tisz 09.01.12, 14:57 Jak wyglada sprawa tureckiego prawa jazdy w Polsce? Czytalam archiwum z 2008 r. i wiele bylo niescislosci. Jak wyglada to obecnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalanya Re: Tureckie prawo jazdy w Polsce (jeszcze raz) 09.01.12, 15:00 AKTUALNE INFO TUTAJ: www.ankara.polemb.net/index.php?document=297&PHPSESSID=28176c7484f45ad86226ac924f4e8f84 Odpowiedz Link
ingalill23 Re: Tureckie prawo jazdy w Polsce (jeszcze raz) 09.01.12, 15:58 annalanya napisała: > AKTUALNE INFO TUTAJ: > www.ankara.polemb.net/index.php?document=297&PHPSESSID=28176c7484f45ad86226ac924f4e8f84 odnosnie polskiego prawa jazdy i jego ewentualnej wymian na tureckie, a chyba autorce chodzilo na odwrot ? ma tureckie i chce na nim jezdzic w Polsce - o ile dobrze zrozumialam... Ja mam połnocnocypryjskie i w lutym będe w PL to potem napisze tu czy jest wazne w Polsce czy trzeba wymienic czy nie trzeba, zapytam tez o tureckie (byc moze moje polnocnocypryjskie bedzie traktowane jako tureckie). Jak sie dowiem dam znac, a zamierzam po prostu isc na Komende i do Strazy Miejskiej i zobacyzmy co mi tam powiedza... owszem ale tam napisali Odpowiedz Link
schwinn1 Re: Tureckie prawo jazdy w Polsce (jeszcze raz) 09.01.12, 18:06 chyba można jeździć 3 albo 6 miesięcy. żeby dalej legalnie sobie jeździć w Pl to trzeba "zrobić" polskie - zdać egzamin teoretyczne. dla Turka to piskuś )) Odpowiedz Link
melek0204 Re: Tureckie prawo jazdy w Polsce (jeszcze raz) 09.01.12, 18:52 Ja się ostatnio interesowałam tematem. Można jeździć przez pół roku, a następnie należy zdać egzamin teoretyczny. Może być w języku angielskim, bez udziału tłumacza przysięgłego. Szczęśliwie też odroczono o rok zmiany w zasadach zdawania egzaminu teoretycznego, które miały wejść w życie w lutym. Odpowiedz Link
amw77 Re: Tureckie prawo jazdy w Polsce (jeszcze raz) 09.01.12, 19:50 Myslalam, ze te zasady juz weszly w zycie...ale dobrze, ze odroczono bo to jakis kosmos Odpowiedz Link
yasemin1 O rany nie róbcie problemu 10.01.12, 09:35 Mój mąz jest w Polsce ponad 10 lat i jeździ na tureckim, był juz kontrolowany przez policję i straż miejską (za złe parkowanie) i co i nic dalej jeździ, nikt nic nie mówił o wymianie, chociaż my o tym wiemy, bo trzeba zdać egzamin teoretyczny do czego mój mąż nie ma zapału. Czekamy na wejście umowy między krajami, że wymiana będzie tylko w urzędzie jak w przypadku innych krajów, bez zbędnych egzaminów. Odpowiedz Link
schwinn1 Re: O rany nie róbcie problemu 10.01.12, 11:15 widać, że policja nie do końca jest kumata. znajomego mojego męża zatrzymali a ten pokazał im ikamet twierdząc że to jest tureckie prawo jazdy i co? i nic, pojechał dalej. Odpowiedz Link
schwinn1 Re: O rany nie róbcie problemu 10.01.12, 14:48 nie ikamet tylko kimlik )) - cały czas tu o wizach i ikametach to mi się pomyliło )) Odpowiedz Link
cynamonek78 Re: O rany nie róbcie problemu 12.01.12, 15:50 teraz mnie ubawiłaś.. ale faktycznie, mój mąż też już od 6 lat jeździ na tureckim, też już był kontrolowany i nie było nawet pytanie, jak długo już jest w Polsce a założyć powinni od razu że długo, bo świetnie po polsku mówi Odpowiedz Link