Dodaj do ulubionych

Pytanie o most

26.10.12, 20:32
Mam pytanie co maja zrobiony most starego typu ze szlifowaniem zębów filarowych. Warto poświecić 2 zęby żeby uratować jednego ?

Ja za nawową protetyka zrobiłem taki most na górnej 5 tce i teraz mam wyrzuty sumienia. Wiadomo najlepszy implant ale za drogo. Wg mnie lepiej juz zostawić ta dziurę w spokoju bo potem można nie mieć jednego ale nie mieć 3 zębów dodatkowo za dopłata 2 tyś zł.

Utrzymał się komuś taki most z 30 lat ? a co jeśli się ułamie po 15 latach albo wcześniej kolejny most tym razem na 3 zęby ?
Obserwuj wątek
    • lidia_majewska Re: Pytanie o most 30.10.12, 11:04
      Oczywiście lepszym rozwiązaniem byłoby wykonanie korony na implancie w pozycji brakującego zęba. Rozumiem jednak, że z przyczyn ekonomicznych zdecydował się Pan na most i na pewno jest to mniejsze zło niż pozostawienie miejsca po brakującym zębie. Na pewno zęby filarowe w moście są nieco bardziej obciążone, ale niezaopatrzenie tej luki skutkowałoby przesunięciami zębów sąsiednich i przeciwstawnych, a w konsekwencji zaburzeniami zwarciowo - zgryzowymi. Być może za kilka czy kilkanaście lat będzie Pana stać na leczenie implantoprotetyczne i wtedy - o ile będą ku temu odpowiednie warunki- zdecyduje się Pan na implant w pozycji brakującego zęba, co pozwoli odciążyć zęby sąsiednie.
      Z poważaniem,
      LMajewska
      • 2lemon Re: Pytanie o most 30.10.12, 14:34
        A coś tak z wlanym rozumem zamiast cytować podręcznik? Moi znajomi nie maja kilku zębów i jakoś gryzą nawet jedną stroną i jakoś żyją i nie dają zarobić tm darmozjadom XD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka