Dodaj do ulubionych

studia stomatologiczne

19.04.06, 16:12
gdzie można znaleźć informacje na temat studiów stomatologicznych i
specjalizacji?? czy specjalizacę wybiera się od razu czy dopiero po jakimś
czasie??
z góry dziękuję za odpowiedz:)
Obserwuj wątek
    • dentystka2 Re: studia stomatologiczne 20.04.06, 23:13
      Informatory akademii medycznych. Stomatologie studiuje sie na akademiach
      medycznych, specjalizacje wybiera sie i robi po ukonczeniu studiow, odbyciu
      stazu podyplomowego, zdaniu LDEPu i przebrnieciu przez rekrutacje do
      specjalizacji. Powodzenia.
      • anik89 Re: studia stomatologiczne 21.04.06, 22:20
        a ile lat trwają studia i robienie specjalizacji??
        trudno jest sie dostać i przetrwać na tych studiach??
        • dentystka2 Re: studia stomatologiczne 21.04.06, 22:41
          Studia trwaja 5 lat, czy sie trudno dostac? Nie wiem, w roznych latach i na
          roznych uczelniach roznie bywa. Moze byc 1.5 osoby na 1 miejsce, moze byc i 5
          osob na 1. miejsce. Informacji szukaj na wybranej przez siebie uczelni
          medycznej. Jak wyglada obecnie rekrutacja- nie mam pojecia, dawniej zdawalo sie
          testowe egzaminy z biologii, chemii, fizyki i jezyka obcego. Egzaminy wstepne
          byly identyczne jak na wydzial lekarski, pierwsze 2 lata studiow tez niemal
          takie same, jak na wydziale lekarskim. Dawniej po studiach obowiazywal roczny
          staz podyplomowy, teraz- nie jestem pewna, czy nie poltoraroczny, zakonczony
          egzaminem (LDEP). Dopiero po zdanym LDEPie otrzymuje sie prawo wykonywania
          zawodu i mozna starac sie o otwarcie specjalizacji.
          Pytasz o elementarne rzeczy, jesli jestes naprawde zainteresowana kierunkiem
          ksztalcenia- poszukaj informacji na stronach akademii medycznych.
          • anik89 Re: studia stomatologiczne 22.04.06, 21:18
            Właśnie na stronie niebardzo moge znaleźć informacje.Szukałam na stronie
            poznańskiej AM ale tam przede wszystkim są info o rekrutacji...i nie ma tam
            szczegółowych rzeczy, a zresztą...trzeba zacząć się interesować od rzeczy
            podstawowych:)
    • aleksander.remiszewski Re: studia stomatologiczne 24.04.06, 11:44
      Studia stomatologiczne odbywaja sie na oddziale stomatologii wydzialu
      lekarskiego Akademii Medycznych, trwaja 5 lat nastepnie 1 rok stazu.Absolwent
      uzyskuje prawo wykonywania zawodu lekarza stomatologa w Unii Europejskie
      lekarza dentysty.Nastepnie moze sie starac o mozliwosc specjalizowania sie w
      ktorej ze specjalnosci stomatologicznych(3-4 lata).Informacje na temat studiow
      na stronach internetowych AM.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka