Dodaj do ulubionych

IKAMET - pytanie o cel pobytu

17.08.13, 20:34
Witam serdecznie,
już tyle razy na forum otrzymałam pomoc dotyczącą kwestii formalnych, że postanowiłam zwrócić się do Was kolejny raz smile
Przez ostatni czas więcej mieszkam w Turcji, niż w Polsce, ale albo miałam ikamet w związku z wolontariatem, stażem, pracą w organizacji, albo na wizie turystycznej.

Od września zamierzam się przeprowadzić na stałe. Nie będę pracować w Turcji, utrzymuję się z pracy w Polsce, ale jest to praca zdalna i kontaktuję się z klientami przez Internet. Będę mieszkała w typowym studenckim mieszkaniu ze znajomymi i chłopakiem.
Ostatnio przy ikamecie policjant zadawał mi 10000 pytań o cel pobytu itd.
No i właśnie: czy jeśli mam środki na koncie, ubezpieczenie, to wystarczającym celem pobytu będzie to, że po prostu chcę tam mieszkać? Czy mam podać jako cel rocznego pobytu chęć zwiedzania Turcji? Czy mam po prostu oznajmić, że nie chcę pracować w Turcji, ale tam mieszkać, ot, tak?
Jestem trochę zestresowana, bo moje doświadczenia z ikametką były dość nieprzyjemne i obawiam się, że bez pracy/studiów/małżeństwa czy innego "twardego" powodu pobytu mogą odrzucić moje podanie.
Wiem, że część z Was mieszkała w Turcji np. przed ślubem, nie pracując i nie studiując tam, więc mam nadzieję, że ktoś rozwieje moje obawy. Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • madera525 Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 18.08.13, 18:00
      Hej,

ja w zeszłym roku wyrabiałam ikamet i nikt nie pytał o cel pobytu. Kazali tylko przyjść z kwitkiem z banku, że mam pieniądze na życie i za kilka dni dostałam niebieską książeczkę. Dodam, że ani nie pracuję, ani nie studiuję w Turcji a jedynie mieszkam smile

Życzę powodzenia smile
    • catsi Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 21.08.13, 00:01
      Wyrabiałam ikamet w Stambule w czerwcu 2013. Wcześniej miałam ikamet wyrobiony w Antalii w 2009 roku na 6 miesięcy. Na wizytę przyszłam z narzeczonym ale nikt nie pytał kto to jest. Daliśmy uzupełnione dokumenty + kwitek z kantoru, że wymieniliśmy dolary ( tyle ile chcieli na okres 6 mc). W dokumentach cel pobytu zaznaczyłam "oturma". Urzędnik nie zadał ani jednego pytania, kompletnie nic się nie odezwał!!!. Podstemplował co miał podstemplować i kazał przyjść za 3 dni po odbiór. Zdziwiłam się bo w Antalii nie było z tym tak łatwo ale być może dlatego, że mają tam o wiele więcej obcokrajowców i robią większy "przesiew".
      • rodzyneksultanski Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 23.08.13, 12:35
        Dzięki catsi. Czy na kwitku z kantoru miałaś wpisane nazwisko, czy wystarczył zwykły paragon?
        • madera525 Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 24.08.13, 14:17
          To dziwne, że sam kwitek z kantoru wystarczył. Ja musiałam przynieść kwit z banku o stanie konta, ale podobno co miasto to inne zwyczaje w urzędach co jest dla mnie paranoją. Najlepiej zapytać na policji czego będą potrzebować od Ciebie.

Dodam tylko, że ja swój Ikamet wyrabiałam w Alanyi.
          • rodzyneksultanski Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 24.08.13, 18:07
            madera525 przedłużałaś ikamet, czy wyrabiałaś pierwszy raz?
            Pytam, bo poinformowano mnie, że może to być tylko tureckie konto (a nie wyciąg z polskiego), a żeby je założyć, trzeba mieć właśnie ikamet.
            • madera525 Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 24.08.13, 21:14
              Ja wyrabialam nowy ikamet i tylko w Banku Yapi Kredi otworzyli mi konto bez ikametu w innych bankach chcieli ikamet smile wszystko tutaj jest niezle porąbane!
    • ak_gul Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 05.09.13, 21:43
      Ja wyrabiałam ikamet w tym roku w Manavgacie, za każdym razem sprawnie i bez nerwów... przy pierwszym ikamecie /nie pracowwałam i przed ślubem/ potrzebowałam wyciągu z konta bankowego /ja miałam w Ziraat Bankası/. Konto założono mi na podstawie Vergi Numarası i paszportu. Vergi Numarası wyrabiałam przy opłacaniu podatku za ikamet. We wniosku jako cel pobytu nie wpisałam nic, policjant machnął ręką i stwierdził że nie potrzeba wpisywać. Drugi ikamet wyrabiałam już jako mężatka także było mniej załatwiania tylko złożyć wniosek i wnieść opłatę - ikamet mam obecnie na 5 lat.
      • rodzyneksultanski Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 05.09.13, 23:18
        Ak_Gul, dziękuję za odpowiedź. Czy możesz proszę dopowiedzieć: Vergi numarasi dostałaś przy składaniu wniosku? Czyli najpierw wniosek i opłacenie = dostajemy numer, dzięki któremu zakładamy konto, a później rozmowa i pokazujemy wyciąg?
        • ak_gul Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 06.09.13, 00:09
          Na policji dostałam wniosek o ikamet oraz kartkę z kwotą do zapłaty tj.opłata skarbowa.
          Opłatę skarbową robi się w Urzędzie skarbowym, a żeby zrobić opłatę trzeba wyrobić Vergi numerasi /w tym samym budynku robi się opłatę i wyrabia numer/
          Jak miałam Vergi numerasi to poszłam do banku założyłam konto i dostałam tym samym wyciąg z konta.
          Dopiero później z kompletem dokumentów /wniosek, wyciąg z konta, zdjęcia, potwierdzenie zapłaty opłaty skarbowej, kopią paszportu i dowodu osobistego/ na policję i dostałam termin odbioru ikametu.
          Trochę to zagmatwane więc żeby wszystko było jasne
          1. wyrobienie Vergi numarasi w Urzędzie skarbowym
          2. opłata skarbowa w Urzędzie skarbowym
          3. założenie konta = wyciąg z konta
          4. złożenie na policji dokumenetów
          Mam nadzieje, że teraz trochę się wyjaśniło.
          • rodzyneksultanski Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 07.10.13, 15:36
            Jasne, że się wyjaśniło - bardzo dziękuję smile
            Numer już mam, szukam banku, szykuję się do tej ikametowej batalii wink
      • rodzyneksultanski Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 09.10.13, 16:03
        Ufff dziewczyny krew mnie zaleje zaraz!
        Według pana policjanta (eskisehir), nie dostanę ikametu na dłuższy pobyt, jeśli przyjechałam na wizie turystycznej - muszę mieć wizę na długi pobyt z ambasady;
        potrzebuję 100$, a nie 300, na każdy miesiąc;
        mój cel pobytu "oturma" to za mało, muszę mieć, według niego, cyt: "co najmniej 5 WAŻNYCH powodów"
        itd...
        Co miasto, to inne praktyki i samowolka urzędników...
        • agata.wielgolaska Re: IKAMET - pytanie o cel pobytu 11.10.13, 00:15
          "co najmniej 5 WAŻNYCH powodów"
          a co ci w Eskisehir tacy zasadniczy..?
          serdecznie wspolczuje, tez by mnie krew zalala..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka