Dodaj do ulubionych

TRZYNASTEGO !!

13.10.03, 09:52
Dziś 13-ty dzień miesiąca. Już to odczułam...poszło mi oczko w rajstopie,
wylała mi się kawa na dokument...Ciekawe, jakie jeszcze inne "przyjemności"
czekają na mnie w dniu dzisiejszym...:-)
Jesteście przesądni ? Czy spotkanie czarnego kota przywołuje u Was jakieś złe
przczucia ??
Obserwuj wątek
    • minka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 10:07
      przesadna nie jestem, ale presja spoleczenstwa jest ogromna..;)
      wczoraj usilowalam w knajpie odpalic papierosa od swieczki i..przezylam maly
      wstrzas, poniewaz swieczka zostala z wrzaskiem odstawiona na drugi koniec stolu.
      podobno w ten sposob mogl zginac na morzu marynarz ;)
      a czarne kotki sa urocze.
      pozdrawiam
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 10:09
        Ha, ha...to ciekawe, o tym przesądzie jeszcze nie słyszałam :-).
        Czy sądzisz Minko, że wiara w przesądy świadczy o braku wiary w Boga ?
        • minka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 10:20
          nie mnie sie wypowiadac na temat wiary..
          ale z moich obserwacji wynika, ze os. wierzace o wiele latwiej poddaja sie
          wierzeniu w przesady.
    • Gość: ewciaaa... Re: TRZYNASTEGO !! IP: *.dolsat.pl 13.10.03, 10:19
      trzynastego..wszystko zdarzyc sie moze..la..la...la...jesli chodzi o mnie to
      przesadna nie jestem...co mi taki malutki kitus moze zrobic??miłego
      trzynastego!!
    • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:04
      Kiedyś w latach 80 - tych, jak chodziłem do liceum miałem cudny dzień w piątek,
      trzynastego. Dostałem bdb z języka radzieckiego i kupiłem nieosiągalną płytę
      Maanamu. Dostać u pani NN bdb z radzieckiego, było czymś graniczącym z
      osiągnięciem niemożliwego; tym samym było kupno (za normalną cenę w księgarni)
      płyty Maanamu. I ja mam być przesądny ;-))))
      Witaj Mandaryn_ko !
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:12
        Witaj Hetacusie!! :-)
        A ja kiedyś 13-go dostałam w szkole trzy dwóje z jednego przedmiotu na tej
        samej lekcji :-)
        Od tamtej pory jestem przesądna! ;-)
    • minka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:20
      a jakie sa wasze ulubione przesady?
      bo mnie sie b.podoba ten z kominiarzem na szczescie.
      • ka_27 TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:24
        Witaj Mandaryn_ko :-)

Trynastokrotnie witaj w poniedzialek trzynastego :-)))))

Trzynascie razy sie usmiechnij,
        trzynascie razy miej dzis mile chwilw,
        trzynascie razy zrob cos przyjemnego dla siebie,
        trzynascie razy ... :-))))))
        • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:37
          Witaj ka_27,
          Gdy Cię widzę z taką ślicznie uśmiechniętą buzią i czytam te miłe słowa od
          Ciebie, to niestraszny mi już 13 -sty :-)
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:34
        Mnie tez zdecydowanie ta z kominiarzem :-) i zawsze mi się sprawdza, przynosi
        jakąś miłą niespodziankę ;-)
    • debi_bebi Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:25
      Przyznam szczerze, tfu, tfu, że wcale nie jestem przesądna :))
      No dobra, trochę jestem, ale do 13 podchodzę tak, że jak by się coś
      nieprzyjemnego miało zdarzyć tego dnia, to przynajmniej będę miała na co
      zwalić winę. I wiecie co? Od kiedy w ten sposób traktuję 13, to nic się nie
      zdarza.
      • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:33
        Witajcie wszyscy Trzynastkowicze:))))

Deszcz nie pada, piję sobie gorącą herbatkę z cytryną, zajadam pyszną
        drożdżówkę z morelą i kruszonką (niebo w gębie), za kilka dni... weekend:))))
        Trzynastego? Jakiego trzynastego?
        • debi_bebi Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:39
          No tak, można oczywiście udawać, że nic takiego nie istnieje, też całkiem
          niezły sposób :)))
        • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:40
          Witaj Meg25 :-)
          Masz rację, a za 9 miesięcy znów wakacje !! :-)
          • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:46
            Witaj Mandaryn_ko:))))!!!

Tak daleko nie wybiegam, za 9 miesięcy będę miała... kolejne urodziny:((
            • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:48
              I zaprosisz nas na swoją 18-stkę :-)?
              • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:52
                mandaryn_ka napisała:

> I zaprosisz nas na swoją 18-stkę :-)?

Na swoją entą osiemnastkę:)) Z a p r a s z a m!!!:))))
                • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:32
                  meg25 napisała:

> mandaryn_ka napisała:
                  >
                  > > I zaprosisz nas na swoją 18-stkę :-)?
                  >
                  > Na swoją entą osiemnastkę:)) Z a p r a s z a m!!!:))))

A jaki prezent sprawi Ci największą radość ?
                  • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:34
                    hetacus napisał:

> A jaki prezent sprawi Ci największą radość ?

TY;)))
                    • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:38
                      meg25 napisała:

> hetacus napisał:
                      >
                      > > A jaki prezent sprawi Ci największą radość ?
                      >
                      > TY;)))

No, jeśli tak cudna dziewczyna jak Ty pisze takie rzeczy to ja muszę stać się
                      zarozumiały !!! ;-)
                      • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:42
                        Nieeeee, proszę nie bądź zarozumialcem!!!!
                        Taki jaki jesteś, jesteś, no wiesz, hm, ojej - fajny;)))
                        • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:44
                          Ależ ja Cię lubię Meg !

• meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 13:58
                            Lubię być lubiana przez Ciebie Hetakusie;)))
                            • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:02
                              meg25 napisała:

> Lubię być lubiana przez Ciebie Hetakusie;)))

Ja naprawdę bardzo staram się nie być zarozumiały Meg. Bradzo nad tym pracuję,
                              ale jak piszesz takie rzeczy to bardzo mi to utrudniasz :-)
                              Jest w Tobie bardzo dużo ciepła, cieszę się ,że tu jesteś.
                              • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:07
                                Obiecuję, że... nadal będę Ci to utrudniać:)))
                                • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:10
                                  meg25 napisała:

> Obiecuję, że... nadal będę Ci to utrudniać:)))

to już nie będę narzekał na żadne poniedziałki ani inne wtorki. Nawet
                                  dostrzegam pewne negatywne aspekty weekendów...
                                  • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:13
                                    :)))))))))
                                    :)))))))))
                                    Ojej, dziwnie na mnie patrzą pracownicy, muszę zrobić bardzo poważną minę, a
                                    wcale mi się to nie udaje :)))))))
                                    • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:16
                                      i udało się ?
                                      • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:28
                                        A w życiu! No teraz już tak, jestem bardzo poważna i proszę mnie już więcej
                                        nie rozśmieszać.
                                        Hmm, żartowałam oczywiście???!!!:)))
                                        • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:34
                                          Pamiętam, kiedyś widziałem jakiś komiks, może książkę w którym (której)
                                          reklamowano głównego bohatera w następujący sposób: "śmieszy, tumani,
                                          przestrasza". Która z tych dwóch ostatnich czynności bardziej Ci spodoba ?
                                          • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:41
                                            Tumani? To od tumana???
                                            Przestrasza? Nie, nie boję się Ciebie Hetakusie:)))
                                            A więc - żadna
                                            • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:46
                                              meg25 napisała:

> Tumani? To od tumana???
                                              > Przestrasza? Nie, nie boję się Ciebie Hetakusie:)))
                                              > A więc - żadna

a może to taka polsko - angielska konstrukcja "tu MAN" ?
                                              jeśli odpada śmieszenie, tumanienie, przestraszanie to co pozostaje ?
                                              Chyba po prostu pisanie miłych rzeczy :-)

• meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:19
                                                hetacus napisał:

> jeśli odpada śmieszenie, tumanienie, przestraszanie to co pozostaje ?
                                                > Chyba po prostu pisanie miłych rzeczy :-)

Hej, Panie Hetakusie, pytałeś o dwie ostatnie rzeczy, śmieszenie jak
                                                najbardziej mi pasuje, proszę, nie przestawaj mnie rozśmieszać:)))
                                                >
                                                >
                                                • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:28
                                                  meg25 napisała:

>
                                                  > Hej, Panie Hetakusie, pytałeś o dwie ostatnie rzeczy, śmieszenie jak
                                                  > najbardziej mi pasuje, proszę, nie przestawaj mnie rozśmieszać:)))

A co z nami będzie jak skończy mi się inwencja bądź moje żarty przestaną Cię
                                                  smieszyć? To będzie koniec z nami ? ;-)))
                                                  • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:39
                                                    Hetakusie, nie łam mi serca! Koniec? Jeszcze się dobrze nie zaczęło, a Ty już
                                                    o końcu? I Ty piszesz, że mnie lubisz...:((
                                                  • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:42
                                                    meg25 napisała:

> Hetakusie, nie łam mi serca! Koniec? Jeszcze się dobrze nie zaczęło, a Ty już
                                                    > o końcu? I Ty piszesz, że mnie lubisz...:((

Po prostu nie mam pewności czy długo potrafię wydawać się chociaż trochę
                                                    interesujący tak wyjątkowej dziewczynie jak Ty !!! Moich gorących względem
                                                    Ciebie uczuć możesz byc pewna ;-)
                                                  • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:49
                                                    Uff, uspokoiłeś mnie;)) Lecę po kawę, bo przede mną jeszcze 1,5 godziny pracy.
                                          • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:44
                                            Cytat z Pani Twardowskiej - A. Mickiewicza

"Twardowski siadł w końcu stoła,
                                            podparł się w boki jak basza
                                            Hulaj dusza! Hulaj! woła
                                            ŚMIESZY, TUMANI, PRZESTRASZA".
                                            • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:50
                                              mandaryn_ka napisała:

> Cytat z Pani Twardowskiej - A. Mickiewicza
                                              >
                                              > "Twardowski siadł w końcu stoła,
                                              > podparł się w boki jak basza
                                              > Hulaj dusza! Hulaj! woła
                                              > ŚMIESZY, TUMANI, PRZESTRASZA".

Dzięki Mandarynko ! Coś Ty podejrzanie mocna jesteś w rodzimej literaturze !
                                              • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:53
                                                Pracę maturalną z polaka napisałam na 24 strony papieru kancelaryjnego i nawet
                                                jednego cytatu nie ściągnęłam :-). Chyba to kwestia dobrej pamięci.
                                                Ale za zrobiłam 1 byka ortograficznego i dostałam 4 ;-(
                                                • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:55
                                                  mandaryn_ka napisała:

> Pracę maturalną z polaka napisałam na 24 strony papieru kancelaryjnego i
                                                  nawet
                                                  > jednego cytatu nie ściągnęłam :-). Chyba to kwestia dobrej pamięci.
                                                  > Ale za zrobiłam 1 byka ortograficznego i dostałam 4 ;-(

a pamiętasz jaki to był błąd ?
                                                  • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:58
                                                    :-) Nie!
                                                    Bo nie widziałam swojej pracy pisemnej po maturze :-)
                                                  • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:02
                                                    mandaryn_ka napisała:

> :-) Nie!
                                                    > Bo nie widziałam swojej pracy pisemnej po maturze :-)

Nie wiem czy to nadal obowiązuje, ale kiedyś faktycznie obniżali ocenę
                                                    pracy/klasówki o jeden stopień za każdy błąd ortograficzny. W ten sposób można
                                                    było napisać genialne wypracowanie, i zamiast "mózg" napisać "musk" aby dostać
                                                    niedostateczną ocenę...
                                                  • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:08
                                                    Dokładnie tak było...
                                                    Teraz wiele młodych osób, mających problem z ortografią uczęszcza na zajęcia w
                                                    poradni pedagigiczno - psychologicznej do specjalistów od: dysleksji,
                                                    dysortografii. Ci specjaliści wydają odpowiedniej treści zaświadczenie o
                                                    cierpieniu przez ucznia na daną "dolegliwość". W konsekwencji zaświadczenie to
                                                    jest honorowane przez komisję egzaminacyjną podczas zdawania egzaminów na
                                                    różnych szczeblach edukacji. Błędy ortograficzne nie są wówczas brane pod
                                                    uwagę, a sama treść pracy.
                                                  • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:18
                                                    Może to i słuszne, ale można mieć i problem np. z precyzyjnym i "literackim"
                                                    formułowaniem zdań. A na to już chyba żadnych zaświadczeń nie dają... .
                                                  • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:26
                                                    Raczej nie dają. Dochodzi jeszcze problem braku wiedzy "rzeczowej"...
                                                  • hetacus Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:31
                                                    mandaryn_ka napisała:

> Raczej nie dają. Dochodzi jeszcze problem braku wiedzy "rzeczowej"...

Na wszystko przyjdzie czas. Pewnie kiedyś będą np. "oczytani
                                                    inaczej", "inteligentni inaczej"...
                                                  • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 15:33
                                                    Ha, ha, rewolucja intelektualna ;-)
                                                  • meg25 Hej Mandarynko, hej Hetakusie! 13.10.03, 15:32
                                                    A wiecie, że ja zrobiłam kiedyś w jednym krótkim wyrazie aż 3 błędy?
                                                    Napisałam <z kąt>, macie pojęcie?? Mój polonista śmiał się, aż do łez. Pewnie
                                                    dlatego, że nigdy nie miałam problemów z ortografią:)))) Nawet nie obniżył mi
                                                    oceny!!
                                                  • mandaryn_ka Re: Hej Mandarynko, hej Hetakusie! 13.10.03, 15:34
                                                    Zdarza się najlepszym ;-)
                                                  • hetacus Re: Hej Mandarynko, hej Hetakusie! 13.10.03, 15:38
                                                    meg25 napisała:

> A wiecie, że ja zrobiłam kiedyś w jednym krótkim wyrazie aż 3 błędy?
                                                    > Napisałam <z kąt>, macie pojęcie?? Mój polonista śmiał się, aż do łez. P
                                                    > ewnie
                                                    > dlatego, że nigdy nie miałam problemów z ortografią:)))) Nawet nie obniżył mi
                                                    > oceny!!

Całe szczęście, że nie przytrafiło Ci się to na maturze !
                                                    Przypomniało mi się zabawne zdarzenie z podstawówki, z jednej z pierwszych
                                                    klas. Braliśmy właśnie stopniowanie przymiotników. Jedna z najmniej
                                                    rozgarniętych uczennic dokonała (w zadaniu domowym) następującego stopniowania:
                                                    halabardny, halabardniejszy, najhalabardniejszy. Niestety, nie umiała
                                                    powiedzieć skąd wzięła słowo halabardny ani co ono oznacza ;-)
                                                  • meg25 Re: Hej Mandarynko, hej Hetakusie! 13.10.03, 15:44
                                                    A nieśmiertelny (nomen omen): chory, chorszy, trup???:)))
                                                  • hetacus Re: Hej Mandarynko, hej Hetakusie! 13.10.03, 15:54
                                                    meg25 napisała:

> A nieśmiertelny (nomen omen): chory, chorszy, trup???:)))

ha, ha, ha, nie znałem !!!
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:39
        Fajne! Mogę sobie ten pomysł zapożyczyć od Ciebie ? :-)
        • debi_bebi Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:46
          Jeśli "od Ciebie" to znaczy ode mnie, to proszę bardzo, a jak nie - to też
          prosze bardzo ;)
          • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:51
            Hmmm:-) podziękować, czy nie ?? Jak się dziękuje, to podobno to pecha
            przynosi ;-)
            Ale jak już razem ustaliłyśmy - przyjaciele nie rozmieniają się na drobne :-)
        • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:49
          Ależ proszę bardzo:)))
          • debi_bebi Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:50
            No to teraz mandaryn_ka ma zagwozdkę :))
            • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:55
              Wybrnie z tego, jak znam Mandaryn_kę:)))
              • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:17
                Wybrnę, wybrnę jakem mandaryn_ka ! ;-)
    • 1966ja Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:35
      trzynastego mam imieniny hehe a czarny kot biega mi po domu.
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:42
        :-) dawaj mi tego kota, przemaluję go na biało !! ;-)
        • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 11:59
          Zostaw tego kociaka w spokoju, Mandaryn_ko, nie wystarczy Ci, że w piątek tak
          tarmosiłaś tego biednego Puszka?? Inna sprawa, że On absolutnie nie miał nic
          przeciwko...;))))
          • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:15
            Hmmm...szkoda, że Puszka dziś nie ma, bo z chęcią zrobiłabym powtórkę z
            rozrywki;-) , mi się to spodobało:-)
            • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 08:40
              Oj, Mandarynko, czy Ty aby nie za mocno Puszka wytarmosiłaś za puszysty ogonek?
              Jeśli się dziś nie pojawi zacznę się martwić!
              • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 08:56
                Witaj Meg25 :-)
                Ja tez już zaczynam mieć wyrzuty sumienia...:-( Ale przecież gdy go ciągnęłam
                to nie protestował, nawet wszystko wskazywało na to, że bardzo mu to
                odpowiada ??
                • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 09:03
                  Witaj, witaj Mandaryn_ko:)))

Pamiętam jak się kiedyś przewróciłam, wstałam, otrzepałam się i zadowolona, że
                  nic mi się nie stało poszłam dalej. Następnego dnia bolało mnie wszystko:((
                  Może z Puszkiem jest tak samo???
                  • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 09:16
                    Może nie jest tak źle, spójrz jest na sąsiednim wątku. Zaprasza na przejażdżkę,
                    jedziemy z nim ?? Może jak będziemy we dwie, to nas nie podrapie ostrymi
                    pazurkami, żeby się odgryźć za krzywdy?;-)
                    • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 09:28
                      Nawet jak drapnie to co tam, czasem taki pazurek jest całakiem, całkiem;)))
                      Już lecę!
                  • Gość: Puszek Re: TRZYNASTEGO !! IP: *.awacom.pl 14.10.03, 09:29
                    Witaj Meg!!;-)
                    Jak miło Cie widzieć. I dziekuję za troskę.;-) Jestem już cały i zdrowy.
                    Mandaryn_ka była mimo wszystko delikatna;-)
                    • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 09:34
                      Uffff, dzięki ! ;-)
                    • meg25 Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 09:35
                      Witaj Puszku, jestem gotowa do przejażdżki!!!:)))
    • samowolny Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 12:05
      Ja tam przesądny nie jestem ale tak na wszelki wypadek:
      jak widze czarnego kota to obracam sie trzy razy:)))
      jak widze kominiarza to chwytam sie za guzik i szukam faceta w okularach:))
      trzynastego biore urlop i nie wychodze z domu:))
      świeczek ni zapalam coby palących nie kusić:))
      i jeszcze mnustwo innych czynnosci wykonuje , ze dziwie sie niekiedy że
      jeszcze nie zwariowałem..ale ja to przesadny wcale nie jestem:)))))))
      • mandaryn_ka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:13
        Jak Cię czytam, to przypomina się główny bohater z filmu " Dzień świra"...:-)
      • minka Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 14:23
        hi hi. i to jest wzorcowa postawa..
        ja tam przesadn@ nie jestem, ale na wszelki wypadek...
    • Gość: Gerda Re: TRZYNASTEGO !! IP: *.proxyplus.cz / 195.205.198.* 13.10.03, 17:19
      Miesiąc temu, 13, skończyłam ze swoim ukochanym i jak sobie przypomnę, to mi
      serce krwawi od początku :-((
      • ja_nek Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 23:30
        A czy macie taki dzień, inny niż 13-sty, który uznajecie za pechowy?

Pozdrawiam
        janek
        • debi_bebi Re: TRZYNASTEGO !! 13.10.03, 23:32
          ja mam - 13, piątek
          :))
          • messja Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 00:40
            debi_bebi napisała:

> ja mam - 13, piątek
            > :))

ja tez: 13, piatek, jak mi czarny janek przebiegnie przez forum:)
          • ja_nek Re: TRZYNASTEGO !! 14.10.03, 15:52
            debi_bebi napisała:

> ja mam - 13, piątek

Niech zgadnę o trzynastej:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka