Dodaj do ulubionych

Studia w Turcji

10.05.12, 11:59
Hej dziewczyny. Czy któraś was studiuje w Turcji? Bo ja wybieram się w tym roku i mam 1000 pytan!smile Gubie się juz w tym wszystkim strasznie. Czy moje swiadectwa musza byc potwierdzone przez ministerstwo spraw zagranicznych czy tylko przetlumaczone? Czy moge byc na swojej zwyklej wizie czy musze miec wize studencka? Czy bedzie mi cos jeszcze potrzebne?
Obserwuj wątek
    • seymag Re: Studia w Turcji 14.05.12, 10:31
      Cześć dziewczyny, zastanawiam się na studiami doktoranckimi w Turcji, uniwersytet, którym jestem zainteresowana tradycyjnie nie odpisuje na maile i zastanawiam się jaki może być chociaż orientacyjny koszt za semestr. Jest to państwowa uczelnia. Może któraś z Was robi doktorat w TR i orientuje się w opłatach? i czy w trakcie tych studiów jest szansa na posadę research assistant?

pozdrawiam
      seymag
      • bengusia Re: Studia w Turcji 16.05.12, 05:33
        Ja robilam doktorat w TR mialam stypendium wiec nie wiem jakie sa oplaty ale wiem ze zeby przyjeli cie na cokolwiek musisz miec znajomosci. Jechac rozmawiac miec aceptacje promotora i wtedy jak zdasz egzaminy to cie przyjma. Musisz miec zdany ALES (czy jak sie to teraz nazywa) i egzamin z jezyka obcego ja musialam zdawac turecki bo w tym jezyku pisalam prace. Egzaminy zdajesz w TR. No i oczywiscie musisz zdawac egzaminy wstepne organizowane juz przez uczelnie na ktorej bedziesz robila doktorat. Duzo tego ale jak masz znajomosci to ci pomoga i wszystko da sie przeskoczyc tudziez ominac. Musisz byc na miejscu i rozmawiac z promotorem i kierownikiem wydzialu.
        Pozdrawiam
        • migda33 Re: Studia w Turcji 17.05.12, 16:14
          nasuwa się jedno: nieważne czy masz wiedzę i jesteś zdolna ,,, szkoda że bez znajomości nie da się ,,, no cóż potem takie mamy "wykształcone" społeczeństwo jakie mamy ,,, pozdrawiam i życzę powodzenia mimo wszystko bez znajomości (to tak dla większej satysfakcji)
          • bengusia Re: Studia w Turcji 17.05.12, 18:54
            Hehe nie o takich znajomosciach pisalam. Bez wiedzy i zdolnosci doktoratu raczej sie nie da zrobic smile Chodzilo mi o to ze najpierw trzeba znac wykladowcow wiedziec z kim mozna pracowac a zkim nie. A zeby to wiedziec trzeba wlasnie znajomosci (znajomi ktorzy zapoznaja przedstawia pomoga) Pracownicy naukowi to tez klika tak jak wszedzie. Za duzo egzaminow zeby ktos bez wiedzy i tylko ze znajomosciami mogl podolac. No i najwazniejsze po co komu doktorat jesli nie ma zamiaru pracowac naukowo smile
            • seymag Re: Studia w Turcji 18.05.12, 18:12
              te znajomości może i są, w końcu od 4 lat mnie tam widzą na uniwerku no i studiowałam tam pół rokusmile no i...mój chłopak tam pracujesmile ostatnio byłam na obiedzie z vice rektorem więc może by się jakoś udało...tylko ten mój turecki nie jest tak dobry jak trzeba... nie zostaje mi nic innego jak się podszkolić w tureckim i co najważniejsze zorientować się ile to będzie kosztować...
              • bengusia Re: Studia w Turcji 20.05.12, 05:45
                Twoj chlopak jest pracownikiem naukowym i pytasz nas co i jak z doktoratem smile? Wszystko powinnas wiedziec z pierwszej reki od niego. Jakie sa warunki studiow i oplaty dowiesz sie w instytucie kierunku na ktorym bedziesz doktorantka. To najprostrza i najpewniejsza droga zeby sie wszystkiego dowiedziec.
                Moja rada to odwiedzaj wykladowcow z ktorymi chcesz pracowac. Zapoznaj sie rozmawiaj pytaj zagladaj do nich co jakis czas. Turcy to lubia i wtedy pomoga. Co do tureckiego w wiekszych miastach jest TÖMER mozesz tam podszkolic turecki. W Stambule Ankarze i Izmirze sa grupy ktore przygotowyja do egzaminow wstepnych na studia to sa grupy dla osob z Azji Centralnej mozesz poprosic zeby cie do nich przyjeli w tych grupach turecki jest na wyzszym poziomie, normalne grupy dla obcokrajowcow maja zwykly codziennhy turecki.
                W Izmirze konkurencyjny do TOMERA jest EGE TOMER na Uniw Egejskim - polecam.
                Powodzenia i duzo cierpliwosci zycze, nim zaczniesz studia czekaja cie dlugie zmagania z turecka biurokracja smile
                Pozdrawiam
                • migda33 Re: Studia w Turcji 20.05.12, 07:17
                  ja chodziłam do Tomeru w Ankarze (w 2007 r.) i nie było żadnego dzielenia na grupy przygotowujące tylko na studia i resztę ,,, no chyba, że się coś zmieniło po tym czasie. ,,, pozdrawiam
                  • bengusia Re: Studia w Turcji 20.05.12, 16:16
                    Oficjalnego podzialu nie ma. Ty bylas w grupie obcokrajowcow ktorzy placili sami za kurs. Kurs przygotowujacy do egzaminu na studia jest dla stypendystow z Azji Centralnej lub majacych korzenie turkijskie ktorzy zdobyli prawo do studiowania w Turcji (normalne studia, studia magisterskiekie lub doktorat) Dzieiwie sie ze nie zauwazylas skosnookich mlodych ludzi chodzacych po korytarzach TOMERa. Takie grupy sa od 1990roku do dzis dnia i beda jeszcze dlugo. Mozna poprosic o przydzial do takiej grupy. Ja bylam na kursie na Kızılay i na Tunalı w obu tych miejscach byly kursy dla stypendystow.
                    Pozdrawiam
                    • migda33 Re: Studia w Turcji 20.05.12, 16:37
                      w mojej grupie było 5 Pakistańczyków, Afgańczyk, Sierra Leonczyk, Mongołka, którzy przygotowywali się na studia pierwszego stopnia, był jeden Sudańczyk i jedna Iranka na doktorat, chińczycy i koreańczycy też byli i to większość właśnie na studia pierwszego stopnia,,,, zwykle było po jednej grupie z każdego poziomu więc chyba bym wiedziała, że są jakieś "bardziej uprzywilejowane" grupy bo raczej wszyscy się znaliśmy ,,, ja uczęszczałam tylko na Kizilay ,,, pozdrawiam ,,, może jeszcze taka informacja ,,, ten Sudańczyk co na doktorat szedł to załatwił sobie, tak, iż nie musiał kończyć całego kursu (tj. 12 poziomow) ta Iranka chyba tak samo bo wiem że nie kończyła całego kursu.
      • migda33 Re: Studia w Turcji 18.05.12, 22:16
        seymag ,,, powiedz na jakiej uczelni i na jakim kierunku chcesz robić ten doktorat a postaram się zebrać wszystkie niezbędne informacje ,,, pytam, ponieważ ceny doktoratu różnią się w zależności od uczelni i kierunku ,,, pozdrawiam
      • kirstenh Re: Studia w Turcji 20.05.12, 22:25
        seymag, to zależy od uczelni. ja jestem na doktoranckich w Stambule i zdawałam egzamin wstępny (po angielsku) pisemny i ustny, podczas którego min. musiałam przedstawić projekt badawczy. Nie miałam żadnych znajomości , szukając uczelni wysłałam maila do chyba wszystkich na których jest mój kierunek i wybrałam tą, z którą był najlepszy kontakt i na któej studia są po angielsku. Potem przyjechałam na spotkanie, a później już prosto na egzamin. Moje studia są płatne, ale mam 50% zniżkę, plus stypendium spoza uczelni - więc jak widzicie bez znajomości da sięwink
        • bengusia Re: Studia w Turcji 21.05.12, 06:10
          A na jakiej uczelni jestes? Ja bylam na Uniwersytecie Ankarskim w DTCF ale tam egzamin po angielsku albo praca pisana po angiesku odpada. Na uczelniach panstwowych raczej kroluje turecki.
          W Ankarze po angielsku mozna w ODTÜ i Bilkent byc moze na Hacettepe tez sie da ale nie jestem pewna. Ankara i Gazi na 100% po turecku
          Pozdrawiam
          • seymag Re: Studia w Turcji 21.05.12, 09:29
            Dzięki dziewczynysmile Bengusia mój chłopak nie jest pracownikiem naukowym, w Antep na niektórych wydziałach wykłada się "tylko" po angielsku, myślałam może że doktorat też można po angielsku...czekam na odpowiedź z uniwersytetu i wtedy będę wszystko wiedzieć smile

pozdrawiam
            • magdalenaa_b Re: Studia w Turcji 21.05.12, 14:54
              seymag napisała:

w Antep na niektórych wydziałach wykłada się "tylko" po angielsku

W Gaziantep na wszystkich wydziałach inżynieryjnych językiem wykładowym jest angielski, jak jest na innych wydziałach nie wiem. Takie info dostałam od sióstr męża. smile
          • kirstenh Re: Studia w Turcji 24.05.12, 14:06
            bengusia, jestem na yeditepe universitesi.to uczelnia prywatna, ale można się starać o stypendia.
            Ok, czasami zdarza się przedmiot po Turecku lub pół na pół, ale w takich przypadkach można się indywidualnie dogadać z prowadzącym/ą.
    • kirstenh Re: Studia w Turcji 20.05.12, 22:32
      s.crable, w Turcji zwykle jest tak, że o tym jaki dokument jest potrzebny decyduje czynnik ludzki, czyli osoba, na którą trafisz wink Spróbuj się więc dowiedzieć bezpośrednio jakie są wymagania.
      Jeśli będziesz studiować po angielsku, świadectwa, czyli dyplomy plus transkrypt po angielsku możesz zdobyć bezpośrednio z swojej uczelni (przynajmniej większość oferuje taką możliwość). W moim wypadku to wystarczyło. Jednak jeśli uczelnia wymaga tłumaczenia na Turecki, najlepiej dowiedz się w ambasadzie Turcji czy poświadczenie jest wymagane. Tu chyba lubią pieczątki więc pewnie lepiej potwierdzićwink

Koniecznie postaraj się o wizę studencką, ponieważ dzięki niej otrzymasz studencki ikamet (pozwolenie na pobyt), który jest bezpłatny. Zwykła ikametka jest droga. Do uzyskania wizy powinnaś mieć potwierdzenie przyjęcia na uczelnię, Wiza jest jednorazowego wjazdu, ale po otrzymaniu w Tr ikametki będziesz mogła się swobodnie przemieszczać.

Na którą uczelnię się wybierasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka