paolciasahin 10.02.12, 09:08 Ktory bank jest wedlug Was najlepszy tj chodzi mi o oplaty? Ja mam w Yapı kredi i place prawie 50TL za konto. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skorrogan Re: bank w TR 10.02.12, 16:03 Chciałem otworzyc konto w Is Banku ale mi powiedzieli, ze potrzebuje "tax number". I sie nie dowiedzialem ile prowadzenie konta kosztuje. Czy w Yapi kredi tez taki numer potrzebuja? Odpowiedz Link
paolciasahin Re: bank w TR 10.02.12, 18:05 A osoby nie pracujace tez nie placa za prowadzenie konta w Garanti Bank? Odpowiedz Link
s.crable Re: bank w TR 10.02.12, 18:11 A co to za problem z tax number? Idziesz do vergi dairesi i przydzielaja sie numerek, tyle Odpowiedz Link
paolciasahin Re: bank w TR 10.02.12, 18:04 tax number to zalatwia sie to w vergi dairesi (urzad podatkowy) wlasciwym dla twojego miejsca zameldowania. Z tego co pamietam to yabanci kimlik musisz miec przy sobie i ikamet. Dostajesz od razu. Odpowiedz Link
skorrogan Re: bank w TR 10.02.12, 19:05 Dzięki Paolciasahin. Na to wychodzi, że muszę mieć jeszcze yabanci kimlik. Hoşgeldin Turkiye... Odpowiedz Link
paolciasahin Re: bank w TR 10.02.12, 19:31 tckimlik.nvi.gov.tr/YabanciKimlikNo/KisiBilgileriSorguModul.aspx tutaj masz lin i sobie mozesz wygenerowac swoj yabanci kimlik. Odpowiedz Link
ajlonka21 Re: bank w TR 10.02.12, 19:15 A czy ktoś może podać jak się nazywa ten tax number w języku tureckim?? Czy oprócz założenie konta w banku jest do czegokolwiek potrzebny?? Z góry dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link
paolciasahin Re: bank w TR 10.02.12, 19:33 Tax number to vergi kimlik numarasi - bank, czasami jak placisz za ikamet to sie pytaja o ten numer Odpowiedz Link
ingalill23 Re: bank w TR 10.02.12, 19:36 Ja mam konto w ueor i w TL w Is Bankasi i za oba nic nie place, bo...nie mam kasy na koncie Maz powiedzial zebym sobie zalozyla na wypadek znalezienia pracy i tak od roku konta sa puste A do zalozenia potrzebny byl mi tylko polski paszport Odpowiedz Link
tatavla Re: bank w TR 13.02.12, 22:42 Ja otwieralam konto w zeszlym roku w Garanti. Zeby cudzoziemiec mogl otworzyc konto (prawdopodobnie podobne zasady sa we wszystkich bankach, przynajmniej tak mi powiedziano) musi okazac Yabancı Kimlik Numarası. Taki numer nadany zostaje kazdemu cudzoziemcowi, ktory wyrabia İkamet. Yab.Kim.Numarası mozna sprawdzic przez internet; niestety nie jest on wpisywany do İkamet Tezkeresi. Nie pamietam od kiedy, ale jakis czas temu ogloszono, ze cudzoziemcy juz nie potrzebuja wyrabiac Vergi Numarası, bo ich numer podatkowy stanowi wlasnie Yab.Kim.Numarası. Yab. Kim. Numarası m.in. trzeba okazac przy oplacaniu kolejnego ikametu w urzedzie skarbowym. Przy otwieraniu konta w banku numer ten wpisywany jest wlasnie w m-ce numeru podatkowego. I jeszcze jedna uwaga odnosnie Garanti (taka zasada obowiazywala w 2011, moze juz cos sie zmienilo): cudzoziemiec z İkametem nie moze wyrobic standardowej karty kredytowej. Musi zablokowac na koncie kwote w wysokosci zadanego limitu na karcie. Z kolei placac karta platnicza zbiera sie bonus - do wykorzystania podczas placenia za zakupy; info o zebranej kwocie bonusu do wykorzystania pojawia sie na odcinku z terminala. Oczywiscie nie wszystkie sklepy naliczaja bonus; na pewno naliczany jest w sklepach sieciowych z ubraniami, ksiegarsko-papierniczych, z kosmetykami. U mnie oplata za konto jest pobierana co pol roku. Nie pamietam ile, jak sprawdze, to podam. Garanti ma dobry dostep do kont w TL, USD, EUR przez internet. Odpowiedz Link
izabela.szmit Re: bank w TR 11.02.12, 15:58 przerabiałam temat banków w zeszłym tygodniu... żeby założyć konto potrzebny jest ikamet a żeby aplikować o ikamet trzeba mieć konto w banku i kwotę odpowiednią (wiem, że można tylko papier o zamianie dewiz dostarczyć, ale ja się uparłam i chciałam konto) niestety żaden bank nie potrafił zrozumieć że trzeba to błędne koło przerwać sprawę rozwiązał dopiero HSBC, jakie ma opłaty? nie wiem, nie miałam wyboru a magiczny vergi numerasi potrzebny mi był ostatnio... uwaga !!! przy płaceniu rachunku za prąd w oddziale AK Banku... !!! naprawdę nie rozumiem już nic w tym kraju hahahahaha musiałam podać vergi numerasi i kimlik numerasi nie wystarczy że mam pieniądze i rachunek? Odpowiedz Link
skylaar Re: bank w TR 11.02.12, 17:47 Ja mam konto w TL i EUR w Garanti banku. Do założenia potrzebowałam vergi numarasi właśnie i ikamet, o yabanci kimlik numarasi nikt mnie nie pytał i zresztą nie posiadam go chyba (kliknęłam w ten odnośnik wyżej i nic nie znalazło.?). Założenie vergi numarasi się przyda, zajmuje chwilę na ogół, w różnych sytuacjach. Garanti jest OK co pół roku ściągają mi sumę chyba 7 lira, więc konto tanie, a jeśli zleciłabym stałe polecenia zapłaty miesięcznie, to byłoby 0. Przelewałam z konta w eur pieniądze do Polski i nawet to się sprawdziło, doszły o ile pamiętam na moje polskie konto w 2-3 dni. Odpowiedz Link
yasemin1 A kto mi podpowie.. 14.02.12, 10:58 ..jak zrobić żeby turecki Zus wysyłał emeryturę do Polski. Mój mąż juz niedługo wypracuje sobie emeryturę turecką tylko zastanawiamy się jak teraz te pieniądze odbierać w Polsce bo tu mieszkamy. Czy turecki Zus może wysłać bezpośrednio do Polski czy tylko do banku w Turcji ale tylko konkretnego z którym ma umowę czy można sobie wybrać inny bank i jaki żeby było najtaniej przy trasferach za granicę? Może ktoś się orientuje w tym temacie. Odpowiedz Link
sarlo51 Re: A kto mi podpowie.. 15.02.12, 03:52 Wiem tylko ze jak beda jego pieniadze wplywac do banku w turcji i nie beda ruszane przez 6miesiacy to odesla ich spowrotem.Moja tesciowa zawsze wyciagala dziewn przed wyjazdem za granice.Zawsze wracala przed czasem.Mozna przesylac co 6miesiecy do polski.Napewno bedzie taniej. Odpowiedz Link