Dodaj do ulubionych

Red. Samcik o PKO BP

03.10.13, 05:50
Niemiła to dla banku wykładnia sądu.

samcik.blox.pl/2013/10/Precedens-Sad-uznal-ze-kredyt-jest-zrodlem.html
....'Otóż - jak pisze Ania Kołakowska, moja redakcyjna koleżanka z łódzkiego oddziału "Gazety Wyborczej" - Sąd Apelacyjny uznał, że umowa, jaką zawarła pani Urszula z bankiem, w ogóle... nie była umową o kredyt. Czym więc była? Ano, jak uznał sąd, była to umowa o pożyczkę. Tę wykładnię sąd oparł na tezie, że kredyt "Alicja" nie ma określonego terminu spłaty. Po prostu w czasie wysokich stóp procentowych dług rośnie, a w czasie niskich stóp - topnieje. W całym czasie spłaty rata zmienia się tylko w niewielkim stopniu. Pani Urszula płaciła przez cały czas 375-400 zł miesięcznie. A dług przeważnie rósł, zamiast spadać. Zdaniem sądu "w zmieniających się warunkach ekonomicznych" ta sytuacja (czyli brak określenia kiedy kredyt będzie spłacony - za pięć lat, czy za pięćdziesiąt) stała się źródłem "nadmiernego zysku" dla banku. A to jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego. "Bank jest profesjonalistą, musiał przewidzieć skutki (...). Jako instytucja szczególnego zaufania społecznego powinien zaproponować klientce wyjście z sytuacji" - uznał sąd. To drugi znany mi, prawomocny wyrok sądowy, z którego wynika, że [b]bank PKO BP powinien wziąć przynajmniej część odpowiedzialności za to, że zaoferował klientom kredyt o niemożliwych do przewidzenia parametrach."[/b]
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Red. Samcik o PKO BP 03.10.13, 07:31
      Co jakiś czas wnoszę na forum aktualny temat do dyskusji .Tematy takie powstają z czytania
      interesujacych mnie (w tym bankowych) tematów.
      Moje (i innych podobnych mnie forumowiczów postępowanie) spotyka się z uwagami lub "ciszą forumową". Z uporem maniaka , kontynuuję tę swoją praktykę.
      Ciągle jestem zdania, że ograniczenia w tematyce polemik (specyficzne dla banku), fachowość uczestników forum, udział w forum / czytanie forum przez spore grono bankowców - nakazuje wręcz podejmowanie "bezpiecznych" a jednocześnie ciekawych tematów.
      Ostatnio te dyskusje inspirowane już w ogóle nie są podejmowane. Przykro mi.
      • troublemaker_next Re: Red. Samcik o PKO BP 03.10.13, 07:44
        skuter44 napisał:

> Ostatnio te dyskusje inspirowane już w ogóle nie są podejmowane. Przykro mi.

Skuter, wrzuciłeś to o 5.50 :) Ludzie jeszcze śpią ;) Ja przeczytam artykuł w pociągu. Dzioba zwykle nie otwieram przy tematach ekonomicznych bo uważam, że każdy powinien pisać o tym na czym się zna :)
        • skuter44 Re: Red. Samcik o PKO BP 03.10.13, 08:59
          Starzy ludzie krócej śpią. Wydaje im się, źe tym nadrobią czas marnowany, z okresu swojego
          zycia. ;). Żartuję. Chyba organizm nie wymaga tyle czasu na sen, na regeneracje sił (na następny dzień) , bo zuzycie energii i stresy są mniejsze.
          Czas postawienia wpisu nie ma znaczenia dla jego treści. Pisałem o powszechnej , stałej sytuacji na forum. Rankingi, art. z linkiem, tematy aktualne z bankowości,...nie napotykają na większe zainteresowanie . Być może dlatego, że głownie ja wnosze takie tematy. Wystarczy zobaczyć ile moich wątków ma 1/2 wpisy.
          • skuter44 Re: Red. Samcik o PKO BP 20.10.13, 04:03
            Na ten temat .... jaki powinny być tematy dyskusji, jak rozpoczynana ta dyskusja.... ciągle są kontrowersje. Tu mamy przykład opinii trouble..... dlaczego tak rano pisze, kiedy ludzie śpią, dlaczego na tematy ekonomiczne ?
            Naprawdę, trudno się wstrzelić w zainteresowania i gusty uczestników forum.
            • skuter44 Samcik o zarobkach prezesów banków 21.03.14, 10:25
              Rzucam kij w mrowisko.... zdaję sobie sprawę. Ale trzeba znać wartość pracy swojego pracodawcy.
              ….”[i]Zbigniew Jagiełło w zeszłym roku zarobił 2,1 mln zł (o 350 tys. zł mniej, niż rok wcześniej)[/i].”….. a więc bardzo nisko….”[i]Przeliczając zarobki szefa Banku Pekao na każdy dzień pracy uzyskamy szokującą wycenę "dniówki" na poziomie 22,7 tys. zł. I prawie 1900 zł na godzinę przy założeniu, że prezes pracuje po 12 godzin na dobę.”.
              [/i]

O tym więcej w blogu red. Samcika
              samcik.blox.pl/2014/03/Prezes-tego-banku-zarabia-22700-zl-Dziennie-Czy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka