Dodaj do ulubionych

Terapia wg. dr Budwig

20.07.08, 21:29
Zainteresowala mnie terapia kwasami omega 3.Wiem,ze najwiecej ich
jest w rybach i w siemieniu lnianym.Dr Budwig stosuje kwasy omega 3
tylko z lnu a scisle z siemienia i oleju lnianego.Czyzby te z ryb
byly gorsze ,zle przyswajalne,a moze drozsze.Interesuje sie tym
poniewaz ja kupuje te kwasy omega 3 w aptece i to sa tylko z ryb,sa
kapsulki z lnu ,ale tam jest malo tych kwasow.Dowiedzialam sie,ze
jest firma,ktora produkuje olej lniany do terapii dr
Budwig.Zastanawiam sie bo nie wyczytalam w czym len jest lepszy od
ryb mam na mysli kwasy omega 3
Obserwuj wątek
    • frodo-hobbit Re: Terapia wg. dr Budwig 25.07.08, 12:36
      Wystarczy zmielić (np. w młynku do kawy) dobre ziarno lnu (siemię lniane, jest tego kilkanaście gatunków). Jeść 1-2 łyżeczki dziennie (np. posypując kanapki). Dla zapewnienia kompletu "omeg" warto łączyć olej lniany z olejem rzepakowym i przemiennie z kukurydzianym albo wiesiołkowym, w stosunku 3:1 (cztery części lnianego, jedna część innego). Jedna łyżka (na 1-2 dni) tej mikstury wystarczy.
      W ten sposób masz wszystkie "omegi" i jeszcze wiele, wiele więcej dobrego - a oszczędzasz życie istot czujących (np. ryb).
    • no1teresa Re: Terapia wg. dr Budwig 25.07.08, 12:55
      wyglada na to, ze duzo lepszy od oleju z ryb jest olej z kryla - warto sie z nim
      zapoznac
    • jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 16.08.08, 07:04
      Z tego co wiem, nie tyle chodzi tu o same omega 3, co raczej o inne substancje
      obecne w siemieniu lnianym (i oleju z siemienia lnianego). Swego czasu sporo
      tego widziałem na stronkach anglojęzycznych, ale jakoś zabrakło mi cierpliwości
      aby zweryfikować. Zresztą... nie ma co kombinować, skoro ktoś już sprawdził
      doświadczalnie że jeden olej działa a drugi nie, po co się w ogóle zastanawiać
      dlaczego? Lepiej skorzystać z efektów cudzej pracy, skoro są za darmo.

Terapię zastosowałem na sobie (wersja z siemieniem), znikła mi po niej alergia -
      czy raczej objawy zmniejszyły się do tego stopnia, że w ogóle mi nie
      przeszkadzają. Musiałbym się chyba kotami obkładać przez cały dzień, żeby zacząć
      kichać (wcześniej nie bardzo mogłem wejść do mieszkania w którym był kot).
      • pallas10 Re: Terapia wg. dr Budwig 17.08.08, 21:55
        Jak dludo stosowales te diete i czy scisle przestrzegales
        receptury.Ja dostalam juz olej,mam klopoty z utarciem tej pasty,nie
        mam czym tego zmiksowac.Czy nie mozna laczyc olej z jogurtem
        zamiast z serem.
        • jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 18.08.08, 05:02
          Efekty były BŁYSKAWICZNE. Dosłownie w kilka dni znikły bóle gardła wywołane
          alergiami. Ogólna poprawa stanu zdrowia również była niesamowita. W zasadzie
          zakrawało to na mały cud - od tej pory jestem gorącym zwolennikiem teorii o
          wpływie równowagi omega 3 i omega 6 na organizm. Doświadczyłem na sobie i ufam.

Recepturę przestrzegam o tyle, że jestem wegetarianinem ze skłonnościami do
          weganizmu, więc niejako z natury mam w diecie mało omega 6. Jedyny problem jest
          taki, że mam też mało omega 3. Czyli w zasadzie można powiedzieć, że receptury
          przestrzegałem w 100%.

Jogurt nie zawiera siarki, więc - z tego co wiem - nie będzie zachodziła reakcja
          koagulacji. To zdaje się właśnie siarka dodawana w czasie procesu produkcji
          twarogu powoduje, że olej tak ładnie się z nią miesza, tworząc zawiesinę w
          której wszystkie niemal cząsteczki są od siebie rozdzielone, przez co wchłania
          się wielokrotnie skuteczniej. O ile wiem, tofu jest białkiem które równie łatwo
          się "rozprowadza" z olejem lnianym - ale nie jestem pewien, czy polskie tofu
          mają odpowiedni dodatek (o tą siarkę chodzi). To wszystko było z angielskich
          stronek, na dodatek pisane paskudnym angielskim, więc do tej pory nie wiem, czy
          chodzi tutaj o związek siarki dodawany w procesie produkcji, czy o egzogenny
          aminokwas zawierający ten pierwiastek.

Póki co możesz maczać w oleju chleb i bardzo długo, bardzo dokładnie żuć -
          powinna powstać zawiesina bardzo zbliżona do tej proponowanej przez dr Budwig.
          Jest to zresztą staropolski przepis - żucie chleba ze świeżym olejem lnianym.

Radziłbym się też zainteresować siemieniem lnianym, które świeżo po zmieleniu
          jest nawet lepszym źródłem omega 3 niż olej. Zresztą receptura dr Budwig zawiera
          duże ilości zmielonych ziaren lnu.
          • pallas10 Re: Terapia wg. dr Budwig 18.08.08, 22:35
            Bardzo Ci dziekuje za wyjasnienie.Ja jestem chora na
            RZS,czytalam,ze w St. Zjed. leczy sie te chorobe kwasami omega
            3 ,dr Budwid wymienia tez choroby autoimmunologiczne [do ktorych
            nalezy tez RZS],ktore mozna leczyc wg Jej terapii.Aktualnie biore
            jeszcze b. silne leki,ale powoli zmniejszam ich ilosc i w to
            miejsce wejsc z ta dieta.Co do sera miales racje.Znalazlam
            potwierdzenie,ze ser posiada aminokwasy siarczkowe i w polaczeniu z
            olejem powoduja,ze kwasy tluszczowe sa lepiej przyswajalne.Ja tez
            nie jem miesa ani jego przetworow,jem ryby,a z nabialu tylko ten
            ser i szklanke jogurtu 0,1%.Boje sie,ze b. przytyje,bo zarowno
            siemie jak i olej sa b. kaloryczne,nie miales z tym problemow?
            • jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 20.08.08, 07:49
              heh, chciałbym przytyć! Przynajmniej ze 2 kilogramy tłuszczu by mi się przydało,
              do biegania - czasami wręcz nie mam zapasów energetycznych do treningu. Jeśli
              boisz się przytycia, zwiększ ilość ruchu, jest to bardzo korzystne dla stawów, o
              ile ćwiczenia nie będą dla nich obciążające.
          • jef_f Re: Terapia wg. dr Budwig 19.08.08, 00:24
            jeff01 napisał:

> Efekty były BŁYSKAWICZNE. Dosłownie w kilka dni znikły bóle gardła wywołane
            > alergiami. Ogólna poprawa stanu zdrowia również była niesamowita.

masz czlowieku fantazje, pewnie po tych narkotykach:)... gdybym nie znal
            dokladnie calej tej twojej historii z pl.sci.medycyna, moze bym
            i uwierzyl:)))

> Recepturę przestrzegam o tyle, że jestem wegetarianinem ze skłonnościami do
            > weganizmu, więc niejako z natury mam w diecie mało omega 6. Jedyny problem jest
            > taki, że mam też mało omega 3.

tia:)))....masz malo omega- 6???
            To jaka ty diete wlasciwie stosujesz?
            Przeciez czlowiek ktory chociaz troche w tych sprawach sie orientuje, doskonale
            wie, ze dieta wegetarianska jest wlasnie bardzo bogata w omega-6, a rownowage w
            tej diecie jest wyjatkowo trudno osiagnac i dlatego mozna miec powazne problemy
            jeslizasad diety wege sie dokladnie nie zna i nie przestrzega.

Zamiast wiec wypisywac absurdy po grupach dyskusyjnych i doradzac je jeszcze
            innym, sprawdz sobie synu sam ile ty tego omega-6 masz a swojej diecie:

Produkty zbozowe:

www.nutritiondata.com/foods-020000000000000000000.html
            Orzechy i nasiona:

www.nutritiondata.com/foods-012000000000000000000.html

Dowiedz sie rowniez dokladnie jakie wlasciwosci ma olej lniany, bo jak go
            bedziesz w takich ilosciach z tym chlebem zajadal, to jeszcze politure zaczniesz
            sam produkowac:))

Reszty nie chce mi sie juz komentowac, bo z zartow kabaretowych mozna sie
            przeciez tylko zdrowo posmiac....
            • agnieszka_s1 Niedowiarkow nie potrzeba 19.08.08, 23:15
              Czy nawet kłamców takich jak ty ktorzy plują na medycynę
              alternatywną ktora jest prawdziwym zagrozeniem dla biznesu chorob.
              Uswiadomcie sobie ludzie ilu juz przez takich jak wy poszło do grobu
              bo medycyna oficjalna nie byla w stanie pomoc a znane byly skuteczne
              sposoby ale zatajane.

• jef_f Re: Niedowiarkow nie potrzeba 20.08.08, 23:59
                agnieszka_s1 napisała:

> Czy nawet kłamców takich jak ty ktorzy plują na medycynę
                > alternatywną ktora jest prawdziwym zagrozeniem dla biznesu chorob.
                > Uswiadomcie sobie ludzie ilu juz przez takich jak wy poszło do grobu
                > bo medycyna oficjalna nie byla w stanie pomoc a znane byly skuteczne
                > sposoby ale zatajane.

... a mozesz pokazac mi paluszkiem w ktorym miejscu pluje na medycyne
                alternatywna i w ktorym miejscu sklamalem?
                A tak w ogole, moze sprobujesz zdefiniowac krotko, co to jest w/g ciebie
                medycyna alternatywna?

I czy naprawde uwazasz, ze medycyna alternatywna nie jest biznesem?

Jesli tak, to udowodnij mi prosze, ze sie myle twierdzac, ze to jest rowniez big
                biznes, ktory czesto (ale nie zawsze), robi sie na naiwnosci i glupocie ludzkiej.

• agnieszka_s1 Re: Niedowiarkow nie potrzeba 21.08.08, 09:03
                  Jestes dorosłym czlowiekiem i chyba wiesz co to znaczy alternatywa.
                  Skoro rządy proponują takie rozwiązania ludzie szukają innych.
                  Chciałbyś może matematycznej notacji co to takiego ??

Tutaj masz wyjaśnienie po co są alternatywy obecnie potrzebne i
                  dlaczego się milczy o tym:
                  www.eu-referendum.org/polski/petitions/natural_remedies_info.html
                  • agnieszka_s1 Re: Niedowiarkow nie potrzeba 21.08.08, 09:11
                    www4ger.dr-rath-foundation.org/MULTIMEDIA/rede_ausschwitz.ram
                    można odtworzyć w programiku Real Alternative

Spotkanie w Oświęcimiu z ocalałymi z obozu koncentracyjnego.
                    Dlaczego o tym się nie mówi... IG Farben - wielki biznes.
                    manipulacja medialna. Matthias Rath pokazuje kto nam najbardziej
                    zagraża, nie medycyna alternatywna lecz wielki rządowy spisek za
                    ktorymi stoją wielkie korporacje. Ale ty chyba o tym wiesz. Tarcza
                    antyrakietowa to strategia dla tych grup finansowych
                  • jef_f Re: Niedowiarkow nie potrzeba 21.08.08, 14:21
                    agnieszka_s1 napisała:

> Jestes dorosłym czlowiekiem i chyba wiesz co to znaczy alternatywa.

tak, ja jestem doroslym czlowiekiem i wiem co to jest alternatywa, ale ja ciebie
                    prosilem o definicje tylko dlatego, ze po przejrzeniu archiwum grupy pod katem
                    twoich wypowiedzi, obwiam sie, ze komus z nas myla sie pojecia i na pewno tym
                    kims nie jestem ja.

Dla mnie bowiem alternatywna medycyna to nie to samo co bezkrytyczna wiara w
                    kazda glupote ktora jakis nawiedzony anonim zamiesci na grupach internetowych.
                    Ja jako dorosly czlowiek zdaje sobie bowiem
                    sprawe z tego, ze taka glupote moze przeczytac jakis ciezko chory czlowiek i
                    bedzie klops, bo wlasnie bezkrytycznie uwierzy w cos, co jest zwyklym klamstwem
                    jakiegos oszusta internetowego.

> Tutaj masz wyjaśnienie po co są alternatywy obecnie potrzebne i
                    > dlaczego się milczy o tym:
                    > www.eu-referendum.org/polski/petitions/natural_remedies_info.html

no i dzieki, jestesmy w domu:) ....a ja proponuje dokladnie zapoznac sie z ta
                    strona i pewne informacje na niej sprawdzic z wieksza doza krytycyzmu.

Oto jest tam taka podstrona na ktorej wymieniona jest m.innymi National Health
                    Federation:

www.eu-referendum.org/polski/about_us/index.html
                    National Health Federation jest to *organizacja* ktora jak wiele innych tego
                    typu rzekomo uczciwych organizacji non profit, ma szczytne hasla i idee tylko i
                    wylacznie w swoim programie na ktory lapie naiwnych i latwowiernych ludzi.
                    W koncu na jakies chwytliwe haselka trzeba ludzi lapac, aby ciagnac z tego
                    pozniej niezle profity:)

Ponizej wklejam link, gdzie mozna zapoznac sie z ocena metod alternatywnych
                    zalecanych przez ta organizacje dla osob chorych na nowotwory oraz przy okazji
                    mozna dowiedziec sie jak zalozyciele tej *non profit organizacji* robia gruba
                    kase na glupocie i naiwnosci ludzkiej.

caonline.amcancersoc.org/cgi/reprint/41/1/61.pdf
                    Wiecej z toba dyskutowac nie zamierzam, bo szkoda mojego czasu na dyskusje z
                    ludzmi ktorzy nie potrafa rozroznic prawdy od klamstwa.

Wierz sobie w co chcesz i komu chcesz, w koncu co mnie to obchodzi:)
                    • agnieszka_s1 Re: Niedowiarkow nie potrzeba 21.08.08, 14:36
                      Wiesz to ja nie mam czasu z tobą gadać ;) Jak potrzebujesz dowodów
                      to zajrzyj sobie na Profit Over Life: www.profit-over-
                      life.org/international/polish.html

tam masz dowody Trybunału Norymberskiego kto tak naprawde jest
                      oszustem. Jeszcze czegos więcej trzeba ? Myslę ze juz nie bo
                      wszystko mowi samo za siebie. Jak mowil jeff01, latasz po forach i
                      kłamiesz więc nie ma co dyskutowac, sporo takich sie znajdzie
                      sceptykow prawdy.

Z twojego wnioskowania zaraz wyjdzie ze papież jest wampirem... to
                      sie nazywa oderwanie od rzeczywistosci aaaa te rządy są nam
                      przychylne... tak oczywiscie ! rzady dla dobra ludzkosci hehe i kto
                      tu jest naiwny
            • jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 20.08.08, 07:56
              Parę klików na te linki (gdyż bardzo byłem zafascynowany nową dla mnie
              informacją, że produkty roślinne mają dużo omega 6) i - jak zwykle -
              rozczarowanie straconym czasem. Z tych produktów z w/w które zjadam wszystkie
              miały albo przewagę omega 3, albo idealne proporcje. Jedynie kilka miało silną
              przewagę omega 6 - mniej więcej tyle samo, ile ma silną przewagę omega 3.
              • jef_f Re: Terapia wg. dr Budwig 20.08.08, 23:49
                jeff01 napisał:

> Parę klików na te linki (gdyż bardzo byłem zafascynowany nową dla mnie
                > informacją, że produkty roślinne mają dużo omega 6) i - jak zwykle -
                > rozczarowanie straconym czasem. Z tych produktów z w/w które zjadam wszystkie
                > miały albo przewagę omega 3, albo idealne proporcje. Jedynie kilka miało silną
                > przewagę omega 6 - mniej więcej tyle samo, ile ma silną przewagę omega 3.

Tomku Wilicki - trzeba bylo klikac w podane linki, a nie palcem po przemadrzalej
                glowie, to by ci wyszlo to co tam jest podane dokladnie, czyli to co napisalem w
                pierwszym poscie: diety wegetarianskie nieprawidlowo stosowane ( a zwlaszcza te
                z przewaga produktow zbozowych i straczkowych) maja powazna przewage omega-6 nad
                omega-3.

Poklikaj wiec teraz dodatkowo i w te linki ktore wklejam ci ponizej
                i miej chociaz raz cywilna odwage przyznac sie do nieuczciwej manipuilacji
                informacja, ktora uprawiasz:

Legumes and Legume Products:

www.nutritiondata.com/foods-016000000000000000000.html
                Vegetables and Vegetable Products:

www.nutritiondata.com/foods-011000000000000000000.html
                Fruits and Fruit Juices:

www.nutritiondata.com/foods-009000000000000000000.html
                A tak przy okazji - skoro teraz po zwroceniu ci uwagi na nieznajomosc diety
                wegetarianskiej, tak szybko zmieniles zdanie i twierdzisz, ze u ciebie jest
                wlasciwie OK, to czy moglbys to udowodnic i pokazac paluszkiem, ktore produkty
                pochodzenia roslninnego jesz i masz ta rownowage omega3 do omega6, prawie
                idealnie zachowana w swojej diecie wege?

Jesli tego nie zrobisz, to wiesz chyba sam kim jestes ? Prawda?

• jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 21.08.08, 02:36
                  przestań bełkotać, tylko wyszukaj sobie przeciętny jadłospis wegetarianina -
                  ludzie wypisują chociażby na forum vegie.pl - i sprawdź tam stosunek omega 3 do
                  6. A potem wywal masło i margarynę, sprawdź jeszcze raz.

Owszem, na diecie wege często jest przewaga omega 6 nad 3, ale z zupełnie innego
                  powodu - nie dlatego, że jakiś fanatyk miał wizję i nagle w chlebie i fasoli
                  znalazły się gigantyczne ilości omega 6, bo ich tam po prostu NIE MA, ale z tego
                  prostego powodu, że wysoce przetworzona żywność wegetariańska z reguły w ogóle
                  nie zawiera omega 3, zaś omega 6 przychodzi w dużych ilościach - z masła i
                  margaryny. Reasumując, "syntetyczny" wegetarianin żywiący się tym co jest na
                  półkach w markecie ma co prawda dużo mniej omega 6 w swojej diecie, ale
                  jednocześnie ma jeszcze mniej omega 3, które - absurdalnie - występują właśnie w
                  mięsie w sporych ilościach. Co prawda w tym samym mięsie omega 6 występuje w
                  ilościach jeszcze większych, ale lepiej zjeść odrobinę omega 3 i bardzo dużo
                  omega 6, niż w ogóle nie zjeść omega 3 i zjeść dużo omega 6.

O mojej diecie nie mam zamiaru się rozpisywać, bo nikt z forumowiczów niczego
                  ciekawego się nie dowie obserwując akurat moją dietę. Pytania "a co ty jesz" są
                  typowym trollingiem. Ja mogę jeść nawet tłuczone szkło, to mój prywatny problem.
                  Istotne jest, jak dana dieta wpływa na zdrowie - a dieta wegetariańska wpłynie
                  negatywnie, jeśli będzie w niej bardzo dużo margaryny i masła (oraz paru innych
                  produktów), których nie zrównoważy się np siemieniem lnianym czy orzechami
                  włoskimi. Jeśli wywali się z niej takie produkty, balans omega 3 do 6 będzie
                  zachowany chociażby za pomocą źródeł znajdujących się w zielonych częściach roślin.
                  • jef_f Re: Terapia wg. dr Budwig 21.08.08, 02:47
                    jeff01 napisał:

> przestań bełkotać, tylko wyszukaj sobie przeciętny jadłospis wegetarianina

a ch...j mnie obchodzi przecietny jadlospis wegetarianina, Ty tutaj napisz jaki
                    jest twoj jadlospis bezczelnu kretaczu i oszuscie.
                    • pallas10 Re: Terapia wg. dr Budwig 21.08.08, 08:43
                      Zastanawiam sie skad tyle agresji u Panow jeff01 i jef f,mysle,ze
                      za malo jedza oleju lnianego i za malo maja oleju ....w
                      glowie.Naprawde szkoda waszej energii na takie gadanie ,a nam
                      szkoda czasu na takie czytanie.Mozna przeciesz w sposob kulturalny
                      powiedziec ,ze ma sie inne zdanie i podac fakty,ale nie sa
                      potrzebne wyzwiska i zlosliwosci do tego.
                      • jeff01 Re: Terapia wg. dr Budwig 21.08.08, 13:53
                        Agresja bierze się z utraty cierpliwości. Ten czubek łazi za ludźmi po
                        wszystkich forach, po 50 razy zmienia nicki (bo ciągle go banują), raz podaje
                        się za kobietę, raz za faceta, mieszka w kilkunastu już chyba krajach,
                        przeprowadził eksperymenty naukowe na wszystkie tematy, które aktualnie są
                        dyskutowane - za chwile stworzy nową osobowość i dowiemy się, że jako profesor
                        jakiejś katedry medycznej badał wpływ omega 3 na zdrowie. Oczywiście nie poda
                        odnośnika do publikacji tych badań w MedLine, będziemy musieli uwierzyć mu na
                        słowo.

Teraz - jak mu się pozwoli - będzie pieprzył o moim jadłospisie. Jako autor
                        tematu sam oceń, co ma wspólnego MÓJ jadłospis z Twoim problemem zdrowotnym.
                      • jef_f Re: Terapia wg. dr Budwig 21.08.08, 14:44
                        pallas10 napisała:

> Zastanawiam sie skad tyle agresji u Panow jeff01 i jef f,mysle,ze
                        > za malo jedza oleju lnianego i za malo maja oleju ....w
                        > glowie.Naprawde szkoda waszej energii na takie gadanie ,a nam
                        > szkoda czasu na takie czytanie.

...tak masz racje, szkoda, ale.... mojego czasu i energii na pisanie tutaj, bo
                        watek zostal zalozony przeciez w innym celu, anizeli
                        sugerowal:)

> Mozna przeciesz w sposob kulturalny
                        powiedziec ,ze ma sie inne zdanie i podac fakty,ale nie sa
                        > potrzebne wyzwiska i zlosliwosci do tego.

..tak, masz racje z oszustami i hienami urzedujacymi na polskich grupach
                        internetowych trzeba rozmawiac tylko kulturalnie, bo im sie biznes psuje:))

• saszka77 Re: Terapia wg. dr Budwig 22.08.08, 10:27
      Firma "Oleofarm" z Pietrzykowic produkuje podobno najbardziej
      wartościowy olej lniany tłoczony na zimno ( w ciemnych, szklanych
      butelkach plus dwumiesięczny okres przydatności do spożycia od daty
      produkcji). Tego dostępnego w sklepach to nawet nie kupuję, bo jest
      źle przechowywany, szybko się utlenia i nie ma tylu właściwości(
      niższą zawartość kwasów omega-3, tzw.niskolinolenowych).Może
      podobnie jest z kapsułkami,że chodzi o przyswajanie, a w procesie
      produkcji te oleje w kapsułkach tracą swoje wartości? Nie wiem na
      pewno, ale tak myślę na chłopski rozum.

• pallas10 Re: Terapia wg. dr Budwig 22.08.08, 20:54
        Ja juz mam olej lniany,zamowilam w firmie Oleofarm i juz stosuje te
        diete,stopniowo zmniejszam leki,na razie jest wszystko dobrze.Mam
        nadzieje,ze ta dieta mi pomoze
      • aggie8 Re: Terapia wg. dr Budwig 16.03.09, 10:52
        I jeszcze firma Zloto Polskie produkuje taki olej.
    • mateuszm1987 Pilne pytanie! 07.09.08, 22:17
      Jaka jest rożnica pomiędzy siemiem lnianym a olejem lnianym w sensie
      działania na organizm ? Czy siemie zawiera znacznie mniejsze ilosci
      tego Omega-3 czyli po prostu potrzeba znacznie wiekszej ilosci
      ziaren by zastapic olej? dlaczego pytam ? a dlatego ze sobie
      zobaczylem cene tego oleju to troche mnie powalilo a ja do szkoly
      jeszcze chodze :/ i kasy nie mam niestety. a dokucza mi nerwica,
      problemy z pamięcią, koncentracją i chcialbym nie zepsuc za duzo.

po prostu chcialem wykorzystac samo siemie lniane i ewentualnie
      twarog bo sam olej strasznie drogi a piszą ze calkowicie za darmo,
      no moim zdaniem przesada lekka. czy da sie wplynac pozytywnie na
      organizm poprzez wykorzystanie siemienia zamiast oleju ? prosze o
      odpowiedz kogos kto jest w temacie dobry.
      • mateuszm1987 Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 08.09.08, 14:13
        zauwazylem ze jestescie tutaj dosc obeznani. zalezy mi na odpowiedzi
        czy mniej rygorystyczna dieta Budwig moze pomoc. tzn. siemie lniane
        i przestrzeganie minimalne reszty zasad. nie jestem powaznie chory
        więc mysle ze az tak nie trzeba przestrzegac. prosze o wskazowki
        • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 09.09.08, 01:33
          Widzisz, cały problem w tym, że dr Budwig nigdy nie dostała pozwolenia na
          przetestowanie tej diety, a również nikt po niej nie przeprowadził solidnych
          testów (badania z podwójną ślepą próbą). Można jedynie zgadywać, które elementy
          terapii pomagają na które schorzenia.

Tak więc, ZGADUJĄC można powiedzieć, co pomoże - ale jak powiesz, co Ci dolega.
          Najważniejsze jest odcięcie kwasów omega 6, bo bez tego masz po prostu zapchane
          szlaki metaboliczne przetwarzania omega 3 - i to akurat jest "pewny" fakt
          naukowy. Reszta to w mniejszym lub większym stopniu zgadywanie.

Czy olej jest taki drogi... a sprawdziłeś, ile ten olej ma kalorii? Dużo, a
          nawet bardzo dużo. Pisze się, że dieta jest "za darmo", bo w czasie terapii
          kalorie lecą z tego oleju, w efekcie je się duuużo mniej innych rzeczy - przez
          co oszczędza się kupę kasy na jedzeniu.

A co do pytania podstawowego - siemię lniane jest nawet lepszym źródłem omega 3
          niż olej lniany, pod warunkiem że jest świeżo zmielone, nie odtłuszczone i w
          miarę dobrego gatunku. Tyle, że jest paskudne w smaku.
          • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 09.09.08, 09:00
            dzieki za odpowiedz. tez tak mniej więcej przypuszczalem. wybieram
            wiec siemie. dolegliwosc niezbyt powazna więc mysle ze wystarczy.
            • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 09.09.08, 09:17
              No wiesz, znam jednego gościa, który z uporem maniaka stara się olejem lnianym
              uzupełnić niedobory potasu, których dorobił się na diecie z małą ilością warzyw
              i owoców. Poprawy żadnej nie widzi - i pewnie nie zobaczy, bo w oleju potasu nie
              ma ani na przysłowiowe lekarstwo. Za to kompletna dieta dr Budwig by mu pewnie
              pomogła, bo potasu w niej są kilogramy. Tak samo zresztą lepiej by się poczuł
              jedząc dużo warzyw i owoców, bez żadnego oleju lnianego.
              • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 09.09.08, 19:38
                mi zalezy głownie by narazie omega 3 podziałało wiadomo ze reszta
                pierwiastków tez jest potrzebna. najwyzej przejdzie sie do pelnej
                wersji diety ale jak juz bede pracowal to wtedy bede mogl dla siebie
                kupowac co bede tylko chcial a narazie co rodzice dają to trzeba
                jesc :D a babcia niestety juz ledwo chodzi no ale malo kto wierzy ze
                jedzenie wplywa na nas. ludzie mysla ze wolno do siebie wszystko
                wrzucac a organizm tak samo zareaguje. zobacze jak podziala twarozek
                chudy z siemieniem lnianym.
                • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 10.09.08, 02:59
                  Twaróg jest potrzebny aby związać olej lniany w formę emulgatu, w przypadku
                  mielonych ziaren takie coś jest kompletnie niepotrzebne - biało w ziarnie tworzy
                  właściwą mieszankę z kwasami omega 3. Zresztą nawet w tym wypadku jest to
                  niewskazane, jako że twaróg - jak wszystko co z mleka - jest szkodliwy dla zdrowia.
                  • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 11.09.08, 14:53
                    produkty głowne zakupione: twarog chudy 250g, olej lniany firmy
                    Oleofarm 250ml i siemie lniane niezmielone firmy Kavon - firma
                    zielarska. I pytanka. Czy firma Oleofarm produkuje wlasciwy olej do
                    diety dr Budwig? Ile przeciętnie powinno się łyżek (nie łyżeczek)
                    brać takiego oleju na dzien? I czy siemię lniane po zmieleniu jest
                    sypkie bo ja tu nie widze zadnego oleju po zmieleniu, czy to
                    normalne ?? gdzies poczytalem ze odtłuszczają siemie ale to dziwne
                    by było wtedy. Ile łyzeczek (malych) sypac tego siemienia do młynka
                    przeciętnie, na dzien.
                    • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 11.09.08, 15:42
                      Nie da się tego przedawkować, więc teoretycznie możesz sypać i wlewać ile tylko
                      chcesz. Ważne tylko, żeby nie robić takiego czegoś dłużej jak przez miesiąc,
                      góra dwa - po tym czasie wyrówna się w organizmie stosunek omega 3 do omega 6 i
                      trzeba wrócić do diety, w której są właściwe proporcje wielonienasyconych kwasów
                      tłuszczowych. Inaczej dorobisz się w końcu niedoboru omega 6.
                      • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 12.09.08, 13:22
                        pisales ze stosowales wersje z siemieniem. w takim razie chcialbym
                        zapytac jakie dawki dzienne tego siemienia i ile czekales na efekt.
                        tylko dla ciekawosci pytam by miec jakies porownanie. wiem, ze na
                        necie wszystko mozna znaleźć ale doszedlem ostatnio do wniosku ze
                        internet mnie strasznie wciąga i gdybym tak skakal ze strony na
                        strone to bym sie zamotał w tym wszystkim ;) swoje odsiedzialem już
                        w poszukiwaniu roznych rozwiązan. dlatego teraz na tym forum tylko
                        sie trzymam. czekam na odp.
                        • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 12.09.08, 21:03
                          miseczkę dziennie

efekt był błyskawiczny, co mnie mocno zaskoczyło - być może grał tu rolę inny
                          czynnik. Faktycznie omega 3 pomagają na tzw suche oko. co potwierdzają
                          dziesiątki badań, ale ponoć na efekty trzeba czekać miesiącami, a nie kilka dni.
                          • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 15.09.08, 17:07
                            czy są jakies zastrzezenia co do siemienia kupionego w hipermarkecie
                            500g za 3 zl cos ???
                            • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 17.09.08, 01:19
                              Patrz na skład. Ja dziś właśnie naciąłem się na siemię - teoretycznie wszystko
                              OK, nie odtłuszczone - w każdym razie nie napisano tego na opakowaniu. Jednak po
                              wczytaniu się w skład okazało się, że na 100 gram ma tylko 9 gram tłuszczy,
                              podczas gdy siemię innej firmy na 100 gram miało ponad 40 gram tłuszczy (z czego
                              większość to właśnie tłuszcze omega 3).

Możliwe oczywiście, ze na opakowaniu podają nie taki skład jaki jest w
                              rzeczywistości, ale nie ma jak tego sprawdzić - po prostu trzeba zaufać temu co
                              piszą i brać te, które ma największą zawartość tłuszczu.
                              • ewax100 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 17.09.08, 17:31
                                Czy może być siemię firmy Kresto z Marketu?Czy ma
                                znaczenie czy zaleje się wrzątkiem pestki czy trzeba
                                mielić koniecznie? i czy w ogóle to zalewac wodą że
                                był ten kleik? czy tak się je ten zmielony proszek?
                                czy moż elepiej kupić już mielone waptece takie czyste
                                bez tych łusek?
                                • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 17.09.08, 22:29
                                  Nie wiem, czy firma Kresto robi dobre siemię czy odtłuszcza...

o, już wiem - odtłuszcza :D Na opakowaniu przeczytaj skład (w 100 g produktu) i
                                  porównaj z innym siemieniem lnianym. U mnie w sklepach jest akurat firmy Sante z
                                  dużą zawartością tłuszczu.

Jeszcze zależy do czego to siemię chcesz. Jak do uzupełnienia omega 3, to musi
                                  być świeżo mielone, z wysoką zawartością tłuszczu. Jak do łagodzenia objawów
                                  chorób wrzodowych - zalane wrzątkiem w całości, obojętnie jakiej firmy.
                                  • mateuszm1987 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 18.09.08, 10:58
                                    O to ja mam tej firmy sante :D jest dobrze. 400g, ogólem tłuszczow
                                    cos 34g o ile sie nie myle
                                    • jeff01 Re: Jeff, wodnik odpowiedzcie prosze 19.09.08, 07:16
                                      34 gram tłuszczu całkowitego w 100 gramach, w tym 22,4 grama kwasów tłuszczowych
                                      wielonienasyconych (z czego znacząca większość to kwasy omega 3).

:D
                                      • mateuszm1987 Działa ! 02.10.08, 13:40
                                        Już widzę efekty. Znacznie łatwiej się myśli, widac to wyraźnie.
                                        Skóra zrobiła się gładsza. Szum w uszach zniknął no i wyraźnie
                                        lepiej słyszę ! :) to naprawde działa.

a stosowalem tylko czesciowo z zaleceniami Budwig. obecnie tylko
                                        samo siemię świeżo zmielone jem, przedtem olej tez ale pomyslalem ze
                                        az tak chory nie jestem więc nie potrzeba tak dokladnie. 6 łyżeczek
                                        małych siemienia dziennie (po zmieleniu objętosc pewnie jest
                                        wieksza). Polecam tym ktorzy chca poprawic swoje zdrowie.
                                        • jeff01 Re: Działa ! 02.10.08, 18:02
                                          Miałeś szumy w uszach? A sprawdzałeś poziom hormonu TSH? Może po prostu tarczycę
                                          miałeś walniętą...

no nic, wracam robić obiad :D
                                          • martyna-only Pytanie 05.10.08, 19:49
                                            Czy stosowanie diety dr Budwig pomaga w chorobach
                                            autoimmunologicznych? Czy ktos moze ma podoby problem?Mam chorobe
                                            Raynaud,Hasimoto,troche z twardziny i troche z tocznia.
                                            • jeff01 Re: Pytanie 07.10.08, 23:42
                                              Jak napisałem w innym poście - stosowanie kwasów omega 3 pomaga, co jest w
                                              zasadzie już kanonem wiedzy medycznej (każdy lekarz powinien to zapisać swojemu
                                              pacjentowi jeśli trzyma rękę na pulsie i orientuje się w najnowszych odkryciach).
                                              • martyna-only Re: Pytanie 08.10.08, 21:04
                                                dzieki.Wiesz wydaje mi sie ze moi lekarze sa na czasie-ciagle
                                                wyjezdzaja na jakies zjazdy lekarzy czy konferencje,ale nie wiedza
                                                co mi jest (od maja)i nikt mi nie mowil o kwasie linol.!!!
                                                Co najsmieszniejsze kiedy zaczelam szukac informacji i jesc zdrowo
                                                wyniki sie poprawily ale lekarze twierdza ze to po immunosupresji
                                                ktoraa zakonczylam 2 mne temu a ktora rozwalila mi serducho i jelita
                                                (to moje subiektywne wrazenie)...
                                                • martyna-only Re: Pytanie 09.10.08, 19:45
                                                  czy ktos ze stosujacych diete dr Budwig mial biegunki?
                                                  dzisiaj nie wychodze niemalze z toalety,czyba bede musiala przerwac.
                                                  • jeff01 Re: Pytanie 10.10.08, 00:35
                                                    Biegunki mają prawo pojawić się tylko w pierwszym dniu terapii i tylko przy
                                                    dużych ilościach spożywanego siemienia lnianego / źle wymieszanego oleju. Jeśli
                                                    masz aż taką reakcję, to albo masz na jakiś składnik alergię, albo coś źle
                                                    robisz (np niedokładnie mieszasz olej), albo masz jakąś nietypową reakcję na
                                                    dany produkt spożywczy której nikt na odległość nie zdiagnozuje.

primanatura.com/
                                                    tutaj masz 5 dniową dietę plus parę przydatnych wskazówek, typu rozpoczęcie dnia
                                                    od soku z kiszonej kapusty (wbrew pozorom większość lekarzy poleci coś
                                                    podobnego, tylko zamiast kapuchy będzie to sok z pomarańczy - który o dziwo z
                                                    punktu widzenia dietetyki jest bardzo podobny do kapuścianego).

Spróbuj po prostu wyłapać, który produkt spożywczy powoduje reakcję - jeśli
                                                    twaróg to żaden problem, można go zastąpić. Jeśli olej lniany - już gorzej, ale
                                                    są też inne źródła omega 3, w ostateczności pigułki z apteki. Problem w tym, że
                                                    bardziej tam chyba chodzi o lignany niż o samą omegę, a lignany w takiej postaci
                                                    występują z tego co wiem tylko w oleju lnianym. Za czasów dr Budwig nikt nie
                                                    wiedział że olej lniany zawiera tą substancję i że faktycznie ma ona działanie
                                                    m.in. inhibicyjne dla procesów nowotworowych.
                                                  • martyna-only Re: Pytanie 10.10.08, 12:43
                                                    mysle ,ze cos nie tak jest u mnie z trawieniem np jeszcze przed
                                                    dieta przypominam sobie po smazonych nalesnikach lub frytkach maiam
                                                    biegunki.Musze uwazniej sie sobie przyjzec,bo to jest wyczerpujace
                                                    (biegunki)
                                                  • jeff01 Re: Pytanie 10.10.08, 14:03
                                                    aha, biegunka tłuszczowa. Najbardziej charakterystyczna dla schorzeń trzustki,
                                                    ale nie tylko. Zresztą zauważ, że w kale masz sporo nie strawionego tłuszczu -
                                                    to jest duży problem, gdyż nie trawiąc tłuszczu, nie jesteś w stanie czerpać
                                                    korzyści z diety dr Budwig.

Dwa podstawowe badania to amylaza, która z dużym prawdopodobieństwem oznaczy
                                                    choroby trzustki, oraz - jeśli masz dietę bardzo ubogą w zielone części roślin -
                                                    stężenie kwasu foliowego - jego silne niedobory prowadzą właśnie do takiej
                                                    biegunki.

Możliwe, że powinnaś zażywać enzymy trzustki - ale to już powinien ustalić
                                                    "normalny" lekarz.
                                                  • martyna-only Re: Pytanie 10.10.08, 19:47
                                                    lo rany,a myslalam ze juz nic ekstra nie mam...
                                                  • jeff01 Re: Pytanie 10.10.08, 22:40
                                                    No to już wiesz, że masz :)

Albo trzustka nie wydziela enzymów do trawienia tłuszczu (i ten przelatuje przez
                                                    układ pokarmowy), albo nie są one wchłaniane w jelitach. Najprostszy test to
                                                    enzymy trzustki - pankreatyna, jak znikną biegunki a pojawią się zatwardzenia to
                                                    już wiesz że to to - ale to już lekarz musi zadecydować.
                                                  • martyna-only Re: Pytanie 11.10.08, 14:46
                                                    juz dzisial troche lepiej-uff.
                                                    A ja tak chcialam wzmocnic moj organizm zdrowa dieta i nici z
                                                    tego.Chociaz licza sie checi-prawda?hehe
                                                  • jeff01 Re: Pytanie 12.10.08, 04:32
                                                    Wiesz, ja bym nie zostawiał tego "bo lepiej się poczułam". Niemożność trawienia
                                                    tłuszczu to objaw, którego nie wolno lekceważyć. Jeśli sobie to olejesz, pewnego
                                                    pięknego dnia możesz zorientować się, że już nic nie jesteś w stanie trawić - bo
                                                    trzustka w ogóle odmówiła współpracy.

Do diety wzmacniającej (a raczej regulującej) organizm możesz i powinnaś wrócić,
                                                    ale po zdiagnozowaniu przyczyny biegunek tłuszczowych i jej wyleczeniu -
                                                    obojętnie, czy to będzie przewlekłe zapalenie trzustki, czy jakieś stany zapalne
                                                    jelit czy jeszcze coś innego.
                                                  • martyna-only Re: Pytanie 13.10.08, 10:49
                                                    Wiecie bylam u lekarza i mowie o co chodzi ,ze po tlustych pokarmach
                                                    jest mi niedobrze i mam biegunke a ona na to :to prosze unikac
                                                    tlustych pokarmow!!!i tyle .nie otrzymalam zadnego skierowania na
                                                    badania-hehe.
                                                    Mam pomysl od dzis ja jestem lekarzem ,otwieram gabinet prywatny w
                                                    domu bo takie zeczy to ja bez studiowania medycyny wiem...Bede robic
                                                    kase latwo i przyjemnie!
                                                  • jeff01 Re: Pytanie 15.10.08, 15:38
                                                    bo w katolandzie tak wygląda, socjalizm i religia zniszczyły jakiekolwiek
                                                    resztki czegoś, co można by nazwać moralnością. Nie podasz lekarza do sądu,
                                                    chociażby robił najgorsze możliwe błędy w sztuce. Koledzy po fachu go będą
                                                    bronić, a żeby udowodnić błąd musi być negatywna opinia kolegów po fachu. Taka
                                                    prawda.

Zmień lekarza, to jedyna rada.
                                                  • martyna-only Re: Pytanie 15.10.08, 16:54
                                                    chyba tak zrobie,bo nie jestem zadowolona.
                                                  • magma29 Re: Pytanie 11.03.09, 09:31
                                                    Hej czy nadal spożywacie olej. Ciekawa jestem efektów po kilku
                                                    miesiącach. ja dopiero zaczynam.mam spore problemy hormonalne i mam
                                                    nadziej ze wszystko się da uragulować.
                                                    Jedyny problem taki, ze nie potrafie zyć jako wegetarianka i mam
                                                    nadzieje ze za bardzo mi w biodra nie pójdzie jak będę podjadac
                                                    wędlinke.
                                                    Pozdr.
                                                    Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka