Dodaj do ulubionych

jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI

28.09.05, 00:18
Interesuje mnie jak otworzyć sklep zielarsko-drogeryjny nie medyczny. Czy konieczne sa jakies pozwolenia czy szkolenia.Czy mozna to jakoś obejśc bezproblemowo.
Obserwuj wątek
    • deczi Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 28.09.05, 11:53
      Wydaje mi się, że pisała tu kiedyś osoba pracująca w takim sklepie (Vitalia).
      Od dawna nie widziałam jej postów, ale bywa(ła?) też na forum Medycyna
      Naturalna. Możesz tam zadać pytanie.
      pozdr.
      D.
      • deczi zajrzyj jeszcze tu 28.09.05, 11:56
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=8907285&v=2&s=0
        Link do starego postu, ale może jeszcze "jarego" pod względem aktualnosci
        informacji.
    • szeki Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 01.10.05, 09:27
      Witaj.Ja tez chce otworzyć taki sklep i otworzę.Jednak zezwolenie
      Woj.Inspektoratu Farmaceutycznego jest konieczne.Mój ma być naprawde
      profesjonalny,więc dokształcam sie jak tylko mogę,w końcu chce by klienci mieli
      do mnie zaufanie.
      Na pewno trzeba skończyć kurs z Towaroznastwa zielarskiego.Takie kursy odbywają
      sie na Akademiach Medycznych na wydziale Farmaceutycznym.Tylko te kursy dają
      uprawnienia.Koszt to około 3000,00zł.Trwa około 190 godzin.
      Polecam jednak pomimo dodatkowych kosztów,NIE "obchodzić tego typu spraw gdyż
      to Ci się w przyszłości oplaci.Nie podpiszesz nawet umowy z np.Herbapolem jeśli
      nie będziesz miała odpowiednich zezwoleń.
      Tam ucza np.odczytywania oznakowania towarowego co jest uwierz mi bardzo
      ważne.W zielarstwie (obrocie poza aptecznym)są częste rotacje towarów część
      jest wycofywana inne wprowadzane są na rynek i wyobraż sobie,że komuś zaszkodzi
      towar kupiony w Twoim sklepie.Co wtedy?poważne kłopoty.Tak jakbyś jeżdziła
      samochodem bez prawa jazdy.
      pozdrawiam
    • m_finka Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 01.10.05, 22:11
      Cześć, jestem właściecielka sklepu zielarsko-medycznego. Przepisów nie
      obejdziesz, musisz co najmniej ukończyć kurs z zakresu towaroznawstwa
      zielarskiego organizowany przez Akademię Medyczną lub Instytut Roślin i
      Przetworów Zielarskich w Poznaniu. To jest niezbędne minimum. Nadzór
      farmaceutycznu już nie wydaje zezwoleń,ale oczywiście trzeba zgłosić taką
      działalnośc, bo lokal i wyposażenie muszą spełniac określone wymogi i nadzór
      musi to sprawdzić. Z przykrością stwierdzam,że sklepy zielarskie maja sie coraz
      gorzej, bo przepisy są coraz głupsze...
      • szeki Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 02.10.05, 13:39
        A to mnie zmartwiłaś,tym ,że sklepy zielarskie maja się coraz gorzej.
        Mozesz troszeczkę rozwinąć....czego niedobrego można sie spodziewać?
        • szeki Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 02.10.05, 13:41
          i jeszcze jedno,nie dalej jak w ostatni piatek byłam w U.D dowiedzieć sie o
          zgłoszenie działalności i własnie odesłali mnie do Woj.Inspektoratu
          Farmaceutycznego.
      • michalek02 Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 02.10.05, 22:35
        M-Finka,
        Śledzę ten wątek i również proszę o rozwinięcie stwierdzenia, czemu sklepy
        zielarskie mają się coraz gorzej, czy chodzi o to , że wchodzące na nasz rynek
        zagraniczne koncerny farmaceutyczne z dużym kapitałem chcą promować tylko
        syntetyki i "swoje" produkty?
        poza tym oni właśnie mają kasę na reklamę i łapówki tam gdzie trzeba
        • m_finka Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 23.10.05, 19:31
          trochę z opóźnieniem, bo jakiś czas tu nie zagladałam...mówiąc,że sklepom zielarskim jest coraz trudniej mam na myśli fakt istnienia beznadziejnych przepisów, jak chocby obowiązujacy wykaz srodków medycznych dopuszczonych do obrotu w takich własnie sklepach.Nie ma się co łudzić,ze na samych ziołach da się dobrze zarobić,zaś reklamowane specyfiki(jak choćby p/przeziębieniu) są dla nas niedostępne.również większe opakowania leków przeciwbólowych są nie dla nas, bo pewnie jesteśmy za głupi...traktuje się nas na równi z - nie uwłaczając nikomu - kioskarzami, sprzedawcami na stacjach benzynowych itp, gdzie takie same opakowania są dopuszczone, jednak od tych pracowników nikt nie wymaga żadnych kwalifikacji i nie sprawdza jak leki są przechowywane. Myślę,że własciciele sklepów zielarskich powinni się jakoś SENSOWNIE zrzeszyć i robić coś, zanim wszyscy zbankrutujemy. Do mnie klienci mają pretensje,ze nie mam dużej polopiryny s, no-spy, ranigastu...i co mam im powiedzieć?
          • m_finka Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 23.10.05, 19:34
            i jeszce coś przyszło mi do głowy: może, jeśli ktoś będzie chciał na ten temat pogadać, albo wymienic pomysły dot. sklepu, to zapraszam na gg nr 1459127
            • m_finka Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 23.10.05, 20:03
              Kurczę,podałam nie swój nr gg, przepraszam. mój nr to 1357387, moge pogadać wieczorem.
              • lepsza_domena Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 18.02.14, 12:18
                Dla zainteresowanych otwarciem sklepu zielarskiego itp polecam serdecznie moje dwie domeny:
                rumiankowo.pl
                zielarskie.pl

premium.pl/rumiankowo.pl
                premium.pl/zielarskie.pl
                Zapraszam.
    • kromed Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 12.11.15, 16:42
      Witam,
      musisz mieć ukończony kurs zielarski, lokal odebrany przez sanepid oraz inspekcje farmaceutyczną. Kurs można zrobić stacjonarnie (2-3 tygodnie) albo przez internet. Doradzam ten stacjonarny bo dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Jeśli chodzi o obejście tych przepisów to odradzam ( nie są na tyle uciążliwe do wykonani).

Pozdrawiam
      Sebastian
    • kromed Re: jAK OTWORZYĆ SKLEP ZIELARSKI 25.11.15, 16:18
      Witam,
      musisz mieć ukończony kurs zielarski, lokal odebrany przez sanepid oraz inspekcje farmaceutyczną. Kurs można zrobić stacjonarnie (2-3 tygodnie) albo przez internet. Doradzam ten stacjonarny bo dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Jeśli chodzi o obejście tych przepisów to odradzam ( nie są na tyle uciążliwe do wykonani).

Pozdrawiam
      Sebastian
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka