rita100 Re: Anna, nie śpij 22.02.09, 22:49 W której to kopalni jeszcze koniki pracują ? schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=768 Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Anna, nie śpij 22.02.09, 23:19 Kon jak kon,kazdy widzi.Nie pisz do Anny,ona juz tu nie mieszka. Sam zostalem. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Anna, nie śpij 22.02.09, 23:36 ¸¸.•*¨`•»Czasem szarpnie w sercu bunt Czasem dusza,gdzieś się rwie¸¸.•*¨`•» Odpowiedz Link
annak12 Re: Anna, nie śpij 23.02.09, 10:20 rita100 napisała: > Ratuj konika ;))) > > > joł zjechałach za niygo:))to boł moj piyrwszy zjazd na doł,ciekawość no i troszkam strachu jak przed czymś nieznanym,musowo nogawice zawionzane;))) Rita,to atrapa,pokazuje w jaki sposob spuszczano konia na doł.To w kopalni zabytkowej Guido w Zabrzu.Wybrałach se tam na koncert muzyki żydowskiej. > Odpowiedz Link
annak12 Re: Anna, nie śpij 23.02.09, 10:29 nie boło to typowe zwiedzanie kopalni,nale po drodze.. Odpowiedz Link
annak12 Re: Anna, nie śpij 23.02.09, 10:44 no i wreszcie cel podróży,poziom 320 m wcześniej muzyka żydowska kojarzoła mi se yno z Tewje jak śpiewoł"Gdybym był bogaty...";) muzyka klezmerska rzadko idzie usłyszeć na żywo,koncert boł świetny,jak ftoś mo okazja to polecom. Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 23.02.09, 16:23 O, to poczułaś smak podziemnych korytarzy i zjazd windą w dół, aż pod ziemię. Robi wrażenie. Zmyłka z tym koniem ? Na szczęście. Ze też na taki pomysł nie wpadli przy zwiedzaniu kopalni soli. Taki widok działa na wyobraźnię. Muzyka żydowska ma swoją duszę i swój klimat. W lecie często podsłuchuje na krakowskim Kazimierzu. Gratuluje odwagi zjazdu pod ziemię :) Odpowiedz Link
ballest Re: Anna, nie śpij 23.02.09, 16:35 Tera zech je richtig ciekawy, co mou koncert muzyki zydowskiej z Kopalniom wspolnego? Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 03:36 Zydzi - diamenty Diamenty - kopalnictwo Tak sobie jakos to ukladam w mojej lepetynce nie od parady, Kopalnictwo - bogactwo Bogactwo - zydzi Odpowiedz Link
annak12 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 10:47 alladyn15 napisał: > Zydzi - diamenty > Diamenty - kopalnictwo diament to abo tysz wongel,no i widzisz Balciu,wszysko sztimuje;))) A wydowało mi se,co Ty na otwartość stawiosz,a tu,zawrzeć se,zaszufladkować! kopalniaguido.pl/page.php?31 Odpowiedz Link
1fatum Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 12:38 ballest napisał: > Tera zech je richtig ciekawy, co mou koncert muzyki zydowskiej z Kopalniom > wspolnego? *************************************** Oni już wiedzą, mają "kepełe" nie od parady. Zanim się domyślimy o co chodziło z tym koncertem pod ziemią, to oni zgarną szmal i pojadą. Nie bez powodu mówią, że żydowskiego noworodka łatwo odróżnić wśród noworodków innych narodowości. Kiedy pozostali ruszają rękoma i nogami, to Żydek dla odmiany kręci głową. Odpowiedz Link
annak12 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 14:10 1fatum napisał: > > Tera zech je richtig ciekawy, co mou koncert muzyki zydowskiej z > Oni już wiedzą, mają "kepełe" nie od parady. Zanim się domyślimy o co chodziło > z > tym koncertem pod ziemią, to oni zgarną szmal i pojadą. > Nie bez powodu mówią, że żydowskiego noworodka łatwo odróżnić wśród noworodków > innych narodowości. Kiedy pozostali ruszają rękoma i nogami, to Żydek dla > odmiany kręci głową. > ło matko!muzyka łonczy a tu,we wszystkim doszukujecie se dziury!to nawet Żydzi nie grali,młode synki,fortuny tysz nie zebrali,bilety boły taniutkie,20 złociszy,jak na młodych nie byli jeszcze zblamiyrowani,nie szpanowali Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 15:47 Zydzi - grosz do grosza Krakowiacy - cent do centa Polacy - ogorek do wodki Slazacy - ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 19:47 > Zydzi - grosz do grosza > Krakowiacy - cent do centa > Polacy - ogorek do wodki > Slazacy - pieron do pierona ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 19:45 1fatum napisał: Kiedy pozostali ruszają rękoma i nogami, to Żydek dla > odmiany kręci głową. W każdej sytuacji widzisz anegdotkę ;)))) Odpowiedz Link
1fatum Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 19:52 rita100 napisała: > 1fatum napisał: > > Kiedy pozostali ruszają rękoma i nogami, to Żydek dla > > odmiany kręci głową. > > W każdej sytuacji widzisz anegdotkę ;)))) > **************************************** Czy to źle? Życie jest takie smutne, więc warto odnajdywać jego uroki i wesołe momenty. Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 20:03 ballest napisał: > a kto dowou sledz do sledzia? No kto ? Slonzok ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 20:01 1fatum napisał: > Życie jest takie smutne, więc warto odnajdywać jego uroki i wesołe momenty. To i ja pomyślę, fajne kiedyś powiedział JKM. Zaraz, zaraz.... gdzies to mam Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 20:10 Z Żydami jest tak, jak pisze JKM Z tym, że radzę zatrudnić do tego kilku Żydów, bo tylko oni rozumieją ten żargon: "Fridman ma weksel Szafia z żyrem Glasa i windykator jest Blumsztajn. On daje 20% franco loco, towar jest Luftmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honingmana z powodu weksel Rojtberga. Ale na ten weksel można dostać gwarancję od jego teścia Rozencwajga, tylko że on jest przepisany na Rozencwajgową, a Rozencwajgowa jest chora..." Jak Anna mówi, wszystko dobrze gra ;) Jak w muzyce Odpowiedz Link
1fatum Re: Anna, nie śpij 24.02.09, 23:00 Rita, to Twoja wina z tym żydłaczeniem. Jak nic przypomina mi się film "Der Ewige Jude". Aby było śmieszniej będąc gówniarzem 8 lat znajomy zapytał mnie, czy lubię Żydów? Odpowiedziałem, że nie. -Dlaczego nie? Nie wiem ale nie lubię i już. - On jest Żydem, czy jego też nie lubię? Też odpowiedziałem, choć wcześniej wydawał się sympatyczny. Do dziś nie wiem dlaczego w Polsce nie lubimy Żydów. Odpowiedz Link
rita100 Re: Anna, nie śpij 25.02.09, 17:23 > Do dziś nie wiem dlaczego w Polsce nie lubimy Żydów. Bo do dziś nam Polakom się ciągle wpaja te słowa co mówisz i ciagle stawia te pytania, kiedy tak na prawdę dziś takich pytań nie powinien stawiać. To są zaszłości jeszcze pokolenia przedwojennego. Teraz nie ma podstawa takich pytań stawiać. Dzisiejsze pokolenie już w innych warunkach jest wychowane i nawet niegrzecznie jest stawiać im takie pytania. Cóż oni mogą powiedzieć o Żydach ? > Do dziś nie wiem dlaczego w Polsce nie lubimy Żydów. A kto tak powiedział ? Uogólniasz. Z jednej strony, to nie zapomnij, że to Zydzi rozkręcają gospodarkę. Tak rozkręcili i niemiecką. Co ja , czy moi sąsiedzi mogą odpowiedzieć na takie pytanie. A dyć żadnego Żydka nie znamy. Ale miałam przygodę z wycieczką żydowaską - szli całym pasem jedni, zbiorowo i nie dało się przejechać autem. Kiedy kierowca zrobił klaksonem pim, pim to jeden z obstawy odgarnął płaszcz i... pokazał pepesze. Tak było ! Odpowiedz Link