17.10.12, 16:39
Dziewczęta i chłopcy nowy wątek...smile lubie Was zasypywać pytaniamitongue_out ile trzeba miec kasy na koncie aby uzyskac ikamet na rok???
Obserwuj wątek
    • grazynanowa Re: IKAMET 17.10.12, 21:17
      6000 € = 12000TL

Self-respect is a basis of good manners smile
      • sztobrynek Re: IKAMET 01.11.12, 09:52
        moze to zalezy od mıasta ja we wrzesniu wyrabıalam ıkamet dokladnıe na rok w Manavgacıe i musialam wykazac ze jestem w staniu posiadania 6000 $ na kazdy mıesıac 500$
    • maripposa Re: IKAMET 17.10.12, 23:49
      Nie wiem skąd Grażynowa ma info o 6000 euro. Oficjalna strona yabancilar.iem.gov.tr/ikamet.html informuje, że trzeba mieć równowartość 300$ na każdy miesiąc pobytu (czyli 3600$ na rok). Właśnie dzisiaj przedłużałam Ikamet więc mogę to potwierdzić. Na wyciągu z mojego konta widniało ok 8500TL, panowie przeliczyli na dolary po obowiązującym w tym dniu kursie i dali mi Ikamet na 15 miesięcy.
      • effcia26 Re: IKAMET 18.10.12, 12:32
        Dziękuję bardzo za pomocna odpowiedzsmile)
        • nephte Re: IKAMET 18.10.12, 13:33
          dodam od siebie jeśli twoj maz czy partner napisze ze będzie cie utrzymywał i pokaże że ma zarobki to nie powinno być problemu my tak zrobiliśmy plus miałam na koncie dolary i euro oraz około 2000 tureckich lir nie było problemu
          • mwisniewska27 Re: IKAMET 28.11.12, 13:23
            Witam.
            Jezeli jestes mezatka nie mosisz miec zadnych pieniedzy na koncie. Placisz tylko za wyrobienie Ikametu. Maz tez nie mosi nic pisacTak przynajmniej jest w Kemer.
            Pzdr
            Marta

nephte napisała:

> dodam od siebie jeśli twoj maz czy partner napisze ze będzie cie utrzymywał i p
            > okaże że ma zarobki to nie powinno być problemu my tak zrobiliśmy plus miałam n
            > a koncie dolary i euro oraz około 2000 tureckich lir nie było problemu
      • izabela.szmit Re: IKAMET 18.10.12, 18:40
        ja przedłużałam swój Ikamet w marcu i też potrzeba było 300 $ na miesiąc
      • grazynanowa Re: IKAMET 18.10.12, 19:19
        Grazynanowa otrzymala taka informacje na policji w Manavgat ,dodam ze bylam rowniez bardzo zdziwiona , mieszkam w Turcji od 12 lat i osobisci nie przedstawialam nigdy moich oszczednosci ,ale bylam z przyjacioka ,ktora wyrabiala nowy Ikamet i taka sume kazano jej przedstawic.
    • rodzyneksultanski Re: IKAMET 02.11.12, 12:42
      A ja mam takie pytanie:
      czy do ikamentu należy tylko przedstawić, ile się ma pieniędzy na koncie?
    • pililipoppy Re: IKAMET 28.11.12, 09:57
      Ja pokazałam 8 tys. lir i dostałam ikamet na 10 miesięcy (ponadto musiałam załączyć również kopię umowy wynajmu mieszkania, zdjęcia, kopię wyciągu z mojego konta w banku tureckim, kopię paszportu i ostatniej wizy + oczywiście uiścić opłatę za wyrobienie ikametu).
      • ayse86 Re: IKAMET 22.02.13, 16:50
        Nie chcę zakładać nowego wątku, a jak się nie mylę tyczy się ikametu. Chciałabym wiedzieć, czy przy uzyskiwaniu w ambasadzie tureckiej w Warszawie pozwolenia na pracę w Turcji, skrupulatnie wszystko sprawdzają i dopytują się?? Będę pracować w czasie sezonu wakacyjnego dla polskiego biura podróży, aktualnie trwa zbieranie przez biuro podróży dokumentacji potrzebnej do uzyskania pozwolenia na prace ( jak się nie mylę chodzi o ikamet ), musiałam w aplikacji między innymi napisać czy wcześniej byłam w Turcji, na początku byłam na wolontariacie od 15.12.11-29.02.12 ( łącznie 70 parę dni ), później z kolei pojechałam do swojego faceta od 16.06.12-11.09.12 ( łącznie 87-88 dni ) w związku z tym nie wiem czy będą zagłębiać się w mój pobyt wakacyjny, czyli gdzie nocowałam itp. oraz czy ma to duży wpływ na to iż pozwolenie się otrzyma???, czy wystarczy im, że nigdy nie przekroczyłam 90 dni w czasie pobytu i między dwoma wyjazdami minęło ok.183 dni.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka