Dodaj do ulubionych

proteza czy implanty?

13.09.12, 14:13
Mam 37 lat i niestety nie mam już kilku zębów. Góra lewa 5 - protezka akrylowa, 4 martwa może pod koronę, prawa też 5 - most na 4 i 6, który po powtórnym leczeniu kanałowym pod mikroskopem przez most stał się nieszczelny i mimo wszystko 6 również do usunięcia, 4 w kiepskim stanie, więc groźba jest utraty dwóch zębów. Prawa 7 mocno zaplombowana może się uda zrobić koronę. Moja stomatolog zasugerowała protezę szkieletową na obie strony, lewa(5)-prawa (4,5,6). Pokazała jak wygląda taka proteza i .... trochę się załamałam... Na implanty w tym momencie nie mogę sobie pozwolić, wiadomo względy finansowe, ale w ciągu kilku lat spodziewam się bardzo dużych pieniędzy, więc na pewno wtedy będę mogła je wstawić. Tymczasem zdecydowałam się na protezkę akrylową.
Moje pytanie brzmi - czy to dobre rozwiązanie i czy ktoś ma podobne dylematy w takim wieku???? Dodam, że dbam o swoje zęby, regularnie chodzę do stomatologa. Czy implanty u każdego się "przyjmują" i czy za kilka lat nie będzie za późno na ich wstawienie?
Niestety mam zęby po mamie, która właśnie w moim wieku usunęła to co musiała "do uśmiechu" i wstawiła protezę. Mój brat natomiast ma 40 lat i dwa razy był u dentysty, ma super piękne białe zdrowe zęby. To strasznie niesprawiedliwe..... Co robić????

Obserwuj wątek
    • lidk-a37 Re: proteza czy implanty? 13.09.12, 16:24
      Ja też chętnie posłucham. Narazie chodzę na protezie (brakuje mi trzech zębów na przodzie) ale nie ukrywam, że myślę o implantach na razie są dla mnie za drogie ale może kiedyś. Pozdrowienia dla lilla_rouge. Też jestem w tym wieku i moje zęby nigdy nie były dobre. Pruchnica, nadwrażliwość szczególnie na owoce, utrata trzech zębów przez wypadek a jeden czwarty zmarnowała mi młoda dentystka, bo zamiast kanałowo wyleczyła mi zwyczajnie i pod plombą mi się wiadomo co.
      • eugen68 Re: proteza czy implanty? 18.09.12, 14:10
        Jeśli chodzi o wybór pomiędzy implantami a protezą/mostem w moim przypadku decydowała cena. Wiadomo, że za implanty wychodzi sporo drożej. Niestety w 2 gabinetach powiedziano mi, że w moim przypadku w grę wchodzą tylko implanty. Osobiście uważam, że chciano mnie tylko i wyłącznie naciągnąć na niepotrzebne koszty. W gabinecie trzecim do którego trafiłem okazało się, że był niezbędny tylko jeden implant - z lewej strony. Z prawej spokojnie można było zastosować most. Koszt zmniejszył się o około 40%. Można? Można, tylko trzeba szukać uczciwego dentysty.
        • kasiulka347 Re: proteza czy implanty? 19.09.12, 17:35
          czy mozesz napisac w jakim gabinecie byles?
    • lidia_majewska Re: proteza czy implanty? 01.10.12, 19:52
      Szanowna Pani,

Po pierwsze, trudno jest szczegółowo określć plan leczenia na podstawie
      wiadomości mailowych. Nie wiem, jaki jest faktyczny stan zębów,
      jest duże prawdopodobieństwo, że da się je uratować. Jeżeli nie i
      większość z tych zębów trzeba usunąć, to następowym leczeniem jest regeneracja
      tkanki i wprowadzenie w przyszłości implantów. Niestety po usunięciu dochodzi do
      zaniku kości. Jeżeli przewiduje Pani implantację za kilka lat,
      prawdopodobnie trzeba będzie wykonać zabieg podnoszenia zatok.
      Implantacja jest przewidywalną i sprawdzoną metodą leczenia, w której odsetek
      powodzeń sięga 96-98%. Rokowanie jest jednak zależne od stanu miejscowego. Czas od
      momentu ekstrakcji do implantacji odgrywa tutaj negatywną rolę, ale
      proszę się nie martwić, zwykle pacjenci są"implantowani" po wielu
      latach od usunięcia zębów. Tymczasem, jeżeli nie uda się uratować zębów i
      zastosować mostów protetycznych, proponuję zdecydować się na protezę szkieletową.
      Może wygląda ona niekorzystnie, ale na pewno jest lepsza od zwykłej
      protezy akrylowej,ponieważ nie obciąża ona tak tkanki kostnej w miejscu braków zębowych
      - jeżeli myśli Pani w przyszłości o implantach.
      Z poważaniem,
      LMajewska

• big_benka Re: proteza czy implanty? 19.03.14, 09:45
      Nie ma określonej górnej granicy wieku, jeśli chodzi o implanty – więc myślę, spokojnie możesz poczekać. Nie ma znaczenia, czy ma się lat 40 czy 80 – implanty się przyjmą i będą tak samo dobrze służyły pacjentom. Przede wszystkim trzeba się przebadać, by wykluczyć jakiekolwiek przeciwwskazania. Lekarz stomatolog przed wstawieniem implantów ma obowiązek skierować Cię na takie badania.
    • big_benka Re: proteza czy implanty? 31.03.14, 08:52
      Trzeba jednak powiedzieć, że ryzyko istniej, bo nie ma takich 100% pewnych metod. W przypadku implantów to ryzyko niepowodzenia wynosi zaledwie 1-2% i jeśli zdarzają się jakieś problemy, to zwykle na etapie odsłonięcia implantu przed wykonaniem części protetycznej. Jeśli wtedy się nic nie stanie, to później ryzyko nieprzyjęcia się implantu spada praktycznie do 0. A jeśli chodzi o ogólny stan zdrowia – to implanty nie mają tutaj żadnego znaczenia. Dlatego można śmiało decydować na taki typ zębowej `protezy`.
      • modliszka753 Re: proteza czy implanty? 04.04.14, 16:03
        Ja mogę napisać tylko w swoim imieniu. Mój lekarz, który nawiasem pisząc, jest nie tylko doskonałym, wielokrotnie dyplomowanym i nagradzanym specjalistą, ale również bardzo dobrym człowiekiem, zaproponował mi protezę (most) na implantach. Miałam niemal całkowite bezzębie na górze. Pytałam go też o tańsze rozwiązania, i opowiedział mi o wszystkich zaletach i wadach obydwu. Później zostawił mi czas na przemyślenie wszystkiego. Na kolejnych wizytach konsultacyjnych (a było ich trochę) zadawałam dużo pytań, np. o gwarancję, o wytrzymałość, o sposób konserwacji jednej i drugiej "szczęki". Kilka nocy nie przespałam, (piszę poważnie), aż w końcu się zdecydowałam na implantację 6 zębów i protezę, którą do nich się przykręca. Niedawno byłam na skanowaniu jamy ustnej. Prace dobiegają ku końcowi i wiem...czuję, że nie będę żałowała swojej decyzji.
        • big_benka Re: proteza czy implanty? 08.04.14, 12:39
          Taki lekarz to skarb, skoro do niczego nie przymuszał, a sam chętnie doradzał. Na pewno podjęłaś decyzję, skoro już w miarę teraz czujesz, że jest ok, to na pewno teraz wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Implanty nie są ryzykowane na tyle, by się ich bać, ale grunt to trafić na lekarza, któy odpoiwie na wszystkie wątpliwości, doradzi i upewni w decyzji :).
    • big_benka Re: proteza czy implanty? 17.04.14, 09:50
      Otóż to i nie ma co martwić się na zapas. Od tego są lekarze i trzeba do nich chodzić, a nie zastanawiać i gdybać. Iść, porozmawiać i być pewnym. I też życze powodzenia i udanego zabiegu, no i cieszenia się wygodnymi implantami :D
      • modliszka753 Re: proteza czy implanty? 22.04.14, 12:55
        Dziękuję. I trzymajcie kciuki w kolejnym tygodniu. Będę miała zabieg w znieczuleniu ogólnym! Trochę się tego boję, ale jestem też już po rozmowie z anestezjologiem. Dam znać po zabiegu:-) jak się obudzę oczywiście :-) :-)
        • big_benka Re: proteza czy implanty? 28.04.14, 10:19
          To trzymamy kciuki i życzę powodzenia i szybkiego wybudzenia! :) Przynajmniej będzie mniej stresu i dyskomfortu, a współcześnie narkoza ogólna jest niemal 100% bezpieczna, więc nie ma się co bać :)
    • maria2012golub Re: proteza czy implanty? 08.05.14, 16:40
      Zapewniam Cię, że to dopiero początek Twej radości i satysfakcji. Implantów nie da się porównać z żadną protezą. W ogóle nie pamiętasz, że masz w buzi jakieś obce ciało, po prostu jeszcze jedne zęby i tyle. Wygoda, poczucie bezpieczeństwa, zastrzyk młodości. Tylko ładnie dobierz sobie kolor koron. Zawsze lepsze mieć bielsze, szczególnie po bokach, gdzie pada mniej światła. Ja żałuję, że za bardzo dopasowałam kolor koron do koloru swoich zębów. Biel na implantach motywowałaby mnie do "odmładzania" tych nieimplantowych. Teraz zmiana to za duży koszt.
      • modliszka753 Re: proteza czy implanty? 08.05.14, 17:24
        wiem, że tak będzie maria2012golub :-) naprawdę bardzo długo się zastanawiałam, brałam wszystkie opcje pod rozwagę (również z przyczyn finansowych - nie będę tego ukrywała), ale nie żałuję tera i myślę, że nigdy tej decyzji nie pożałuję! Dziękuję za bardzo cenną uwagę. Na pewno poruszę ten temat na etapie doboru koron. Jeszcze muszę się uzbroić w cierpliwość, chociaż mam wkręcone implanty zimmer z nową technologią trabekular czy coś w tym rodzaju....(nie pamiętam i nie umiem powtórzyć). Później wirtualny wycisk i z tego co pamiętam, to właśnie na tym etapie będzie wybierany kolor.
        Maria2012golub, ile czasu masz już implanty? Z jakiego materiału masz korony?
    • big_benka Re: proteza czy implanty? 19.05.14, 08:53

A ja tak z ciekawości zapytam, ile wyszedł ostateczny koszt zakładania implantów? Bo wiele ludzi rezygnuje, bo ceny za duże, bo to za drogo itp.....ja osobiście uważam, że na zdrowi nie ma co oszczędzać, lepiej poczekać i odłożyć na implanty niż męczyć się z protezą. Ale mamy tyle gabinetów, więc gdzieś na pewno znajdzie się korzystne ceny. modliszka753 jak to było u Ciebie?
    • big_benka Re: proteza czy implanty? 27.06.14, 08:11
      I każdy to -potwierdzi, że różnica jest przeogromna. Możemy się tylko cieszyć, że stomatologia idzie zduchem czasów i już nie trzeba martwić się koniecznością zakładania nie za ładnych estetycznie, a często niewygodnych protez. Pozotsje tylko liczyć na to, że ceny implantów spadną nieco i będą bardziej powszechne :)
    • modliszka753 Re: proteza czy implanty? 16.10.14, 10:50
      Pewnie, że tania jest protezka...corega też nie należy do wybitnie drogich :-) Szklanka z wodą na nocnej szafce :-) i ta niepewność, czy dobrze leży ha ha ha ha...jestem bardzo szczęśliwa ze swojego wyboru, a nadmienię, że nie wybrałam protezki
    • adamos70 Re: proteza czy implanty? 07.02.15, 13:26
      wydaje mi się że implant jest droższy, ale na całe życie. W razie czego można też koronę wymienić. Ale o tym co trzeba zrobić powinien wiedzieć lekarz dentysta. Czasami nie da się czegoś zrobić.
    • jerrymum Re: proteza czy implanty? 02.12.16, 13:27
      Czy braliściei antybiotyk przy montażu implanta? Pamiętacie ile dni i jaki? czy to jest konieczne?
    • w.swaiczak Re: proteza czy implanty? 11.05.21, 11:01
      Ja się zdecydowałem na staempfli.pl/sztuczne-zeby-akrylowe/ bardzo jestem zadowolony.
    • agunia_199402 Re: proteza czy implanty? 14.11.22, 13:02
      Zgadzam się, specjalista Ci wszystko wyjaśni, rozwieje wątpliwości, przedstawi wszystkie "za" i "przeciw" i myślę, że na tej bazie można podjąć świadomą decyzję. Ja akurat miałam robione implanty, ale to wszystko właśnie zależy, być może w Twoim przypadku lepiej się sprawdzą protezy. Przed samą wizytą możesz sama trochę się rozeznać w temacie. Tu masz wszystko jasno omówione no i umówić się na konsultację.
    • oss-dent Re: proteza czy implanty? 18.11.22, 20:59
      Lekarz proponował lepsze rozwiązanie . Proteza akrylowa wciska się w dziąsło i powoduje zanik kosci , która tak potrzebna jest pod implanty. Wiek nie ma znaczenia ale po długim noszeniu protezy akrylowej szans na implanty też nie ma , niestety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka