Dodaj do ulubionych

Noso lidzie...

15.06.09, 20:34
...i wto pszidzie po niym?
Je wteus na choryzoncie kery pasuje we jego lacze?
Obserwuj wątek
    • ramon6 Re: Noso lidzie... 15.06.09, 20:36
      miauo byc NOSOL IDZIE
      pieronski leptop!
    • hanys_hans Re: Nosol iidzie... 15.06.09, 20:40
      ramon6 napisał:

> ...i wto pszidzie po niym?
      > Je wteus na choryzoncie kery pasuje we jego lacze?

a kaj to stoji rze idzie

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/IMG_6036a.jpg
      • hanys_hans Re: Nosol idzie... 15.06.09, 20:51
        opole.kik.opoka.org.pl/lipiec07/art/nossol/an.htm

Abp Nossol przejdzie na emeryturę?
        las, amd, GW
        2007-02-25,
        Opolski biskup Alfons Nossol powiadomił w niedzielę wiernych, że wysłał list do
        papieża, w którym powiadomił go, iż zbliża się jego wiek emerytalny. Wezwał też
        diecezjan do modlitwy o dobrego nowego ordynariusza.

Fot. Kamil Broszko / AG

"Korzystając z okazji, radośnie Was powiadamiam, iż 1 lutego br., zgodnie z
        przepisami prawa kanonicznego, dotyczącymi wieku emerytalnego wraz z ukończeniem
        75. roku życia, wysłałem do Ojca Świętego prośbę o zwolnienie mnie po 30-letniej
        posłudze z urzędu Biskupa Opolskiego. Błagajmy zatem Najwyższego Arcykapłana
        Jezusa Chrystusa o nowego, dobrego ordynariusza naszej ukochanej diecezji
        opolskiej" - napisał abp Nossol w liście pasterskim na okres wielkanocnej
        pokuty, odczytanym w niedzielę w kościołach diecezji.

Zostało to odebrane przez wiernych jednoznacznie - jako odejście księdza
        arcybiskupa na emeryturę.

Znawcy życia Kościoła podchodzą jednak do sprawy o wiele spokojniej. - To
        normalna procedura. 8 sierpnia abp Nossol kończy 75 lat. To kanoniczny wiek dla
        każdego biskupa, w którym może przejść na emeryturę, i musi powiadomić o tym
        papieża - komentuje ks. Zbigniew Zalewski, dyrektor opolskiego wydania "Gościa
        Niedzielnego".

- Wprawdzie abp Nossol powtarza w kurii z uśmiechem, że od sierpnia idzie na
        emeryturę, to jednak nie jest to przesądzone. Papież może mu bowiem przedłużyć
        posługę, tak jak prymasowi Glempowi, a wcześniej kardynałowi Macharskiemu, a
        całkiem niedawno biskupowi Gocłowskiemu - przewiduje ks. Zalewski.

Ale w jednym z wywiadów dla "Gazety" abp Nossol mówił: - Czekam z utęsknieniem,
        kiedy będę z tej służby uwolniony. Jak dożyję w zdrowiu, to będzie to
        najradośniejszy dzień, jak będę mógł oddać pastorał opolski mojemu następcy.
        Papież może przedłużyć tę służbę, ale trzeba bardzo o to prosić, a ja będę
        błagał na wszystko, co święte, by mnie natychmiast zwolnić.

Ale w jednym z wywiadów dla "Gazety" abp Nossol mówił: - Czekam z utęsknieniem,
        kiedy będę z tej służby uwolniony. Jak dożyję w zdrowiu, to będzie to
        najradośniejszy dzień, jak będę mógł oddać pastorał opolski mojemu następcy.
        Papież może przedłużyć tę służbę, ale trzeba bardzo o to prosić, a ja będę
        błagał na wszystko, co święte, by mnie natychmiast zwolnić.

Abp Alfons Nossol: zostanę do 2009 r.
        izgro, GW
        2007-03-18,
        Abp Nossol na zasłużoną emeryturę przejdzie dopiero w sierpniu 2009 roku. Taka
        informację przekazał na plenarnym zebraniu Episkopatu Polski nuncjusz apostolski
        Józef Kowalczyk, a w niedzielę potwierdził ją "Gazecie" arcybiskup Nossol.

Fot. Rafał Mielnik / AG

W ub. miesiącu zgodnie z kodeksem prawa kanonicznego na pół roku przed
        osiągnięciem wieku emerytalnego arcybiskup wysłał pismo do Ojca Świętego z
        prośbą o zwolnienie z posługi Biskupa Opolskiego. Ponieważ po 30 latach posługi
        planował przejść na zasłużoną emeryturę.

- W skrytości serca liczyłem na to, że rezygnacja zostanie przyjęta i udam się
        na emeryturę - wyznał nam abp Nossol. - Ale wola Ojca Świętego jest inna i
        trzeba mi ją uszanować - dodał.

Arcybiskup mówi, że już planował, co będzie robił po przejściu na emeryturę.
        Chciał więcej czasu poświęcić pracy naukowej i napisać kilka książek.

Wcześniej Benedykt XVI przedłużono posługę m.in. prymasowi Glempowi czy
        kardynałowi Macharskiemu.

NTO, 18 marca 2007

Abp Nossol nadal biskupem opolskim

Papież Benedykt XVI zdecydował o przedłużeniu posługi abpa Alfonsa Nossola o dwa
        lata.

Ks. arcybiskup nie komentuje decyzji Ojca Świętego. Osobiście poinformuje o niej
        kapłanów w Wielki Czwartek. (fot. Archiwum)

Ojciec Święty postanowił, że ks. arcybiskup będzie pełnił urząd ordynariusza
        diecezji opolskiej do końca sierpnia 2009 roku.

- Decyzję papieża przekazał ks. arcybiskupowi nuncjusz apostolski w Polsce, abp
        Józef Kowalczyk podczas ostatniego posiedzenia Konferencji Episkopatu Polski -
        powiedział nto ks. dr Joachim Kobienia, kanclerz Kurii Diecezjalnej w Opolu.

Abp Alfons Nossol kończy w tym roku 75 lat i tym samym osiągnie kościelny wiek
        emerytalny. Zgodnie z wymogami kodeksu prawa kanonicznego 1 lutego przesłał
        papieżowi - poprzez nuncjaturę apostolską w Warszawie - swoją rezygnację z
        funkcji biskupa opolskiego. Ostateczną decyzję o przejściu biskupów na emeryturę
        podejmuje każdorazowo papież.

Ks. arcybiskup nie komentuje decyzji Ojca Świętego. Osobiście poinformuje o niej
        kapłanów w Wielki Czwartek podczas uroczystej mszy św. w katedrze opolskiej.
        Wcześniej kilkakrotnie podkreślał, że chce przejść na emeryturę i poświęcić się
        pracy naukowej.

Krzysztof Ogiolda

NTO, 26 lutego 2007

Rezygnuję z radością, odpocznę twórczo

abp. Alfons Nossol, ordynariusz opolski: - Będę miał teraz więcej czasu na pracę
        naukową i realizację zamierzeń pisarskich.

(fot. Sławomir Mielnik)

- Ksiądz arcybiskup złożył - po blisko 30 latach posługi biskupa - na ręce
        papieża rezygnację z funkcji ordynariusza opolskiego. Co jest powodem tej decyzji?
        - Zgodnie z prawem kanonicznym na pół roku przed osiągnięciem wieku
        emerytalnego, 1 lutego 2007, wysłałem pismo z rezygnacją do Ojca Świętego,
        poprzez Nuncjaturę Apostolską w Warszawie. Zapewniam, że zrobiłem to z radością,
        prosząc papieża, by pozwolił mi odejść z dotychczasowej posługi i przejść w stan
        spoczynku. Powoli śpiewam więc sobie "Jużem dość pracował".

- Czy arcybiskup, człowiek stale zajęty w diecezji i w Kościele powszechnym, nie
        będzie się na emeryturze nudził?
        - Na pewno nie. Mam natomiast nadzieję, że będę miał teraz więcej czasu na pracę
        naukową i realizację zamierzeń pisarskich, które zawsze leżały mi głęboko na
        sercu, a które z konieczności odkładałem. Na napisanie czekają jeszcze co
        najmniej trzy książki. Nie zamierzam wcale popadać w letarg. Myślę raczej o
        odpoczynku niespokojnym i twórczym. Jeśli tylko zdrowie mi posłuży.

- Liczy się ks. arcybiskup z tym, że papież nie przyjmie rezygnacji i będzie
        nalegał, żeby ksiądz arcybiskup pozostał na swym stanowisku?
        - Wprost przeciwnie. Liczę raczej na to, że rezygnacja zostanie przyjęta i
        Ojciec św. pozwoli mi odejść. Będę natomiast nadal, aż do następnych wyborów,
        członkiem Papieskiej Rady do spraw Jedności Chrześcijan i dwóch
        ogólnokościelnych komisji dialogowych: katolicko-prawosławnej i
        luterańsko-katolickiej. Ekumenizm nadal pozostaje w centrum moich zainteresowań
        naukowych i kapłańskich. Nadal jest on przecież imperatywem chrześcijańskiego
        sumienia i drogą Kościoła. Chcę nadal iść tą drogą.

- Nie ulegnie ks. arcybiskup namowom tych diecezjan, którzy będą przekonywać, że
        powinien ks. arcybiskup pozostać biskupem opolskim?
        - Na ziemi - poza matką - nie ma człowieka niezastąpionego. Jestem zdecydowany,
        by odejść. Zgodnie z prawem kościelnym, ale także zgodnie z tęsknotą własnego
        serca. Zdaję sobie sprawę, że trzydzieści lat mojej posługi biskupa może być dla
        niektórych już nużące. Sądzę, że to dobrze, iż mieszkańcy diecezji opolskiej
        będą mogli wkrótce liczyć na nowy twórczy początek. Proszę wszystkich
        mieszkańców Opolszczyzny, by modlili się do Najwyższego Arcykapłana Jezusa
        Chrystusa o nowego, dobrego ordynariusza naszej ukochanej diecezji opolskiej.

Krzysztof Ogiolda
    • bratjakuba Re: Noso lidzie... 15.06.09, 20:55
      Temat je nejśmiyszniejszom zagadkom roku.Noso lidzie...

A tak poważnie to nic nie jest przesądzone bo prawo kanoniczne
      przewiduje,że po ukończeniu 75 roku życia biskup ma prawo
      przejść na emeryturę.Ale papież może przedłużyć okres posługi
      jeśli warunki zdrowotne na to pozwalają.Jak widać na licznych
      obrazkach,Arcybiskup Alfons Nosol ma się dobrze i trzyma się krzepko.

opole.kik.opoka.org.pl/lipiec07/art/nossol/an.htm
      • sloneczko1 Re: Noso lidzie... 15.06.09, 22:37
        jo tego chopa całkiym rozumia i choć jeżech od niego mocka modszo
        tyszbych zaro poszła na emerytura jakby szło

a to jeszcze tak daleko.......:(
        • cirano Re: Noso lidzie... 16.06.09, 08:19
          Tyś je richtig borok frela. Pokombinuj
          Nosol to jedyn z niylicznych katolikow ftorych szanuja. Mioł ciynszke zadanie w
          Polsce, miyndzy gorolami lawirować, niy w sprawach wiary, abo koscioła, a w
          naszyj, ślonskij sprawie. Prowdy uo podłości gorolstwa ale niy pedzioł. Bou sie?
          • ballest Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 09:21
            Dlo mnie Nossol, to Slonzok kerego najwiyncy szanujam, nie yno skuli
            tego, ze to uon zaprosiou Kohla na Annaberg (Kohl te zaproszenie
            tysz przyjon) te zaproszenie ale zuomalo mu kark i skuli tego nie
            zostou Kardynalem.
            Nossol to ale tysz bardzo dobry kolega od Benedykta i je zech
            przekonamy, ze uoba znejdom, czytej wybierom dobrego nastepcy.
            • szwager_z_laband Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 09:42
              a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok.
              • cirano Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 11:48
                szwager_z_laband napisał:

> a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok.
                Mogymy..., ale i miyndzy naszymi som i take co sie Glympowi abo inkszyj
                "flaszce" podłożom
                • hanys_hans Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 12:14
                  cirano napisał:

> szwager_z_laband napisał:
                  >
                  > > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok.
                  > Mogymy..., ale i miyndzy naszymi som i take co sie Glympowi abo inkszyj
                  > "flaszce" podłożom

Biskup pomocniczy ksiądz Gerard Kusz ur. 23.10.1939 w Dziergowicach (diec.
                  gliwicka, woj. opolskie). Je tysz s´loonzokym ale jak odpowiadou na te pytania
                  we ITV to tak "owijo w baweuna" wygloondo jak by sie czegos´ bou. Mono boji sie
                  pedziec prowda prosto z mostu co by niystacic morzliwos´ci do awansu...
              • annak12 Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 13:58
                szwager_z_laband napisał:

> a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok.

farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!?
                • gryfny Re: Nosol lidzie... 16.06.09, 16:01

annak12 napisała:

> szwager_z_laband napisał:
                  >
                  > > a mogymy ino zykac coby to bou Slonzok.
                  >
                  > farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!?

W Polsce ja! Widzialas w Polsce inksze narodowosci na plebani,jo w
                  Niemczech widziou roztomaite i je cool.
                  • bratjakuba Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 09:58
                    gryfny napisał:

>
                    > W Polsce ja! Widzialas w Polsce inksze narodowosci na plebani,jo w
                    > Niemczech widziou roztomaite i je cool.

To nie jest powod do chwały.Niymcy som teraz takim krajym kaj je gańba być ksiyndzym.Kapelonek katolicki musi sie liczyć z nie ustajoncymi napastliwymi uwagami.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj,
                    bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie do przijyńcio.
                    Is'nt cool! Is'nt it? Not political correct.

Jak widać połprowdy som gorsze od kłamstwa.A Dinglish to fajno spracha.

• ballest Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 17:31
                      Nie slyszou uech, zeby u nos ksiendzow napasztowali.
                      W sobota i niedziela som kosciouy poune, a na komunia idom prawie wszyscy.
                    • gryfny Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 18:35
                      bratjakuba napisał:

> To nie jest powod do chwały.Niymcy som teraz takim krajym kaj je
                      gańba być ksiy
                      > ndzym.Kapelonek katolicki musi sie liczyć z nie ustajoncymi
                      napastliwymi uwagam

a skond mosz te wiadomosci,jo je ciekawy?
                      > i.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj,
                      > bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie
                      do przijyńci
                      Richtig abo mosz inksze zdanie?
                      > Is'nt cool! Is'nt it? Not political correct.
                      >
                      A Dinglish to fajno spracha.
                      Yes,Yes,Yes
                      • bratjakuba Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 19:20
                        gryfny napisał:

> bratjakuba napisał:

> a skond mosz te wiadomosci,jo je ciekawy?

Mom pora kolegow co som ksiyndzami w BR

> > i.Nooo,chyba,że żyje w Bayerach, je czorny abo żyd to mo spokoj,
                        > > bo kożdo napaść byłaby poczytano jako rasizm a tyn jest przeca nie do przijyńci
                        > Richtig abo mosz inksze zdanie?

No toć mom.Jo je urodzony rasista i od wczesnej młodości tak wychowany.

> A Dinglish to fajno spracha.
                        > Yes,Yes,Yes

Angelski z Gorzowa nie je cool.
                • hanys_hans Re: Nosol lidzie... 18.06.09, 06:07
                  annak12 napisała:

> farorz,kapelonek,biskup,papież,liczy se sam narodowość!?

https://photos.nasza-klasa.pl/22548289/1411/main/a16414cead.jpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka