Dodaj do ulubionych

Stres w pracy

28.04.14, 01:03
Dr Dorota Żołnierczyk-Zreda z CIOP-PIOB przekonywała, że pracodawcy powinni walczyć ze stresem w swoich firmach również dlatego, że prowadzi on do realnych strat materialnych i finansowych. Jego konsekwencją mogą być m.in.: wzrost absencji w pracy, spadek produktywności, wzrost liczby wypadków w pracy, zwiększona fluktuacja pracowników. Jak mówiła, stres pojawia się wtedy, gdy wymagania stawiane pracownikowi przekraczają jego możliwości.

"Istnieje popularna teoria, nie do końca prawdziwa, że stres jest dobry, bo mobilizuje i bez niego nie da się żyć. Ale trzeba pamiętać, że stres zawsze kosztuje - prędzej czy później odbije się na zdrowiu, wydajności, życiu rodzinnym i społecznym człowieka" - podsumował Zawieska.

całość:
kobieta.wp.pl/kat,26323,title,Stres-w-pracy-Jest-na-to-sposob,wid,16560063,wiadomosc.html?ticaid=112a08
Obserwuj wątek
    • henianordycka Re: Stres w pracy 09.05.14, 22:02
      coś w tym jest ale na sprzedaży to klient i tablica biała pogania. jak ni wytrzymujesz to do widzenia jak to mówią:):) bardziej od pracy stresują niekompetentni przełożeni bo wtedy chamstwo bierze górę nad logiką mości pństwo:)
      • skuter44 Re: Stres w pracy 10.05.14, 11:32
        Też tak sądzę. Dla pracownika obsługi klientów ,(wg mnie) klienci nie są systematycznym źródłem stresu w pracy. Jeśli jednak klienci banku stresują pracownika , to .... powinien zmienić pracę. Niekorzystny dla pracownika i banku stres powstaje częściej z winy pracodawcy. A powodów stresowania pracowników jest wiele. Niektóre z nich naprawdę nie są potrzebne a wręcz są szkodliwe. W PKO BP (jak czytamy i słyszymy).... zbyt dużo jest stresów z winy pracodawcy..
        Osobiście , nie rozumiem po co są te wszystkie tak pracochłonne "samo rozliczenia" i zaostrzone raportowanie (tablice, cała biurokracja z tym związana), te nierealne zadania i stresujące rozliczenia, programy naprawcze,.... Przecież tym czynnościom organizacyjnym można nadać przyjazny pracownikom i edukacyjny wymiar. I niektóre korporacje to robią z dużymi korzyściami dla swojego biznesu.
        I jeszcze jedna uwaga. Jeśli nie ma możliwości odpowiedniego opłacania za wykonywanie zwiększonych zadań (przysporzenie dodatkowych dochodów firmie) to może należałoby przynajmniej zrekompensować , ten dodatkowy wysiłek pracowników , tworzeniem dobrych bezstresowych warunków pracy ?
        • szczesliwa07 Re: Stres w pracy 03.06.14, 22:25
          Zamiast stresować pracowników planami sprzedażowymi powinni im pomoc w ich realizacji. Jestem tą szczęściarą, że odeszłam jakiś rok temu z PKO i wiem, że to najlepsza decyzja jaką podjęłam. Miałam dosyć pytań " jaki cel masz na dzisiaj", ile kart sprzedałaś, ile pożyczek itp Nie mogłam zjeść śniadania na przerwie bo już leciała za mną i wypytywała albo kazała dzwonić do klientów. Człowiek w papierach ledwo ogarnia a już słyszysz za plecami, uzupełnij kalendarz, umów spotkania, wprowadź dokumenty do archiwum i jeszcze SPRZEDAWAJ. Nie miałam życia prywatnego, ciągle zmieniające się procedury, nowe produkty, w pracy nie ma czasu na czytanie tego więc zabierało się to do domu. Do tego tajemniczy klient, masakra jakaś. Po co to?? Dyrekcja w niczym nie pomaga, tylko się czepia. Ludzie nie dajcie się zwariować, nie żyjecie by pracować tylko pracujecie by żyć. Ten stres wychodzi mi dziś w postaci migren. Nie warto. Trzeba szanować swoje zdrowie, Dopóki się na to godzicie, nic się nie zmieni. Przykre :(
          • dragomir6 Re: Stres w pracy 04.06.14, 20:41
            do szczęśliwej07- jeśli wolno spytać - odeszłaś tak zupełnie w "niebyt", czy znalazłaś gdzieś pracę? " Dopóki się na to godzicie, nic się nie zmieni"- tyle, że nie godzenie się powoduje to, że trzeba po prostu odejść - pracując nie masz możliwości nie godzenia się. Ale to, o czym piszesz to jest prawda. Zero życia prywatnego. A co to jest śniadanie? Bo żarcie w pośpiechu, łykając jak kaczka to to nie jest normalne śniadanie
            • agrafek10 Re: Stres w pracy 04.06.14, 21:32
              Z zaprzyjaźnionego oddziału(mały taki)odchodzi kolejny pracownik.........

Nie do nowej pracy,jeszcze nie znalazła.

Wybrała zdrowie.Fajna jest,da sobie radę mimo że rejon o dużym wskaźniku bezrobocia.

Mam nadzieję że naszych decydentów ktoś kiedyś rozliczy. Za głupotę.
              • dziura_zabita_dechami Re: Stres w pracy 24.06.14, 22:26
                Nikt ich nie rozliczy. Oni patrzą tu i teraz, na kurs akcji, na dywidendę która trzeba zapychać dziurę budżetowa.
                • dzoanka21 Re: Stres w pracy 07.08.14, 23:35
                  Zapraszam do zapoznania się z moim wątkiem NOWE WYZWANIE DLA PKO....... Bp
                  • agrafek10 Re: Stres w pracy 08.08.14, 21:36
                    kariera.forbes.pl/forum/czy-w-korporacjach-wystepuje-mobbing,0,1321644,141405250,czytaj.html?cid=181095
                    • agrafek10 Re: Stres w pracy 08.08.14, 21:38
                      Wpisy pod artykułem:

~jw : co wy wiecie o mobbingu i nękaniu - popytajcie pracowników PKO BP to się dopiero dowiecie co tam się wyrabia

bat do ~jw: nie trzeba nikogo pytac, wystarczy poznac kadre menedzerska tej firmy.. sama ustawka, spadochroniarze z pekao sa i wbk. tam zniszczyli co sie dalo i przeszli do pkobp gdzie kolega na wysokim stanowisku wita ich z otwartymi ramionami. zarabiaja krocie (w orownaniu do podstawowego pracownika) i za utrzymanie stanowiska i premie sa gotowi zrobic absolutnie wszystko. Tak bedzie wszedzie jesli kadra to zwykla cholota, a nie menedzerowie z powolania.
                      • wels2012 Re: Stres w pracy 09.08.14, 20:00
                        Bardzo trafnie napisane, bardzo!!!!!!!!!! Sedno sprawy.
              • slaby_wojownik Re: Stres w pracy 19.08.14, 19:23
                Jestem pracownikiem pko bp od niedawna, pracowałem w dwóch innych bankach ale z takim chamstwem jak tutaj nie spotkałem się jeszcze nigdzie! Starzy wyżeracze, bo to oni są źródłem tego całego stresu! Skończyły się miłe uśmiechy odkąd zaczął się dla mnie nowy kwartał i dostałem plany.... Fałsz na każdym kroku. Dużo słyszę i obserwuję....
                Żal... nikomu nie polecam, ani jako pracodawcę ani jako usługodawcy......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka