Dodaj do ulubionych

Nowy rytm -ściema

09.08.13, 21:02
Witam serdecznie koleżanki i kolegów. Proszę napiszcie mi jak u Was z nowym rytmem. U nas to jedna wielka ściema. W zdjęciu oddziału jest np napisane plan na tydzien 500 pkt a u Na trzeba 1000. W planie oddziału 50 telefonów u Nas 70. Do tego dochodzą Nowe tabelki chociaż wszysto widać w zdjęciu oddziału. Strasza planami aktywizującymi. We wszystkich koszykach musi byc na zielono aprzeciez na szkoleniach uczyli, ze możemy w jednym np koszyku zbierać punkty. Na koniec kwartału załozone jest, ze kazdy pracownik musi mieć 150% planu.
Obserwuj wątek
    • pkoaleksia Re: Nowy rytm -ściema 09.08.13, 22:05
      założenia nowego rytmu były dobre, ale niestety pośrednicy, czyli ROD-y, dyrektorzy oddziałów mają ambicje / oczywiście dbają o swoje premie/ i jeden przez drugiego chce pokazać że stać nas na więcej. Ciekawa jestem jak daleko zajdziemy w tym wariactwie. w Polsce są regiony biedne i ciężko się sprzedaje niektóre produkty, ale to nikogo nie interesuje. Najmniej się liczą potrzeby Klienta.
    • troublemaker_next Re: Nowy rytm -ściema 10.08.13, 22:17
      doradcadetal napisał(a)

>kazdy pracownik musi mieć [b]150%[/b] planu

Coś niedaleko tematu...

"Można sobie też wyobrazić sytuację, w której [b]nierealne normy sprzedażowe są przejawem mobbingu.[/b]
      – Jeżeli pracownik – świadomy niemożliwości wypracowania norm – jest zastraszony ryzykiem utraty pracy."

"Inspektorzy nie sprawdzają, z jaką intensywnością i wydajnością zatrudniony wykonuje swoje obowiązki, a tym samym również tego, czy wprowadzone normy są dostosowane do możliwości pracownika. [b]Niepokojącym dla nas sygnałem mógłby być fakt, że nie jest on w stanie wywiązać się ze swych obowiązków w ciągu 8 godzin pracy i z tego powodu pozostaje w firmie dłużej. [/b]Przy założeniu, oczywiście, że przez 8 godzin pracy rzetelnie wykonuje swoje obowiązki – mówi Danuta Rutkowska, rzecznik głównego inspektora pracy."

"Z informacji od związkowców z[b] PKO BP [/b]wynika, że zdarzają się przypadki, gdy zwolnieni z powodu nierealizowania norm wygrywają sprawy. Jednak zazwyczaj kończą się one odszkodowaniem, a nie przywróceniem do pracy."

[url=http://goo.gl/iGbzlE]Link do całości[/url]
    • ognick21 Re: Nowy rytm -ściema 13.08.13, 08:09
      uważam, że praca w Nowym Rytmie nie ma NIC wspólnego z założeniami tego projektu! Nie potrafię ocenić skali tego szaleństwa, ale - jeżeli czyta to ktoś, kto jest tą patologią szczerze zainteresowany - powinien to zrobić dla dobra samej organizacji, w której pracujemy. Założenia projektu były naprawdę świetne: skierowane na automotywację, pozytywne zaangażowanie w obowiązki każdego dnia, możliwość wyższego zarobku. Jeśli komuś zależy na poznaniu skali destrukcji tego projektu nie powinien oceniać rzeczywistości na podstawie raportu dyrektora, który przeprowadził zapowiedzianą wizytację w oddziale i uczestniczył w odprawach (cha cha!), ale powinien dotrzeć do sedna problemu: doradcy i sprawdzić, czy jest zmotywowany do pracy. Jestem pewna, że na którymś szczeblu zarządzania wypaczono ten projekt. Podstawowa wiedza z zakresu psychologii zarządzania wystarczyłaby, aby ocenić długoterminowe skutki takiego działania. Pracownik musi mieć motywację do pracy, musi chcieć pracować ze względu na własne ambicje, a nie mobbing tabelkowy. W takim razie jak ma mieć satysfakcję z tego co robi, gdy jego przełożony jest ciągle niezadowolony, bo jeśli wykonuje plan, to za mało, jeśli wykonuje normy aktywnościowe, to nie zrobił tego za kolegę, który jest na urlopie, jeśli wydaje mu się, że jest dobrze, to przy tablicy okazuje się, że jest źle i niewystarczająco, a niektóre wartości z raportu dnia są po prostu nie do zaakceptowania. Wraca wtedy na stanowisko pracy i co sobie myśli? Niech sobie odpowie na to pytanie nasz Prezes, człowiek, który dla dobra organizacji ma - mam nadzieję - i wystarczająca wiedzę i ambicję, aby sprawdzić jak naprawdę wygląda Nowy Rytm i jakie może mieć skutki długoterminowe dla Banku.
      • sparkaska Re: Nowy rytm -ściema 13.08.13, 11:39
        hej, ja tam mam 152% i powiem tak: nowy rytm jest fajny. Jednak ... czasami włąśnie za dużo psychologii zarządzania (a nie tylko podstaw) oraz niekompetencja (brak wiedzy na temat podstawowych procesów bankowych) w jednej dajmy na to zarządzającej osobie po prostu projekt ten zabija. Polecam komentarz z dnia 07.08 br. do artykułu zamieszczonego na stronie, gdzie żuber przejmuje bgż:

finanse.wp.pl/kat,1033715,title,Pekao-zainteresowane-przejeciem-BGZ,wid,15876450,wiadomosc.html
        cyt.:" Z własnych obserwacji jak również z informacji otrzymanych od pracownika tego oddziału głównym działaniem tzw. dyrektor oraz kadry kierowniczej w celu zamaskowania swojej niekompetencji, braku umiejętności zarządzania, energia i działania skierowane na: dyskryminacji pracowników, mobbingu, intrygach prowadzących do wzajemnego wyniszczania się pracowników oddziału, fałszowanie kart pracy pracowników."

Jak widac niekometencja zabija... ale ja nadal jestem pełna wiary, że pracuję w najlepszym Banku w Polsce!
        • ognick21 Re: Nowy rytm -ściema 13.08.13, 19:16
          sparkaska - gratulacje! Życzę Ci powodzenia i zawsze takiego wyniku, z którego sama będziesz najbardziej dumna. Gwoli wyjaśnienia: mój wynik nie jest gorszy od Twojego, nie w tym rzecz. Mimo to uważam, że ważne jest, aby ktoś skutecznie zachęcił do pracy innych, którym gorzej się wiedzie, ale też są dumni, że pracują w tym Banku i naprawdę chcą pracować. Aby tak się stało wystarczyłoby przestrzegać zasad, które zostały wprowadzone w projekcie, a które - jak przypuszczam - miały motywować do pracy. Nie jest to możliwe, gdy stosuje się metody nacisku na nieuzasadnione podwyższanie deklaracji, nakładanie na pracownika obowiązków aktywnościowych za osoby nieobecne w pracy itp. Takie rzeczy dzieją się w oddziałach, o czym pisze tutaj na forum wiele osób. To oznacza, że nie są to odosobnione przypadki... i daje to do myślenia. Mam nadzieję, że takie głosy jak mój gdzieś zostaną usłyszane i więcej osób napisze, że Nowy Rytm jest fajny :)
          • doradcadetal Re: Nowy rytm -ściema 14.08.13, 22:09
            dzis zamiast wziąć się za dzwonienie do klientów. Uzupełniałam nowe tabelki które sa jak najbardziej zbyteczne bo wszystko widac w zdjęciu oddziału, wieczne tłumaczenia dlaczego nie mam zagajeń, dlaczego nie ma opi dlaczego nie mam funduszu agresywnego, Nie da się normalnie pracować. Powiedzcie mi a jak z nemo ogarniacie wszystkie dokumenty na bieżąco????
            • pilmor Re: Nowy rytm -ściema 24.08.13, 12:12
              doradcadetal napisał(a):

> Nie da się normalnie pracować

Nowy Rytm mnie przeraża .Czy ten "system ''ma nas wypróbować?? Nie chcę być królikiem doświadczalnym .Po kilkunastu latach pracy ,po tym jak nauczyłem i wdrożyłem do pracy wiele osób nie chcę się wykończyć psychicznie ,dlatego tylko ,że ktoś tak sobie wymyślił i taki ma kaprys .Nie życzę sobie testowania mojej wytrzymałości ,bo nikt mi nie zwróci zdrowia psychicznego .Jak można ciąć etaty i dokładać obowiązków skoro już pracujemy po godzinach ,aby podołać coraz to nowym wymaganiom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka