ramon6 15.06.09, 20:34 ...i wto pszidzie po niym? Je wteus na choryzoncie kery pasuje we jego lacze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: Nosol iidzie... 15.06.09, 20:40 ramon6 napisał: > ...i wto pszidzie po niym? > Je wteus na choryzoncie kery pasuje we jego lacze? a kaj to stoji rze idzie Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Nosol idzie... 15.06.09, 20:51 opole.kik.opoka.org.pl/lipiec07/art/nossol/an.htm Abp Nossol przejdzie na emeryturę? las, amd, GW 2007-02-25, Opolski biskup Alfons Nossol powiadomił w niedzielę wiernych, że wysłał list do papieża, w którym powiadomił go, iż zbliża się jego wiek emerytalny. Wezwał też diecezjan do modlitwy o dobrego nowego ordynariusza. Fot. Kamil Broszko / AG "Korzystając z okazji, radośnie Was powiadamiam, iż 1 lutego br., zgodnie z przepisami prawa kanonicznego, dotyczącymi wieku emerytalnego wraz z ukończeniem 75. roku życia, wysłałem do Ojca Świętego prośbę o zwolnienie mnie po 30-letniej posłudze z urzędu Biskupa Opolskiego. Błagajmy zatem Najwyższego Arcykapłana Jezusa Chrystusa o nowego, dobrego ordynariusza naszej ukochanej diecezji opolskiej" - napisał abp Nossol w liście pasterskim na okres wielkanocnej pokuty, odczytanym w niedzielę w kościołach diecezji. Zostało to odebrane przez wiernych jednoznacznie - jako odejście księdza arcybiskupa na emeryturę. Znawcy życia Kościoła podchodzą jednak do sprawy o wiele spokojniej. - To normalna procedura. 8 sierpnia abp Nossol kończy 75 lat. To kanoniczny wiek dla każdego biskupa, w którym może przejść na emeryturę, i musi powiadomić o tym papieża - komentuje ks. Zbigniew Zalewski, dyrektor opolskiego wydania "Gościa Niedzielnego". - Wprawdzie abp Nossol powtarza w kurii z uśmiechem, że od sierpnia idzie na emeryturę, to jednak nie jest to przesądzone. Papież może mu bowiem przedłużyć posługę, tak jak prymasowi Glempowi, a wcześniej kardynałowi Macharskiemu, a całkiem niedawno biskupowi Gocłowskiemu - przewiduje ks. Zalewski. Ale w jednym z wywiadów dla "Gazety" abp Nossol mówił: - Czekam z utęsknieniem, kiedy będę z tej służby uwolniony. Jak dożyję w zdrowiu, to będzie to najradośniejszy dzień, jak będę mógł oddać pastorał opolski mojemu następcy. Papież może przedłużyć tę służbę, ale trzeba bardzo o to prosić, a ja będę błagał na wszystko, co święte, by mnie natychmiast zwolnić. Ale w jednym z wywiadów dla "Gazety" abp Nossol mówił: - Czekam z utęsknieniem, kiedy będę z tej służby uwolniony. Jak dożyję w zdrowiu, to będzie to najradośniejszy dzień, jak będę mógł oddać pastorał opolski mojemu następcy. Papież może przedłużyć tę służbę, ale trzeba bardzo o to prosić, a ja będę błagał na wszystko, co święte, by mnie natychmiast zwolnić. Abp Alfons Nossol: zostanę do 2009 r. izgro, GW 2007-03-18, Abp Nossol na zasłużoną emeryturę przejdzie dopiero w sierpniu 2009 roku. Taka informację przekazał na plenarnym zebraniu Episkopatu Polski nuncjusz apostolski Józef Kowalczyk, a w niedzielę potwierdził ją "Gazecie" arcybiskup Nossol. Fot. Rafał Mielnik / AG W ub. miesiącu zgodnie z kodeksem prawa kanonicznego na pół roku przed osiągnięciem wieku emerytalnego arcybiskup wysłał pismo do Ojca Świętego z prośbą o zwolnienie z posługi Biskupa Opolskiego. Ponieważ po 30 latach posługi planował przejść na zasłużoną emeryturę. - W skrytości serca liczyłem na to, że rezygnacja zostanie przyjęta i udam się na emeryturę - wyznał nam abp Nossol. - Ale wola Ojca Świętego jest inna i trzeba mi ją uszanować - dodał. Arcybiskup mówi, że już planował, co będzie robił po przejściu na emeryturę. Chciał więcej czasu poświęcić pracy naukowej i napisać kilka książek. Wcześniej Benedykt XVI przedłużono posługę m.in. prymasowi Glempowi czy kardynałowi Macharskiemu. NTO, 18 marca 2007 Abp Nossol nadal biskupem opolskim Papież Benedykt XVI zdecydował o przedłużeniu posługi abpa Alfonsa Nossola o dwa lata. Ks. arcybiskup nie komentuje decyzji Ojca Świętego. Osobiście poinformuje o niej kapłanów w Wielki Czwartek. (fot. Archiwum) Ojciec Święty postanowił, że ks. arcybiskup będzie pełnił urząd ordynariusza diecezji opolskiej do końca sierpnia 2009 roku. - Decyzję papieża przekazał ks. arcybiskupowi nuncjusz apostolski w Polsce, abp Józef Kowalczyk podczas ostatniego posiedzenia Konferencji Episkopatu Polski - powiedział nto ks. dr Joachim Kobienia, kanclerz Kurii Diecezjalnej w Opolu. Abp Alfons Nossol kończy w tym roku 75 lat i tym samym osiągnie kościelny wiek emerytalny. Zgodnie z wymogami kodeksu prawa kanonicznego 1 lutego przesłał papieżowi - poprzez nuncjaturę apostolską w Warszawie - swoją rezygnację z funkcji biskupa opolskiego. Ostateczną decyzję o przejściu biskupów na emeryturę podejmuje każdorazowo papież. Ks. arcybiskup nie komentuje decyzji Ojca Świętego. Osobiście poinformuje o niej kapłanów w Wielki Czwartek podczas uroczystej mszy św. w katedrze opolskiej. Wcześniej kilkakrotnie podkreślał, że chce przejść na emeryturę i poświęcić się pracy naukowej. Krzysztof Ogiolda NTO, 26 lutego 2007 Rezygnuję z radością, odpocznę twórczo abp. Alfons Nossol, ordynariusz opolski: - Będę miał teraz więcej czasu na pracę naukową i realizację zamierzeń pisarskich. (fot. Sławomir Mielnik) - Ksiądz arcybiskup złożył - po blisko 30 latach posługi biskupa - na ręce papieża rezygnację z funkcji ordynariusza opolskiego. Co jest powodem tej decyzji? - Zgodnie z prawem kanonicznym na pół roku przed osiągnięciem wieku emerytalnego, 1 lutego 2007, wysłałem pismo z rezygnacją do Ojca Świętego, poprzez Nuncjaturę Apostolską w Warszawie. Zapewniam, że zrobiłem to z radością, prosząc papieża, by pozwolił mi odejść z dotychczasowej posługi i przejść w stan spoczynku. Powoli śpiewam więc sobie "Jużem dość pracował". - Czy arcybiskup, człowiek stale zajęty w diecezji i w Kościele powszechnym, nie będzie się na emeryturze nudził? - Na pewno nie. Mam natomiast nadzieję, że będę miał teraz więcej czasu na pracę naukową i realizację zamierzeń pisarskich, które zawsze leżały mi głęboko na sercu, a które z konieczności odkładałem. Na napisanie czekają jeszcze co najmniej trzy książki. Nie zamierzam wcale popadać w letarg. Myślę raczej o odpoczynku niespokojnym i twórczym. Jeśli tylko zdrowie mi posłuży. - Liczy się ks. arcybiskup z tym, że papież nie przyjmie rezygnacji i będzie nalegał, żeby ksiądz arcybiskup pozostał na swym stanowisku? - Wprost przeciwnie. Liczę raczej na to, że rezygnacja zostanie przyjęta i Ojciec św. pozwoli mi odejść. Będę natomiast nadal, aż do następnych wyborów, członkiem Papieskiej Rady do spraw Jedności Chrześcijan i dwóch ogólnokościelnych komisji dialogowych: katolicko-prawosławnej i luterańsko-katolickiej. Ekumenizm nadal pozostaje w centrum moich zainteresowań naukowych i kapłańskich. Nadal jest on przecież imperatywem chrześcijańskiego sumienia i drogą Kościoła. Chcę nadal iść tą drogą. - Nie ulegnie ks. arcybiskup namowom tych diecezjan, którzy będą przekonywać, że powinien ks. arcybiskup pozostać biskupem opolskim? - Na ziemi - poza matką - nie ma człowieka niezastąpionego. Jestem zdecydowany, by odejść. Zgodnie z prawem kościelnym, ale także zgodnie z tęsknotą własnego serca. Zdaję sobie sprawę, że trzydzieści lat mojej posługi biskupa może być dla niektórych już nużące. Sądzę, że to dobrze, iż mieszkańcy diecezji opolskiej będą mogli wkrótce liczyć na nowy twórczy początek. Proszę wszystkich mieszkańców Opolszczyzny, by modlili się do Najwyższego Arcykapłana Jezusa Chrystusa o nowego, dobrego ordynariusza naszej ukochanej diecezji opolskiej. Krzysztof Ogiolda Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Noso lidzie... 15.06.09, 20:55 Temat je nejśmiyszniejszom zagadkom roku.Noso lidzie... A tak poważnie to nic nie jest przesądzone bo prawo kanoniczne przewiduje,że po ukończeniu 75 roku życia biskup ma prawo przejść na emeryturę.Ale papież może przedłużyć okres posługi jeśli warunki zdrowotne na to pozwalają.Jak widać na licznych obrazkach,Arcybiskup Alfons Nosol ma się dobrze i trzyma się krzepko. opole.kik.opoka.org.pl/lipiec07/art/nossol/an.htm Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Noso lidzie... 15.06.09, 22:37 jo tego chopa całkiym rozumia i choć jeżech od niego mocka modszo tyszbych zaro poszła na emerytura jakby szło a to jeszcze tak daleko.......:( Odpowiedz Link
cirano Re: Noso lidzie... 16.06.09, 08:19 Tyś je richtig borok frela. Pokombinuj Nosol to jedyn z niylicznych katolikow ftorych szanuja. Mioł ciynszke zadanie w Polsce, miyndzy gorolami lawirować, niy w sprawach wiary, abo koscioła, a w naszyj, ślonskij sprawie. Prowdy uo podłości gorolstwa ale niy pedzioł. Bou sie? Odpowiedz Link
ballest Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 09:21 Dlo mnie Nossol, to Slonzok kerego najwiyncy szanujam, nie yno skuli tego, ze to uon zaprosiou Kohla na Annaberg (Kohl te zaproszenie tysz przyjon) te zaproszenie ale zuomalo mu kark i skuli tego nie zostou Kardynalem. Nossol to ale tysz bardzo dobry kolega od Benedykta i je zech przekonamy, ze uoba znejdom, czytej wybierom dobrego nastepcy. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 09:42 a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok. Odpowiedz Link
cirano Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 11:48 szwager_z_laband napisał: > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok. Mogymy..., ale i miyndzy naszymi som i take co sie Glympowi abo inkszyj "flaszce" podłożom Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 12:14 cirano napisał: > szwager_z_laband napisał: > > > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok. > Mogymy..., ale i miyndzy naszymi som i take co sie Glympowi abo inkszyj > "flaszce" podłożom Biskup pomocniczy ksiądz Gerard Kusz ur. 23.10.1939 w Dziergowicach (diec. gliwicka, woj. opolskie). Je tysz s´loonzokym ale jak odpowiadou na te pytania we ITV to tak "owijo w baweuna" wygloondo jak by sie czegos´ bou. Mono boji sie pedziec prowda prosto z mostu co by niystacic morzliwos´ci do awansu... Odpowiedz Link
annak12 Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 13:58 szwager_z_laband napisał: > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok. farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!? Odpowiedz Link
gryfny Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 16:01 annak12 napisała: > szwager_z_laband napisał: > > > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok. > > farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!? W Polsce ja! Widzialas w Polsce inksze narodowosci na plebani,jo w Niemczech widziou roztomaite i je cool. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 09:58 gryfny napisał: > > W Polsce ja! Widzialas w Polsce inksze narodowosci na plebani,jo w > Niemczech widziou roztomaite i je cool. To nie jest powod do chwały.Niymcy som teraz takim krajym kaj je gańba być ksiyndzym.Kapelonek katolicki musi sie liczyć z nie ustajoncymi napastliwymi uwagami.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj, bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie do przijyńcio. Is'nt cool! Is'nt it? Not political correct. Jak widać połprowdy som gorsze od kłamstwa.A Dinglish to fajno spracha. Odpowiedz Link
ballest Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 17:31 Nie slyszou uech, zeby u nos ksiendzow napasztowali. W sobota i niedziela som kosciouy poune, a na komunia idom prawie wszyscy. Odpowiedz Link
gryfny Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 18:35 bratjakuba napisał: > To nie jest powod do chwały.Niymcy som teraz takim krajym kaj je gańba być ksiy > ndzym.Kapelonek katolicki musi sie liczyć z nie ustajoncymi napastliwymi uwagam a skond mosz te wiadomosci,jo je ciekawy? > i.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj, > bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie do przijyńci Richtig abo mosz inksze zdanie? > Is'nt cool! Is'nt it? Not political correct. > A Dinglish to fajno spracha. Yes,Yes,Yes Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 19:20 gryfny napisał: > bratjakuba napisał: > a skond mosz te wiadomosci,jo je ciekawy? Mom pora kolegow co som ksiyndzami w BR > > i.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj, > > bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie do przijyńci > Richtig abo mosz inksze zdanie? No toć mom.Jo je urodzony rasista i od wczesnej młodości tak wychowany. > A Dinglish to fajno spracha. > Yes,Yes,Yes Angelski z Gorzowa nie je cool. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 06:07 annak12 napisała: > farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!? Odpowiedz Link