annak12 29.06.09, 14:39 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,6766468,Szukamy_najpiekniejszego_slaskiego_slowa.html tu tak w formie zabawy (dlo przypomnienia) ,kere proponujecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annak12 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 15:08 moje to: jezderkusie siemiyniotka (chociaż jej nie lubiałach) Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 15:16 A cobyscie pedzieli na ...borajstwo..?? Abo na ..szlynzuchy...??? Pyrsk! bokertov1947 Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 15:21 Ach jeszcze mi sie spomniauo! Jak my mjyszkali jeszcze w Laurahicie (fto njy wjy - to podpowjym - we Siymianowicach), toch slyszou uod tych, kerzy mieli "szkouy" suowo ..wicewers..., kere okreslauo somsiada, kery miyszkou naprzeciw. Suowo z dupnym podkladym etymologiczno-linkwistycznym! Pyrsk! bokertov1947 Odpowiedz Link
ballest Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 16:01 nuchtac, sfisla, gelnik! Odpowiedz Link
nordic30 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:21 mi sie podobo "dycki" Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 20:49 Almaryja Bezrok, Brumajzla Cimok Fyrlok Gańba, Gowiydż Haderlok,hadyrlok Ipta Jutrznia Krasikoń Latos Mańtyka-ktoś leworęczny Najduch Obiyle,obiyly Ostuda Piznyc,piznuć Psinco Ryszawy Rzić Starzinka, Stryk, Swok Tatulek Wihajster Wiyrtel-rodzaj miary np na zboże Zegumie-droga za stodołom-zagumnie Zolyty Zdrzadło Moje faworyty: Almaryja,Fyrlok,Krasikoń,Starzinka,Tatulek,Zolyty,Zdrzadło Odpowiedz Link
dede99 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 29.06.09, 21:13 moje Faworyty -Lipsta,krasikon,jezderkusie;) lg dede Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 15:56 alladyn15 napisał: > Najsampierw Alladynku, to je ślońszczyzna pieprzna, z nad kanału Wieprz -Krzna. Po ślonsku je nejprzod,nojprzod abo nejprzody. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:18 dobre:))) niyznom tego - kajs to suyszou Braciszku? Odpowiedz Link
ballest Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:21 ale najsompierw, tak se u nos godou! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:31 to je ale ta roznica:) ps piykneje tysz "maszkytnik" Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:56 szwager_z_laband napisał: > to je ale ta roznica:) > > ps > > piykneje tysz "maszkytnik" Ale poprawnie mo być maszketnik,choć te "e" w godce na "nimieckim Ślonsku" je trocha zmiykczyone choby po nimiecku - "e"="yj". Uzasadniynie: godo sie maszkety - łakocie a nie maszkyty. Kalmus,lakrica,marcypan i insze maszkety. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 17:33 w doma godali "maszkyty" - tata je rodzony Swiyntochlowice a mama we Laband Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 30.06.09, 16:45 szwager_z_laband napisał: > dobre:))) > > niyznom tego - kajs to suyszou Braciszku? Musza dycki wszystko słyszeć? Ni moga czegoś som wymyśleć? No a poważnie to eno poł ech wymyśloł.Druge poł pochodzi od: Ballada pieprzna z nad kanału Wieprz -Krzna. Alech je gupi,że Wom sam tuplikuja wszycko do imyntu. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 02.07.09, 20:51 bratjakuba napisał: > Alech je gupi,że Wom sam tuplikuja wszycko do imyntu. Teraz ech sie jeszcze rouz podziwoł na to coch sam naszkryfloł. To je bardzo piykny,ślonski sac. Tuplikować do imyntu - Tłumaczyć(wytłumaczyć) do cna. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 02.07.09, 20:38 annak12 napisała: > miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,6766468,Szukamy_najpiekniejszego_slaskiego_slowa.html > tu tak w formie zabawy (dlo przypomnienia) ,kere proponujecie? Anko, dziynki za tyn link. Wyśla im cosik. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 02.07.09, 23:15 ramon6 napisał: > szczyrkowka Szczyrkowka, bardzo piykne słowo.Jeszcze mi sie przi tym spomniała klapaczka. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 03.07.09, 07:37 mataczkorze Odpowiedz Link
annak12 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 03.07.09, 09:15 szpendliki gynsipympki czym se kerujemy przy wyborze?brzmienie,znaczeniem słow, sentymentami:) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 03.07.09, 10:16 annak12 napisała: > szpendliki > gynsipympki > > czym se kerujemy przy wyborze?brzmienie,znaczeniem słow, sentymentami:) Myśla,że te piykne ślonske słowa muszom być zakorzynione historycznie,bo terozki sie pokazuje mocka takich nowotworow słownych. Po druge,muszom być oryginalne,ślonske.To znaczy,że zachowały sie we jynzyku ślonskim nie zależnie skond pochodzi żródłosłow. N.p.Trześnia,gleizy.najduch,kiszka,gizd,bana. Bardzo ważny jest też opisowy charakter słowa.Jest to jedna ze szczególnych cech jynzyka ślonskigo,że ze brzmiynia słowa idzie sie domyśleć jego znaczynia.N.p. szczyrkowka-bo szczyrkocze choby sie szczyrk suło.Krasikoń -od niego sie konie kraszom -robiom sie piykne. Gynsipympki - kwiotki co wyglondajom jak pympek ale czamu gynsi,tego nie wiym. Mataczki (tratwy)- bo sie je mataczy-wionże,a po tym już mataczkorze co na nich pływajom. Lodziorze nie robiyli lodow ale pływali na rzycznych galarach. Możno richtig mo być Łodziorze. No i lipsta abo libsta.Ślonzoki dycki byli dwu abo i trzi-jynzyczni toż słowo Liebe -miyłość,od kierego sie biere ta libsta było powszechnie rozumiane Odpowiedz Link
ballest Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 03.07.09, 12:27 Gibko, tysz fajne slowko Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 03.07.09, 13:17 ballest napisał: > Gibko, tysz fajne slowko Gibko,- hybko, szybko. Odpowiedz Link
annak12 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 06.07.09, 12:57 broneknotgeld napisał: > Wyśla im cosik. Bronek,sam tysz! mogesz tyn link tysz dać na "nasza klasa",tam z rozmaitych stron Ślonska przyłażom,przecam jak tyn puket nasza godka ustrojono w rozmaite kwiotka dodom tu jeszcze -kiouzdawka (z uopolskygo),kiozdawka Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 06.07.09, 16:28 my godali kiuzdac sie na kiuzdawce abo kiouzdac sie na kiouzdawce Odpowiedz Link
1fatum Śląska gadka jest piękna 06.07.09, 21:30 Jeżeli chodzi o mniejszości narodowe zamieszkujące Polskę i grupy etniczne, to język śląski w odróżnieniu do innych wydaje się chwilami ostry, surowy, a nawet twardy. Kiedy wsłuchać się w jego melodykę, to niemal fizycznie odczuwamy zapach śląskiej skrwawionej ziemi. Ziemi i ludzi przydatnych do wyzyskania, ludzi pracujących w pocie czoła i ludzi potrafiących się bawić. Ostatni weekend byłem na Opolskim Śląsku. Już przestałem się dziwić, że autochtoni organizują rozmaite festyny czy inne imprezy. W centrum kraju każdy „wuj” na swój strój. Nauczyłem się słuchać i nie odzywać po polsku. Dwoje ludzi w średnim wieku na przystanku autobusowym mówią przepiękną mową śląską. Kiedy podeszli inni ludzie mówiący po polsku, to i ci mówiący śląską gadką przeszli na polski. Gdybym miał wybierać, w moim uważaniu najpiękniejsze śląskie słowo, to bym nie wybrał, bo każde jest piękne i wspaniałe. Nawet moja ukochana nie gniewa się jak nazywam ja żartem frelką, czy hanyską, bo nie jest ważne, co się mówi, tylko jak się mówi. Tym samym, za najpiękniejsze wybieram wszystkie śląskie słowa, które dzięki mojej frelce poznaję i rozumiem. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Maszkety dlo ballesta. 03.07.09, 13:12 Nie dowali mi pokoju ci lodziorze i ech trocha posznupoł. Żrodłosłow dlo lodzie abo łodzie wywodzi sie od zapisanego w jynzyku starocerkiewnym,- ol-dia. Toż jasne by było pochodzynie słowa l o d i a, l.m. lodie a od tego lodziorze. Ale teraz niespodzianka.W jynzyku duńskim do dzisiej jest używane słowo olde na wielki galar wydronżony z jednego pnia drzewa. Toż możno ta lodia pochodzi jeszcze od Wikingow? Odpowiedz Link
ramon6 Re: Maszkety dlo ballesta. 03.07.09, 22:48 dzisej mi sie tysz spomniauy take suowa jak Belekaj, belefto, kajsik, szelontac, podzim, wycug itd Odpowiedz Link
dede99 Re: Maszkety dlo ballesta. 03.07.09, 22:53 szelontac-jest klasse:)fajnie zes to przipomniol:) lg dede Odpowiedz Link
kubiss Re: Maszkety dlo ballesta. 04.07.09, 05:51 Hej Pierony :-) Mam niezly ubaw z tej waszej gwary ;-) Mozno sie posmiac :-) I to niezle hahahahah Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Maszkety dlo ballesta. 04.07.09, 08:14 kubiss napisał: > Hej Pierony :-) > Mam niezly ubaw z tej waszej gwary ;-) > Mozno sie posmiac :-) > I to niezle hahahahah "W wyniku podboju ziem polskich przez Ślązaków w XIII wieku język śląski wywarł przemożny wpływ na południowe gwary dopiero wykształcającego się języka polskiego" Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Maszkety dlo ballesta. 04.07.09, 08:07 widac pochodzynie od indogermanskyj godki - nasze miano Slonsk tyssz wusciwie mo take pochodzynie - przes Silingia od indogermanskego "tematu" "sil" Odpowiedz Link
alladyn15 Re: Maszkety dlo ballesta. 06.07.09, 04:20 Tak wlasnie.Z takiej rozciaglosi jezykowej jak: "Ale dryn smutki pociskosz",powstalo se imie Alladyn.Ono jest srednio-indogermanskie i uksztaltowalo sie,kiedy IX wieczny zakon Niepokalanych Rycerzy,caly sie nudzil przez marzec,kwiecien i troche lipca.Wymyslili wtedy dzwonek do roweru,ktory robil dryn!dryn! Ale dran,ale dryn - Alladyn(juz w w IX wieku). Odpowiedz Link
rita100 Re: PYRSK 07.07.09, 23:35 Glosuje za tym słowem. Dlaczego ? Dlatego, że tylko tak na Slonsku , w ten sposób witają się i żegnają Slonzacy. Do dziś używane i ciągle żywe słowo. Taki malutki znak rozpoznawczy. Dobrze mówię ? Odpowiedz Link
ballest Re: PYRSK 08.07.09, 12:33 Pyrsk jest dobre, ale najlepsze jest darymny Futer;) To jak Anna Kubusia uokrysloua;) Odpowiedz Link
ballest Re: PYRSK 08.07.09, 12:33 Pyrsk jest dobre, ale najlepsze jest darymny Futer;) To jak Anna Kubusia uokrysloua;) Odpowiedz Link
annak12 Re: PYRSK 13.07.09, 10:59 rita100 napisała: >i żegnają Slonzacy. pożegnanie z kimś barzi oddaje tyn wyraz-"chowcie sie!" co znaczy-"do widzynia ,bydżcie zdrowi!" Odpowiedz Link
rita100 Re: PYRSK 13.07.09, 21:45 annak12 napisała: > rita100 napisała: > > >i żegnają Slonzacy. > > pożegnanie z kimś barzi oddaje tyn wyraz-"chowcie sie!" > co znaczy-"do widzynia ,bydżcie zdrowi!" Pyrsk, a ja myslałam, że to jest barzi cześć ! :) Odpowiedz Link
rita100 Re: PYRSK na przywitanie 14.07.09, 20:32 i pożegnanie. Tak mi się obyło o uszy. Odpowiedz Link
rita100 Re: PYRSK na przywitanie 14.07.09, 20:43 ballest napisał: > Fajne te Witze ! nie fajne tylko sie mowi cacane ;) Odpowiedz Link
maksik9 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 08.07.09, 09:37 a take piynkne słowa "lipsta" i "szac" abo "haderlołk" Odpowiedz Link
bonbon1 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 08.07.09, 13:20 KLARA je dobro. Bo jak tak za uokno zaglondom... Odpowiedz Link
rita100 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 09.07.09, 23:11 to dyszcz siecze uleje i usiecze Odpowiedz Link
bonbon1 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 11:37 ...Janickowe lica :) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 11:51 bonbon1 napisał: > ...Janickowe lica :) No ja,co prowda Goralenvolk ale słowecka pikne. Odpowiedz Link
rita100 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 20:32 ballest napisał: > Pofyrtanou Wefa;) A co to jest ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 20:32 Słóweczko dzioneczka na dzisioj je ..... prosze państwa babskie scochy No jó ! Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 20:43 rita100 napisała: > Słóweczko dzioneczka na dzisioj je ..... prosze państwa > > babskie scochy > > No jó ! Inakszy scou,bo tak sie to kiesik pisało.Downy jynzyk,jaki tam boł słowiański nie znol liery >W<.Czynsto zastympowało jom >B<. bez to we ślonskim je scoub abo szczoub(jeszcze u Steuera w 1934r.) A jak już sie pojawiyło te W to momy zwyczajnie scouw,szczouw abo szczaw. Odpowiedz Link
rita100 babskie scochy 10.07.09, 20:48 bratjakuba napisał: > Inakszy scou,bo tak sie to kiesik pisało.Downy jynzyk,jaki tam boł > słowiański nie znol liery >W<.Czynsto zastympowało jom >B<. > bez to we ślonskim je scoub abo szczoub(jeszcze u Steuera w 1934r.) > A jak już sie pojawiyło te W to momy zwyczajnie scouw,szczouw abo szczaw. Albo scaw ? Tyz tak moze być. Ale popatrz, jak ludzie dawniej sobie upraszczali slownictwo, skojarzyło im się slowo 'szczaw' ze scochami czyli scoch czyli siusiu, a że pewnie zbierały szczaw niewiasty to tak się już nazwa utarła . Mam racyje ? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: babskie scochy 10.07.09, 20:52 Scou,po ślonsku znaczy robioł siusiu.Stąd to skojarzenie,masz rację. Odpowiedz Link
rita100 Re: babskie scochy 10.07.09, 21:11 bratjakuba napisał: > Scou,po ślonsku znaczy robioł siusiu.Stąd to skojarzenie,masz rację. Tak czasami zauważyłam, że właśnie slownictwo gwarowe najczęściej pochodzi od prostych czyności ale mimo wszystko 'babskie scochy' nigdy bym nie skojarzyła ze szczawiem. I pomyśleć , że dawniej warzono zupa 'babskie scochy' Ale to jest piekniejsze nazywanie niż wysokiej klasy inteligeci do kamer mówią: zaj...... szkoda godać. Dzisiejsza gwara młodziezowa będzie jednak bezkonkurencyjna dla przyszłych pokoleń. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 13.07.09, 19:11 Młodo Pani. Niewiasta. Odpowiedz Link
ballest Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 20:35 Pofyrtanou, abo Pofyrtany, to jest po polsku pomylony, albo pomylonou, na forum pofyrtani som Kubus, Stix i Sloneczko;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 20:39 ballest napisał: > Pofyrtanou, abo Pofyrtany, to jest po polsku pomylony, albo pomylonou, na foru > m > pofyrtani som Kubus, Stix i Sloneczko;) Postrzeleni, tak się mówi po goralsku o osobach pofyrtanych, ale nie koniecznie tych coś wymienił. Będzie jołta teraz pewno. Kto skasuje , tą Twoją wycieczkę personalną ? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 10.07.09, 21:01 ballest napisał: > Pofyrtanou, abo Pofyrtany, to jest po polsku pomylony, albo pomylonou, na foru > m > pofyrtani som Kubus, Stix i Sloneczko;) no ja,pofyrtanym niy moge być taki gorol niymyty jak Balest! Odpowiedz Link
rita100 'burdować' 11.07.09, 21:46 Dzisoj słóweczkiem dzioneczka je : 'burdować' Chto jak chto ale na tym Forum to wszyscy powinni znać. Kto daje inne słóweczko? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: 'burdować' 11.07.09, 21:52 rita100 napisała: > Dzisoj słóweczkiem dzioneczka je : > > 'burdować' > > Chto jak chto ale na tym Forum to wszyscy powinni znać. > Kto daje inne słóweczko? Stawiać. Odpowiedz Link
rita100 Re: 'burdować' 11.07.09, 21:56 Nie , w/g Kolberga to jest to awanturować się od burd, robić burdy. Pokonałam Cię Braciejakubie ! ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: baczkowanie 11.07.09, 21:57 'baczkowanie' - no właśnie Kolberg się pyta , czy to jest widownia ? Moze być to widownia Odpowiedz Link
bratjakuba Re:a bombon ? 11.07.09, 22:30 rita100 napisała: > piykne słóweczko ślonskie Kanold,szklok,kalmus,lakrica(lukrecja),fefermintka. Odpowiedz Link
rita100 Re:najpiękniejsze słodkie słówko 11.07.09, 22:41 Kanold,szklok,kalmus,lakrica(lukrecja),fefermintka. Gdyby dzieciaki brały udział w głosowaniu na najpiękniejsze słówko, to stanowczo bombon by wygrało. Kanolda - to irys ? szklok - landrynka ? lakrycja, lukrecja ? fefermintka - miętowy ach, Laband to kiedyś tłumaczył. Pamietam takiego dziadka, co zawsze nosił w kieszeni kanoldy i częstował dzieci mówiązc - kanoldka chcesz ? Ja nie brałam, to i nie pamietam jaki to był cukierek. Odpowiedz Link
annak12 Re:a bombon ? 13.07.09, 11:34 bonbon1 napisał: > eli niy nojpiykniejsze ;) ehhh,nojsmaczniejsze;) Odpowiedz Link
rita100 Re:a bombon ? 13.07.09, 21:16 annak12 napisała: > bonbon1 napisał: > > > eli niy nojpiykniejsze ;) > > ehhh,nojsmaczniejsze;) Bonbon cy bonbom ? Tak czy owak je cacany Odpowiedz Link
hanys_hans Re:a bombon ? 13.07.09, 21:24 rita100 napisała: > Bonbon cy bonbom ? boomboon, ino co to je jedyn boomboon nojlepi to jusz couko tytka boomboonoow Odpowiedz Link
bratjakuba Re: cooukoooo tytka boomboonoow 13.07.09, 21:30 rita100 napisała: > to bydzie kilogram kanoldów ? Niy kilogram yno dwa fonty. Odpowiedz Link
rita100 Re: cooukoooo tytka boomboonoow 13.07.09, 21:39 bratjakuba napisał: > rita100 napisała: > > > to bydzie kilogram kanoldów ? > Niy kilogram yno dwa fonty. Jo dom wiyncej Trzy fonty kanoldów. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: hazuka;) 13.07.09, 21:34 sloneczko1 napisała: > > kto z nos niy lotoł kedyś w hazuce;) Ale bydziecie sie dziwić skon sie wziyno to słowo. > Odpowiedz Link
rita100 Re: hazuka;) 13.07.09, 21:43 bratjakuba napisał: > sloneczko1 napisała: > > > > > kto z nos niy lotoł kedyś w hazuce;) > > Ale bydziecie sie dziwić skon sie wziyno to słowo. > > hazok - zając Odpowiedz Link
hanys_hans Re: hazuka;) 13.07.09, 21:44 bratjakuba napisał: > sloneczko1 napisała: > > > > > kto z nos niy lotoł kedyś w hazuce;) > > Ale bydziecie sie dziwić skon sie wziyno to słowo. > > Jako skoond, od pepikoow... Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: hazuka;) 13.07.09, 21:49 hanys_hans napisał: > bratjakuba napisał: > > > sloneczko1 napisała: > > > > > > > > kto z nos niy lotoł kedyś w hazuce;) > > > > Ale bydziecie sie dziwić skon sie wziyno to słowo. > > > > > Jako skoond, od pepikoow... > od pepikow? Odpowiedz Link
sloneczko1 chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 21:52 z pyrsk to dopiyro sam sie spotkałach;) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 22:26 sloneczko1 napisała: > > z pyrsk to dopiyro sam sie spotkałach;) Pyrsk to je dość nowy slang od Bercika abo ze Pniokow. Downi było: Z Ponboczkym,miyjcie sie dobrze abo bardzi poufale, chowcie sie, abo chowcie sie dobrze. > Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 22:35 bratjakuba napisał: > sloneczko1 napisała: > > > > > z pyrsk to dopiyro sam sie spotkałach;) > > > Pyrsk to je dość nowy slang od Bercika abo ze Pniokow. > > Downi było: Z Ponboczkym,miyjcie sie dobrze abo bardzi poufale, > chowcie sie, abo chowcie sie dobrze. > > ciekawe czymu tak godali: chowcie sie, czyby to było z czymś zwionzane? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 22:38 Chować-chodować -trzimać-sie przi zdrowiu. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 22:40 sloneczko1 napisała: > ciekawe czymu tak godali: chowcie sie, godali tysz "wejs´ sie schow" Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: 13.07.09, 22:53 godali tysz: siedź w końcie bamońcie,przidzie czas znejdom cie;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: chowcie sie tak godali na pożegnanie 13.07.09, 22:28 sloneczko1 napisała: > > z pyrsk to dopiyro sam sie spotkałach;) > a jo z gorolym dziypiyro na grubie Odpowiedz Link
hanys_hans Re: hazuka;) 13.07.09, 21:42 sloneczko1 napisała: > > kto z nos niy lotoł kedyś w hazuce;) > v oranžové kostkované hazuce? Jo lotou v pruhova-ném triku! Odpowiedz Link
bratjakuba Re: hazuka;) 13.07.09, 21:57 Mino! Pedzioł ech,że sie bydziecie dziwić. Po dzisiejszymu by to była podomka. Prziszła do nos a ido Czechow przez Niymcy i jak to dycki na Ślonsku trocha sie splaszczyła. Je to tako trocha niechlujnie pedziano Hausjaka = hazuka. Ale teraz dziepro najdziwniejsze.Niymcy nie wymyslyli tej hausjakle ale je to zabytek jeszcze z czasow rzymskich.U Rzymian sie nazywała casaca -ubranie domowe.Od casa=dom.No a od tego casula czyli dzisiejszo koszula. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: hazuka;) 13.07.09, 22:37 sloneczko1 napisała: > asz z Rzymu do nos prziszła:) > godajoom pszeca rze wszyske droogi prowadzoom do RZYMU to i miaua keryndy pszis´c´... Odpowiedz Link
bratjakuba Ślonske słowa ale dzis dwuznaczne. 16.07.09, 18:20 Czytajonc jedyn wontek prziszło mi take skojarzynie,że dzisiej nikiere czysto ślonske słowa mogom być żle zrozumiane. N.p. Pojszczać -pożyczać Srywać - zrywać Motyka - ci co wiedzom to wiedzom a ci co ni,to nie muszom Kto do wiyncy? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 21:06 powiydz mi to(prosza) w dugszym zdaniu Odpowiedz Link
bratjakuba Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 21:30 szwager_z_laband napisał: > powiydz mi to(prosza) w dugszym zdaniu To je to samo co wynokwić ale i wydutkac. Aleś se to zaś piyknie wydydłoł. Aleś go gryfnie odydłoł abo wydydłoł,np.w kartach Dyć to przeca mo być o ślonske modzie czyli oblyczu i inkszych ciaćkach,np.sztajfka,szlajfka,szatka,spodnioki,habela,kocybajka, itp. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 21:34 "co wynokwić ale i wydutkac" to je piakno godka ito znom, ale ucza sie durch a durch:) ps zapomnious o keckach? ;) Odpowiedz Link
annak12 Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 21:35 klajd,rok,mantel,keta,orynkle;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 21:40 a kaj zes jakla(dos uniwersalne nykedy suowo) ostawioua? :) Odpowiedz Link
bratjakuba Re:Ślonsko moda od małego do starego. 20.07.09, 22:04 A wiycie skond sie wziyno to wydutkać? To je dość ciekawe,toż wom porozprowiom. Górale do dzisiej na piniondze godajom dutki.Richtig powinno byc dudki. Otoż zygmuntowskie drobne piniondze miały wyrytego orła ale żartyoblwie sie godało na nigo dudek bo pinionżki nie były konkurencyjne wobec grosza.Z czasym i na same pinonżki godało sie dudki.A wydudkało sie kogoś jak sie udało te dutki zamiynić na niby lepsze grosze(groschen).Po nimiecku na tego dudka(piniondz)godało sie Duettchen a jak z Nimiec te miano prziszło nazot na Ślonsk to sie z tego zrobioł dydek abo dytek.No i już je blisko do dytkać, dydłać,wydytkać abo wydydłać. Odpowiedz Link
hanys_hans Re:Ślonsko moda od małego do starego. 21.07.09, 20:34 bratjakuba napisał: > A wiycie skond sie wziyno to wydutkać? To je dość ciekawe,toż wom porozprowiom. > Górale do dzisiej na piniondze godajom dutki.Richtig powinno byc dudki. > Otoż zygmuntowskie drobne piniondze miały wyrytego orła ale żartyoblwie sie > godało na nigo dudek bo pinionżki nie były konkurencyjne wobec grosza.Z czasym > i > na same pinonżki godało sie dudki.A wydudkało sie kogoś jak sie udało te dutki > zamiynić na niby > lepsze grosze(groschen).Po nimiecku na tego dudka(piniondz)godało > sie Duettchen a jak z Nimiec te miano prziszło nazot na Ślonsk > to sie z tego zrobioł dydek abo dytek.No i już je blisko do dytkać, > dydłać,wydytkać abo wydydłać. dutkać tysz idzie na dudach Dudy a Kobza Ok, dobra możecie mówić "kobza" na dudy, ale co Wam w takim razie przeszkodzi za jakiś czas w mówieniu "masło" na margarynę czy "tramwaj" na autobus? A przecież dudy a kobza to dwa zupełnie inne instrumenty. Każdy kiedyś na pewno widział Szkota grającego na instrumencie przypominającym skrzyżowanie osła z parowozem - worku z wieloma piszczałkami, wydającym przenikliwe dzwięki. To właśnie dudy! Kobza jest instrumentem strunowym, rodzajem lutni, występującym między innymi w Rumuni. Skąd więc pomyłka w określeniu tych instrumentów? Odpowiedz jest prosta: dudy podhalańskie noszą nazwę Koza. Określenie "Kobza" stosowane do dud jest więc wynikiem nieszczęśliwej pomyłki popełnionej przez twórców z okresu młodej Polski, a skutki tej pomyłki odczuwamy do dziś. Nie jest jednak tak tragicznie jak można sądzić. Coraz więcej ludzi rozróżnia te dwa instrumenty. Dzieje się tak dzięki zwiększającej się popularności muzyki korzeni, oraz coraz większej liczbie festiwali folkowych. Duże zasługi w prostowaniu tej pomyłki ma Wojciech Ossowski prowadzący Klub Folkowy w radiowej Trójce. Nawet w naszej telewizorni rzadko używają błędnej formy. Z drugiej strony, spotkałem się z sytuacją, gdy starzy dudziarze z Wielkopolski dudami określali instrumenty nadmuchiwane dymką, podczas gdy dudy nadmuchiwane ustami nazywali właśnie... tak, tak kochani - "kobzą" Jednak nieszczęsnej onomatopeicznej "Kobzy" nie pozbędziemy się jeszcze długo. www.dudziarz.art.pl/dudy.html Odpowiedz Link
szwager_z_laband do BrataJakuba 22.07.09, 07:17 Piyknies to wyklarowou. Mysla ize cie zainteresuje tysz forum"Slownictwo gwarowe": forum.gazeta.pl/forum/f,14682,Slownictwo_gwarowe.html Odpowiedz Link
ballest Re: do BrataJakuba 22.07.09, 09:33 Wydyduac, to jest jak ues tajemnica jakos wyzdradziou! Beispiel: "Manek, tyn ciura, wszystko wydyduou co my planowali!" Odpowiedz Link
ballest Re: do BrataJakuba 22.07.09, 19:42 szwager_z_laband napisał: > wypaplac po mojymu:) Gynau, wypaplac ! To tysz je po naszymu, ale wydyduac , to je trocha bardzi negatywnie ! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: 'burdować' 12.07.09, 00:39 rita100 napisała: > Dzisoj słóweczkiem dzioneczka je : > > 'burdować' > > Chto jak chto ale na tym Forum to wszyscy powinni znać. > > Kto daje inne słóweczko? ROZBUCHANI EC ROZBURZYĆ wyuzduć ś., ruzpusaó ś., rozigrać ś., rozhukać ś., rozwydrzyć ś. < Roz; + B u chać > [Rozbuchaniee, nca, Im. ncy] rozpustnik, swa- loolnik, zuchwalec. <Od Rozbuchany, od Rozbuchać > [Rozbuchanie się, a ś., blin.] czynność cz. Rozbuchać ś. [Rozbucie się, a ś., blm.] czynność cz. Roz- buć ś. Rozbuczeć się, y ś., a! Ś. rozbeczeć ś., rozpłakać ś. <Roz + Buczeć > Rozbuczenie się, a ś., blm., czynność cz. Rozbuczeć ś. [Rozbuć się, uje ś., ul ś.J rozzuć s., rozebrać ś. z obuwia. <Źam. * Rozobuć ś., Roz-f-Obuć ś.> X Rozbuda, y, blin. rozbudzenie: Hej, wyjechał Zawerueha na rozbudę w ślepie ducha. Oliz. <Roz-|-* Buda, BUD> Rozbudować, uje, owal, nied. Rozbudowywać rozszerzyć, rozprzestrzenić budując. R. ś. rozprzestrzenić ś., rozszerzyć ś., budując ś.: Miasto rozbudowało ś. Szlachta bogatsza nawet rozbudowywała ś. na poziomie. Jeż. (= rozbudowyioala swoje budowle). < Roz-(-Budować> Rozbudowanie, a, blm., czynność cz. Rozbudować. Rozbudowanie się, aś., blm., czynność cz. Rozbudować ś. Rozbudowywać, uje, ywal i R. ś. p. Rozbudować, Rozbudowywanie, a, blm., czynność cz. Rozbudowywać. Rozbudowywanie się, a ś., blin., czynność cz. Rozbudowywać ś. Rozbudzać, a, al i R. ś. p. Rozbudzić. Rozbudzanie, a, blm., czynność cz. Rozbudzać. Rozbudzanie się, a ś., blin., czynność cz. Rozbudzać ś. Rozbudzenie, a, blm., czynność cz. Rozbudzić. Rozbudzenie się, a ś., blm., czynność cz. Rozbudzić ś. Rozbudzić, i, ił, nied. Rozbudzać budząc roz- trzeiwić; rozcmucliać ze snu: Rozbudziły mię krzyki. Teraz ś. to wszystko rozbudzone poruszało. Krasz. Przen.: rozpalić, rozniecić, wzbudzić, ożywić, poruszyć: R. uśpione namiętności, zapały, serca. R. nienawiść. Wskutek po całym kraju rozbudzonych postrachów z powodu zamierzonej wojny tureckiej, upadł zbawienny zamysł królewski. Szaj. Nierozbudzone sumienie tego żołnierza nie umiało odczuć jej oburzenia. Sienk. (— nie wyrwane z uśpienia) R. ś. budząc ś. roz- trzeźwić ś.; rozcmuchać ś. ze snu. <Roz -f- Budzić > Rozbujać, a, ał I. rozkołysać, rozchyla - lać, rozhukać, rozkiwać, rozmachać; wpra - wić, puścić w ruch wahadłowy, rozchwiać: Ii. dzwon, huśtawkę. R. morze = rozbałwanić, rozhukać, sprawić aby ś. miotało. Przen.: rozhukać, rozpasać, rozwydrzyć, rozpuścić, rozzuchwalić, rozbestwić: R. konie. Przyb. Bardzo nas rozbujało w grzechach naszych marne eiało. Pśń. |Rozbujał ś. w mojej cnocie] (uwodziciel): 2. [R.] rozrzucić, rozwalić: R, kopiec graniczny. R. kopę siana. R. ś. I. rozkołysać ś., rozhuśtać ś., rozkiwać ś., rozchybotać ś., rozmachać ś.: Łódź ś. roz- bujałastraszliwie. Glin. Przen.: rozpuścić ś.,rozhukać ś.,rozswywolić ś., rozpasaćś., wyuzdaćś., rozwydrzyć ś., rozochocić ś,, rozszaleć, puścić ś., pozwolić sobie: Kto ś. bardzo rozbuja w pogodę, ten zasię skrzydła powiesi w przygodę. Kochan. Pszczoły młode, źle opatrzone, rozbujawszy ś., rady precz uciekają. Trzyc; ( = rozjątrzy wszy ś.). Wół ś. rozbujał i zabłąkał. Troć. Swawola ś. rozbujała. Troć. 2. [R. ś.J rozpłakać ś., rozbeczeć ś., zawodzić płaczem. <Roz -j- Bujać > Rożbujałość, i, blm rz. od Rozbujały: R. możnowładztwa rosła z dziwną szybkością. Cześć i zapał dla nauki oraz stałe dążenie do ścisłości myśli bronią go od chorobliwej rozbu ja łosei. Zdziecb. Rozbujały, Rozbujany I. który ś. rozbujał, rozkołysany, wzburzony, rozbałwaniony, rozhukany: Puścił ś. w morze i bałwany rozbujało porze. Kras. 2. przen. swaioolny, rozhukany, rozpasdny, rozszalały, wybujały, rozochocony, rozbestwiony, nieokiełznany. Rozbujała namiętność, wyobraźnia. Pędzi rymopis w zapałach rozbujałej weny. Kniaź. R. umysł mniemanych mędrców. L. Rozbujała i bezkarna swawola. L. <Od Rozbujać> Rozbujanie, a, blm., czynność cz. Rozbujać. Rozbujanie się, a ś., blin., czynność cz. Rozbujać ś. Rozbujany I. im. od Rozbujać. 2. p. Rozbujały: Rozbujana rozpusta. Min. Rozbujana wolność nasza zgubi nas. Tw. Sejm dla narowu wolności szlacheckiej nadto R. Tw. Gmin gęsi R. po polu, których przetrzymała w zamknięciu gospodyni. Tw. Czasby, cudzołożniku, ścierw twój R. wystudzić. Pot. < Od Rozbujać > [Rozbujny] dziki, niepohamowany, nieukrócony: Byk R. < Roz-|-Bujny > X Rozburdować, uje, ował rozochocić do burd, zaprawić do burd: Książę całą ówczesną młodzież wyższego rzędu rozhulał i rozburdował. Rzew. <Roz-f-Burdować, od Burda> X Rozburdowanie, a, blm., czynność cz. Rozburdować. Rozburszować się, uje s\, ował ś. zacząć na dobre burszować, oddać ś. burszowaniu bez upa- miętania. <Roz -j- Burszować > Rozburszowanie się, a ś., blm., czynność cz. Rozburszować ś. [Rozburzać, a, ał] p. Rozburzyć. <Od Rozburzyć > [Rozburzanie, a, blm.] czynność cz. Rozburzać. Rozburzenie, a, blm., czynność cz. Rozburzyć: To R. Łysej .góry stało ś. przez wielkie trzęsienie ziemi. Św. Rozburzenie się, a ś., blm., czynność cz. Rozburzyć ś. Rozburzyciel, a. Im. e ten, co rozburzył a,, rozburzą. <Od Rozburzyć > Rozburzyć, y, yl I. i nied. [Rozburzać] rozrzucić, rozwalić; burząc rozebrać; rozorać spustoszyć, zrtijnować: Budowanie folwarkowe, rozburzone i rozmiotane. Sz. Rozburzywszy Brzeście dawne, w miejscu obronniejszym założyli go. Błaż. Mógł rozwalić, R. tak twardą skałę. Scz. Zamek poddał, a pospólstwo go rozburzyło. Sw. f Jestem rozburzył = depopulatus sum. Idzie do jednego ołtarza, światło rozburzą. 2. rozhukać, rozna- miętnić, rozkielznać, rozpasać, rozuzduć, rozjuszyć; rozwścieczyć; -wzburzyć, rozirytować, rozjątrzyć* podniecić: Ku bitwie wzburzają; konie rozburzone rozpuszcza, one jak wichry bystre lecą. Koch. J. Była zanadto rozburzona, by ś. nad-tym zastanowić. Mórz. R. ś. burząc ś. rozpasać ś.; wzburzyć ś, rozhukać ś., rozkielznać ś.: Żywioł ten czasem, kiedy ś. roziskrzy, rozgłębi, rozburzy, sprawia ogień piekielny w mej piersi. Kaczk. <Roz-f- Burzyó> Odpowiedz Link
rita100 Re: 'burdować' 12.07.09, 21:19 rozhulałeś, rozbujałeś i roz.... sie Hanys Nikt nie chce słóweczko slonskie zapodać ? Odpowiedz Link
ballest Re: Jauowka 13.07.09, 05:50 a jakie slowo ci se rozuazi Rita, jesli o szpyndlik, to to jest sicherka. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Jauowka 13.07.09, 10:54 ballest napisał: > a jakie slowo ci se rozuazi Rita, jesli o szpyndlik, to to jest > sicherka. Szpyndlik to jest po polsku szpilka - igiełka z główkom a zicherka to agrafka. Odpowiedz Link
ballest Re: Jauowka 13.07.09, 13:38 bratjakuba napisał: > ballest napisał: > > > a jakie slowo ci se rozuazi Rita, jesli o szpyndlik, to to jest > > sicherka. > > Szpyndlik to jest po polsku szpilka - igiełka z główkom > a zicherka to agrafka. ;) gynau ! Odpowiedz Link
bratjakuba Re: haszpa to bardzi po naszymu 13.07.09, 18:47 sloneczko1 napisała: Haszpa,haszpka eno na prawym brzegu Odry,tak do Ujazdu,Strzelec. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: haszpa to bardzi po naszymu 13.07.09, 19:49 bratjakuba napisał: > sloneczko1 napisała: > > Haszpa,haszpka eno na prawym brzegu Odry,tak do Ujazdu,Strzelec. U nos sie godauo na haszpa zicher a na kouowroot haszpel... Odpowiedz Link
rita100 Re: Jauowka 13.07.09, 20:29 bratjakuba napisał: > ballest napisał: > > > a jakie slowo ci se rozuazi Rita, jesli o szpyndlik, to to jest > > sicherka. > > Szpyndlik to jest po polsku szpilka - igiełka z główkom > a zicherka to agrafka. Hallo, hallo Panoczki, a dyć agrafka to je mniedzionka. Tak rzecz tyz Laband. Mniedziónka to agrafka A szpyndlik to tylko szpilka z główką, najczęściej stosowana do spinania materiału przed szyciem. Dobra slonska krawcowa przyzna rację ;) Odpowiedz Link
annak12 Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 11:01 rita100 napisała: > ciciany - ładny jou goudom "ciaciany" Odpowiedz Link
rita100 Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 20:26 annak12 napisała: > rita100 napisała: > > > ciciany - ładny > > jou goudom "ciaciany" Ciaciany , tak bardziej ciaciany jak ciciany, ale też tak się godało dwani. Teroz jakoś wyszło to słówczko z mody. Może warto częsciej do niego wracać. Ciaciana dzisioj jest Klara ;) Dobrze powiedziałam ? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 20:30 rita100 napisała: > annak12 napisała: > > > rita100 napisała: > > > > > ciciany - ładny > > > > jou goudom "ciaciany" > > Ciaciana dzisioj jest Klara ;) > Dobrze powiedziałam ? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 20:43 bratjakuba napisał: > rita100 napisała: > > > annak12 napisała: > > > > > rita100 napisała: > > > > > > > ciciany - ładny > > > > > > jou goudom "ciaciany" > > > > Ciaciana dzisioj jest Klara ;) > > Dobrze powiedziałam ? miało być dopisane. Po ślonsku też sie godo trocha twardzij,cacany abo cacano. Czyli,cacano je dzisiej klara. Ale też po Twojymu,ciaciany,ciaćka- ozdoby Odpowiedz Link
rita100 Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 21:13 Braciejakubie, z tego wniosek, ze slonski to twardy jyjzyk, nie to co maziurski dość że miyntki to jesce gwołt ciacianych zdrobnień jek mniyntkasa bułecka :) Slonzacy tygo nie majo. Na przykład: Jyziorecko je głemboczkie , a woda je mnientkasa :) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 21:18 bratjakuba napisał: > > Po ślonsku też sie godo trocha twardzij,cacany abo cacano. cacy, cacy, buch po glacy Odpowiedz Link
rita100 Re: Ciciany ciciuś 13.07.09, 21:26 hanys_hans napisał: > bratjakuba napisał: > > > > > Po ślonsku też sie godo trocha twardzij,cacany abo cacano. > > cacy, cacy, buch po glacy > fejn ;) To co słysze , to włosy dymbem stojo na glacy. Odpowiedz Link
rita100 Re: Słóweczko dnia 13.07.09, 21:17 No niy strachajta sia, dajta to napiękniejsze słóweczko. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Słóweczko dnia 13.07.09, 21:22 rita100 napisała: > No niy strachajta sia, dajta to napiękniejsze słóweczko. Już ech to sam doł wyży ale powtorza. Paniczka. Młodo Pani. Niewiasta. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Słóweczko dnia 13.07.09, 21:26 bratjakuba napisał: > rita100 napisała: > > > No niy strachajta sia, dajta to napiękniejsze słóweczko. > > > Już ech to sam doł wyży ale powtorza. > Paniczka. > Młodo Pani. > Niewiasta. lipsta i galan tysz by sam pasowou Odpowiedz Link
rita100 Paniczka, lipsta, galant 13.07.09, 21:35 Pamiczka , mloda pani, cacana Lipsta - narzyczona Libsta z kawalerym, pod jednym numerym :) Galant - zalotnik a wszyscy sie galancujo :) Cacy słóweczka dnia Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Paniczka, lipsta, galant 13.07.09, 21:44 rita100 napisała: > Pamiczka , mloda pani, cacana > Lipsta - narzyczona > > Libsta z kawalerym, pod jednym numerym :) > > Galant - zalotnik > > a wszyscy sie galancujo :) > > Cacy słóweczka dnia Została jeszcze niewiasta.To po ślonsku synowa. Paniczka to recht mosz je to cacano,miastowo frelka. A galan też richyg ale bez >t< sie galancom. Odpowiedz Link
rita100 A frelka nie je gryfno ? 13.07.09, 22:02 No jo! fyler am zrobiła rychtycznie galan - zalotnik galancić sie - zalecać się, kochać się galanty - elegancki A bydzie tak ? Galan to galanty, cacany kawaler ? Jeszcze mamy gryfnego, gryfno paniczka, lipste czyli miastowo frelka Odpowiedz Link
bratjakuba Re: A frelka nie je gryfno ? 13.07.09, 22:11 rita100 napisała: > No jo! > fyler am zrobiła rychtycznie > > galan - zalotnik > galancić sie - zalecać się, kochać się > > galanty - elegancki > > A bydzie tak ? > > Galan to galanty, cacany kawaler ? > > Jeszcze mamy gryfnego, gryfno paniczka, lipste czyli miastowo frelka > Zaś by troszka po przestawiać i bydzie galant-elegancko. Moj stary galan znejd se nowo,gryfno lipsta,tako miastowo frelka,prawdziwo paniczka. > Odpowiedz Link
rita100 Re: A frelka nie je gryfno ? 13.07.09, 22:29 > Moj stary galan znejd se nowo,gryfno lipsta,tako miastowo frelka,prawdziwo paniczka. > > I to jest nie dośc , ze prawdziwe to i jeszcze modne wśród starych galantów (galanów ?) Stary galan z młodo frelecko. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: A frelka nie je gryfno ? 13.07.09, 23:03 Wiysz Francek co sie nom przitrefiyło? A dyć coż takigo Antek? No wiysz chodzioł ku moi cerze taki galntny synek,obiecowoł,co sie bydzie żynioł a kiej już sie zdowało,że bydzie młodo pani to wstrychnuł jom na dudka. A dyć sie tak nie trop,pado Francek.Nom sie łonskigo roku jeszcze gorszy trefiyło.Chodzioł ku cerze taki elwer,nic nie robioł,nic nie godoł,nic nie obiecowoł a wydudkoł jom na strychu. Odpowiedz Link
rita100 Re: A frelka nie je gryfno ? 13.07.09, 23:30 elwer :) - Francek, co ty mosz tako buła na czole ? Pierónie! Tako fioletowo, zielono, żółto..... Francek pado: - Wiysz, łod myślenio. - No, przestoń! Przecież łod myślenio jeszcze żodyn buły niy dostał. A Francek na to: - No jó! Ale jo myśloł, ze moja staro przijedzie jutro, a przyjechała wczora. Odpowiedz Link
rita100 Ale dzisioj gorko jest 14.07.09, 20:47 Klara jest gorka ? Tak sie goda. Pogodojta uo klarze Odpowiedz Link
rita100 Re: Ale dzisioj gorko jest 14.07.09, 20:56 Barzo gorko, fest mocno gorko było, kajs kele 40 geradusów Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Ale dzisioj gorko jest 14.07.09, 21:46 Klara je richtig gorko mo pora milionow gradow. Klara to je słońce. Klara zaś fest hajcuje(grzeje) bydzie możno 40 w ciyniu. Ale zaś ta klara świyci,bydzie hic(hica)-upał jak diobli. Odpowiedz Link
rita100 Hica jak diobli 14.07.09, 21:53 No prosze , jaka cacana jest slonska klara. Klara to je słónecko ? O, to tego nie wiedziała. Klara fest hajcuje jak w piecu hutniczym. Ale, ale po mazurku czy warnijskku nie mówi się w 'ciyniu' tylko w 'chłodzie', bo 'chłud' jest cieniem. Braciejakubie, ale ciekawe, że żadnych piesniczek ni mo ze słowem 'klara' jeno zawdy słóneczko w tekstach. Stąd klara jako słóce jest malo znane, barzi jako pogoda. Jako bydzie jutro klara ? Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Hica jak diobli 14.07.09, 23:05 rita100 napisała: > No prosze , jaka cacana jest slonska klara. > Klara to je słónecko ? O, to tego nie wiedziała. > > Klara fest hajcuje jak w piecu hutniczym. > Ale, ale po mazurku czy warnijskku nie mówi się w 'ciyniu' tylko w 'chłodzie', > bo 'chłud' jest cieniem. Też by szło powiedzieć 40 gradow w chłodku ale jak sie tymu przidziwosz to widać,że to sprzeczność bo chłodek to je chłodne miejsce a ćiyń nie prawi,że tak siedzymy ale że wedle nigo ocyniomy tyn hic. > > Braciejakubie, ale ciekawe, że żadnych piesniczek ni mo ze słowem 'klara' jeno > zawdy słóneczko w tekstach. Stąd klara jako słóce jest malo znane, barzi jako > pogoda. Bo Klara to nie je take galantne okryślynie,bardzi to je młodzieżowy slang.Klara blinduje abo klara blenduje - słońce tak jasne,że oślepia. > Jako bydzie jutro klara ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Hica jak diobli 16.07.09, 20:41 Acha, czyli klara to slang mlodziokow slonskich ;))) Ależ jasnota, tak ta klara śmiyci Odpowiedz Link
bonbon1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 22:51 Dzisiej mi sie jedyn "ausdruk" przipomniol!!!!! "gany" :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:08 bonbon1 napisał: > Dzisiej mi sie jedyn "ausdruk" przipomniol!!!!! > > "gany" > > :)))))))))))))))))) a co to je? bo niy moga sie spomnyć Odpowiedz Link
bonbon1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:12 Sloneczko, mysla co ciebie tysz niyma gany :))) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:17 Gryfny:) może gańby? bo naprowniy niy kojarza tego słowa: gany Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:18 sorry Bombonie:) myślałach o tyj gańbie i napisałach Gryfny;) ale właściwie jestyś gryfny Bombon:) Odpowiedz Link
sloneczko1 ślidrzyk 14.07.09, 23:20 jadłach dzisio ślidrzyk torty i pomyślałach sie,że to tysz fajne słowo;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:10 bonbon1 napisał: > Dzisiej mi sie jedyn "ausdruk" przipomniol!!!!! > > "gany" > > :)))))))))))))))))) a co to je? bo niy umia sie spomnyć Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:18 To znaczy ganić-krytykować Gana- nagana,przigana od tego też je gańba,gańbić,zagańbic. Po czesku - hana a od tego hańba,haniebny,zhańbiono,zhańbić. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:22 bratjakuba napisał: > To znaczy ganić-krytykować > Gana- nagana,przigana od tego też je gańba,gańbić,zagańbic. > Po czesku - hana a od tego hańba,haniebny,zhańbiono,zhańbić. tak sie pomyślałach ale niy byłach pewno co do tego:) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:25 Bracie Jakuba a spisujesz sie te wszystkie ciekawe rzeczy?szłoby tako ksionżka napisać bo naprowdy wiela sie jusz tych słow zapomino Odpowiedz Link
bratjakuba Re: Słóweczko dnia 14.07.09, 23:44 Jo nie spisuja ale one już som spisane. Już sam pora razy była o tym mowa,że jynzyk ślonski je takim ludowym skansenem jynzyka ogólnie słowiańskiego. Godali my kajś o ewangelizacji Ślonska przez Świyntych Cyryla i Metodego w junzyki słowiańskim, już 100 lot przed chrztym Polski. Do dzisiej sie wszyjscy dziwujom,że od Bałkanow,środkowej Austrii,potym wzdłuż Łaby a od tej linii aż do Kijowa wszyjscy to rozumieli. Po zaborach jynzyk polski uleg rusyfikacji,przijynto moc wzorow jynzykowych z ruskiego.Natomiast na Ślonsku i w Galicji zachowały sie te pierwotne formy.W Galicji zaroz po pirszej wojnie zaczła sie gana tej godki.Na Ślonsku dziepro po drugej wojnie. Ale formy podstawowe som opisane we Encyklopediach staropolskich abo słownikach etymologicznych,-takich co opisujom pochodzynie danego słowa.No i niekiere w słowniku wyrazow obcych. Odpowiedz Link
annak12 Re: Słóweczko dnia 15.07.09, 15:11 bratjakuba napisał: > Po zaborach jynzyk polski uleg rusyfikacji,przijynto moc wzorow jynzykowych z > ruskiego i stworzyli "Opolszczyzna" Odpowiedz Link
rita100 Re: Słóweczko dnia 16.07.09, 20:44 bratjakuba napisał: > To znaczy ganić-krytykować > Gana- nagana,przigana od tego też je gańba,gańbić,zagańbic. > Po czesku - hana a od tego hańba,haniebny,zhańbiono,zhańbić. Nalepi to takie słóweczko w zdaniu mozna zmniarkować 'gana' - ganić, też krzyczeć na kogoś Przygań troche temu ............. ( miejsce na wstawienie niku ;) heheh Odpowiedz Link
annak12 Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 15.07.09, 11:07 głośno w mediach o ślabikorzu,godali na regionalnejTYP Katowice,tysz we głownym wydaniu Wiadomości o 19.30. w TYP1,ponoć mo być gotowy na bezrok,dobry krok do przodu. karminadel ,zjym tysz karbinadla:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Konkurs-nojpiykniejsze ślonskie słowo 15.07.09, 19:09 jo juz dzisiej wysuou moj typ(wyraz) - ale prziznom sie co za jaki dopiyro jak wygrom:) ida dalyj czimac sie pyndzla! pyrsk! Odpowiedz Link
sloneczko1 szumno,szumny;) 16.07.09, 07:39 tak mi sie tera spomniało:)kożdy by takim chcioł być:) Odpowiedz Link
rita100 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 20:46 Niy, kożdyj chciołby to szumne wyduldać duszkam Odpowiedz Link
rita100 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 20:56 Myslałam, ze chodzi o 'szumowe' wino - bijące do głowy wino szumny szampon - czyli szampan szum - piana ale szumno - no niy wiem Odpowiedz Link
bratjakuba Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:00 Szuminy= piana.Wino z szuminami to je sekt(godo sie zekt) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:04 a szumno,szumny to je wizgerno(y),gryfno(y) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 20:52 rita100 napisała: > Niy, kożdyj chciołby to szumne wyduldać duszkam Możno Ci sie rozchodzi o szuminy,take jak som na piwie? Odpowiedz Link
rita100 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:06 bratjakuba napisał: > rita100 napisała: > > > Niy, kożdyj chciołby to szumne wyduldać duszkam > > Możno Ci sie rozchodzi o szuminy,take jak som na piwie? No jo ! Szumne piwo lejduje, rychtycznie te szuminy. A potem rynko obciyram szumne wonsy ;)))) A wam uo co sia rozłazi ? ;) Odpowiedz Link
bratjakuba Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:09 rita100 napisała: > bratjakuba napisał: > > > rita100 napisała: > > > > > Niy, kożdyj chciołby to szumne wyduldać duszkam > > > > Możno Ci sie rozchodzi o szuminy,take jak som na piwie? > > No jo ! Szumne piwo lejduje, rychtycznie te szuminy. A potem rynko obciyram > szumne wonsy ;)))) > A wam uo co sia rozłazi ? ;) Bydymy Ci sie dziwać bez kluczowo dziurka jak fons ociyrosz. Odpowiedz Link
rita100 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:22 A to daczemu bydzieta sie dziwować, kaj jo szumne fonsy byda zdzirać ? Nie lejdujeta szumi w pifku ? To siup w tyn głupi dziób A potym dzióbecka se damy ;)))) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:26 rita100 napisała: > A to daczemu bydzieta sie dziwować, kaj jo szumne fonsy byda zdzirać ? > Nie lejdujeta szumi w pifku ? > > To siup w tyn głupi dziób jak jusz głupi to: Lyj w tyn gupi ryj Odpowiedz Link
rita100 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:41 A no ja, tak powinno sie godać tylko nasamprzód trza poszelontać ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: szumno,szumny;) 16.07.09, 21:46 rita100 napisała: > A no ja, tak powinno sie godać tylko nasamprzód trza poszelontać ;) > i zlizywać z dylowki;) Odpowiedz Link
annak12 Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 09:58 gizd,lomp,pieron,souroń,szpyndlikorz,pragliwy Odpowiedz Link
bratjakuba Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 16:26 Angyjber,borok,browek,chamok,chachar,drzistok.dydłok,elwer,foc,fyrtok, gnojek,gizdok,gruchlik,ipta,judosz,klipa,kociorz,krojcok,kwanckorz,leber, lebiega,liderok-luderok,luftikus,mamlas,miglanc,mondrok-mondrala, oszkliwiec,oszelontok,ożralec,puklaty,pantoflorz,pofyrtany,pyskaty, ryszawy,raubold-rałbolt,rabczyk=rapczyk,sagaty,szprymok,szpetny,tuleja, tytłok,wigyjts-wigyjc,zmierzlok. Odpowiedz Link
alladyn15 Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 16:39 Bratjakuba,Kuba,tartak,zydzi,cos do sprzedania,pies,telefon. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 17:44 alladyn15 napisał: > Bratjakuba,Kuba,tartak,zydzi,cos do sprzedania,pies,telefon. A piys???? A piys Ci morde lizał! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 17:08 to jo jeszcze dociepna klamkorz Odpowiedz Link
hanys_hans Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 17:19 szwager_z_laband napisał: > to jo jeszcze dociepna > klamkorz to jo jeszcze dociepna stary purt Odpowiedz Link
hanys_hans Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 17:28 szwager_z_laband napisał: > staro kamela i ciga ty staro koomedyjo Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 18:07 lebioda zebrzydowsko obrzida niymrawa Odpowiedz Link
annak12 Re: ludzie(charakter) 25.07.09, 18:54 sowizdrzoł,woniochlebiczek byli Ślonzoki take złe!?,prawie same wady Odpowiedz Link
alladyn15 Re: ludzie(charakter) 22.07.09, 18:08 Skrzynko piwa i pol litra,i juz slaski murarz wyprowadza narozniki w budowanym domku przez polaka budyjacego sie w Plawniowitz.Katy trzeba wyprowadzic,a potem jakos poleci.Skad Ginter i pan Jurek maja to sile w sobie po 15-tej,to nie wiem. Odpowiedz Link