Dodaj do ulubionych

analitycy msp i nie tylko...

02.03.09, 22:00
Wiecie, pracuję w banku już dość długo i nigdy nie czułam się tak jak teraz... To, co się dzieje, jest przerażające... Nowy system motywacyjny skłócił ludzi, nie ma jedności i współpracy... Każdy sobie rzepkę skrobie... I nie ma co się dziwić. Jednakże czuję się rozgoryczona, kiedy doradca z mojego wydziału dostaje czterokrotnie wyższą premię ode mnie... Nie chodzi o to, że jestem zazdrosna. Żeby rzeczywiście ją wypracował, chodził do Klientów, ściągał nowych... w porządku. Ale "sprzedaż" w moim wydziale polega na wpisywaniu odnowień kredytów jako nowo udzielonych... Samochód służbowy wykrzystywany jest głównie do wyjazdów na bankomaty... Wykonanie planów to oszustwo i kłamstwo. A ja nawet nie mam wpływu na własną premię, bo czy zasuwam jak głupia, czy się obijam, i tak będę mieć (albo nie będę mieć) to samo... w zależności od PPI dyrektora... Jak taka sytuacja ma mnie zmotywować do pracy??? Macie podobne odczucia?
Obserwuj wątek
    • fight_till_death Re: analitycy msp i nie tylko... 02.03.09, 22:23
      To nie jest kwestia odczuć, a niezaprzeczalny fakt, że tym punkcie
      system motywacyjny jest po prostu źle albo, co tu wiele pisać:
      niesprawiedliwie skonstruowany.
      Analitycy powinni być premiowani tylko i wyłącznie za wykonanie PPI
      całego zespołu. Niech mnie ktoś przekona, że analityk msp ma
      jakikolwiek wpływ na przyrost depozytów klientów detaliczny,
      sprzedaż książeczek mieszkaniowych, kart kredytowych dla vipów, itp.
      A za to są między innymi premiowani analitycy. Rozumiem, że od
      wykonania sprzedaży przez wszystkie biznesy zależy premia dyrektora,
      gdyż na wszystko ma lub może mieć wpływ. Ale analityka? Absurd!
      Najgorsze jest to, że wszyscy o tym wiedzą, ale nikt nie kwapi się
      tego zmienić. Być może w imię oszczędności na funduszu płac zarząd
      nabrał wody w usta i rżnie głupa (jak zwykle zresztą).
      • monk-owa Re: analitycy msp i nie tylko... 06.03.09, 19:10
        "za chwilę" wcielą nas do CAK-ów - wtedy będą i premie i sprzedaż...
        • dietmara Re: analitycy msp i nie tylko... 25.03.09, 21:16
          A myślicie że nas wcielą w Caki? Jakoś teo nie widzę. Czekam z
          utesknieniem na ta nasza centralizację bo mam zamiar wziąść odprawe
          i pryskac... Po 9 latach uszami mi wychodzi praca w banku. Jako
          Analityk MSP mam podobne wrazenie jak powyżej opisane sytuacje..
          Nasz premia to wielka pomyłka... Co za jełop zatwierdził taki
          podział premii.... ogólnie moje odczucia.. jako Bank " zchodzimy na
          psy"
          • elzsuj Re: analitycy msp i nie tylko... 26.03.09, 11:59
            Ale macie premię!!! A ja i moje koleżanki z wydziału ostatni raz
            premię na kontach widziałyśmy za I kwartał zeszłego roku ...
            • zgaszona Re: analitycy msp i nie tylko... 27.03.09, 20:48
              To przykre... Z jakiego wydziału jesteś?
              Ale nie wkurza mnie to, że mają premię. Jeśli wypracują - niech mają. Niestety, mają za oszustwo. Może temu miał służyć nowy system motywacyjny? Premiowaniu cwaniaków?
              • laciate89 Re: analitycy msp i nie tylko... 16.01.10, 19:54
                rozpoczęły się szkolenia doradców dotyczące scoringu.
                Czy wiecie co z anallitykami, czy zostaną scentralizowani w 5 punktach w Polsce ?
                • jakasoptymistka Re: analitycy msp i nie tylko... 19.01.10, 20:21
                  Nie wiem czy Was pociesze, ale naczelnicy dostali pisma, że analitycy będą w
                  większości dołączeni do sprzedaży,, Ci co nie będą chcieli lub oddziały będą
                  chciały sie ich pozbyć pójdą na analizy,,, któe z tego co wiem będą pod DOKami,,,,

A co do premii,,,, żałosne to jest straszliwie,,, ja często ryje jak wół, nie
                  mam przerw, przychodze wcześniej do pracy i później wychodze,,,, i to co ja mam
                  właściwie jako sprzedaż (bezemnie by wiele spraw nie wyszło) wpisują sobie
                  doradcy i często dzielą skóre na niedzwiedziu,,,,,, źle mi z tym, przykro,,,,
                  premie na poziomie dosłownie 1/4 premii doradcy, który tylko przyjmuje
                  podpisy,,,, wiem że jestem dobrym analitykiem ,,,, za dobrym,,,,,
                  Miłego wieczoru dla Was kochani analtycy ;)
                  • dotikamko scoring msp 31.01.10, 15:00
                    szkolenia scoringowe sie odbyły... i dalej nic nie wiadomo...
                    Doszły mnie słuchy że powoli zaczyna sie wciaganie analiz np. w
                    oddziałach B i C jak byłi analitycy to juz oddaja teczki kredytowe
                    do oddziałów A. Natomiast w oddziałach A gdzie jest wiecej jak 2
                    analityków to dwójka zostaje, a reszta staje sie doradcami.

A co u Was słychać ?
          • pracownicaroku Re: analitycy msp i nie tylko... 31.01.10, 19:25
            na detalu nie ma już analityków, w MSP z tego co słychać szykują się
            zmiany. a czy słyszeliście może cokolwiek o analitykach BP? czy oni
            zostaną w oddziałach czy też coś dla nich wymyślą?
            • czuk1 Re: analitycy msp i nie tylko... 31.01.10, 21:48

To cieszy.
              Jeszcze 20 lat temu na seminarium w UW pokazywano nam (pracownikom PKO) scoring
              stosowany w USA przy rozpatrywaniu wniosków o kredyty gospodarcze. To cieszy, że
              u nas przychodzi czas scoringu przy kredytowaniu.

Tam w UW prezentowano dodatkowo, że pracownik banku mógł też analizować wniosek
              w różnych wariantach przy wykorzystaniu programu komputerowego, podstawiając
              sobie różne (projektowane, przyszłe) sytuacje finansowe kredytowanej firmy .
              Uzyskiwał natychmiast wyliczenie wskaźników finansowych i ocenę przyszłej
              sytuacji klienta.
              Była to wielka pomoc dla analityka kredytowego.
              • fight_till_death Re: analitycy msp i nie tylko... 01.02.10, 22:37
                Może w Ameryce. W PKO o żadnym "wariantowaniu" oceny przy scoringu
                nie ma mowy. Albo wyjdzie, ale nie. Jak nie wyjdzie, to po pierwsze
                nie wiadomo dlaczego (wszystkie parametry są zaszyte w systemie
                oceniającym i niedostępne dla użytkownika), a poza tym jedyną rzeczą
                jaką można realnie zmodyfikować to zmiana (czytaj: obniżenie) kwoty
                kredytu.
                Coś mam nieodparte przeczucie, że w tym i przyszłym roku PKO stanie
                się najpoważniejszym dostawcą klientów małego biznesu dla swoich
                konkurentów.
                • pko.love Re: analitycy msp i nie tylko... 01.02.10, 23:22
                  Wyjęaś mi to z ust i myśli. Wczoraj, po przeczytaniu wypowiedzi
                  czuka nie miałam ochoty i siły, żeby napisać, co myslę o cudownym
                  pomysle pt. scoring w wersji polskiej. Czuk, to naprawdę jeszcze nie
                  Ameryka, a prawdę mówiąc, to jesteśmy sto lat za murzynami, tzn. za
                  innymi bankami, bo juz teraz konkurencja przejmuje naszych klientów
                  (na własne oczy widziałam umowę o kredyt udzielony naprawdę na
                  przeciętnych warunkach, porównywalnych do naszych), który klient
                  dostał w innym banku, bo co tu dużo mówić, sama go tam wysłałam,
                  żeby spłacił kredyt w PKO. U nas juz teraz nie miał szans na
                  przedłużenie, ani w ramach SLK, ani w normalnym trybie, a jak będzie
                  scoring, to ... żegnajcie klienci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka