Dodaj do ulubionych

złamana czworka

16.02.14, 09:52

Witam, chyba z rok temu złamała mi się czwórka. Nie mam 1/4 części zęba za tydzień wracam do Polski wiec chce to naprawić. Od czasu do czasu ząb mnie boli, nie wiem co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy ząb nadaje sie do naprawy czy juz do wyrwania?
Obserwuj wątek
    • big_benka Re: złamana czworka 01.04.14, 08:31
      Wszystko zależy od tego, jak bardzo jest ułamany, ale wydaje mi się, że skoro tylko ¼ zeba jest ułamana, to myślę, że spokojnie będzie dało go się naprawić. Gorzej, że po takim czasie dopiero pójdziesz z tym do dentysty, nie wiaodomo, czy tam się coś nie pogorszyło. Ale miej nadzieję, że bez wyrywania się obejdzie! :)
    • martorka Re: złamana czworka 16.04.14, 08:46
      Dobry dentysta raczej robi wszystko, żeby zęba nie usunąc, więc jeśli nie masz jakiejś super zaawansowanej próchnicy albo innych problemów z tym zębem poza ułamaniem, to można leczyć. Najlepiej kiedy w gabinecie nie tylko leczą zęby, ale robią też protetykę (pierwszy przykład z brzegu - tutaj), to mogliby ci zaproponować jakieś konkretne rozwiązanie.
      • syl_wa_12 Re: złamana czworka 16.06.14, 09:39
        Miałam podobną sytuację i ząb został uratowany. Wszystko dzięki stomatologowi z dentarama.pl/home_m.html wstawił mi wypełnienie w tą złamaną część i na razie wszystko jest ok :)
        • big_benka Re: złamana czworka 20.06.14, 09:10
          I co okazało sie ze złamną czwórką? Wszystko w porządku czy jednak były jakieś komplikacje? Jestem ciekawa, co Ci zalecono, lepiej na wszelki wypadek gromadzić taką więdzę, niegdy nie wiadomo, kiedy może się przydać, zwłaszcza, jeślu chodzi o zęby i stomatologię :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka