nordicwolf 22.02.09, 21:12 kasetony na gipsdece,staro mebloscianka,krysztaly za szyba,denne malarstwo na scianach typu babielato = symbol obijania sie polskiego chlopa,zyrandol pozlacany i balkon pomalowany na rozowo koniecznie z duzym karmikiem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:18 niy zgodzom sie z Tobom,jo tysz mom kasetony na gipsdece w jednyj z izb i bardzo mi sie to podobo:P a jako jest izba niygorola wedug Ciebie? Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:22 Willi, opisz swoją izbę :) Zapomniałes o obrazach wspomnieć Odpowiedz Link
nordicwolf Re: izba od gorola 22.02.09, 21:24 moja izba to czysta biel,,, mam obrazy ,,,ktore kiedys namalowalem Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:41 a jo jeszcze mom stare obrazy religijne kere tysz bardzo mi sie podobajom i choć niy som modne to je niy wyciepna;) Odpowiedz Link
nordicwolf Re: izba od gorola 22.02.09, 21:43 Pan Jezus padol ,ze nie wolno jego podobizny robic bo to grzech tak tez smialo mozesz je komus dac Pan Jezus padol rowniez ,ze jego wsedzie mozna znalesc... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:49 obraz to obraz, jednymu sie podobajom ogórki a inkszymu ogrodnika córki;) Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:24 Dawniej musiał wisieć w każdym domu obraz święty i to duży w ramie nad łóżkiem najczęściej. Willi , a przecież sam falorz chodząc po kolędzie rozdaje obrazki. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:25 rita100 napisała: > Dawniej musiał wisieć w każdym domu obraz święty i to duży w ramie nad łóżkiem > najczęściej. > Willi , a przecież sam falorz chodząc po kolędzie rozdaje obrazki. no właśnie,Rita mo recht,przecież na kolyndzie dowajom nom tysz obrozki,małe bo małe ale jednak... Odpowiedz Link
1fatum Re: izba od gorola 23.02.09, 08:12 rita100 napisała: > a przecież sam falorz chodząc po kolędzie rozdaje obrazki. ************************************** Na postoju TAXI do atrakcyjnej kobiety wsiadającej do auta podeszła zakonnica pytając, czy może się z nią zabrać, bo słyszała, że jedzie w tym samym kierunku. Zgodziła się. W czasie jazdy pyta się za co kupiła takie piękne futro? - Dostałam za seks - odpowiedziała. A, za co ma taką wspaniałą biżuterię? - Za seks analny. A, Te piękne i drogie kozaczki i torebkę z krokodylej skóry? - Za seks oralny. - Zakonnica się zamyśliła głęboko, po czym z żalem stwierdziła: - a nam, to za to wszystko obrazki ksiądz daje. Odpowiedz Link
ballest Re: izba od gorola 23.02.09, 09:17 My tysz momy obrazy i trocha krysztalow, przewaznie swieczniki som z szkla krysztalowego! Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 23.02.09, 16:44 - a nam, to za to wszystko obrazki ksiądz daje Dobre, tylko za dużo seksu ! ;) Odpowiedz Link
cirano Re: izba od gorola 24.02.09, 09:01 1fatum napisał: Koncowka trocha inkszo: > Na postoju TAXI do atrakcyjnej kobiety wsiadającej do auta podeszła zakonnica > pytając, czy może się z nią zabrać, bo słyszała, że jedzie w tym samym kierunku > . > > Zgodziła się. > W czasie jazdy pyta się za co kupiła takie piękne futro? > - Dostałam za seks - odpowiedziała. > A, za co ma taką wspaniałą biżuterię? > - Za seks analny. > A, Te piękne i drogie kozaczki i torebkę z krokodylej skóry? > - Za seks oralny. > - Zakonnica się zamyśliła głęboko, po czym zadumana wróciła do klasztoru. Po chwili stukanie w drzwi jej celi. Uchyliła lekko drzwi i z wsciekloscią rzuciła czarnemu amantowi: "a te czekolade to może se ksiądz do dupy wsadzić! > - a nam, to za to wszystko obrazki ksiądz daje. > > > Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:19 nordicwolf napisał: > moja izba to czysta biel,,, > mam obrazy ,,,ktore kiedys namalowalem Każdy ma okres malowania obrazu lub grafiki Jedno takie niedokończone dzieło posiadam. Nie mogę się doczekać końca tego malunku. Tymczasem nabiera wartości, bo coraz bardziej zaczyna mi się podobać to niedokończone dzieło. Ma już z kilkanaście lat. Do białych ścian w sam raz ;) Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 22.02.09, 21:52 Co to som kasetony? a z tymi krysztalami to nieprowda,pono miasta.gazeta.pl/katowice/1,97296,6241800,Czy_wroci_moda_na_krysztalowe_karafki_.html Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:56 to som take płytki abo kołka wyrobiane ze styropianu abo gipsu i kleji sie to na gipsdeka;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 21:57 w zomkach majom take kratki i abo som puste abo jake ozdoby ,kwiotka,liście,gowy som w środku Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 22.02.09, 22:03 sciana musi "dychac" ....to nic dobrego w doma Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:13 ale godosz jakby musiała dychać to po co te tynki? Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 22.02.09, 22:18 sloneczko1 napisała: > ale godosz > > jakby musiała dychać to po co te tynki? Widza ze wiesz swoje,no ja, to z inkszyj beczki:jak sie wilgoc abo grzyb dostanie to nie merkniesz tak szybko Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:22 gryfny napisał: > sloneczko1 napisała: > > > ale godosz > > > > jakby musiała dychać to po co te tynki? > Widza ze wiesz swoje,no ja, to z inkszyj beczki:jak sie wilgoc abo > grzyb dostanie to nie merkniesz tak szybko przeca to na gipsdeka sie kleji a niy na ściany ,tam tysz może sie grzib abo wilgoć zrobić?chyba,że sie jom zaleje ale to i tak bydzie widać wtedy;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:24 kryształy wyszły z mody,to fakt,ale przeca kto je mo i wiela za nie doł to tego niy wyciepnie jo mom te szczyńście żech kedyś kasy niy miała za tela to i kryształow niy mom;) Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:40 Dawniej, to w prezencie najczęściej dostawało się kryształy i kryształowe. No i przecież w komodach coś musiało stać. Elegancko było mieć kryształy za szybą. Teraz inna moda. Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 22.02.09, 22:46 rita100 napisała: > Teraz inna moda. Co tera modne? Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:53 Jak to co Gryfny ? Nowoczesna sztuka. Jakieś plastykowe esy floresy, abo metalowe, albo z fiberglasu. Galeria sztuki nowoczesnej. Ale dla mnie to zimne przedmioty, bez historii, bezduszne. Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 22.02.09, 23:00 ja,ja to lansujom media i tzw ViP-y ale co u przecietnego "ludzia" Odpowiedz Link
annak12 Re: izba od gorola 24.02.09, 11:08 gryfny napisał: > rita100 napisała: > > Teraz inna moda. > Co tera modne? Nie wdycki to co modne,nom sie podobo,a bywo i tak,że chociaż jest fajne,żle se w tym(z tym) czujymy.To jak fto mo w doma,to jego sprawa,rzecz gustu(a z tym sie nie dyskutuje) Odpowiedz Link
gryfny Re: izba od gorola 24.02.09, 14:47 annak12 napisała: > w tym(z tym) czujymy.To jak fto mo w doma,to jego sprawa,rzecz gustu(a z tym si > e > nie dyskutuje) logo ze sie nie dyskutuje,co fto mo w doma ale o modzie juz te w jaskiniach klachali Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 22.02.09, 22:21 gryfny napisał: > Co to som kasetony? > a z tymi krysztalami to nieprowda,pono > miasta.gazeta.pl/katowice/1,97296,6241800,Czy_wroci_moda_na_krysztalowe_karafki_.html Z tymi kryształami to jest problem. Wyszły z mody. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: izba od gorola 22.02.09, 23:00 Powiem wam co pamietam z lat dziecinstwa,ze krysztaly byly lokata kapitalu.Takie mialem wrazenie jako dziecko.Byla moda,to fakt. U mnie w domu bylo tylko tanie szklo.Ze tak powiem do uzytku na codzien.Bedac zapraszanym przez kolezanki z klasy w ramach nieobecnosci ich rodzicow,duzo napatrzylem sie przez szybe w kredensach.Nie jedna cos wyjela i pokazala jakie to ladne i pozadane. Szkoda,ze moda na krysztaly juz minela. Odpowiedz Link
rita100 Re: izba od gorola 23.02.09, 16:42 Alladyn, wybacz Nordicwolfowi. Kiedy zbliża się burza, nie ma czasu medytować, mogą zmoknąć snopki. Odpowiedz Link
grba Szkło kryształowe 24.02.09, 10:52 Mam kolegę, który zajmuje się sprzedażą antyków. Na przykład sprzedał kilkanaście ton starego polskiego szkła kryształowego w Szwecji. Najbardziej zadziwiające jest, że Szwedom szczególnie podobają się wyroby kryształowe z lat 70-tych XX wieku. Mnóstwo jest tam amatorów na ciężkie wazony i popielniczki grubo rżnięte z epoki Gierka... Odpowiedz Link
rita100 Re: Szkło kryształowe 24.02.09, 19:59 Graba, aleś mnie podniósł na duchu. Ja już myślałam, ze kryształy na śmietnik trzeba będzie wynieść, a tu taka niespodzianka. Faktycznie były czasy kiedy kryształ oznaczał obfitośc i elegancję w domu. Ale teraz spotyka sie ludzi, którzy są juz zmęczeni ciągłym patrzeniem na kryształy, może nawet znudzeni i tylko myślą jak się tego pozbyć. Cenię kryształy , może dlatego, że one przypominają dom rodzinny i tą atmosferę, ale moja kuzynka, z kolei przychodząc do mnie mówi : wiesz, że kryształy są juz nic nie warte, w każdym domu były, juz nie mogę patrzec na nie. Nic się nie odzywam, bo ona wie swoje , ja swoje. Patrzę na kryształy jako na cos cennego, mimo, że one może są już wyparte przez sztukę nowoczesną, nie w modzie, ale jednak kryształ to kryształ. Ach, jak ją zaskoczę tą wiadomością ! ps. Przydadzą się kryształy, bo jak tak miałby byc drugi potop szwedzki to... ;))))))będą mieć powodzenie ;) Odpowiedz Link
ballest Re: Szkło kryształowe 24.02.09, 20:17 a jou nasze zaroz knipsnam, bo nasze mi se podobajom, choc te wielkie wazony my podarowali kuzynowi Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Szkło kryształowe 24.02.09, 20:32 rita100 napisała: ale moja kuzynka, z kolei przychodząc > do mnie mówi : wiesz, że kryształy są juz nic nie warte, w każdym domu były, ju > z > nie mogę patrzec na nie. to mosz lepi nisz jo,jak do mie ciotki przichodzom to godajom,że mom wszysko wyciepnyć ;)bo za wiela kwiotek,bo po co te ksionżki mom,bo obrozki niymodne.... itp itd Odpowiedz Link
ballest Re: Szkło kryształowe 24.02.09, 20:40 Krysztaly z lat 70'- gierkowskie, ale nie wszystkie czesc jest z Italii, austrii i Niemiec Odpowiedz Link
rita100 Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 17:31 Masz ich troche. Muszę i swoim bildy porobić. Najwięcej jednak jest kryształowych wazonów i kieliszków. A już szampanówek to najwięcej było na rynku. Dawniej, to niesamowite było wypić szampana z kryształowych kieliszków, nigdy się ich nie ruszało, od wypicia były szklane , zwykłe, a teraz ciurkamy se spokojnie....z kryształów ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 17:39 sloneczko1 napisała: > to mosz lepi nisz jo,jak do mie ciotki przichodzom to godajom,że mom > wszysko wyciepnyć ;)bo za wiela kwiotek,bo po co te ksionżki mom,bo > obrozki niymodne.... itp itd hehe, to sobie za bardzo pozwalają Twoi goście ;))) Ja bym im do herbaty sól zamiast cukru dała, by mogły więcej narzekać ;)))) Z tymi obrazkami świetymi i niemodnymi to tez miałam przygodę. Taka moja babcia chciała wyciepać obrazy do smietnika, bo chyba zaczęła uważać jak Willi, ze nie wolno, no ale wyrzucic nie wypada, to wcisnęła je do wersalki i tak leżały długie lata, az poprosiłam o nie i dostałam. Okazało się, że te obrazy po wojnie przywoziła z handlu az ze Slonska, no bo się zajmowała handlem. Powiesiłam je w jednym pokoju i podziwiam ich historię. Jeden taki obrazek pokazuje jak dwójka dzieci przechodzi przez mostek.... Odpowiedz Link
kubiss Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 17:57 Rita napisala: Willi, opisz swoją izbę :) Zapomniałes o obrazach wspomnieć Wilhelm mieszko w familoku z wychodkiem uod podworka i dlatego nie ma sie czym chwalic . Jego izbe zdobia zielone kraty i framugi okienne ktore to uod lat byly tak uodmalowywane . W przedpokoju pod szafka nad lustrem stoja na bacznosc stare kapcie . W salonie Wilhelma pelno roznych magicznych przedmiotow poniewaz nasz Wilek wierzy w glupoty z ktorych to sie nasmiewa reszta familokowych pniokow . W calym mieszkanku unosi sie zapach naftaliny ktora najskuteczniej walczy z molami , poniewaz upatrzyly sobie stare palto po babci i chca je z niemiecka skutecznoscia wpierniczyc Na lampowym kineskopowym telewizorze stoi szklana kola w ktorej nasz wilek wypatruje proroctwa na 2012 rok Odpowiedz Link
rita100 Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 20:45 Kubiss, a pamietasz jak dawniej wyglądały naszych dziadków izby ? W niejednej w kącie stała beczka kapusty, a w izbie nocowały kury. Kury jak to kury w nocy musza spać na żerdce, a że w izbie takowej nie ma, to siadały na krawędzi beczki z kaputa kiszoną. I pal sześc gdyby tak siedziały i nocowały dzióbkiem do kaputy, toby tak mogły sobie siedzieć i do rana, ale gorzej jak odwrotnie, wtenczas trzeba wstać i te kury obrócić. Szczególnie w okresie postu trza było o to dbać. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 20:56 No toście zrobiyli wielki krok na przod od izby gorola do chaupy gorola. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szkło kryształowe 25.02.09, 22:30 Nie ciesz się tak Braciejakubie, to slonska gawenda o tej kurze na beczce kiszonej kapusty w kurnej chacie :) Odpowiedz Link