po studiach bych wzion wszystkich polskich inzynierow do Gemby >(Gemba
                                                    po japonsku Warsztat, czy hala produkcyjnou) i tam trzy lata na tasmie
                                                    pracowac, maszyny naprawiac, jak slusasrz, czy obrabiarki obslugiwac a zarobki
                                                    tykie same jak robotnicy tasmowi.
                                                    Oczywiscie jak beda robis projekty racjonalizatorskie za nie dostana osobno
                                                    placono, w Japoniii najlepsi inzynierowie na stazu w Gembie robili ich dziennie
                                                    kilka czy kilkanascie, ale w Japonii nie placa za duzo za te projekty w
                                                    Niemczech placa duzo wiecej.
                                                    Taki inzynier co poznou technologia od podstaw ten moze cos nowego wymyslec, co
                                                    mou glowa i nogi, polski inzynier potrafi tylko dobrze sekretarka po dupie
                                                    klepac.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 17:35
                                                    Witam!

ballest napisał:

> (...) polski inzynier potrafi tylko dobrze sekretarka po dupie
                                                    > klepac.

Mam wrażenie, że przesadasz, ale nie podejmę dyskusji, bo się na tym nie znam.
                                                    Znaczy się, na klepaniu sekretarek... ;)
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 19:47
                                                    To mnie cieszy, ale jak myslisz co potrafi polski inzynier po skonczeniu
                                                    studiow?
                                                  • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 19:55
                                                    Przepraszam, chciałam się tylko dowiedzieć , czy Bolek był w Katedrze
                                                    Wrocławskiej na przepięknym koncercie Piotra Rubika, który był transmitowany w
                                                    Polsacie.
                                                    Chodzi o sam koncert nie o msze.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:21
                                                    Witam!

rita100 napisała:

> Przepraszam, chciałam się tylko dowiedzieć , czy Bolek był w Katedrze
                                                    > Wrocławskiej na przepięknym koncercie Piotra Rubika, który był transmitowany w
                                                    > Polsacie.
                                                    > Chodzi o sam koncert nie o msze.

Przykro mi, nie byłem.
                                                  • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:26
                                                    > Przykro mi, nie byłem.
                                                    To znaczy, że chciałes być tylko nie mogłeś. Ale tą drogą chcę posłać ukłon w
                                                    Waszą stronę , w stronę Wrocławia i Prezydenta Dutkiewicza albo Dudkiewicza,
                                                    który potrafił zorganizować tak wspaniały koncert. Wielkie brawa dla Wrocławia.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:20
                                                    ballest napisał:

> (...) jak myslisz co potrafi polski inzynier po skonczeniu
                                                    > studiow?

A skąd ja mam wiedzieć? Pytaj inwestorów, którzy budują w Polsce fabryki i tych
                                                    polskich inżynierów u siebie zatrudniają.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:37
                                                    Rita, Dutkiewicz nie jest zly!
                                                    To sztimuje,
                                                    Bolek, co budujemy w Polsce? no co MANUFAKTURY i wykorzystujemy polskom sile
                                                    robocza, ale z tego nie korzysta Polska tylko my akcjonerzy i inwestorzy, taka
                                                    jest prawda Bolek1*
                                                    Jestescie manufaktura Europy, czyli gladiotorami rzymskimi a niczym innym
                                                    Bolku, ale dla Polski slowo Gladiator, ma cos z Glorii w slowie i jak sie to
                                                    mowi, wilk syty i owca cala.
                                                  • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:40
                                                    Tak, Ballest, pewnie to nie wiesz, ale ten Prezydent chyba w tamtej kadencji był
                                                    wybrany jako jeden z najlepszych prezydentów miast w Polsce.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 11.04.07, 06:06
                                                    Rita, wiem kim Dutkiewicz je i jest dobry, to on sklonil Daviesa do napisania
                                                    Mikrokosmosu.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 09.04.07, 20:53
                                                    Witam!

ballest napisał:

> Jestescie manufaktura Europy,

No i? Chiny aspirują do roli fabryki świata i nikt się z nich nie nabija -
                                                    wręcz przeciwnie. Czy rola fabryki Europy nie jest - przy zachowaniu wszelkich
                                                    proporcji - równie godna uwagi? Tym bardziej, że Polska ma szansę przełamania
                                                    opozycji pomiędzy produkcją materialną i technologiami informatycznymi, która w
                                                    skali światowej zaznacza się pomiędzy Chinami i Indiami.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 11.04.07, 06:18
                                                    Na razie fabryka Swiata sa nadal Niemcy, ale juz byc moze w nastepnym roku
                                                    eksport chinski bedzie wiekszy jak niemiecki.

Bolek widze ogromna roznice miedzy polskimi manufakturami a chinskimi
                                                    fabrykami, bo Polacy sprzedali swoje klejnoty wielkiemu kapitalowi
                                                    zagranicznemu, malo tego, zadaja to dzis tego samego od nawet od swoich
                                                    wschodnich sasiadow?????
                                                    Tak wiec, zyski z polskich nanufaktur wypelniaja kabzy zagranicznych
                                                    akcjonariuszy i paru bogatych Polakow.
                                                    Chiny natomiast dopuszczaja obcy Kapital na swoje rynki, ale do maximum 49%
                                                    spolki, tak wiec wszystkie firmy znajduja sie w rekach chinskich i oni decyduja
                                                    o wysokosci dywidendy i o nowych inwestycjach.
                                                    Tak wiec Polacy jedza "suchy chleb" a Chinczycy chleb z maslem i szyneczka.

Dodam, ze choc informatycy polscy nie sa zli (rosyjscy sa lepsi)to nie
                                                    informatyka decyduje o rozwoju technologicznem kraju, bo sa kraje pasozyty, co
                                                    tylko wyszukuja najlepszych studentow w Europie, Azji i Poludniowej Ameryce i
                                                    instaluja ich w swoich centrach technologicznych choc wlasciwie sa bardzo
                                                    zacofanym krajem.
                                                  • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 11.04.07, 10:50
                                                    Witam!

ballest napisał:

> (...) Polacy sprzedali swoje klejnoty wielkiemu kapitalowi
                                                    > zagranicznemu, (...) Tak wiec, zyski z polskich nanufaktur wypelniaja kabzy
                                                    zagranicznych
                                                    > akcjonariuszy i paru bogatych Polakow.

Powtarzasz za Lepperem i Kaczyńskimi ;)) Po pierwsze - oczywiście nie wierzę,
                                                    że w czasie prywatyzacji nie było żadnych przekrętów, ale też wizja
                                                    prywatyzacji "złodziejskiej" do mnie nie trafia. Po drugie - to nie jest tak,
                                                    że obecny boom gospodarczy dostarcza zysków wyłącznie zagranicznym koncernom. W
                                                    kluczowych sektorach działa także i polski kapitał. Nie wspominam o KGHM-ie czy
                                                    Orlenie, bo to branża surowcowa. Ale np. polskie stocznie opanowały europejski
                                                    rynek jachtów, Solaris i Autosan ramię w ramię z Volvo i MAN-em rozszerzają
                                                    eksport autobusów. Mamy właśne banki i firmy software'owe. Może i daleko nam do
                                                    Chińczyków ale i nie jesteśmy wyłącznie robotnikami wer własnym kraju.

> Dodam, ze choc informatycy polscy nie sa zli (rosyjscy sa lepsi)to nie
                                                    > informatyka decyduje o rozwoju technologicznem kraju,

No nie wiem... Poza tym Polska już nie eksportuje informatyków. Miejsca pracy
                                                    dla nich jest dosyć w kraju. I to chyba za przyzwoite pieniądze.
                                                  • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 11.04.07, 12:27
                                                    Bolek, nie powtarzam za Kaczynskim, moze on za mna,;) nie wiem? ale jesli on
                                                    tysz tak sadzi to znalazlem z nim najmniejszy wspolny mianownik.

- ja tylko zwracam uwage na roznice w prywatyzacji zakladow w Chinach i Polsce.
                                                    Polacy nie powinni oddac wszystko, powinni co najmniej 51% w swoich rekach
                                                    zostawic, bo inaczej SZARANCZA wszystko zezre, z tego powodu cenie Lukaszenke.

Uwazam, ze zaloga prywatyzowanych zakladow powinna dostac polowe akcji a choc
                                                    by im je za darmo dali.
                                                    Sam widzisz w jakim kierunku Polska kroczy, w rankingu lizbonskim spadla na
                                                    ostatnie miejsce za Malte, a ten wlasnie rankig jest miernikiem rozwoju
                                                    technologicznego kraju.Slowem Polska oddala sie technologicznie od czolowki
                                                    swiatowej i europejskiej.
                                                    Dlatego, ze polskie zaklady sa tylko "manufakturami" a nie kuznia nowych
                                                    nowoczesnych produktow, Polacy znalezli sie miedzy mlotem a kowadlem, jesli
                                                    zadania o wyzsze zarobki beda za duze, to kapital ucieknie, bo mu sie nie
                                                    oplaca a roznice w zarobkach w roznych branzach powoduja do tego duza
                                                    fluktuacje zalogi.
                                                    Orlen jest kluczowy, ale uzalezniony od wielkich spolek i Rosji!
                                                  • stix Firmy będą znowu polskie. 11.04.07, 16:24
                                                    Odpowiednie przepisy są konstruowane. Sytuacja powróci do normalności.
                                                  • ballest Re: Firmy będą znowu polskie. 11.04.07, 20:31
                                                    Stix, przeston pierdouy pisac!
                                                    To by musiaua juzas komuna wrocic i wszystko upanstwowic.
                                                    Komuna moze yno wrocic, jak jakis kraj gwarantuje Polsce przezycie, a takim
                                                    krajem nawet USA nie sa, jedynem krajem co od nikogo uzalezniony nie jest ,
                                                    jest tylko i wylacznie Rosja!
                                                  • szwager_z_laband Re: Firmy będą znowu polskie. 11.04.07, 22:16
                                                    uonymu sie polski Adolf mazy;)
                                                  • ballest Laband Stixa to znerwowauo 12.04.07, 06:56
                                                    "Bolek, nie powtarzam za Kaczynskim, moze on za mna,;) nie wiem? ale jesli on
                                                    tysz tak sadzi to znalazlem z nim najmniejszy wspolny mianownik.

- ja tylko zwracam uwage na roznice w prywatyzacji zakladow w Chinach i Polsce.
                                                    Polacy nie powinni oddac wszystko, powinni co najmniej 51% w swoich rekach
                                                    zostawic, bo inaczej SZARANCZA wszystko zezre, z tego powodu cenie Lukaszenke.

Uwazam, ze zaloga prywatyzowanych zakladow powinna dostac polowe akcji a choc
                                                    by im je za darmo dali.
                                                    Sam widzisz w jakim kierunku Polska kroczy, w rankingu lizbonskim spadla na
                                                    ostatnie miejsce za Malte, a ten wlasnie rankig jest miernikiem rozwoju
                                                    technologicznego kraju.Slowem Polska oddala sie technologicznie od czolowki
                                                    swiatowej i europejskiej.
                                                    Dlatego, ze polskie zaklady sa tylko "manufakturami" a nie kuznia nowych
                                                    nowoczesnych produktow, Polacy znalezli sie miedzy mlotem a kowadlem, jesli
                                                    zadania o wyzsze zarobki beda za duze, to kapital ucieknie, bo mu sie nie
                                                    oplaca a roznice w zarobkach w roznych branzach powoduja do tego duza
                                                    fluktuacje zalogi.
                                                    Orlen jest kluczowy, ale uzalezniony od wielkich spolek i Rosji!"

a Niemcy juz pierwsze proby z HyFishem zrobiyli, to je Samolot bez spalin,
                                                    napedzany z Brennstoffzelli czyli wodorowo!
                                        • szwager_z_laband Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 22:39
                                          odnosza to tak jak je zatytuowany wontek:)

ps

to ino tak w pauzie miyndzy kulaniym rolad i lukrowaniym baranka:)
                                    • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:38
                                      Jou ale wiem, Bolek skuli czego uon, czytej laband nie wytrzymou, skuli Ciebie
                                      i Twoja krytyka na 10 Przykazaniach BOZYCH;)
                                      • bolek5 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:46
                                        Witam!

ballest napisał:

> Jou ale wiem, Bolek skuli czego uon, czytej laband nie wytrzymou, skuli
                                        Ciebie
                                        > i Twoja krytyka na 10 Przykazaniach BOZYCH;)

Jejku, ja nie krytykuję Dekalogu. Ja tylko twierdzę, że dzisiaj to za mało.
                                        Pomyśl o prostym pytaniu, które zadałem Słoneczku: "Czy policjant, który widzi,
                                        że życie lub zdrowie jego kolegi jest zagrożone przez przestępcę ma prawo tegoż
                                        przestępcę odstrzelić?" Jeżeli dosłownie i bezwyjątkowo rozumieć Dekalog, to
                                        odpowiedź na to pytanie brzmi "nie". Pochwalasz to?
                                        • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:51
                                          Z drugi strony jest cos takiego w Starym Testamencie, oko za oko, zab za zab!
                                          Czyli do tego "nie zabijaj" sprzeczne twierdzenie.
                                          Trocha poprawek sie byc moze nalezy, ale juz w starym testamencie wojny byly i
                                          wlasnie Israelici Mojzesza tez zabijali.
                              • rita100 Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 21:43
                                sloneczko1 napisała:

> motłoch niy słucho wyjaśniyń

Chrystus nie nauczał ludzi potępiać, ani nie nazywał ich motłochem.
                        • ballest Re: Przeklety trojkat Niemcy-Polska-Israel 07.04.07, 20:56
                          Mordy sie nie tlumaczy, wiem o tym!
                          - ja tylko ustosunkowalem sie do okrucienstwa tych mordow, ale ich nie
                          porownalem w sensie jaki jest gorszy, bo mord jest mordem, choc zabicie kogos
                          siekiera, rylem czy lopatom, albo roztrzaskanie dziecka o wrota do stodoly,
                          swiadczy tylko o tym, ze okrucienstwo tym wieksze, czym prymitywniejszy
                          czlowiek.
                          Tego chyba nikt nie zaprzeczy a wydarzenia w bylej Jugoslawii, czy na Bliskim
                          Wschodzie sa tego najlepszym dowodem!
                          • rybniker Auschwitz 07.04.07, 21:29
                            Wyszlo na to,ze Auschwitz stworzyli Polacy,a Niemcy biora to na siebie ?
                            Tak przyszla historia bedzie opisawac co sie dzialo w tamtych latach.

Ja na miejscu Rzadu polskiego oddalbym ziemie jak i caly Auschwitz panstwu
                            izraelskiemu.Z tych terenow powstalby taka mala izraelska enklwawa.Miejsce
                            spoczynku i pamieci.

Opinia,ze Auschwitz znajduje sie w Polsce zle rowniez wplywa na Slonzokow
                            wyjezdzajacych za granice
    • stix "Hitler był wielki póki wygrywał." 08.04.07, 10:24
      wiadomosci.wp.pl/kat,9251,wid,8796204,wiadomosc.html
      Giertych jako przykłady różnego podejścia do tych kwestii podał cywilizację
      turańską (mongolską), do której zaliczył m.in. dawną i obecną Rosję, oraz
      cywilizację bizantyjską, w której według Konecznego od setek lat funkcjonują
      Niemcy. W Rosji to władca jest ponad etyką, on jest źródłem prawa i tak jest do
      dziś, za władzy Putina - mówił europoseł.

"Tam jedynowładztwo jest normą. Nie ma znaczenia, czy to jest chan, car,
      pierwszy sekretarz czy prezydent. Władca taki nigdy nie jest krytykowany ani
      kontestowany" - napisał w broszurce.

W Niemczech tymczasem państwo jest wolne od etyki, a prawo ma służyć jego
      interesom. "Tam się nie krytykuje rządu czy państwa, rząd ma być po prostu
      skuteczny. Niemcy uznają za wielkich swych skutecznych władców - Fryderyka
      Wielkiego i Bismarcka, mimo że byli nieetyczni w polityce. Hitler był wielki
      póki wygrywał. Teraz go za wielkiego nie uznają, bo przegrał" - czytamy w
      publikacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka