Dodaj do ulubionych

AFTY - POMOCY

19.06.06, 12:22
Witam,
W mojej buźce co jakiś czas pojawiają się afty. Są różnej wilkości i
straaaaszne bolesne. Mam tak od zawsze a mineło mi już 27 wiosen! Nie
pomagaja zadne specyfiki polecane przez lekarzy. I nikt nie potrafi mi
odpowiedzieć skąd i dlaczego się biorą.
Pomóżcie!!!
Co mam z nimi robić!
eli
Obserwuj wątek
    • tafti Re: AFTY - POMOCY 19.06.06, 12:28
      masz kandydoze (przerost grzyba candida) - odpowiednie badania wykaza, czy
      sprawa dotyczy u ciebie tylko jamy ustnej, czy calego organizmu (obawiam sie,
      ze to drugie...). nie pozbedziesz sie aft, stosujac srodki miejscowo. musisz
      zredukowac grzyba. zajrzyj na forum "candida". pozdrawiam
    • jadwiha Re: AFTY - POMOCY 27.06.06, 19:10
      niektórzy tak mają -ja, również mój Ojciec. Używaj srebrnych sztućców -
      dezynfekują, uważaj na drobne urazy (np uderzenie dziąsła szcztoeczką do zębów),
      pedzluj afty dentoseptem. Wiem co to za ból ale nie załamuj się...
    • agata781 Re: AFTY - POMOCY 29.08.06, 17:27
      Ja tez tak mam,i jak czuję że mi sie próbuje robic kolejna afta to biorę Sebidin
      plus(stosuje sie przy leczeniu gardła ale w aftach też)Aftinu osobiście nie
      polecam bo mnie od niego afty rozlewaja sie bardziej.
      • kowalska22 Re: AFTY - POMOCY 13.09.06, 23:43
        Słuchajcie ja tez mam juz od kilku lat problemy z dokuczliwymi
        aftami.Słyszałam, że nigdy się ich nie pozbęde bo to jest wirus w organizmie (
        jak opryszczka).Wystarczy się tylko skaleczę i afta zaczyna się rozrastac w
        mojej buzi. Rosną do naprawdę pokażnych rozmiarów i są bardzo bolesne. Stosuje
        miejscowo wtedy VAGOTHYL.Trzeba uważać przy stosowaniu, bo to jest na bazie
        jakiegoś kwasu. Polecam. Ból mija i mozna normalnie mówic i jeść. Po jakimś
        czasie ponawiam smarowanie
    • leopold.wagner Re: AFTY - POMOCY 14.09.06, 08:57
      Przyczyn pojawiania się aft jest niestety wiele. W sytuacji, kiedy trwa to tak
      długo, najlepszym rozwiązniem jest zgłosznie się do Poradni Chorób Błony
      Śluzowej Jamy Ustnej i Przyzębia związanej z ośrodkiem akademickim najbliższym
      miejsca zamieszkania.
      • red_artist Re: AFTY - POMOCY 06.10.06, 07:53
        Słyszałam że jedną z przyczyn jest brak witamin z grupy B - czy to prawda (nie
        jem mięsa, aczkolwiek wyniki badań krwi są bez zastrzeżeń)? Co do grzybów - to
        chyba nie mają szans się rozwinąć, skoro codzienie jem ok. 2 jogurty?
        U mnie afty pojawiają się "sezonowo", mniej więcej wiosną i na jesieni, ale
        nijak nie mogę skojarzyć co może być w tym wypadku powodem. Często pojawiają mi
        się również bolące krosty na języku, a to jeszcze gorsze niż afta.
        Będę wdzięczna za każdą radę.
        • moninia2000 Re: AFTY - POMOCY 09.10.06, 14:35
          Hej!
          A moze sprobujcie na forum "homeopatia"???
          Nie wierze, ze jak masz jakies wirusy czy grzyby nie sa do wylecznie. Na pewno
          tak! Tylko polecam wlasnie homeopatie..warto i tego sprobowac, co?
          Powodzenia..
          Moni
          • red_artist Re: AFTY - POMOCY 11.10.06, 19:27
            Hej dzieki za rade ale nie gniewaj się - leczenie homeopatyczne to dla mnie to
            samo co usiasc przed lustrem i powtarzac sobie "jestem zdrowa" w nadziei ze to
            sie sprawdzi ;D
            Szukam konkretnego specyfiku (czytaj: leku), ktory mi pomoze, nie chce wydawac
            kasy na jakies bajery (zwlaszcza ze homeopatia bywa drozsza od lekow).
            Thanks anyway!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka