s.crable 02.09.11, 20:56 Dziewczyny jaka droga wyslac list do pl zeby doszedl w ciagu tyg. Bardzo wazne dokumenty a paczka ostatnio 27 dni szla!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiranna Re: poczta 03.09.11, 20:01 Wysylka kurierem - najszybciej, najpewniej i niestety najdrozej. Przez PTT wysylalam bardzo dawno temu list z kawa dla kogos, wyszlo w miare tanio i doszedl po kilku dniach, ale nie wiem czy zdecydowalabym sie wyslac bardzo wazne dokumenty ta droga. Jakie sa teraz stawki za wyslanie paczki do PL? Te realne, nie ze strony PTT Wyslalam kiedys probki, paczka miala ok 0,5 kg, ale musialam zaplacic za 2kg, bo inaczej pan z okienka nie chcial mi jej przyjac. Dostalam jakis zabazgrany swistek bez ceny i na tym moja przygoda z PTT sie skonczyla. Ciekawe czy sie cos zmienilo? Odpowiedz Link
malike-pl Re: poczta 15.09.11, 14:56 ja wysyłam poczta polska, poczteksem, i płace 99 zlotych, po 3 dniach sa u adresata Odpowiedz Link
migda33 Re: poczta 17.09.11, 11:24 problem polega na tym, że w Turcji nic nigdy nie jest pewne. znajoma wysyłała dokumenty poczta z Turcji do Polski i zaginęły. Odpowiedz Link
ingalill23 Re: poczta 17.09.11, 11:44 Ja to mam najgorzej, bo wszystkie listy i paczki ida przez Turcję na Cypr Północny i niestety 90% z nich znika, nie wiadomo gdzie, kto, byla nawet w zeszłym roku (bodajze ) jakas komisja pocztowa z Turcji i z Anglii (tutejsi anglicy poskarzyli sie), ale nic nie ustalila -sprawa przycichla. Co ciekawe wysylajac stad paczke na zeszle Boze Narodzenie dla mamy, nie dosc ze doszla w 7 dni, to zaplacilam za 0,5 kg 14 TL....balam sie, ze nie dojdzie, ale doszla...Listy tez dochodza stad. Natomiast tu na Cypr nie przychodzi nic... Moja mama wysyla mi paczki na adres moich tesciow, listy tez. Stad do Ambasady w Stambule wysylalismy papiery rok temu i korzystalismy z uslug firmy Yurtici Kargo doszly bez problemu, potem papiery zwrotne tez dotarly, ale trzeba je bylo odebrac z ich centrali w Nikozji (jakies 70 km od miejsca gdzie mieszkamy). Wiem, ze Yurtici Kargo ma opcje do wysylania paczek do Polski, sprawdzalam wlasnie rok temu dla owej paczki dla mamy na swieta, ale cena byla bardzo wysoka (chyba cos ponad 120 TL), dlatego zdecydowalam sie na poczte. Jesli mialabym doradzac, to wazne dokumenty wyslalabym jakas firma kureirska czy to wspomniane Yurtici Kargo czy UPS lub DHL - wiadomo, ze bedzie drogo, ale przynajmniej jest mozliwosc sledenia wysylki + 99% pewnosci, ze dotrze na czas i do rak odbiorcy. Jesli te dokumenty sa bardzo wazne to nie ma co ryzykowac... Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: poczta 18.09.11, 13:55 niestety ja mam same zle doswiadczenia z poczta w Turcji... i juz kilka klotni z moim 'fachowcem' ktory mi udowadnia ze przesylki gina na poczcie w PL niestety moja mama pracuje na poczcie w PL i wiem cos niecos na ten temat tureckiej poczcie nie ufam/nie wierze itp itd nie dostaje rachunkow na czas na adres domowy kartka z zyczeniami z Polski szla miesiac a zaproszenie na wesele nie doszlo w ogole... na szczescie paczki wysylano mi na adres firmowy dzieki temu wszystko doszlo i w miare szybko dodatkowo zlozylam zazaleniena poczte i odpowiedzi nawet tej standardowej 'pani wniosek zostal rozpatrzony, dziekujemy' nie dostalam i nie dostane pewnie bo przeciez poczta w Turcji dziala super Odpowiedz Link