Dodaj do ulubionych

"jakość" info z ambasady

06.07.11, 21:36
Cześć dziewczyny,
Mój narzeczony nie dostał ostatnio wizy dlatego postanowiłam załatwić mu zaproszenie żeby mieć "pewność", że ją dostanie na wesele mojego kuzynasmile Wcześniej przyjeżdżał bez zaproszenia ale teraz dostał odmowną decyzję ze względu na jakieś "problemy" z ubezpieczeniem. Wysłałam maila do ambasady czy wystarczy pisemne zaproszenie napisane przeze mnie czy musi być z UW. Dostałam odpowiedź następującą: jeśli w ciągu ostatnich 3 lat dostał kilka wiz Shengen wystarczy jak napiszę odręcznie. I teraz moje pytanie hmm na ile ta informacja jest "wiarygodna", czy któraś z Was wysyłała ostatnio zaproszenie pisemne (po wejściu PL do Shengen)?"Podejrzanie" za proste mi się to wydaje, ale może jestem już przeczulona...
Obserwuj wątek
    • stalagmitee Re: "jakość" info z ambasady 06.07.11, 22:08
      Potwierdzam. Rok temu zapraszałam męża (śmiech na sali) do Polski. Mąż miał wcześniej same wizy Schengen. Napisałam zaproszenie na komputerze i wydrukowałam. Nie było problemu. Wiza bez opłat, obeszło się szybko i bez bólu, ale musi być komplet dokumentów, wtedy wszyscy są mili i uśmiechnięci smile
    • aanka88 Re: "jakość" info z ambasady 06.07.11, 22:19
      Rozniez potwierdzam. W maju wyslalam zaproszenie ktore sama napisalam faxem do Konsula i na tej podstawie B. otrzymal wize.
      • malike-pl Re: "jakość" info z ambasady 07.07.11, 07:35
        a ile musi mieć wcześniej wiz wydanych wcześniej na podstawie zaproszenie z urzędu, żebym mogla zacząć pisać zaproszenia samasmile??

pozdrawiam
        • stalagmitee Re: "jakość" info z ambasady 07.07.11, 10:10
          Mąż miał wtedy już dwie czy nawet trzy. Poprzednie sam załatwiał, jako nie mój mąż i były to wizy turystyczne z tego co pamiętam, ale w schengen.
        • aanka88 Re: "jakość" info z ambasady 07.07.11, 23:41
          B. mial wczesniej dwie wizy turystyczne ktore sam zalatwial i jedna wydana na podstawie zaproszenia z UW ktore mu wyslalam.
          • seymag Re: "jakość" info z ambasady 09.07.11, 11:44
            dziewczyny dzięki za informacje! A co napisać w tym zaproszeniu? Wystarczy oświadczenie, że biorę za niego pełną odpowiedzialność finansową itp.?
            • ingalill23 Re: "jakość" info z ambasady 09.07.11, 20:35
              A co jesli nie masz dochodow (nie pracujesz) i nie mozesz mu zagwarantowac finansow w Polsce?

Wiem, że moja znajoma pisala podanie do konsula, o mniej wiecej takiej tresci (napisze w mega skrocie): " Jedziemy w dniu tym a tym, do Polski. Zatrzymamy sie w moim rodzinnym domu, pod adresem takim a takim w miejscowosci tej a tej. Bedziemy tam od tego do tego dnia. Bardzo prosze o wydanie wizy dla mojego meza (tu trzeba podac imie i nazwisko meza). Do podania zalaczam komplet dokumentow i wypelniony wniosek o wize schengen."

coś w tym stylu pisala i zawsze sie udawalo. Jak teraz nie wiem, bo nie mam juz z nia kontaktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka