Dodaj do ulubionych

koniec z CIT-em !!!

03.02.08, 02:24
I tak oto pko pozostanie bez informatykow. Czy to prawda ze
cetralizacja komorek CIT oznacza likwidacje zamiejscowych biur CIT ??
Czy marne 2000brutto przez rok ma byc jedyna korzyscia dla tych co
beda musieli wybrac zielona trawka albo stolica ??
Obserwuj wątek
    • amor123 Re: koniec z CIT-em !!! 03.02.08, 12:10
      PKO woli dac 2000PLN brutto na zmiane miejsca zamieszkania sciagajac
      udzi do centrali. Byc moze nie chce aby w centrali bylo wiecej
      jełopów i dlatego chce normalnych wykształconych ludzi z terenu. A
      co z reszta ? Czy każdy zdrowo myslacy czlowiek majacy rodzine
      przeprowadzis ei do stolicy bo tak chce centrala ? a przy
      najblizszych restrukturyzacjach poleci na zielona trawke bo bedzie
      najkrocej w zespole ? To sie nazywa poszanowanie pracownika i
      czlowieka ?
      • gonz0 Re: koniec z CIT-em !!! 03.02.08, 12:39
        Przynajmniej jest wybór - sporo osób go po prostu nie ma.
      • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 03.02.08, 12:42
        A myślisz, że kogoś to obejdzie?
        Popatrz co się dzieje z CRW. Dla Centrali liczy sie zejście z kosztów osobowych
        bo to jest wrzód w jakimś excelu. Ktoś już tu pisał, że outsourcing mimo iż
        prawdopodobnie bardziej kosztowny spowoduje przeniesienie tego kosztu do innej
        kolumny, w której już nie będzie taki piekący... "Jakość" tego rozwiązania nie
        ma żadnego znaczenie (np. przejęcie przez SoftGang obsługi firm)
        Pozdrv
        CIT'owiec z WTS'u
        • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 08.02.08, 21:18
          wiesz - śmiać mi się chce - ale jeśli analiza CAKówska pokazała, że wywalenie
          3.000 osób się oplaca to nic nie stoi na przeszkodzie wywalić 1.000 informatyków !
    • myga Re: koniec z CIT-em !!! 04.02.08, 09:44
      > Czy marne 2000brutto przez rok ma byc jedyna korzyscia dla tych co
      > beda musieli wybrac zielona trawka albo stolica ??
      .............
      o co chodzi z tymi 2000 zl?
      prosze powiedziec cos wiecej
      • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 04.02.08, 20:18
        Masz to na Intrze (w zakładce Pracownicy chyba...)
        W skrócie jest to program dla osób zmieniających miejsce pracy w związku z
        centralizacją jednostek.
    • pracownik_wts Re: koniec z CIT-em !!! 08.02.08, 17:09
      Koleżanki i Koledzy z WTS

Zamiast strajku włoskiego, albo wysyłania kromek chleba proponuję
      proste eleganckie rozwiązanie.
      W momencie kiedy zaproponują: odprawka albo firma zewnętrzna,
      wybierajmy odprawka. Jeżeli wystarczająco dużo pracowników WTS tak
      zrobi, widzę dwa plusy:
      a) kochane PKO dostanie finansowego prztyczka w nos (ktoś kto
      wymyślił, że pko zarobi na pozbyciu się pracowników nie dostanie
      premii:)
      b) firma, która wygra przetarg na obsługę PKO i tak będzie
      potrzebowała pracowników, więc Ci z Nas, którzy będą chcieli się w
      niej zatrudnić, wynegocjują lepsze warunki pracy od tych łaskawie
      oferowanych przez PKO na przejście.

Długoletni pracownik WTS
      • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 08.02.08, 21:11
        co za bzdety opowiadasz !

jesli dojdzie do tego, że informatyke weźmie firma zewnętrzna to przejdziesz tam
        z tak zwanym "dobrodziejstwem inwentarza" - zero odprawy, zero pieniędzy - po
        prostu dostaniesz wybor: albo przyjazd na Puławską albo praca w firmie zewnętrznej.

To jest tak logiczne że az nieprzyzwoicie brutalne !
        • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 08.02.08, 21:35
          Co Ty pier...niczysz człowieku?
          Istnieje coś takiego jak zmiana warunków pracy chyba?
          Pójdę z tym do sądu jak będzie trzeba. Zbyt dużo poświęciłem przez te lata żeby
          teraz się dać dymać jakiemuś amłejowemu Preziowi.
          • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 09.02.08, 13:37
            jesli mowisz "chyba" to się upewnij bo cię zjedza na śniadanie razem z waflem na
            ktorym Cie podadzą.

Zawsze mozesz iśc do sądu pracy ... walcz do upadłego. Wygrasz ? I tak nei
            wrocisz a papiery będziesz miał śliczniutke :)
            • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 09.02.08, 15:11
              Chyba to Ty jesteś jakimś kolesiem z Centrali albo z Regionu, który całe życie
              odbierał telefony i mówił "u mnie działa" skoro porównujesz pracę CAK'u i WTS...

Jak już to chcę dostać odprawę i nie łączyć swojej przyszłości z PKO bo
              to co ja przeżyłem w ciągu tych lat mogło znaleźć się w sądzie pracy wielokrotnie.
              • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 09.02.08, 19:03
                Bardzo długo pracowałem w Regionie a potem ZB CIT wiec znam poetykę tego życia.

Obecnie z musu jestem w centrali i liczyłem na odprawę - ale niestety
                uświadomiono mnie że takim jak ja odpraw po prostu nie dają ! Bo informatyków to
                się trzyma - wiec albo sie zwolnisz sam albo zgodzisz się na to co dadzą -
                proste prawda ?

A porównanie CAKow i WTSów zrobiłem w zakresie zwolnień i przesunięć.

Więc jak coś chcesz to musisz sobei wydrapać albo zapomnieć.

Powodzonka w walce !
      • w_pko Re: koniec z CIT-em !!! 08.02.08, 22:24
        W pełni się z Tobą zgadzam, jednak obawiam się że jak przyjdzie do
        konkretnych decyzji to niestety nie będzie jednomyślności i część
        się zgodzi na proponowane warunki przejścia. Z różnych względów
    • winnicki2 Re: koniec z CIT-em !!! 19.02.08, 11:50
      I co z CIT-em? wts-y już przeszły pod centrale,czy od marca? a co z
      kop-ami ,na bruk? nikt nic nie chce powidzieć,jakby im powietrze
      odcieli. Ile osób do zwolnienia w cit ,200,300 czy ile tam wymyslili?
      Ile to procent zatrudnionych w cit, 40% czy więcej ?
      I co Panie Juszczak,rok temu już o tym pisałem na forum a Pan
      zaprzeczył i kto tu kłamał?
      • czuk1 Re: koniec z CIT-em !!! 19.02.08, 13:55
        Kto pamięta, że tak było?
        Przekopiuj tutaj te dwie wypowiedzi.
      • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 19.02.08, 17:54
        Z tego co wypatrzyłem w "drzewku" WTSx12 są w Centrali a tworzy nas tam jakiś
        Dyrektor z terminem wytworzenia 12 marzec... czy jakoś tak:)
        Co do Prezesa to ja bardziej postrzegam jako "stwora medialnego". Za każdym
        razem kiedy potrzebował pracowników do jakiś celów był blisko (wybory na Prezesa
        - wpisy tutaj na forum i na Hyde, słynny chat też odbywał się kiedy większość
        pracowników w związku dojściem PO do władzy już go pogrzebało). Nie zapominaj że
        idzie ZSI a ruszyła modernizacja. Kop będzie dzień po odwaleniu roboty:(
        • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 19.02.08, 22:27
          a myśleliście że ktoś was będzie trzymał ? a po co !

Alnova sama krawaty wiąże tylko że w węzeł a'la Alcatraz. Więc po wdrożeniu blisko 250 leci na bruk. I potem kolejno w następnych latach aż zostanie Centrala i paru w terenie ...

Zamiast rozpaczac wexcie siedzenie w troki i poszukajcie pracy - czyli wyjdzcie losowi na spotkanie.

I bez biadolenia skoro wiadomo co nas czeka.
          • agus1974 Re: koniec z CIT-em !!! 20.02.08, 16:44
            Ja z daleka obserwuję to co się dzieje nie tylko z Citem. I tu
            chodzi o to aby Was z jednego dużego wora jakim jest CIT powrzucać
            do wielu malutkich sakiewek, które ładnie i bez świadków można przy
            byle okazji zgubić. A to co jeszcze jakimś cudem zostanie wrzucić do
            firmy "krzak" i w ten sposób pozbyć się informatyków bez świadczeń i
            zbędnego problemu. Ten sam sprawdzony patent zastosują w pozostałych
            SJO. Wszystko zgodnie z zasadą - może nas to kosztować dużo dużo
            więcej i powodować dużo większe ryzyko działalności banku byle kasa
            szła z innej kieszeni niż fundusz płac.
            • chuj_nie_robota Re: koniec z CIT-em !!! 22.02.08, 19:09
              C...ałkiem I...nne T...eletubisie
            • pko321 Re: koniec z CIT-em !!! 22.02.08, 19:16
              To jest to co o czym pisałam innym temacie :
              Jeszcze jedną metodą obniżenia jest redukcja zatrudnienia np przez outsourcing
              czynności wykonywanych na tzw zapleczu. Zysk jest ponieważ pracownicy już nie są
              na etacie albo są zwalniani albo "dobrowolnie przechodzą" do firmy zewnętrznej
              obsługującej bank.
              Prawda jakie to "proste"?
    • ostatnich.gryza.psy Re: koniec z CIT-em !!! 22.02.08, 20:28
      A może wiecie, jaki jest rzeczywisty cel przenoszenia części ludzi z
      WTS do nowo powstających wydziałów (pozostałe wydziały wsparcia z
      kierownictwem w Katowicach) Warto przejść? Faktycznie bedzie można
      pracować zdalnie, czy dostaną niedługo propozycję nie do odrzucenia
      zmiany miejsca pracy?
      • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 23.02.08, 11:17
        - potrzeba spłaszczenia struktury do zarzadzania
        - przygotowanie podłoża pod stworzenie HELLdesku z prawdziwego zdarzenia a potem
        sruuuuu wypad na trawkę ;)

A tak na poważnie - to każda zmiana niesie za sobą jakies skutki - jeśli chcesz
        wiedzieć udaj się do swojego nowego Dyrektora - jestem głęboko przekonany że na
        pewno z Tobą porozmawia.

Tylko nie rozmawiaj juz ze swoim, lada moment, byłym Dyrciem... on już wie co go
        czeka a z Wami nie podzieli się tymi rewelacjami.
        • ostatnich.gryza.psy Re: koniec z CIT-em !!! 23.02.08, 21:18
          Prawdę mówiąc liczyłem, że odezwie się ktoś z katowickiego, kto wie
          coś bliżej o tych wydziałach. Bo jak to sobie wyobrażasz, mam jechać
          przez całą Polskę, aby spotkać się z moim hipotetycznym przełożonym?
          • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 24.02.08, 03:10
            Na rady antysz1313 to raczej nie licz...
            Każe Ci się w rezultacie zwolnić bo: "po co Was tam trzymać w tym odległym
            zadupiu z dala od naszej wyczesanej Centrali gdzie mamy wszyscy krawaty w
            prążki" ;)))
            Ostatnio próbowaliśmy ustalić co ta za nowy potworek powstał w tych Katowicach.
            Niestety nikt nic nie wie a może raczej nie chce powiedzieć . Drążenie tematu
            powodowało pewną nerwowość, więc....
            • 4-seren Re: koniec z CIT-em !!! 24.02.08, 04:02
              No cóż, chyba niepowazny jestem... albo uczyli mnie słabi
              nauczyciele... W ekonomii 2 + 2 zawsze równa się cztery... Ale chyba
              u nas liczą nowymi metodami. A gdy okaże się, że tak jest bedzie za
              późno. Pozdrowienia dla wszystkich informatyków. Chłopaki, "swój
              informatyk" to jest swój. Nasi byli zawsze w porządku...
              • antysz1313 Re: koniec z CIT-em !!! 24.02.08, 10:47
                a mnie z ekonomii uczyli żeby zanim podac wynik odpowiedzieć "to zależy" :)

"swój informatyk" jest uzywane rowniez w kontekście do osoby z zewnętrznej
                firmy, która Cię obsługuje - więc równie dobrze możesz założyć własną firmę i
                przejśc na własny garnuszek świadcząc usługi dla Banku - nierealne ? TO ZALEŻY !

Co do porzedniego postu ... jeśli jest nerwowo to znaczy, że TYM BARDZIEJ należy
                się udać do wyższego GURU. Skoro własny Dyrektor Cię olewa idziesz z problemami
                wyżej - jeśli neipójdziesz to skąd wiesz co by Ci odpowiedział - przynajmniej w
                brodę nie będziesz sobie pluł iż nie byłeś. Lepiej narzekać na cos co już wiesz
                niż na coś czego ni e wiesz - gdybanie nic dobrego nie przynosi - działanie TO
                JE TO !

A mnie jak zwolnią - to trudno - znajdę inną pracę. Nie narzekam po zmianach.
                • walczakpko Re: koniec z CIT-em !!! 26.02.08, 11:55
                  Bez obawy, ciebie nie zwolnią. Sądząc po tym, jakie bzdury
                  wypisujesz w tym i innych wątkach, jesteś jakimś nudzącym się
                  doradcą, bądź dyrem w centrali.

Co do "swój informatyk", to jest to pojęcie dotyczące informatyków
                  zatrudnionych w tej samej firmie. W kontekście do osoby zatrudnionej
                  w zewnętrznej firmie nikt takiego zwrotu nie używa. Wiedzą to
                  najlepiej w PKO BP, po tym jak obsługa homebankingu została oddana
                  Softbankowi. Załatwienie czegokolwiek z informatykami zewnętrznymi
                  trwa tygodniami i kosztuje bank krocie, podczas, gdy często ci sami
                  ludzie, gdy pracowali w PKO, załatwiali to samo od ręki w kilka
                  minut.

Teksty o zakładaniu własnej firmy i świadczeniu przez nią usług na
                  rzecz banku, świadczą jedynie o ignorancji (bądź bezczelności)
                  pajacyka podpisującego się antysz1313. Chłopak udaje, że nie wie, iż
                  jakiekolwiek umowy serwisowe są obecnie podpisywane centralnie i to
                  z firmami ogólnopolskimi, a nawet globalnymi, głównie z dostawcami
                  sprzętu. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o dostawców
                  oprogramowania, itd.

Panie antysz1313, zamiast tracić czas na bezpłciowe dywagacje na
                  forum, lepiej sprzątaj biurko, gdyż właśnie leci w kosmos zarząd i
                  zaraz potem polecą w kosmos tacy jak ty, i to jeszcze szybciej niż
                  my z CIT'u...

Co do rozstania z PKO BP, to osobiście nie znam żadnego informatyka,
                  który by tu dalej chciał pracować. Każdy czeka na odprawę i spada
                  stąd do lepiej płacących firm, których na szczęście nie brakuje.
                  Ciekawi mnie, jak będzie wyglądała praca w centrali, gdy 99% osób,
                  którym zaproponują przeniesienie do warszawki, grzecznie podziękuje
                  bankowi. Emeryci z CPD będą sami obsługiwali te swoje setki
                  serwerów... :)))
                  • gonz0 Re: koniec z CIT-em !!! 26.02.08, 15:35
                    a jak ja Ci napisze, ze chciabym jeszcze tu popracowac to cos mi ciekawego odpowiesz ?

a co do antysz1313 - frustrat i tyle. Sadze ze jest infromatykiem ale niekoniecznie z CITu.
                    • gendok Re: koniec z CIT-em !!! 26.02.08, 18:48
                      Witam informatyków, moim zdaniem będzie z wami to samo co z reszta pracowników,
                      jak zrobią ZSI pracownicy poczyszczą wszystkie dane a wy podłączycie te nowe
                      kompy zmienicie tonery w drukarkach to wszystkim podziękują. nie liczył bym za
                      bardzo na odprawki w tym roku ma odejść 1500 osób, nie sadze zeby centrala
                      chciał wszystkim zrobić prezent w postaci odprawy
                      • gonz0 Re: koniec z CIT-em !!! 26.02.08, 19:13
                        no własnie. do grona odprawowiczów mają dołączyć ci co nie załapią się do CAKów
                        i inne SJO...
                        • amor123 Re: koniec z CIT-em !!! 02.03.08, 13:39
                          Zmiany zmianami a kolesie z gory (bez wykształcenia ale z układami)
                          maja gdzies wykwalifikowanych fachowców i robia swoje aby zniszczyc
                          lepszych od siebie !!! Ilu kierowników naczelników dyrektorów CIT,
                          DRA i innych ma odpowiednie kwalifikacje ?? Kto z nich rzeczywiscie
                          ma odpowiednie wyształcenie ?? czy ci ludzie rezcywiscie wiedza w
                          jakim kierunku ma rozwijac sie przyszlosc informatyczna banku?
                          ALNOVA to ich dziecko. Kupa wydanej kasy na system ktory jest
                          wrzodem na tylku tego banku. Kolesie z DRA jak to dumnie brzmi
                          Departament Rozwoju Aplikacji !!! Co oni rozwiajaja ?? Chyba wlasne
                          tluste brzuchy !!! Zbieraja kase za nic !!! Jaki jest efekt ich
                          pracy czy cos sie polepszylo ??
                          • gonz0 Re: koniec z CIT-em !!! 02.03.08, 19:50
                            Nie męcz się - nie warto ... idź wyznaczoną sobie ścieżką. Ja skończyłem studia
                            MBA i wszyscy naokoło się mnie pytają kiedy nastepne - i wiesz chyba na takowe
                            pójdę :)

Zmiany ktore zaszły spowodowały , że inaczej na niektore rzeczy patrzę. Czy
                            podjąłem dobre decyzje nie zwalniając się w grudniu ? Czas pokaże ... cierpliwie
                            poczekam. A tej jeszcze mi nie brakuje.
                            • passenger7 Re: koniec z CIT-em !!! 05.04.08, 00:58
                              gonz0 napisał:

> Nie męcz się - nie warto ... idź wyznaczoną sobie ścieżką. Ja
                              skończyłem studia
                              > MBA i wszyscy naokoło się mnie pytają kiedy nastepne - i wiesz
                              chyba na takowe
                              > pójdę :)
                              >
                              > Zmiany ktore zaszły spowodowały , że inaczej na niektore rzeczy
                              patrzę. Czy
                              > podjąłem dobre decyzje nie zwalniając się w grudniu ? Czas
                              pokaże ... cierpliwie
                              > poczekam. A tej jeszcze mi nie brakuje.

no tak, jesteśmy chyba czymś więcej niż wierszem w arkuszu excela ;)
                              • thunder_bird Re: koniec z CIT-em !!! 05.04.08, 12:50
                                Ale mówisz to bo jesteś zadowolony z nowej struktury czy lubisz filozofować przy wódce? ;)
                                Wiem, że to dopiero początek ale takiego chaosu w pracy już dawno nie widziałem :(
                                • gonz0 Re: koniec z CIT-em !!! 05.04.08, 14:41
                                  chaos to jest przy uruchamianiu CAK-u ... reszta jest bezcenna ;)
                                • passenger7 Re: koniec z CIT-em !!! 05.04.08, 20:19
                                  thunder_bird napisał:

> Ale mówisz to bo jesteś zadowolony z nowej struktury czy lubisz
                                  filozofować przy wódce? ;)
                                  > Wiem, że to dopiero początek ale takiego chaosu w pracy już dawno
                                  nie widziałem :(

No nie za bardzo są powody do jakiegoś specjalnego zadowolenia :(
                                  Pożyjemy, zobaczymy ale jakoś trzeba będzie to poukładac, "czasy są
                                  niespokojne" różnie jeszcze może byc ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka